36
  • krajcsovszkig
    Gondolom a felhasznált alkatrészek azok.

Az Asus elég változó, én csak notiban láttam tőlük nagyon rosszat, ehhez képest őket tartják a legmegbízhatóbb márkának...

kvp: ezt az intelt nem is tudtam :o Viszont ma azon akadtam le, hogy a régi Kingmax ramomnak a komplett kapcsolási rajza fönnvan a honlapjukon
  • Athlon64
    Amúgy itt a munkahelyemen Asus alaplapos gép van, de olykor kér egy F1-et induláskor. Máskor meg nem látja a billenytyűt.
    A kolegám is szív az Asus-ával.
    Szóval szerintem kiadja saját maga a minőségileg zűrös lapjaít is.
  • Athlon64
    "Mondjuk nem is igazan eri meg senkinek sem, hogy megvegyen egy ilyen gepet. Asrock alaplappal semmikeppen sem, mert az asus minosegi teszten megbukott hardverei kerulnek ebbe a markaba."

Ezt ugye csak poénnak írtad?! Az Asrock-nak olyan alaplapjai vannak amiket az Asus sose gyártott!
    Emellett én tökéletesen megvagyok a gépemmel. Egy bajom, hogy nincs pcie slot.

Az AMD meg nyiltá tette tudtommal a diverét.
  • kvp
    "Mitől nyíltabb mint bármi más?"

Attol, hogy nincs benne nvida/ati hardver. Az intel publikalja az osszes hardverenek a dokumentaciojat regiszter szintig, tehat barki irhat ra barmilyen driver-t. Az nvidia es az ati errol valamiert nem gyozheto meg. Persze ettol meg nem lesz open a hardver, csak open source lesz az osszes linux-os driver.

Egyebkent az opensuse-nel nyiltabb a debian es az arra epulo tobbi linux valtozat, pl. az ubuntu, de gondolom zavarta oket az, hogy debian-nal a gepert sem nagyon kerhettek volna penzt. :-) Mondjuk nem is igazan eri meg senkinek sem, hogy megvegyen egy ilyen gepet. Asrock alaplappal semmikeppen sem, mert az asus minosegi teszten megbukott hardverei kerulnek ebbe a markaba.

A vicces az, hogy a weboldalon a masodik kerdoiven a "Will you buy this PC?" kerdesre a valaszok tobbsege: "I´m not sure" lett.
  • hdo
    Na ez az amit én se értek. Mitől nyíltabb mint bármi más?
  • krajcsovszkig
    Szerinted az AMD hol nyíltabb az intelnél?

Egyébként ebben a gépben hardverileg mi a nyílt?
  • hdo
    legutóbb 9c-t raktam fel ...
  • nimrod515
    milyen directx-et hasznal a linux?
  • pasi29uk
    Linux azé fajin mer van a pingvin dosnak nincs kabala álattya ezért kaki...
  • nimrod515
    linux? ... az valami dos-os cucc nem?
  • stockhouse
    szerintem te a mac-ről beszélsz
  • Sir Quno Jedi
    Mellesleg netbookot akartak az emberek 3-400 dolárért, erre kapnak egy szimpla szedett-vedett nettopot 400EURÓÉRT (az egy vagyon)!!! Érted?! Akkor mi a fészkes rákfenének mérték fel az emberek igényeit, ha utána telibe is szarják kezdésnek... :DDD

Ez viccesebb tán a 100dolcsis PC projektnél is (vagy szánalmasabb).
  • Sir Quno Jedi
    Namost ezt terroristáknak készítik, vagy mi?! Én is paranoiás vagyok, node ennyire??!?
  • kvp
    Ha valaki 100% linux kompatibilis rendszert akar, akkor a nagy nyugati gyartok kinalataban talahato linux certificate-el rendelkezo rendszer, ahol a windows-ok melett a linux tobb fajtaja is hivatalosan tamogatott. Az azsiai gyartok pedig szallitanak eleve linux-al telepitett gepeket is.

Ha pedig valaki barkacsolni akar, akkor sokkal olcsobban ossze tud rakni egy gepet amit tamogat a linux, csak meg kell nezni a hivatalos driver listat a kernel dokumentaciojaban. (supported hardwares)

A valodi nyilt forraskodu pc pedig az lenne, aminek a segitsegevel kulso gyartok komponensei nelkul ossze tud rakni barki egy sajat pc-t. Anno a pdp-khez jaro felhasznaloi dokumentacioban volt komplett aramkori rajz is, tehat egy forrasztopalkaval es egy lada tranzisztorral barki a mai napig epithet egy ujat ha akar vagy megjavithat egy regit. Azt kellene az open pc-k eseten is elerni, hogy a leiras alapjan barki kepes legyen olyan gepet epiteni amilyet akar es olyan hardverbol amilyenbol akarja. (az intel szoftveres dokumentacioja nyilt, de az armkori rajzok a legtobb modern rendszernel hianyoznak)
  • DopeBob
    Ez így ebben formában "hülye aki megveszi" kategória... Ahogy korábban is írták, ugyan ilyet kapni ennél sokkal olcsóbban. Vagy ennyi pénzért (majdnem 100e HUF) sokkal rugalmasabban használható konfigurációt is össze lehet rakni (mondjuk amin nem akad a YouTube HD :I ).

