17
  • willcox
    #17
    Miért ne internetezhetne bárki is? Csak az adatait nem kell interneten _tárolni_.
  • DjDano
    #16
    Nekem van egy rendkívül egyszerű ötletem aki félti az adatait NE INTERNETEZZEN!
  • willcox
    #15
    Tessék? Pedig magyarul írtam. Talán ez okozott problémát az értelmezésben?
  • ozric
    #14
    Bizonyos felhasználói csoporton szándékosan gúnyolódom. Jelentős mennyiségű felhasználó használja a Microsoft szolgáltatásait, közülük elhanyagolhatóan kevés az adatvédelem kapcsán problémázók száma. Nem ők verik cipővel az asztalt, nem a jogvédők, nem a túlzott nagyságrendű használat miatti nemzetbiztonsági kockázatért aggódó állami hivatalok, és nem az EU-hoz kapcsolódó hivatalos szervek. Szerintem a legtöbben nem foglalkoznak a dologgal, a többiek meg nem segítenek önként dalolva megkönnyíteni a rettentően gyenge belső IT piac további versenyhátrányba hozását. A Microsoft meg egyedül van, ezért veri követelőzve az asztalt - egyedül és kívülről külsősként.
  • ozric
    #13
    Valóban szándékosan kihagytam, és nem reagáltam rá publikusan. Magamban azért kapott ez a rész is hideget-meleget. :)

    - A jóságos Microsoft az emberek érdekeiben cselekedett, és védelmet ígér a gonosz EU-val szemben.
    - Az EU állampolgárok védelme a profitéhség felett áll, mert ez a cég egyik küldetése.
    - Az EU érdekeinek védelme fontosabb a részvényesek érdekeinek védelménél.
    - Az elszánt küzdelemben nem játszik szerepet az ügyfélkör bővítésének igénye.
    - Az elszánt küzdelemben nem játszik szerepet az EU területén szolgáltatókkal szembeni hátrány ledolgozása (értsd: legális szoftver biztonságosabb - jobb adatvédelem jobb/nagyobb minőség).
    - Nincs más aki a témával belülről foglalkozna, egyedül a Microsoft a megmentő egy másik kontinensről (a hír nem szól más szereplőről).
    - Az EU-nak nem érdeke a belső piac védelme, és a külső piacok - akár mesterséges - távol vagy távolabb tartása.

    Azért nagyon sajnálom szegény EU polgárokat, akik képtelenek Microsoft termékek és szolgáltatások nélkül létezni, most meg ez a fránya adatvédelmi mizéria is húzza őket. (A hangsúly a kizárólagosságon van.)
  • Cat #12
    A mondatom második részét elegánsan lehagytad :) Nem a saját érdekében, hanem az állampolgárok érdekében. Most azt csinál az adatokkal amit akar. Nem kötelezi semmi az EU részéről, hiszen nem ott vannak a szerverek, és az állampolgárok saját maguk töltik fel hozzá az adatokat.
  • ozric
    #11
    Nem követelheti meg az EU, hogy a szervereit hova helyezze el.

    Ez így helyes, nem is állítottam ilyesmit. Azt viszont igen, a Microsoftnak és a többi multicégnek esze ágában sincs az EU-n belülre telepíteni a szolgáltatásait, hanem kizárólag az USÁ-ból kívánnak szolgáltatni.

    Ő viszont megkövetelheti az EU-tól

    Ebben nagyon nem értünk egyet. Szerintem az EU tagországok állampolgárainak van joguk követelőzni, vagy egy EU tagországnak. Egy amerikai cégnek semmi joga ilyet tenni, főleg ha azért követelőzik, mert nem akar az EU-belül szolgáltatni. Tehát az Microsoft nem követelhet az EU-tól semmit. Szerinted meg igen.

    De ez a helyzet ugyanúgy vonatkozik egy angol cégre is, amelyik Franciaországban szolgáltatna, vagy éppen Németországban.

    Ez az állításod nem valós. Az USA és az EU között nincs kölcsönös adatvédelmi egyezmény, de az EU tagországok között igen (95/46/EK). Mivel mindhárom ország tagja az EU-nak (csak kettő az € övezetnek), ezért nincs közöttük adatvédelmi probléma.
  • Cat #10
    Nem követelheti meg az EU, hogy a szervereit hova helyezze el.

    Ő viszont megkövetelheti az EU-tól, hogy olyan jogi környezetet teremtsen, amiben a SAJÁT állampolgárai tiszta viszonyok között dönthessenek az adataikról. Ez nem az Microsoft érdeke, ez az EU érdeke.

