4487
Oldies Music 1.0
'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje
Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,
Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....
A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
-
#1971 Nem tudom még mire van szükség egy nyamvadt hg. cserére. Talán tegyem termővé a Saharát? -
atiapuka #1970 Sziasztok skőcök!
Múltkor hallgattam egy Madness (szerintem dupla volt) albumot, de valahogy nekem nem jött be.
Viszont valamelyik este újra meghallgattam az új OMD lemezt, és az egész jó, szerintem...
De hát ízlések és pofonok. -
#1969 Pannonia Allstars Ska Orchestra - Rosszfiúk .mp3 -
#1968 A Ska-ró eddig kevés szó esett.
Szoktak emlegetni három hullámát eme vonulatnak.
A "mi" esetünkben az ún. Második Hullám játszik, ami a 70-es évek végétől származtathatandó...
Vannak jeles képviselői a szakmának.
Gonolom a Madness neve senki előtt nem ismeretlen.
Talán a Bad Manners, a Beat, a Selecter, Specials (később Special AKA)sem sötét ló.
A Special AKA-tól már toltam mjuzikot.
Szerintem sokaknak ismerős a "Free Nelson Mandela" c. művük.
Ez a stílus sem arról híres, hogy "kék az ég és zöld a fű" szerű kommercianizálódással fárassza a hallgatóit.
Aki már vizuális tapasztaláson esett át, pl.: A Madness-szel kapcsolatban, az valszeg pedzi mit vakerolok éppen.
Vannak ó- és újkori magyar ska zenekarok.
Mindenek elött a Galla féle GM49-et kell megemlítenem, illetve a Fórum-ot. A Ladánybene 27 a 80-as évek közepén játszott skát...
Manapság a CsizmáSKAndúr, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Boogie Mamma, a Skafunderz, a Testi Egyenleg, a Honeyball, a Ska Hecc, a Nemérdekes, az A Láma Dalai, a Skafunderz és még jó sokan nyomják...
Nagyon remek előadók... tudom ajánlani annak aki épp a megcsömörlés felé vette az útját.
hirtelen...ennyi.
madj dobok 1-1 dalt. -
#1967 Persze...
Elkü'dtem a Modiknak a levelet...Kiváncsi vagyok mi történik. -
#1966 Jó így? -
#1965 Holnap délután nekifutok... -
#1964 New Wave, Dark Wave, Ska, Synth-Pop Zenék (1980-tól Napjainkig) - Powered By Tyia -
#1963 Amúgy ismételten írtam múlt hét végén a modiknak, hogy adják át Neked a házigazdaságot. Jó lenne ha Te is kérelmeznéd, ily módon adva nyomatékot kezdeményezésemnek. -
#1962 Sajna, nem emlékszem már rá pontosan, írd le újra! -
#1961 Ami volt, azzal nem volt bajom. -
#1960 Idén jelent meg a Naked Eyes új Piccadilly c. albuma.
Kotorásztam én több helyen, de sikertelenül.
Nincs valakinek tippje hol lelhetnék rá? -
#1959 Hát persze, ha úgy tetszik. Biztos vagy benne?
...És ha igen, mi legyen a hosszú cím? -
#1958 Wescone Szaktárs!
Van esély arra, hogy visszaállítsd az eredeti állapotokat a fejlécben? -
#1957 Akko' igy:
Kifogyott a nafta a fáklyából? -
#1956 Kifogyott a nafta az elem a fáklyából? -
#1955 2008-ban -
#1954 Szép Estét!
Nem vagyok Magyar Dal napja Függő, de mégis meglepődtem az imént amikor azzal szembesültem a Youtubeon,hogy bizony Neurotic dal is szerepelt a koncertprogramban ( a Brék c.) előadásában.
A dalt kommantálók között volt pozitív és negatív kritika is, azonban a Run DMC-s gitárbeté kissé túzó volt... -
#1953 :) -
#1952 Húha!
A kör négyszögesítése.
(Az olvasztótégelyes hasonlatomat hoznám elő megint, ill. illeszteném ide....)
Vegyünk alapul egy hamburgert. Lényegében áll a puffancsból meg fasírtból (amiben még szar is van...mint tudjuk a híres filmből)meg saláta, meg hagyma.
...Valahol csalamádé van benne, de attól az még hamburger.
...Kicsit túl sűlt a fasírt, de attól az még mindig hamburger.
...stb.
