23
  • Tetsuo
    #23
    Akkor lassan Mo olyan lesz mint Kuba..
  • Szemjuel
    #22
    én nem feltétlen a diktatúra minden pontjára gondolok, hanem pl amit te is mondasz: egy gép jobb megoldás lenne az ember helyett. Bár ha belegondolsz, egy gép sosem lesz tökéletes, csak annyira mint az azt programozók. 'Isten' végül is most is irányítja az emberek nagy százalékát, csak az meg van szokva, el van fogadva, és büntetés se jár a 'törvények' megszegéséért. Ha egy kimagasló kvalitású ember képes lenne irányítani egy népet én bátran mögé állnék. De jelenleg erre jó példát nem nagyon lehetne hozni.

    Úgy egyébként én az USA felépítésében látom a legnagyobb rációt a jelenlegi körülmények között. Természetesen nem a háttérből irányított báb elnökökre gondolok, hanem magára a rendszerre.

    Remélem értitek mire gondolok, így 4 sör 2 pálinka 2 forraltbor után nem nagyon van erőm kifejteni és begépelni. :)

    ps: sajnos ezek a gondolatok sose lesznek gyakorlatba átültetve. sose lesz olyan ember aki kivívná a társadalom tiszteletét, mert mindig lesz aki 'jobban tudja'. Ez a mi világunk, ezt teremtettük, ezek alapján ez kell nekünk :)
  • djhambi
    #21
    Én Kerub emberséges hozzáállásával értek egyet. Nincs jogunk kényszerrel beleavatkozni más civilizációk szokásaiba, életvitelébe. Persze a felvilágosítás nem árt senkinek.

    5c0rp330n : hidd el, ha feléljük a környezetet, a büntetés meglesz. Nem húzhatjuk örökké, mint a csótány, legalábbis így nem. Kiszámoltuk, hogy 500 éve belül olyan magas értéket ér el a széndioxid, hogy hosszú távon kefélni se fogunk tudni (se egyéb fizikai munka), de jóval előtte úgyis elpatkolunk az üvegházgázak melegítő hatásától. Ha ezeket legyőzzük, akkor jogunk van élni a természet szerint. (Volt a Földtörténelem során, hogy az élet 90%-a elpusztult, mert a bacik oxigént termeltek, és az mérgező volt számukra, a kéndioxid meg elfogyott nekik. Ergo működött a szabályozási folyamat, és megjelenteka oxigént lélegző bacik.)

    Szemjuel : a diktatúrával semmi gond nincs, egészen addig, amíg valahogy kapcsolatba nem kerül az emberrel, magával. Ha pl. Isten lenne a diktátor, vagy egy szuperszámítógép, akkor szívesen élnék benne. De mivel emberek a diktátorok, és az emberek kezében ha túl sok htalom gyűlik össze, egyrészt még többet akar, de meg is romlik. Ezért kiszámíthatatlan és nem éri meg hosszú távon.

    Hozhatod a példát, Kínát, a náci Németországot, de elfelejtesz pár dolgot. A német precizitást, a vasat, és acélipart, illetve a tál rizsért dolgozó milliárd kínait, és a kínai olajat, vas és acélipart. Én példának hozom a kommunista diktátort, Fidel Castrot és Kubát. Van egy kubai felmenőjű ismerősöm, és nyáron meglátogatta otatni rokonait, és tartott élménybeszámolót.
    A minimálbér 3 ezer forint, a maximálbér 6 ezer forint. Ha többet keresel ennél, feljelenthető vagy. Nincs internet, 2009 előtt nem volt mobiltelefon, de így sem tudják az emberek fenntartani, megvenni. Nem adhatsz-vehetsz telket, ingatlant, nem építhetsz házat, csak felújíthatod, de senkinek sincs rá pénze, ezért omladozó, életveszélyes házakban élek a kubaiak. A hentes úgy néz ki, hogy egy pár napos fél sertést kiraknak egy asztalra, és aki jön, ha "gazdag", onnan vásárolhat hétvégére. Ezt a részét kérem, helyben levágják neki. Évente államtól jár 1 kiló cukor, és havonta egy kiló liszt családonként. Ennyi az összes juttatás. Minden utcában lakik egy előre kijelölt besúgó, aki hetente egy alkalommal propaganda dumát tart. Ki van plakátolva Havana a szép élet propagandával. Nem engedik, hogy bizonyos vallásokat gyakoroljanak. Nincs tömegközlekedés. Mivel kevés a kocsi, 50 éves (oldskool) belül rozsdás, roahdó taxik viszik a kubaiakat, a külfödieknek meg kinyalák a seggét, mert hoz be pénzt. Nekik jár a fényűzés, de ha túrita beerészkedik egy tömegkölekedő taxiba, akkor a taxis ezrt büntethető. Hatalmas kupacokban állnak a szméthalmok az utcákon, mert "nincs elég benzin a válág miatt" ezét a kukáskocsi csak havonta jár. Pedig Venezuelától a válság kapcsán tízezer gallont kaptak csak ajándékba. Egy kubai nem szív szivart, egy kubai nem iszik piát. Egy kubai a megéhetésért küszköd. Miden fényűzést a pár kormánypárti fickó bitorolt el, limuzinok, tengerparti villák, melyeket hófehér kubai tengeri homkból préselt, és hamar szétmálló építőanyagból húznak fel, ők szivaroznak, konyakoznak, és kiélvezik a hatalmukat.

