280
Miért a nagy lcd mánia?
-
#37 szerintem te nyugodtan használj CRTt , én 1 éve váltotta, és semmi pénzért nem használnék megint.
te is vegyél egyet , míg tönkre nem teszi a szemed a CRTd -
#36 A kihalást, az nem am kereskedelme megvásárolhatóságon értettem, hanem az elhasználódásra, meghibásodásra. Nálunk a munkahelyemen még kb 10 db van használatban, most cseérltük le a 9-10 éveseket 4 éves változatokra amiket meg TFT monitorra cseréltünk le. -
#35 Egy darabig én is azt gondoltam, h minek ez a nagy LCD felhajtás, jó nekem a jó kis CRT monitor. Aztán vhogy mégiscsak vettem egy LCD-t, és hát... Ég és föld a képminőség ha natív felbontáson használja az ember az LCD-t. Gyönyörű, éles, tiszta kép, meg sem közelíti a CRT-t. CRT ideje lejárt, az az igazság, ez van, el kell fogadni... -
#34 de ha még most eladná, kaphatna érte kb 5ezret, 1-2 év és neki kell fizetni, hogy elvigyék
amúgy az a szomorú, hogy tft-ben is akadnak rendkívül szar minőségek, amit pistike megvesz a teszkóban, és fél év alatt három dioptriát romlik a szeme
grafikusoknak meg ott a led és az ips -
#33 majd ha megdöglik valamelyik monitor akkor majd az lesz véve, addig jó a crt is -
#32 csak spéci méregdrágával, ami tud akkora képfrissítési frekvenciát -
rumkola #31 az tft-vel is műxik... -
#30 "kezdenek is kihalni"
már kihaltak, annak a rendje módja szerint!
"crt-k az Nvidia 3D Vision miatt most újra népszerűek lettek"
vissza a múlt technológiájához? :) ilyen nincs... -
#29 Erősen kételem, már hiánycikknek számít a CRT (a meglévők meg már elégé elhasználódtak, nekem is van a polc tetején egy 4 vées 19-es Samsung, eladni szerettem volna, de még rédeklődő se volt rá) és kezdenek is kihalni na meg a 3D Vision-nál használt 2x 60hz azért szemkímélőbb egy TFT monitoron. -
#28 crt-k az Nvidia 3D Vision miatt most újra népszerűek lettek
-
#27 monitor: kevesebb helyet foglal, szemkímélőbb, élesebb kép = nagyobb felbontás, 32"-ben nincs CRT monitor
lcdtv: kevesebb helyet foglal, szemkímélőbb, élesebb kép (hd anyaggal), 40" és felette nincs CRT tv
manapság nemigazán van OTTHONRA(!) létjogosultság a CRT-nek -
#26 Személy szerint én is grafikus volnék, és egy ilyenen dolgozom:
Hadd ne kelljen ecsetelni a képminőség javulást CRT után....
Mellesleg, halkan megjegyzem, hogy LCD-ből is van szar, ami kalibrálás után is fars színeket mutat, a fényerejéről nem is beszélve.
De CRT-ben max az EIZO monitorokban bíznék.. vagy még abban sem. -
#25 jézusom -
#24 lehet amúgy tesztelgetni hogy kinek mennyire jó a panel / beállítás kombója...
mind a 32 tónust meg kell hogy tudd különböztetni, lehet állítgatni.
itt meg csomó szürke/fehér
ha jó a monitorod /jól be van állítva/ akkor mindet meg tudod különböztetni. ha beállításokkal sem tudod kicsalni belőle akkor ennyit tud a panel :)
-
karajjj #23 olyan, akinek még az iskolában azt tanították, hogy "kisfiam, a TFT bizony szar..." -
#22 véletlen sem okoskodni szeretnék
de aki grafikus az alapvető hogy csak normális körülmények között tud jól dolgozni...
egy ács is csodálkozna ha megnézne egy házat amit vízmértékkel / anélkül építettek...
szóval nemtudom mifélegrafikus aki nem profi körülmények között dolgozik... nem is lehet másképp. (és most nem azt mondom hogy milliókat költsön, de manapság már olcsón is kihozható egy normális munkatér. -
#21 Az lehet azért is, mert a legtöb kommersz TFT színbontása alacsony, még véletlenül sem 32bit, de nem is 24bit. -
#20 most mutatták be a CES-en...
a dizájn is számít hogyne. amellett hogy picike = helytakarékos.
ezen kívül csak az előttem szólókat ismételhetném. vki nagyon sok butasággal tömködte a fejed tele, ha abban a hitben élsz hogy egy crt tv szebb képet ad. a színmélységekben van egyedül egy kis igazad.