A D.M. mint goth. Gore-ék belevittek egy kis mély, borús hangulatot mondjuk a Black Celebration-be, tehát fűszerezte goth és/vagy dark elemekkel, de ők attól még New Wave/Synth zenekar. Nem?
Használták a "kelléktárat"
--A Kajagoogoo-t is említhetném akik használtak (1984 Islands album) jazz elemeket, nem beszélve arról, hogy Nick Beggs elismert volt jazz körökben is---
A Joy Division és a többiek stílus meghatározása legalább olyan szubjektiv lehet, mint ami a KFT-ről írodott.
Ki milyen stílus elemet hall ki a zenéből, az alapján dönt, ez pedig már az agy dolga. Valószinűleg ebben a kérdésben nem fogunk (jól) dönteni, még szakértők bevonásával sem, mert ők is emberek, és az agyuk határoz...
A rap/break témát is érintem, de nem vagyok otthon benne. De...
Szerintem pl.: a Run DMC nem break-es volt, ugyanakkor Phranc nem lehetett rappes...megint csak szerintem...
Nem tudnám kijelenteni mi a különbség, de mintha a rap zene erőteljesebb, keményebb lenne a breaktől...
Ha ma kellene egy adott zenéről "korképet" felállítani, lehet, hogy nagyobb bajban lenné(n)k -
#1951 Én azt tudom, hogy ott nem leszek törzstag...
Az már másról szól...szerintem -
#1950 Egy ilyet találtam, hát nem tudom... -
#1949 Az SG-n volt punk topik?
Fel sem tünt, legalábbis az elmúlt másfél évben. -
#1948 A Yello-t is ,és a Talk Talk-ot is a New Wave-be szokták besorolni, igy én is ezt teszem.
Úgy gondolom, hogy "vegytiszta" New Wave zenével nem találkozhatunk, hiszen maga a stílus is elég összetett, ha nem a legösszetettebb vonulat. De ezt már annyian annyiszor megírták. No trakta.
Egy kis példa: A sárga szin akkor is sárga lesz ha esetleg belekeverünk valamennyi feketét. Az igaz, hogy picit sötétebb lesz, de még mindig sárga.
-
atiapuka #1947 Szia cimbi!
Én nem töltöttem le, mert nem komálom. Csak amikor megláttam, beugrott a neved, s gondoltam, szólok.:)))
ui: de egyébként most leálltam a töltögetésekkel, mert van egy rakás olyan zeném a gépemen, amit ki sem bontogattam, nemhogy meghallgattam volna ... -
#1946 Tegnap előtt felbuzdulván a beszélgetéseken, utána jártam egy két dolognak.S felvetődött egy probléma is. Szerintetek a "Dark waveből" erdethet a "goth" szubkultura és rock ? Ahogy a szakirodalmát nézegetem, elég sok közös pontot emlegetnek a kettő közt: Bauhaus, Joy divison, Siouxsie and the Banshees; The Cure. Ugyanakkor érdekes, hogy a két abszolúte favorit zenekarom a D.M és a Sisters of mercy meg dark wavet játszott, gothicot pedig nem ?! Itt a kérdés, a két műfaj között mi a különbség, már ha van egyáltalán. Márpedig az angol hozzáértők szerint van, hisz mindkettővel külön foglalkoznak. Vagy ez is olyan, hogy mi a különbség a breakzene és a rap között?
Köszönöm, hogy meghallgattattam! ( Milyen szép e szó, " meghallgattattam"!!) -
Piscator #1945 D.Péter csinálta a punkos oldalt, eredetileg könyvet is akart írni, az igazán alteros dolgokban sokkal okosabb nálam, meg nálam majdnem egy tizessel idősebb.
Sokszor találkoztunk, beszélgettünk többé-kevésbé kötetlenül, sok dologra, amibe belekötöttem, Ő hívta fel a figyelmet,.
Sajnos a fellángolás után a megélhetésért folytatott küzdelmek miatt hanyagolja a zenét, írt néhány önálló cikket, illetve cikkhez hozzászólást is, passzion-n is.
Bence, a nomorevictim blog alkotója is ismeri D.Pétert, ők is hébe-hóba írnak az indexre, bár sg-s punk forumon is előfordultak.
indexen mzsa, mángorló pakolt magyarokat egy időben, a nomorevictim blog is félig az ő grabbeléseikből állt össze. mzsa is nagy (brit) új hullámos.
külföldiből érdekes a Yello, főleg a klippjei :) nem igazi new wave, de elég fura.