Így tuti nem terjed a Linux, ha ugyan ezt olcsóbban megkapom akár még Win7-tel is :)
  • tacsaby
    Ez tényleg röhejesen drága, viszont az ötlet nagyon jó! De ezt más gyártóknak is követni kéne. Jómagam azért ábrándultam ki kissé a nyílt oprendszerek világából, mert elegem lett abból, hogy új vas vásárlása előtt órákig bújjam a fórumokat, hogy mi fog egy linuxszal tökéletesen működni. Hiába szuper a linux, hiába indul el szinte minden vason, ha később kiábrándulva veszed észre, hogy az új cuccod bizonyos részei csak alapfunkcióiban működnek. Tökéletlen acpi támogatás, csak alapfunkcióiban működő hangkártya, kihajtatlan gpu, 100 megán döcögő gigabites hálókártya, instabil wlan. Én ezeket tapasztalom, és baromi uncsi, hogy telepítés után, további órákig tartó fórumozás után továbbra is csak félmegoldásokra találok. Ez is röhej. De ez a gyártók hibája. Úgy védik a szaros szabadalmaikat, hogy képtelenek teljeskörű specifikációkat kiadni a hardwereikhez. Így aztán nehéz drivereket írni. Marad a reverse-engineering, ami csak félmegoldásokat hoz.
  • cateran
    Kisse draganak tunik,ahhoz kepest,hogy 1 Asrock NetTop ION 330 PC-DVDRW 255 font (igaz csak 2 Gb memoriaval,de 320-as HDD-vel..)

Chipset
    - NVIDIAŸ ION™ graphics processor
    Memory
    - 2GB DDR2 800 MHz memory included, support dual channel, maximum memory capacity 4GB*

*Due to the CPU limitation, the actual memory size may be less than 4GB for the reservation for system usage under WindowsŸ XP / XP 64-bit / Vista™ / Vista™ 64-bit.
    VGA
    - NVIDIAŸ ION™ graphics, support DX10 / Full HD 1080p playback

HDD
    - 2.5” HDD 320GB
    DVD
    - DVD Super Multi (Slim type)
    I/O
    - 1 x HDMI (with HDMI to DVI adapter), 1 x D-Sub VGA, 6 x USB 2.0, 1 x S/PDIF (Optical)
    LAN
    - Gigabit LAN
    Sound
    - HD Audio 5.1 channel
    System Acoustic
    - Below 26dB
    Power Unit
    - 65W /19V Adapter
    Dimension
    - 195mm (W) x 70mm (H) x 186mm (L)
    Volume (litres)
    - 2.5L
    Weight
    - 1.7Kg
  • hdo
    Nem akarok illúzióromboló lenni, de Intel procikba 97 óta van integrálva az általad említett "trójai", és ebben is Intel Atom lesz.

Én nem látom hogy miben lenne más egy saját magam által összeállított konfig, ettől a rendszertől, főleg ha linuxot rakok rá, tehát van választásom hogy csak nyílt szoftver kerüljön rá.
  • twollah
    Szerintem jo otlet ez a gep.
    Nem egy eromu, de nem is arra lett kitalalva.
    Kerdes csak az, hogy mennyire fog elterjedni.
  • Nyomoka
    Hajrá ! Végre lesz egyetlen olyan eszköz a piacon, amiben 100%-ig biztosak lehetünk, hogy semmi trójai nincs benne gyárilag beleintegrálva, mint ahogy a manapság kapható -főleg- Windows 7-tel árusított notebookok 99.99%-a
  • Piel
    Nevetséges az ár főleg az Asrock (megbízhatatlan) alaplap miatt. Van jobb/megbízhatóbb alaplap is olcsó pénzért. Ráadásul most raktunk össze egy kollégámnak gépet ami win 7-tel is olcsóbban jön ki! Ráadásul erősebb processzorral. Lehet, hogy többet fogyaszt, de számoljuk csak ki, hogy azt a 30 ezer forintot mikor is takarítja meg nekem a fenti konfig?
  • Windforce
    Illetve alaposabban atolvasva ott van az is, hogy a termek aranak a 10%-a opensource fejlesztesekbe megy. Tobb, mint valoszinu ez is bele lett kalkulalva az arba...
  • Windforce
    Mint sok minden mas, ez sem a magyar piacra keszult. Igy az a tobbletkoltseg egy "atlagos" fizetesbol elonek nem kell hogy gondja legyen. Ez nem elsodleges pc otthonra. Arra tovabbra is ott vannak a brand konfiguraciok.
    Mas: van aki mar unja, hogy folyamatosan osszevalogassa az alkatreszeit, es utana elszenvedjen fel napot a telepitgetessel/beallitasokkal. Neki az kell, hogy megveszi helyben, azonnal, es hazaviszi, es mukodik. Pont. Se tobb se kevesebb. Ez a lustaknak, akik hirbol hallottak, hogy van ilyen is, illetve azoknak valo, akik unjak a wint, es kiprobalnanak mas alternativat. Meg egyszer mondom, nem magyar piac a mervado.
  • hdo
    Te most komolyan gondolod, hogy olyan embernek kellene open source hardware dokumentált, nyílt forráskódú driverrel stb. aki nem ért hozzá? Az nem inkább azt veszi meg ami ugyanannyit tud de olcsóbb? BlueGold gépét megveszi a laikus boltban 60 ezer forintért tokkal-vonóval, plusz _kettő_ ezer forintért összerakják neki, és plusz hat ezer forintért előre telepítik neki a szervízben! Azért a plusz harmincért amit megspórolt még monitort is vehet!
  • hdo
    Éppen a napokban raktam össze egy miniITX konfigot dual core N330-al ... egyrészt atom - hehe, szójáték - fölösleges a 250 wattos táp egy N330-nak, másrészt, én azért azt a 97 ezer forintot hihetőnek találnám ... igaz nem mindegy milyen gyártóktól!