-
karajjj #19 van egy grafikus ismerősöm, aki esküdözött nekem, hogy a CRT sokkal szebb képet ad a TFT-nél, hát egyszer megnézegette a munkáit egy lapos monitoron és elcsodálkozott rajta, hogy az árnyalatok között is mekkora különbségek vannak, amit ő egyszínűnek hitt, több helyen is pixeles volt... -
#18 Nos én is kedveltem a CRT moncsikat, de aki szereti elektronágyúval a pofáját lőni közelről, az használja továbbra is, én maradok a TFT-nél (minima)... -
#17 mert 1-1,5 ev alatt(azóta dolgozok 9,5-10 orat gepnel) ugy kicsinalta a szemem, hogy amikor eszrevettem szinte sokkos allapotba kerultem. NEM LATOK bazzeg... ha nem notim lenne, akkor azonnal TFT-t vennek. a munkahely elott mas volt a helyzet. crt volt otthon es pihentettem a szemem amikor ereztem, hogy faj vagy valami, de melo kozbe nem mondhatom, hogy akkor en most lelepek 1 orara, mert faj a szemem :D bar most itt is TFT van csak mar mindegy, mert szemuveges lettem. -
#16 nem irom le megegyszer ugyan azt amit te is de ez a beszolas basszus
"ha a nagy floppylemeznél is azt mondták volna, hogy minek továbbfejleszteni, jó az, akkor még mindíg piros pixxellel kerülgetnénk egy kéket" bosco05 © -
#15 Nekünk nincs lcd tévénk, de a CRT-ben azt utáltam mindig, hogy néha elég erős az a tipikus sípoló hangja. Nappal nem nagyon lehet észrevenni, de mikor mondjuk este nézek rajta valamit alacsonyhangerővel, akkor simán hallani lehet. Ez LCD-nél is ígyvan? Mert ha nem, akkor +1 pont tőlem :D -
#14 energiatakarékossággal vitatkoznék, egy 19-es méretű monitornál még csak-csak, de TV méreteknél a CRT-k kevesebbet ettek, viszont a minőségben kétségtelenül halott ötlet a CRT-t pártolni, már csak a sorfelbontást és képpontméretet ha nézed kedves topicnyitó, buktad az elméletet
monitoroknál még meg tudták oldani a nagyobb felbontást, de egy nagyobb tv-nél már necces, nem véletlen, hogy 102 cm-es a legnagyobb CRT tv, és ennek már van vagy 70 cm-es mélysége, hogy rendesen ki tudja vetíteni a képet, tehát a helytakarékosság megint a modernebb technológia mellett szól
...és még szót sem ejtettem a sugárzásról -
Gabe18 #13 Hát meg aztán ha a tv-ket nézzük vannak ám tőlünk nyugatabbra ilyen "hülye" országok amik nem ragadtak meg a mi szinvonalunkon,és a tv adás is HD-ban jön ám.Úgyhogy egy jó LCD tv előnye nem csak BR lemeznél jön elő,hanem az átlag tv adásnál is...
A rosszabb képminőségre én inkább azt mondanám hogy más.Pár nap alatt már megszokja az ember és utána már a régi "elmosott" crt látvány lesz furcsa.
Aztán ott a helytakarékosság,a szemrombolás,de ezeket már írták.
És igen,a tv/monitor kinézete is sokaknál már szempont.Mert összehasonlíthatatlan a szobában egy LCD tv/monitor látványa,egy böszme CRT monstrumhoz képest. -
#12 nézzed csak a 14 colos besárgult crt monitorodon a kiváló hd filmeket
egyébként nemértelek amikor én váltottal crt-ről tft-re szó szerint befostam olyan nagy különbség van képminőségben közte -
#11 Szerintem ne nyiss topikot, ha ennyire gyenge a idegrenccered! -
#10 dettó, és takarításnál nem egy 10 kilós böhöm nagy szart kell pakolgatni, hanem csak félkézzel leveszem az asztalról a monitort azt jónapot :D -
#9 Ez a helytakarékosság is remek dolog, én is azóta férek el az asztalon, amióta a crt-t felváltotta a tft :P . Ha már monitorról van szó, ami nekem még nagy plusz volt, hogy az új DVI csatlakozóval már nem kell állítgatni a képet, teljesen kihasználja az egész rendelkezésre álló felületet. Mondjuk azt nem tudom, hogy ezt csak az LCD tudja-e, de szuper, az egyszer biztos. -
#8 kemény vagy, egyből nekiugrasz amikor neki van igaza
am fontos szempont: miért is cseréltem le a crt-m tft-re? mert negyed akkora helyet foglal! -
#7 Amúgy a BlueRay dolog jogos, elírtam, mert valóban Blu-Ray (bár a neve a kék színből jött, csak parasztosan blúúúú xD).
És ha már így belinkelted a wikit akkor:
"A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit és állást foglalt a Blu-ray Disc mellett."
"1997-ben jelent meg a DVD, ami az emberek otthonába hozta a digitális hang és videó élményét az egész világban, és megváltoztatta a moziipar működését. A BD szabványt az elektronikai termékek felhasználóinak egy csoportja és PC társaságok, – közös nevükön Blu-ray Disc Association (BDA) – fektették le 2006-ban. A Blu-ray névben a „blue” (kék) a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai sugárra. Az „e” betű a „blue” szóból azért lett szándékosan kihagyva, mert egy mindennapi szó nem lehet védjegy."