    Még egyszer: most egy amerikai cég főjogásza szólalt fel ezért. Híres a cég, számít mit mond, ezért került be a hírekbe, és ide is. De ez a helyzet ugyanúgy vonatkozik egy angol cégre is, amelyik Franciaországban szolgáltatna, vagy éppen Németországban.
  • ozric
    #9
    Nagyon is tisztában vagyok avval amit írsz, de azért nem ilyen egyszerű a dolog. Szerintem is nagyobb nemzetközi jogi harmónia szükséges. De. Sok cég, élükön a Microsofttal, úgy tesznek mintha az EU határain belül is érvényesek lennének a "szoftverszabadalmak". Pedig nem így van. Az EU 2004-ben elég keményen kiosztotta az Microsoftot (lásd ítélet), amiért a nem létező szoftverszabadalmakra hivatkozva nem volt hajlandó a piaci versenyt garantáló dokumentációkat kiadni. Tehát most is csak azért követelőzik, hogy a saját szabályai szerint játszhasson. Pedig ha az EU területén lennének az EU ügyfeleket kiszolgáló szerverei, akkor nem lenne mindez olyan nagy gond. De mindezt nem lépi meg, hanem csak követel.

    122 Az ideiglenes intézkedés iránti kérelmében a Microsoft előadja, hogy egyes kommunikációs protokollok – amelyeknek átadását a Bizottság előírta – szabadalmi oltalom vagy az általa 2005 júniusa előtt benyújtani szándékozott szabadalmi bejelentések hatálya alatt áll; számos szabadalmi bejelentés az ügyfélszámítógépekhez és a szerverekhez való operációs rendszerek egyes aspektusaira vonatkozik, és érinti a Határozatban leírt kommunikációs protokollokat is. A Határozat időbeli hatálya korlátozásának hiánya azt jelenti, hogy a jövőbeni szabadalmak a Határozatban előírt kötelező licencia tárgyai lennének.
    Forrás: 2004-es ítélet
  • ozric
    #8
    Ha nem lenne számítástechnika, akkor ez a probléma nem is létezne.

    Ó, mennyire tévedsz! Hallottál már a gyarmatokról? Ez az arrogáns követelőzés is arról szól, hogy az USA óriáscégeinek még több olyan nem amerikai ügyfelük lehessen, akik amerikai cégtől, amerikai földön, amerikai jogszabályok alatt tárolhassák az adataikat és vehessenek igénybe szolgáltatásokat. Szerintem ez egy modern harmadik generációs IT gyarmatosítás. A földrajzi és a gazdasági után. MIt gondolsz, az ICANN (az InterNetet felügyelő/irányító szervezet) miért nem nemzetközi még mindig?
  • Cat #7
    Vedd észre, hogy azért követelik, mert mint határokon átnyúló cég egymásnak ellentmondó törvényeknek kénytelenek megfelelni. Egyik országban ez a szabályos, másik országban az, és közben mindkettő az Európai Unió tagja. Nem ők a hibásak ezért, hanem a politikusok, illetve a jogászok, hogy ilyen bénára csinálták meg a rendszert.

    Ráadásul attól még, hogy itt azt olvasod, hogy a Microsoft szerint nem tiszta a helyzet, az informatikán kivül is van világ, és rengeteg más multinacionális cég is bele fog ütközni ebbe a problémába.
  • ozric
    #6
    A megoldás egyszerű, európai felhasználóknak európai Cloud Computing szolgáltatást kell használni. Ha a Microsoft ilyesmit követel, akkor miért ne követelhetném, hogy az USA területén tárolt adataimat ne nézhesse meg az US Homeland Security meg a többi amerikai állami hivatal? Jelenleg ugyanis az MSN üzenetek, Bing keresések, SkyDrive tárhely, Hotmail levelek adatait simán kiadják az amerikai hivataloknak, akár még hírszerzési céllal is. Pont az USÁ-ban gyengébb az adatvédelem. Mindez főleg céges adatoknál problémás.
  • Cat #5
    Tehát szerinted szüntessük meg a GMailt, mert annál egy magyar ember adatait egy külföldi szerveren tárolják. Fogalmunk sincs róla, hol van ez a szerver (Írországban? Izlandon?), ráadásul a cég valószínűleg az amerikai törvényeket tartja be.

    Remek ötlet!
  • willcox
    #4
    Tipikusan olyan probléma ez, amikor a számítástechnika nem a valós élet problémáira ad gyors, hathatós segítséget, hanem az önmaga által okozott problémára akar megoldást találni. Teljesen öncélú, értelmetlen dolog. Ha nem lenne számítástechnika, akkor ez a probléma nem is létezne.
  • willcox
    #3
    Egyszerű a megoldás: nem kell ezt a felhőt használni, és akkor nincs probléma. Egyébként is nagyon szűk felhasználási köre van ennek a felhőnek. Az átlag felhasználóknak, és cégeknek semmi szüksége nincs erre.
  • Balazs127
    #2
    És ennek mi köze volt a cikkhez? :D
  • Andr0
    #1
    ez nem rossz ötlet, de akkor a feltöltési sebességet igazítani kéne a letöltési sebességekhez