Talk Talk új hullámnak számít? Na, ők is bejönnek. Kicsit melankolikusak a klippjei, jó hangadottságai voltak az énekesnek. -
#1944 Szia Apus!
Én letöltöttem...
Goergie fiú hangjával nincs bajom. A zenével annál inkább.
Szerintem ez a dance-es mjuzik nem sikeült jól. Legalábbis nekem nem jön be.
Nem tudom te letöltötted-e?
Azért érdekelne neked mi a benyomásod... -
#1943 Szép Estét.
Nekem a tegnapi "ereszdelagajam" műsorral kapcsolatban csak annyi lenne a véleményem, hogy ha valakinek, valamiért, valamennyire, vagy egyáltalán nem tetsző hsz olvasása jutott osztályrészéül, tegye már meg, hogy ha módja van rá ott és akkor ejtse meg a hozzászólását, mert így hónapokkal késöbb nem sportszerű.
Ha időben távol esik az észlelése egy bizonyos hsz-nek, akkor valami udvariassági formulával éljen már. Pl.: "az XY szamú hozzászólásodban van ugyan igazságtartalom, de szerintem ez és ez nem pont úgy volt."(hivathozva valamilyen írott, vagy hallott, vagy látott értesűlésre)
Nem gondolom, hogy a nemi életre való biztatás az volna.
Hiszen itt se kutyái se macskái nem vagyunk senkinek/egymásnak.
Ha ebből sértődés lesz az sem bánt túlságosan. Inkább legyen egy-egy baráti hozzászólás, mint száz egymást fikázó.
Láttunk már ilyet...
Egyébként nekem az indexes topik semmivel sem tűnik izgalmasabbnak. -
#1942 Ami meg engem illet (főleg, hogy meg lettem szólítva), nem tartom magam a téma szakértőjének, egyszerűen akkor voltam fiatal és többek között ezek a zenék is meghatározzák az életemet. A magyar előadók közül sokat nem ismerek (a Beatrice dalait spec. igen). Hogy mi milyen műfaj (new wave, punk, stb.) különösebben nem érdekelt soha, ami tetszik és megérint, azt szeretem.
A KFT: igazad lehet ebben, dehát amint leíródott, szubjektív,hogy ki mit értett ki a dolgokból, nekem "ez jött át" a mondanivalójukból.
Feró szerintem is "elkurvult", de megértem. Én is szívesebben tölteném így (jó házikó, körülmények) a nyugdíjas éveimet, mint egy kétszobás panelban, merengve a múlt nagy dolgain (pl. "hogy megmondtam azoknak a szemét komcsiknak - és mit értem el vele?")...
Szóval én többnyire elfogadom és szívesen olvasom a témához jobban értők írásait, meg néha belekotyogok, ennyi. -
#1941 Tájekoztatásilag
magyarpunk.uw.hu -
#1940 Skacok!
Örülök, hogy a megbeszéléses megoldás kerekedett felül.
Meg annak is, hogy kicsit megélénkültünk...
Pescator kolléga magam részéről örülnék a korabeli előadókról szoló esetleges beszámolóidnak.
Az ember mindig tanul... -
#1939 "...mennyi érdekes és érétkes előadó volt régen, és mennyi csak kalózfelvételen maradt fenn."
Így van, sajnos! Évek óta keresek párat - eredménytelenül. -
#1938 Megemelem és vadul lengetem a kalapom előtted!!!!
-
Piscator #1937 És hogy legyen valami ontopic:
aki még nem ismerné: http://nomorevictim.blogspot.com/ a témában is vannak jóságok.
Üdv! -
Piscator #1936 180% helyett 180° :)
ha van néha kis vita, kulturált keretek között, az még nem olyan nagy zavar. ;)
Feró 1978-84,85 között azért alkotott valamicskét, és még lásd Garázs, meg 1-2 tehetség felfedezése, patronálása; azért legalábbis több maradt utána, mint egy Spenótnak, vagy akár szegény Kexnek; csak mára olvadt el mindez, amiben mostanában fellép műmájerség, színészkedés az egész zsozsóért, de mondom, tök más valaki 20 és 50 évesen. lehet, ha nem adja el magát, még mindig szobakonyhás albérletben vergődik.minden eset, személy más.
Hangja mondjuk az tényleg nem volt, talán Ganxta még aki abból él, hogy most Ganxta, a Jelenség a médiában.
