23
  • nlght
    #23
    Az USA-nak egy joker kártyája van, amit elkezdett kijátszani szép nyugiban. Ha kínában forradalom lesz, akkor jó esélyel visszakapja majd No.1 hatalmi státuszt. Ugyanis Kína hamarosan letaszítja, ha nem talál ki vmit, de ehhez meg kell nyernie a mai fiatalságot. Erről szól az egész...
  • fade2black
    #22
    Azért Indiában is van 300millió éhenkorász.... egy gyárat felhúzni/átrakni pedig nem nagy műsor.
  • slickboy
    #21
    Ez így jól hangzik, hogy ha hirtelen nem vásárolna senki kínai vackot, akkor ez meg ez lenne. Csakhogy a világ többi része sem teheti meg, hogy hirtelen nem vesz Kínától semmit, ugyanis úgyanúgy rá van szorulva a Kínában termelt árukra, mint Kína a felvevőpiacaira. Erre rendezkedett be a világ, ilyen egyensúly alakult ki, ezt nem lehet csak úgy egy huszárvágással átrendezni. (Megjegyzem, ez jusson eszetekbe amikor bármelyik politikai oldal azt sulykolja, hogy na akkor majd sitty-sutty rendet rak ebben az országban. Most nem politizálni akarok, csak felhívni a figyelmet, hogy nagyméretű problémákat nem lehet egycsapásra megoldani)
    Szerintem Julius Caesarnak van igaza. Amerikában jóléttel tartják kordában a népet. Ennek része a fogyasztók agymosása is. Persze felfújják a terrorizmus kérdését is. Kínában viszont a jóságos állam meg kívánja védeni az "ártó" imperialista, kapitalista hatásoktól a népet. Ott meg gondolom ezzel mossák az emberek agyát. Meg vegyük hozzá, hogy kínaiak mentalitása egészen más, ott olyan egérlyukakra is büszkék a tulajdonosaik, amibe Amerikában egy hajléktalan se költözne be. Nem érzik ezt szegénységnek, más az értékrendjük.
  • Kraptor
    #20
    Dehogynem Kína érezné pl, míg a csórók vesznek évente 1 cipőt addig USÁ-ban és Nyugaton hetente vesznek cipőt. Rengeteg felesleges szart vesznek és azt a sok szart mind Kínába csinálják. Hirtelen nem vásárolna a nyugat akinek van vásárlási kapacitása akkor rosszul járna China nagyon, csak ugye mindig LÓVÉ beszél és míg a nyugati cégek ÓRIÁSI profitot tudnak kínai rabszolgákkal addig így fog maradni minden szépen:)

    Szegényeknek nem nagy jelentősége van most itt.
  • Sanyix
    #19
    :DD usában jóléttel? Inkább agymosással és kitalált/felfújt ellenséggel "tenorizmus", szovjetúnió, mikor mi jön kapóra.
  • ftc85
    #18
    Kina meg amerika is lepipázhat
  • Stiff
    #17
    Ki nem tojja le amerikát, és kínát..? Az a rohadt pénz vezérel mindent, ahol a pénz ott a hatalom, így akinek sok pénze van és visszaél ezzel az mind menjen a bánatos búsba... Szerintem!
  • Julius Caesar
    #16
    Példát lehetne venni mandangáról, az mennyire jó állam!

