15
  • slickboy
    #15
    Hát ja, értéket teremtő előadóművészek nem rinyálnak, hanem koncerteznek. Letöltöttem egy csomó Demjént, de ha a közelben koncertezik, arra elmegyek, mert élőben még mindig nagy showt csinál, azt meg nem pótolja semmi.
  • Throme
    #14
    A 'kalózkodás' meg a 'szemét letöltősök' szavakat a kiadók adják a túlképzett magyar előadók szájába, hogy sírjanak és véletlen sem a kiadót okolják (na meg magukba szálljanak egy kicsit....). Érdekes, hogy sírnak a kiadók, de valahogy nem mennek tönkre. Gondolom kevés zsét osztanak vissza az előadóknak mondván 'bocsi de letöltik a zenéd és nem veszik'.

    Ossian meg mondjuk Tcsapda...stb, más eset. Én nem igazán hallottam, hogy ezek a bandák rinyáltak volna. Nekiállnak koncertezni + a rajongóik jó része meg is veszi a cd-t. Ebből megélnek valahogy (különben már nem lennének).

    Én a youtube-on hallgatok bele a számokba és ha tetszik akkor megveszem. Régen tényleg le kellett töltögetni valahonnan a számokat, hogy belehallgasson az ember. Ma már ez sem probléma és legálisan megoldható.
  • fradimail
    #13
    Az Ossiannak van egy nagyon jó kezdeményezése,becsülöm Őket érte,ja és ők dedikálnak is.A műsztárok elszállnak,mert nincs az albumuk mögött semmi.Vegyem meg tőlük a semmit,fizessek a semmiért sokat.Nem értem.Töltögetéssel nem küzdök.A boltban bele-bele hallgatok,ha oké fizetek.És nem végeznek ki érte, ha nem vásárolom meg az adott korongot!
  • slickboy
    #12
    Hát egyrészt válság van, valószínűleg ez a zeneiparban is érezteti a hatását. Másrészt meg idevezet a globális egyenkultúra. Elfelejtették megemlíteni, hogy a nem helyi előadók albumeladásai hogyan alakultak a helyiekéhez viszonyítva.
  • sathinel
    #11
    Van pár zenekar ami külföldön sikeresebb mint odahaza. Tehát nem a zenekarok a gond hanem a kiadók. Az hogy eröltetik amit akarnak. A másik fele hogy a magyarok csak akkor lesznek külföldön eladhatóak ha angolul éneklik. A többi max pár embernek tetszik, és a sikeresebbje talán megél pár évig belőle. Igaz otthon sokszor az a fontos hogy megagáz műsorban hogy szerepelt, és nem a tényleges tudás. Aztán meg ráfogják hogy letöltik a mocsok zajt amit zenének neveznek.
  • FoodLFG
    #10
    Erről van szó. A választék túlságosan egysíkú. Esélyt sem adnak az embereknek választani.
    Nem mintha érdekük fűződne hozzá, a kiadóknak az a jó, ha kb mindenki csak a kiválasztott/felfuttatott előadókat hallgatja, mert kevesebb kockázatot jelent számukra, mint egy színesebb, több szereplős piac.
  • Magiszter
    #9
    Egyszerűbb megoldás:



    Okosabb megoldás: - - - - -
  • bakagaijin
    #8
    Valóban, érdemes megnézni pl. a rádiók által sugárzott előadók hány százaléka amerikai vagy helyi és utána kenni a kalózokra.
  • Cat #7
    Jó példaként nézd meg spmusic.hu -t. Meglepően profi honlap, mindenféle közösségi kapcsolattal, videókkal.
  • DeviloftheHell
    #6
    sok idiota mikor veszi már észre hogy a szemétért senki nem hajlando fizetni pláne ugyhogy az elöadök abbol a több ezer forintbol vagy több tiz dollárbol ha a 20% át megkapják kiadokat kéne már végre elfelejteni a picsába meg azt a sok szemetet amit zenének neveznek érdekes modon rengeteg együttes koncerjére elmennek az emberek de van amelyikre csak a sok kis tinipicsa és hasonlo aljanép megy el mert azoknak tetszik mindenki más ugy véli egy kalap szar még johogy ne mfogják megvenni a szülök sem azt a szemetet
  • Tetsuo
    #5
    Az amerikanizmus oli meg a magsabb kulturat, alapbol.
    Zene, film, barmi, akarmi.. ;)
  • Magiszter
    #4
    Meg ha megveszek egy albumot akkor abba ne csak egy Princo CD legyen rányomtatva hogy "Gipsz Jakab - Pusztai Mulatós" meg esetleg a fényképe. Hanem adjanak körítést is hozzá. Pósztert, több oldalas kis könyvet interjúkkal, koncert-ről képekkel, leírás a zenészekről, énekesről, szóval töltsék fel tartalommal, ha már egy műanyag tokos plasztikkorong kerül 3000 forintba.