Ezt mind úgy mondom, hogy nekem sem a kedvencem, tök mást hallgatok, más többet adott nekem, de a jelentősége egy adott korban, szférában szerintem volt.
téma felvetés: ismerősöknél néha vessétek fel, hátha valaki magnózott annak idején; nekem volt a legnagyobb meglepetés, mennyi érdekes és érétkes előadó volt régen, és mennyi csak kalózfelvételen maradt fenn.
Na helló! -
#1935 Mielőtt vitatkozni kezdünk, döntsétek el, egyáltalán ismeritek e a Beatricse dalait, a klasszikusokat. Nem a boldog szép napok, meg a komcsi indulók,meg a 8 óra munka, hanem a 80-as évek elejéről, közepéről valókat. -
#1934 Szevasztok Tagok!
Nem szívesen szólok bele a vitába, igazából nem is az én zeném, ami itt van(persze egy csomót szeretek közülük), de azt leírni, hogy a saját korában a Feróék megélhetési(?) zenészek lettek volna, és hogy ne adtak volna értéket az "aluljárók fiainak", hát azért ez merész feltételezés. Nyilván, nem nagyon éltétek meg érett fejjel azokat az éveket, én már sajna 47 vagyok, de ezekben a hsz-ekben kevés igazság mutatkozik. Természetesen, itt csak az 1989 előtti időkről van szó. Utána, na az már egy másik világ volt, ebben a igazatok van. -
Piscator #1933 én nem vagyok olyan ricsés, mint a Rockmúzeum alapítója és fenntartója, így nem is védeném nagyon a Ferót, tehát nem miatta bukott meg a szocializmus; a mostani sztárgyárókat és Hobó dalából kölcsönözve sztárfalókat nem is követem rég óta. jó, lehet, elkurvult még Ő is a 2000-es évekre, inkább arra emlékezzünk, amikor még nem adta be magát, nem fordult 180%-t korábbi önmagával. Más kérdés, mennyi zenész van, aki hű maradt kezdő önmagához, elveihez, de nem is roppant bele.
Lényeg, a mostani énje és a fiatalkora közti korszakot, eltéréseket árnyalni kell, van, aki változik, van, aki nem.
De arra tények vannak, Feró szívén viselte egy ideig a rockerséget, sőt, közönségből a csöves fiatalok sorsát is valamennyire, ezért erős az, hogy érdek ember, meg kizárólag a részeg randarírozásról szólt az egész. bár, az is igaz, sok stílust váltott, de sokkal kevésbé gennyes módon, mint más szaktársa.
Szőnyei, Sebők nem rossz, de inkább lexikonnak jók, mert ezek a művek se függetlenek, ragaszkodnak pár rögeszméhez, meg könyvben nehéz is árnyalni élő dolgokat, hogy történtek meg anno.
re Tyia #1928: igazad van, a kontrázásban. általában csöndben vagyok, nem szoktam teleokádni a netet, csak így hirtelen előjött belőlem; persze nem csak a múltból/múltban kell élni, ez így van, nem csak zeneileg. Abbahagyom, de nem azért, mert júj de kritikus vagyok. Ez sokszor rosszul veszi ki magát, de nem piszkálódásból :-) kritizálok, nem negatív hozzáállás miatt, dicsérgetni, meg úgy írogatni ritkán szoktam.
meg lassan olvasni is.
Indexre 2007 óta nem írok, sajnos felhígult, troll-tanya lett, viszont a szaktopicok még most is tartalmasak, komolyan érdemes benézni oda, lehet vitatkozni is, de új adalékokat is feldobnak, zenét, cikkeket, kicsit fura, hogy itt kis körben megy adatok feldobása, duplikálása, olyan spanyolviasz jellegű. De ha jól esik, mert végül is közösség ez is, tessék, Rock It, éljen a jó zene! ;) -
Piscator #1932 Elnézést kérek a kissé erős jelzőkért, azért van sok érdekesség, új dolog is a topicban, csak az első 300 hozzászólásban volt pár torz beírás, arra reagáltam, ráadásul családilag is van néhány kötődésem a magyar alterosokhoz, sokakat megkrédeztem, szakirodalmat is böngésztem. Ezzel együtt természetesen a tényeken túl szinte minden szubjektív.
Amúgy én inkább a magyar zenéket ismerem, ennyire behatóan,
próbálok nyitott lenni, így Vangelistől Sparkson át LGT-ig sok mindent örömmel hallgatok, bár valahol az is igaz, minden újítása, izgalma ellenére a new waveben, és a rock utáni zenei világban sok önmegvalósító szar született.
De általánosítani sosem szabad, mindenütt vannak értékek.
Üdv!