    Ez van, ha a diktatúrában nincs meg az ipari gépezet.
  • Szemjuel
    #20
    mármind1rátaláltam :D
  • Szemjuel
    #19
    Orwell? :)
    érdekes lehet. nincs meg e-könyvben?
  • Kerub
    #18
    Az afrikai népnek kotont meg antibébit kéne ledobálni nem lisztet meg rizset. Jah, meg pár széplelküt aki felvilágosítja őket a használatról.

    Vagy egyszerűen nem beleavatkozni az életükbe! És ez alatt értem azt is hogy eltakarodni onnét és hagyni az ásványkincsiket és fosszilis energiaforrásaikat.

    Amit Kínában elértek az szép ha egy papírt olvasol statisztikákkal, de ha kicsit jobban belemászol és utánnanézel akkor szembesül azzal a mérhetetlen embertelenséggel ami mindezzel járt és véleményem szerint innentől kezdve egyszerűen nem éri meg.

    Én még hiszek az emberekben. Igaz, túl sok érv van ellenünk de úgy vagyok vele, hogy ha én ilyen értelmes tudok lenni akkor másnak is megy ez. Hiszek abban is hogy tanítható és tanulni képes faj vagyunk. Ezért még mindig azt mondom hogy ez a járhatóbb út.

    "Nem azt mondom, hogy a diktatúra jó rendszer, de hatékony!"
    /Szemjuel/

    Az a helyzet, hogy nincs semmi ami azt igazolná hogy hatékony. Rövid távon müködik mint ragtapasz, de hosszútávon (eddigi történelmünk szerint) sosem vezetett jóra.
    Btw, nagy hatással volt rám az Állatfarm, olvasd el ha időd engedi.
  • Szemjuel
    #17
    ááhh, már rég nem a bennszülöttekről szól a fáma. Azok nem kefélnek ha nincs kaja...
    amúgy ezt nem tudom megérteni... mi a túrós faszt gondolnak? mér kell nekik még 1 gyerek?

    ps.: a természet próbálna megállítani minket: aids, influenza, és egyéb fertőző, veszélyesebb betegségek, de mi ellenállunk mint a csótány :)

    Kerub:
    Az emberek hülyék, kell nekik az irányítás, csak akkor tudnak hasznos tevékenységet végezni (lásd Kína)! Ahol mindenkinek mindenhez joga van, és a tisztelet is kiveszett az emberekből (lásd Európa), ott jelentős fejlődést semmilyen szinten nem fogunk elérni. Nem azt mondom, hogy a diktatúra jó rendszer, de hatékony!
  • Epikurosz
    #16
    Ó, azok a szegény bennszülöttek! Úgy sajnálom őket, hogy kiirtottak mindent, ami előttük volt.
  • 5c0rp330n
    #15
    es afrikaban ahol azert harcolnak hogy ne pusztuljanak ehen szerinted mennyire fog barkit erdekelni ilyen felvilagositosdi, kinek lesz erre ereje? ahol pedig ezt meg lehetne csinalni ott jellemzoen eppen csokken a nep, es szaporodasra kene sarkallni az embereket. szemelyi tanacsadas, stb=bullshit, kalap szart nem er semmire nem megoldas, csak rengeteg ido, penz es energiapazarolas a semmire. csak a jozan esz hianyzik, de az ember is csak egy allat, ami szaporodik amig tud es feleli a kornyezetet, esz nelkul. a termeszet feladata lenne, hogy ezt ne hagyja, es kordaban tartsa a dolgokat de mivel az ember az egyeduralkodo, tul nagy hatalma van, es jonnek a szerencsetlen emberi jogok vedoi is akik el sem tudjak kepzelni hogy valahol milyen korulmenyek vannak, igy lenyegeben ugy szet tudjuk baszni a bolygot, amennyire csak akarjuk es nincs semmi ami megakadalyozna. az egesz totalisan el van baszva.
  • Kerub
    #14
    Nem, nem kéne.