    A többi részével teljességgel egyetértek. Ha akarnák meg tudnák ezt oldani. De nem akarják.
    Ha a hegy nem megy mohamedhez akkor anyázunk, vádaskodunk és megpróbáluk lerombolni azt, hogy a végén kénytelen legyen hozzánk vánszorogni keservében.
  • FoodLFG
    #3
    Maga a zeneipar öli meg a nem angol nyelvű, esetleg eredetibb zenét játszó előadókat azzal, hogy már nagyon régóta felosztja a piacokat és bizonyos piacra csak meghatározott/kiválasztott előadókat enged be, amikhez megpróbál lokálisan minél nagyobb hírverést rendezni, ezzel olyan műanyag sztárokat(LOL) előállítva, akik azért népszerűek, mert mindenhonnan őket nyomják, nem pedig azért, mert esetleg valami kiemelkedőt tettek le az asztalra.
    Ezzel a gyakorlattal pedig szinte minden kaput bezárnak más előadók elől, lényegében komolyan egy ízlés-irányba terelik a tömegeket.

    Még olyan komoly/nagy lokális zenei piacok sem tudnak betörni a világ zenei életébe, mint pl a japán. Az persze más kérdés, hogy ők nagyon jól megélnek a saját kis piacukból, mert ugyanaz követik el kicsiben, mint a nagy kiadók globálisan. A legtöbbet kaszáló előadók listája japánban, szinte csak japánokkal van tele, rájuk van kiépítve a teljes szórakoztatóipar Japánban:
    http://ameblo.jp/gachapin69/entry-10439344081.html
    (legnagyobb bevétel 14 milliárd jen - 14 461 millió jen)
  • BCS pixel
    #2
    Egy magyar zenésznek szerintem az alábbi dolgokat kellene megtennie mindig!

    1.) Egy szép, átlátható honlap, ahol kiemelten leírja, hogy ha tisztelik, tetszik a zenéje, akkor fizessenek érte, ne csak másolják. Ugyanez, legalább egy dalszövegben vagy az intróban mindig!

    2.) Megkérni szépen a magyar torrent oldalakat, hogy ne engedélyezzék az ő albuma megosztását. Az értelmesebb helyeken ezt tiszteletben tartanák.

    3.) Mindegyik zeneszámából legyen egy fél vagy egyperces változat az oldalán.

    4.) Legyen 1-2 szám amit teljesen elérhetővé tesz az oldalán és a Youtube-on meg egyéb helyeken is.

    5.) Ha valahol azt látja, hogy másolják a zenéjét vagy a számait kitették valahova, akkor kérje meg az illetőt hogy vegye le, ha meg nem teszi, akkor pereljen. Plusz írja ki az oldalára, hogy ki az aki lopja a zenéjét.

    6.) Tegye lehetővé, hogy elektronikus úton is lehessen vásárolni. Ezalatt azt értem, ha kifizetésre került a pénz, akkor nagy bitrátájú mp3-ban vagy egyéb formátumban is le lehessen tölteni az albumot. A salátán például megtudták oldani sms fizetős rendszerben. De meglehet oldani ezt manuálisabban is, számlára küldött pénz valamilyen szöveg azonosítóval a mellékletben, majd a feladó email címére elküldeni a letöltéshez szükséges kódot. A rendszert meg beállítani, hogy azzal a kóddal csak egyszer lehessen letölteni.

    7.) Lehetővé tenni a számonkénti vásárlást, minek vegyem meg a teljes albumot, ha csak 2 szám tetszik belőle?

    8.) Mindig jelezze az oldalán hogy hol tart koncertet, ez alá lehessen kommentelni. Plusz legyen egy üzenő fal. Plusz egyéb topikok, ahol a rajongók cseverészhetnek a témához kapcsolódóan.
  • Magiszter
    #1
    Bizony bajban a kultúra, amíg minden szemetet ki akarnak adni amit egyesek zenének neveznek. Nem azért csökkent 30%-ot a zeneipar mart lekalózkodnak mindent az emberek, hanem mert 30% vagy több százalékkal is csökkent a minőség amit el akarnak adni. 5-10 évvel ezelőtt több albumot vásároltam, mert voltak jók. Most viszont jó ha évente 1 lemezt megveszek. Zenét pl nem töltöttem le közel 5 éve. Akkor is csak azért mert olyan album kellett amit sem nálunk, sem a környező országokban nem lehetett megvenni (elvont mondern-komolyzene). Igaz amerikából rendelhettem volna közel 10-15 ezer forintért... ami akkor is meg ma is horribilis ár 1 albumért.

    Többen vásárolnának ha lenne visszafizetési garancia, hogy ha nem tetszik, mert egy rakás guano, akkor visszakapom a pénzem.
    Vagy mint 1-2 oldalon már láttam hogy 1 percet bele lehet hallgatni minden album minden számába. Csak hát ugye ez nekik idő megcsinálni, az idő meg pénz, ami kellene, de munka nélkül, ezért inkább szivatják a népet (tiszta politika).