    Jaj emberek ne legyetek naívak, kína és az USA ugyan azt akarja, csak kínában tankkal nevelik a népet, amerikában meg jóléttel. Ennyi.
  • slickboy
    #15
    Az a baj ezekkel a szép ideológiákkal meg elvekkel, hogy szólásszabadság ide meg információs imperializmus oda, hogy nincsenek szinkronban a PÉNZZEL. Mert lehet, hogy a világ elítéli Kínát ezért-azért, de az olcsó munkaerő meg a hatalmas piac azért kellő indok, hogy napirendre térjünk bizonyos dolgok felett. Google is csak betette a lábát, pedig kezdet kezdetén is cenzúrázni kellett a keresési eredményeket. Akkor a profit miatt valahogy senkinek sem bántotta ez az erkölcsi érzékét. Most meg jönnek a magasztos eszmékkel. Persze tegyük fel nem jönnének, akkor is kompromittáló a dolog, mert utólag ki fogja bebizonyítani, hogy hackerek törték fel az emberi jogi aktivisták fiókjait és nem a Google cimborált a kínaiakkal. Tehát most kell egy kicsit óbégatni, nehogy cinkosnak tűnjenek. Ugye aki korpa közé keveredik...Persze Kína sem kisebb képmutató! Csak ő másképp képzeli el az állampolgárai kordában tartását és manipulálását. Meg a szemét imperialista nyugat veszi meg a megtermelt szemetük nagy részét.
  • reszcsi
    #14
    Először is szerintem kína már nem a második, hanem A világhatalom, gazdaságilag legalábbis mindneképpen. Az egész világ benyalt nekik az olimpián, az tökéletesen mutatta, senki nem mer igazán ujjat húzni vele. Ha Kína begorombul azt megérzi a "fejlett" nyugat, USA, EU egyaránt. Fogj meg egy szabadon választott tárgyat, 99% hogy made in china.
    Másodsorban pedig hogy ki mit korlátoz, és mi a szólás szabadság az is baromira nézőpont kérdése. Remélem senki nem hiszi, hogy USA a demokrácia, és szólásszabadság hazája. Kínában sem azokat az oldalakat tiltják be, ahol a legfrissebb smink divatról beszélnek, és USA-ban is pofán vágnak, ha "terroristagyanús" tevékenységet folytatsz. És hogy mi a terrorizmus, az meg megint nézőpont kérdése, valószínűleg egészen mást gondol erről egy amerikai és mást egy afgán, iraki.
    Erősen idealista, aki azt hiszi létezik BÁRHOL a földön teljes szólásszabadság, demokrácia és hasonló csodadolgok.
  • Cat #13
    "az USAnak és a Nyugatnak bojkottálni kellene a kínai cuccokat azt jobban megérezné Kína"

    Nem, nem Kína érezné meg, hanem a szegény emberek. Egyből drágább lenne a cipő, a kabát, megugrana az infláció, drasztikusan romlana egy jelentős réteg életszínvonala, ami végül az intézkedés visszavonását kényszerítené ki. Ráadásul Kína természetesen ellenintézkedéseket is hozna, büntetővámot vetne ki azon termékekre, amiket a Nyugat szállít oda.
  • dyra
    #12
    háát mi lesz ennek a vége? Lebombázzák Kínát mert a szabadság veszélyben van? :)))) Szemétládák.

    (azért én úgy tudom az amerikai cégek évek óta nagyon jól termelnek Kinában akármennyire is tiporják ott a jogokat. A munkaerő viszont "ingyé" van)
  • Gascan #11
    Ez tetszik... amit az amcsik tiltanak az jogos es azt szabad, amit mas orszag akar tiltani az a szabadsag akadalyozasa :D