ASUS AT3N7A-I (Atom N330) 36.000
    GIGABYTE MIB T5140 65W 13.000
    KINGSTON 4GB DDR2 800Mhz 21.000
    Pioneer Slim DVD-író 13.000
    WD 160GB 5400rpm 8MB SATA 10.000

Ez így 93 ezer forint, mITX konfiggal, nyilvánvalóan márkásabb alkatrészekkel, és több memóriával. ATX konfig ugyanezekkel a specifikációkkal ennél még olcsóbb lenne!

Tehát, gyakorlatilag úgy néz ki a dolog, hogy a többletárat, az opensource miatt kellene fizetni, ami így önmagában is nevetségesen hangzik, szóval szép próbálkozás, várjuk a következőt!
  • Windforce
    Es meg ezt sem eleg megvasarolni, ossze is kell rakni. Az sem megy mindenkinek...
  • Windforce
    Azt ne felejts el hozza az arban nem csak az alkatresz van, hanem ahogy a cikkben le is van irva, elore telepitett rendszer konfigolva. Az is er nemi penzt (hozzanemertonek kell is elore telepitett gep) es persze support se harmadrangu....
  • BlueGold
    Javitva: Ház+táp - 10000 Ft.
  • BlueGold
    Alaplap+proci - 17000 Ft
    3Gb Ram - 15000 Ft
    160 Gb Sata HDD - 10000 Ft
    Ház+táp - 100000 Ft
    DVD-író - 6000 Ft
    Bill. + egér - 2000 Ft

359 Euros = 96 204.9925 Hungarian forints

Még jó, hogy ilyen olcson meg lehet venni
  • Sanyix
    te miről beszélsz? Az opensuse mióta ismeretlen bugos? baze vállalatoknál használják. Ha win lett volna rajta még talán a bugos rész az elment volna, de az ismeretlen ott sem...
  • Lost Lont
    Annyira nem vészesen drága így egyben, legalábbis ahhoz képest, hogy miket szoktak árulni komplett gépekként. Illetve a proci ahogy elnézem, elég lassú, de értelmesen megírt könnyed asztali programok mellé nem is kell sokkal több, meg gondolom direkt választottak Atomot a fogyasztása miatt (nem is tudtam, hogy azt ennyire erre hegyezik a 8 wattjával). De ha nem ez számított volna, valóban bele lehetett volna rakni ilyen ár mellett egy szintén kétmagos 2,8ghz-es procit akár valami gf8600-as videókártyával.

Mondjuk ez szerintem azoknak kell, akik attól is félnek, hogy a cd-romot szándékosan összekarcolhatja az olvasófej, mert úgy írták meg, és ezért kell nyílt hardvernek lennie.
  • osztmivan
    persze megér ennyit, hiszen dokumentálva lesz a 250 wattos tápegységem
    úgy is időmilliomos vagyok, azt fogom olvasgatni hány %-os hatékonysággal
    vágja a szinuszt az egyenirányító a gépemben
  • osztmivan
    ez röhej
    el akarnak adni egy gagyi hardwert négyszeres áron, egy rátelepített,
    ismeretlen tele bugos oprendszerrel

ki lesz az a hülye 200 szerencsétlen aki ezt megveszi?
  • Dark Angel 666
    ha már annyira nyiltak akkor miért nem AMD alapokra épitették a gépet ?
  • Sanyix
    Csak nehogy omárék felismerjék a benne rejlő gonosz lehetőségeket!
  • Ahoy
    Ez valami vicc?? Ebből a pénzből kb 6-7x erősebb gépet össze tudok pakolni...Szánalom...