Ha megálltunk volna a csöves televízióknál és a kazettánál, akkor most nem is lenne miért kiállnod :)
Amúgy a csőről jut eszembe, csak mint érdekesség, hogy a zeneiparban még mindig rengeteg csöves erősítőt és mikrofont alkalmaznak, mert minőségben és hangzásban a legkivállóbb technológiának számít, ennek ellenére egy átlagos háztartásban nem sok helye lenne. Adatrögzítésnél egyesek még mindig a széles szalagra esküsznek, mivel annak a legnagyobb a frekvenciatartománya a bakelit mellett, szóval vannak érdekességek a világban, de én nem örülnék neki, ha mondjuk az AutoCadet TDK kaziról kellene telepítenem ;) -
#6 Mr Intelligencia? :D Most flamelni akarsz, vagy eszmecserét folytatni? Előbbiben nem nagyon vagyok partner (legalábbis most nem vagyok olyan kedvemben). Ha neked ennyire tetszik a crt, akkor vegyél azt, de miért baj, ha mások nyitottak az új technológiák felé? Ha mindíg megelégednénk az éppen aktuális fejlettségi szinttel, akkor nem jutna előrébb a világ. Amúgy nekem mindenféle TV , monitor , minden ami CRT-s bántja a szemem és megfájdul a fejem tőle. Sajnos a látásom is sokat romlott ezek miatt, ezért is szeretem jobban az LCD-s dolgokat. És hiába ment a CRT 100HZ-en vagy akármennyin, mindenhogy rossz volt. -
#5 lásd be, nem vettél figyelembe pár szempontot, nekik van igazuk, mentsd a helyzetet amíg menthető -
Mindenhisztor #4 Mr. Intelligencia. Amiről te beszélsz az csak bluray lehet nem blueray: http://hu.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
Ha annyira vágysz a hd minőségedre, akkor ott a hd támogatású CRT tv, igen olyan is van, meg a HD DVD ami bluray minőséget ad persze kevesebb helyen és olcsóbb előállítással.Egyébkét aláírom, hogy a CRT tv többet fogyaszt, de egy 100Hz-es CRT már egyáltalán nem szemromboló és a HD támogatású CRT pedig annyit fogyaszt, mint egy LCD. Ja, és a HD-s CRT-n a fekete az FEKETE. -
#3 egyetértek. más techologia, viszont tényleg energiatakarékosabb, sokkal kevesebb terhet jelent a szemre, és valahogy ragyogóbb színei vannak. igaz a feketével gondok vannak, attól függetlenül viszont szép éles képet tudnak adni, típustól függően. persze vannak ótvar szarok is, de vannak jók is. választani tudni kell :) -
#2 Üdv!
Nekem egy TFT monitorom van és ezerszer különb a képe mint a crt-knek. Másrészről a led technolódia csodaszép képet ad, nem mellesleg energiatakarékos, nem is kicsit. Amiért még nagyon szeretik ezeket az új technologiákat, az az, hogy sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem) károsítja a látást, ellentétben a crt-vel. Egy 720p-s film és egy dvd-s között is rengeteg a minőségbeli különbség. Azért kell a Blue Ray, mert a jobb minőség nagyobb helyet igényel. Én örülök a fejlődésnek, mert ha a nagy floppylemeznél is azt mondták volna, hogy minek továbbfejleszteni, jó az, akkor még mindíg piros pixxellel kerülgetnénk egy kéket. Milyen jó is lenne az :) . Amúgy a BlueRay előnyeit csak azért látod két méterről, mert a crt kicsinálta a szemed :) . Egy szemüveg rengeteget dob a dolgon. Remélem tudtam segíteni a válaszaimmal. :P
+fav -
Mindenhisztor #1 Üdvözlök mindenkit!
Az lcd tv-k, monitorok sokadik generációit látjuk ma. Előállításuk drágább, képminőségük még mindig rosszabb, mint a CRT-ké. Mire fel ez a nagy lcd, plazma, led, oled stb... A tv designjára kíváncsi mindenki nem arra amit mutat?
Jöhetnem a hiperszuper modern vélemények, de még egy fullHD-s lcd tv, amin éppen egy bluray film megy sem hasonlítható össze egy CRT-vel, ami éppen egy DVD-t mutat. A bluray-t sem értem. Minek? Megint több helyre egy filmet? Ja, minőség? Igen? Látszik 2m-ről, hogy igen nagyobb a kép és több a kis négyzet, de ennyi. 2m-től távolabb már nem nagyon menne a megkülönböztetés, és persze az lcd vagy egyéb tv miat a fekete nem fekete lenne, hanem fekete metál, mert úgy csillogna, mintha fémből lenne...