    ha terrorizmusrol beszelunk, akkor miert hagyjuk szohoz jutni az elnokoket meg az ilyen noket mint ez ...
  • Szefmester
    #10
    Hát igen, az USA hiába bizonygatja hogy a tenoristák ellen vannak a tiltások, és szigorítások, az baj hogy ezekkel a lépésekkel minden alkalommal a terroristák nyernek, hisz egyre jobban félnek tőlük. Ha egy fazon felrobbantja magát és megsérül 5 ember .. kit érdekel? Most emiatt szopassunk másik x00 milliót? Beleszállnak egy toronyházba meghal x0ezer.. akkor odamenni és létszámcsökkenteni a terroristák háza táján. (amolyan mégecce' beszósz oszt' pusztulat jön a pulyádra) módon..
    A kínaiak meg hát ugye félnek hogy felébred a nép és előbb utóbb széthull az a szép nagy és fejlődő birodalmuk. A tibetiek terrorista alapon működő szerzetesrendjével meg lerohanják majd a fejeseket..:D
  • dyra
    #9
    Pont az USA beszél? Náluk állami rendelésre készülnek Halywood -ban az amerikai érdekeknek megfelelő filmek. A náluk "szabad" sajtónak nevezett rendszer is befolyásolt és manipulált. Tudtommal a Google -től és a Microsoftól is kértek információkat a "terroristákkal" kapcsolatban is. Nem külömbek ők semmivel mint a Kínaik az egyik Tibet -ben tiporja egy szabad nép jogait a másik Irakban teszi ugyanezt. Persze az amerikaik mindenhez gyártanak ideológiát. Mint ahogy annó a Harry S. Truman filmben is megmagyarázták, hogy az atombombát a szabadság érdekében dobták le és Harry S. Truman mennyi sok álmatlan éjszakája volt miatta. Vagy mint 1956 -ban végig nézték ahogy letiporják a magyarokat. Álszent hazug banda. Szart sem hiszek el nekik.
  • liberty2
    #8
    Jaj, ne mondogassátok, hogy kik fogjanak össze kik ellen. Ha bekövetkezik egy cíber-háború akkor nekünk kampec. Csak a jó hekkerek fognak rendelkezni majd némi infóval és úgy fogunk járni mint South Park egyik epizódjában amikor elmegy a net az egész országban és senki nem tud semmit.
    Én nem akarok net ( információk ) nélkül élni! Függő vagyok, tudom, na ...
    Ha kínai hekkerek bojkottálják a mi kicsiny országunk hálózati elérését és egy buborékba zárnak minket mondjuk, akkor max az én honlapom marad érintetlen ... csak nem blokkolják le azt is ...
    BTW: http://bertalanimre.atw.hu
  • Kraptor
    #7
    Inkább az USAnak és a Nyugatnak bojkottálni kellene a kínai cuccokat azt jobban megérezné Kína és lehet megint valami normális dolgokat lehetne kapni a boltokban nem csak milliárd kínai szart.
  • Chocho
    #6
    Nem akarok a sokak által később úgyis leírt "hazug USA" véleménnyel előhozakodni, de ebben a beszédben Clinton azt bizonyította be, hogy minden, amit ők korlátozásra ítélnek, helyes, s minden, amit a kínaiak, nem. Előbbibe pedig jó szokásához híven belefűzte a "terrorizmus elleni harcot", amiről többször kifejtették már, hogy jelenthet bármit, hisz egy ilyen nemes cél szentesíti az eszközt... Szóval szép ez, meg nagyon helyes, hogy az USA nem engedi, hogy a kínaiak orrba-szájba cenzúrázgassák a netet (anno emiatt ment egyszer tönkre a YouTube is), de azért nem kell olyan túlzásokba esni, hogy ez egy új korszak hajnala, meg mit tudom én...
  • FoodLFG
    #5
    Ehhez kapcsolódva:
    http://www.sg.hu/cikkek/72121/kormanyzati_szinten_a_google_kina_vita
    Ott a véleményemet is leírtam.
  • Szefmester
    #4
    El van nézve részemről.. A Civ-szerű játékokban én is mindíg diktátort formáltam.. csak éppen nálam a lakók boldogsága, és tudása számít nem pedig a tudatlansága, és kevesek boldogsága...
    A jelenlegi helyzetből az USA nem hiszem hogy úgy fog kijönni ahogy szeretne. Hisz ő hozta fel a balhét, az USA vágta be durcit, a Kínaiaknak kellene megbocsátani, de ők meg nem fognak, hisz itt a lehetőség hogy nagyobbak legyenek náluk..
  • liberty2
    #3
    Én úgy látom, hogy a Kínai kormány nem fog tudni mit tenni, "kizavarja" a Google-t az országából. Nem engedheti meg magának, hogy olyan oldalakat látogassanak az emberek amikben láthatóvá válik a kormány hozzáállása az emberek jogaihoz más államokhoz képest. Ez a hatalmuk végét jelentené. ( Nézzétek el nekem, egy diktátor veszett el bennem ) Kéne oda is egy Gorbacsov aki elindítaná az enyhülés politikáját.
    Mellesleg: nem lenne Kína bajban, ha nincs Google.cn ... úgy se az a vezető kereső az országban, messze nem, hanem a http://www.baidu.com/-ot.
    Ajánlom figyelmetekbe ezzel kapcsolatban a következő cikket:
    A legnagyobb ismeretlen oldalak

    Sok sci-fi filmben a kínaiak mindig egy ilyen kirekesztett kínai negyedben élő népcsoportként vannak ábrázolva. Gyanítom, hogy kevesebb mint 100 és a helyzet fordítva lesz.
  • Cat #2
    A Google kapásból egy nagyon merev álláspontot választott, és Kína nem fog engedni. Amerika is beszólt, számukra is nehéz lesz kiutat találni ebből a helyzetből. Kompromisszumra kellene törekedniük, ami egyik oldalon az amerikaiak szólásszabadsághoz és egyéb magasztos elvekhez ragaszkodása, másik oldalon az egész kínai rendszer kétségbe vonása miatt nem lesz meg.

    Hogy ezt hogy oldják meg, szerintem erről még nekik sincs fogalmuk. (Értem ez alatt, hogy ha a Google kimegy az nem megoldás, "túl nagy" hozzá. Másrészt a hackertámadás kapcsán messze nem csak a Googleről volt szó, hanem kéttucat más cégről is. A kinai ellenzékiek már rég nem érdekelnek senkit. Amerikát se.)
  • who am I 7
    #1
    + fizetős híroldalak lesznek, khm..nem elég a reklámokért kapott zsé?a kapzsiság mindenek felett,
    http://index.hu/tech/2010/01/25/jovore_fizetos_lesz_a_new_york_times/