    Én személy szerint nem akarok egy olyan világban élni ahol egy felső vezetés határozza meg egy ilyen istenadta jogodat és másnak sem kívánom. Ez a rövid út egy probléma megoldásához.
    A hosszabb - de véleményem szerint a helyes út - mind a harmadik világban, mind nyugaton már fiatalon felvilágosítani a tiniket arról hogy mivel jár egy gyerek, milyen változásokat hozz az életében, milyen károkat tehet benne ha nem rendesen neveli, normális életkörülmények között. És ez alatt nem azt értem ami ma megy, hogy bemegy a védőnő a gimibe és 50 diáknak egyszer tart egy ilyen "legyünktúlakötelezőfelvilágsításon" órát.

    Részletes programokat, személyi tanácsadást hoznék létre amit olyan szinten kötelezővé tennék mint a tornaórát.

    Az embereket kötelezni mindig könnyebb mint tanítani, de hosszú távon kevésbé eredményes.
  • Epikurosz
    #13
    Most sem lehet, mert idióta politikusok kormányoznak.
  • Epikurosz
    #12
    Igen de:
    Ezt a fórumot gyerekek és gyenge idegzetűek is látogathatják. Én nem vagyok egyik sem, engem különösebben nem zavar, de vannak illemszabályok.
  • Szemjuel
    #11
    jó, de én nem vagyok orvos, és szerencsére még családapa se hogy ezeket lesegessem xD
  • teddybear
    #10
    Ez csak egy kép. Élőben hidd el rosszabb.

    Ami a köldökzsinórvért illeti, nálunk sokáig ment a cirkusz, mert az egészségügyi hatóságok tiltották a levételét, meg a tárolását. Nem tudom, hogy most már lehet-e?
  • EagleeyE
    #9
    Mert mi a bajod vele? Ha az emberi egyedfejlődés egy természetes lépését látod viszont egy képen már rosszat álmodsz tőle?
  • Epikurosz
    #8
    Szerkesztő gyerekek!
    Azt a képet nem kellett volna azért ide beszúrni.
  • Epikurosz
    #7
    Ez a "vagy még durvább" engem McGányol aláírására emlékeztet. :-)
  • Motoroj
    #6
    Európában inkább annak áll fenn a veszélye, hogy 200 év múlva itt javarészt már csak bevándorlók leszármazottai maradnak. Inkább ezzel kéne foglalkozni.
  • Darth Sith
    #5
    egyszerüen csak hasonló szigor kéne mint kínában vagy még durvább a születésszabolyozás területén kb 200 évig, és beállna egy megfelelő értékre a világ társadalma (feltéve ha addig nem irtjuk ki magunkat).
  • gosub
    #4
    Vagy lesznek majd olyan őssejt bankok, amik igazi bankokként úgy kereskednének evvel mint a pénzbankok. És persze nem emberérdeket hanem a profitérdeket tartanák szem előtt. Most is legalább fél milla egy újszülött köldökzsinórvér levétele tárolása 15 vagy 20 évre.
  • Szemjuel
    #3
    meg különben is, éccces őssejtek... fúj :D
    de amúgy igen, akkor már nem azér kefélnének orrba szájba és gyártanák a gyereket mert miért ne, mert más szórakozása sincs, hanem mert majd jól "kiszívjuk" a vért belőle és gazdagok leszünk :S és ez probléma.
    (kérdés: miért nem teszik meddővé a 3. világ nőit? túlnépesedés probléma megoldva :D)
  • Chocho
    #2
    Egyáltalán nem durva ötlet, csak akkor jönne a sok hülye, hogy ez is erkölcstelen, és kihasználja a szegényeket, meg különben is, fujj.
  • djhambi
    #1
    "Sajnos az Egyesült Királyságban, tudományos szakértelmünk ellenére a köldökzsinór vér még mindig egy alig kiaknázott forrás, és csak a szükségletek töredékét tudjuk begyűjteni és eltárolni"

    Nagyon durva dolog futott át az agyamon. Lehetne külföldről, ahol átlagosan többgyerek születik, importáni a köldöksinórvért, így a szegény országoknak legalább egy termékük lenne, amivel kereskedhetnének. (Persze ez a népesség még nagyobb emelkedéséhez vezetne, és az para lenne. Semmi mondanivaló nincs a szavaimban, egyszerűen durva dolog futott át az agyamon, és megosztottam veletek. Sci-fit lehetne írni belőle és ennyi.)