42828
-
Az 1.-es pontban az a legjobb, hogy az átlagembereknél "dühöngő" újítási és házimozi mánia miatt ezek "fillérekért" beszerezhetők. (Legalábbis az értékükhöz, minőségükhöz képest). Pl nemrég vettem németben egy Marantz PM80-at cirka 80 EUR-ért!!!!
Egyébként miért pont Denon és miért pont EZ a Denon? -
italove #20117 Ami kimaradt:
6. jó sok pénz -
A minőségi otthoni zenehallgatáshoz mire van szükség?
1.Végy egy vintage 80s években gyártott felsőkategóriás erősítőt! (TEAC,PIONEER,NAD,MARANTZ az ajánlatom)
2.Szükséges egy pár jó minőségű,lehetőség szerint 3 utas hangfal (ajánlatom egyértelműen az angol hangfalak,kiemelten B&W)
3.Legalább középkategóriás asztali cd lejátszó (ajánlat:Harman Kardon,Pioneer,Technics,NAD)
4.Ha vinylt gyűjtesz és a lemezeidet igazán jó minőségben akarod hallgatni szükséged van egy ilyen masinára Denon DP-59L
5.A hangfalkábel és az audio összekötő kábel minőségére figyelj oda, és aranyozott legyen a csatlakozó!
Végül a cd minőséghez: sajnos a kiadványok jelentős részén elsősorban a ,2000s évek elejétől már olyan szintre emelték a loudness war-t ami a felvételek torzításához vezet!
Ezt még lemezboltos barátom is elismeri,pedig Ő ebből a bizniszből él!
mp3...felejtsd el ,az nem véletlen veszteséges formátum,nem minőségi zenehallgatásra találták ki!
Ennyit témazárásként!
Utoljára szerkesztette: reynaud, 2014.09.17. 16:20:40 -
Fred Ventura & Phil R - A Life In Colours
A1 Italo Vocal Mix = remek,jól sikerült italo muzsika!
-
Egyébként pl én most ezeket hallgatom napi rendszerességgel, mindkettő új zene mégsem dübörög egyik sem. (A felső talán még illik is valamennyire a topicba). Szerintem mindkettőnek jó a keverése és utólag aki akar az tud bármerre tekerni :)
Kasper Bjorke - Apart
Panamah - Dj Blues
Amúgy tényleg sok volt az off top (bár szerintem értelmesen), most már jöhetnek a kétes minőségű "italo" nóták :D -
Értem. Én nekem tetszik a Sandra maxi, amaximus-nak és másnak nem. Szerintem akkor ezen velük vitatkozz :) Én is kiszállok már a vitából. Amaximus-al átrágtuk, kiveséztük, és vmi fajta kompromisszumra is jutottunk. Magyarán szerinted a Sandra master jó, az enyém meg rossz. Túlbeszéltük. -
Amit most felraktál Sandra számot (Stay in Touch) nem töltöttem le, mert megvan az egész CD (dupla) és nekem azzal nincs olyan bajom mint azzal az italo zenével ami tegnap került fel ami bübögött. A Sandrában sok a mély de nálam az nem dübög nem keni el a többi hangot, míg a tegnapi újrakevert valaki (nem jegyeztem meg), az nálam szó szerint dübögött a szó rossz értelmében. Ezért nem mindegy, hogy ki mikor milyen folyamatban nyúl bele. Eltévedtél ha azt hiszed, hogy pl nekem bajom van a basszussal. Néhény Jazz lemezen olyan basszus van ami más zenében elő sem fordul, de illik a zenébe, jó helyen van, nem fed el semmit. Elektronikus zenébe is pl egy hirtelen példa. Megvettem az Avicii vinylt, de nagy csalódás nekem ahogy szól, szerintem egy CD master került rá, és ott van pl a Gus Gus Arabian Horse lemeze ami viszont szerintem ebben a műfajban szinte tökéletes master pedig néhány mély úgy lengeti a hangfalat mint annak rendje. -
Ha a Sandrára gondolsz, az CDM volt. Nem tudom milyen az albumverzió, nem hallottam. -
Huh.... bocsáss meg, ezt most én nem értem. Melyik, hogy, mi? :) -
És tényleg beat volt mert itthon az emberek 99%-nak kínai beat-je van, ami borzasztóan szól, még azt a pár ezer forintot sem éri meg amit elkérnek érte. Ellenben szerintem az eredeti beat dance, disco zenére elég jó választás, legalábbis én néhány számot hallgattam vele, nem volt az rossz. (Igaz az ára miatt akkor sem venném meg). -
beva02 #20108 VA - ZYX Italo Disco New Generation vol.5 (2014) flac és elérhető
-
italove #20107 Én ennek a nótának a hatására bíráltam felül a Sandráról alkotott nézeteim:
Sandra - Infinite kiss (Hubert Kah mix)
Vigyázat, master gyanús!
-
"de természetesen megértem azokat is akik a megszokott 80-as évek hangzásához ragaszkodnak"
Most már tényleg nem értem akkor a rendszeredet, ezt a Sandrát most nem töltöttem le mert megvan CD-n (sajnos vinylen nem jelent meg :(
és rendszeresen hallgatom, nálam ez teljesen jól szól, nem fed el a basszus semmit, ez szerintem abszolút nincs szarul keverve, ez a CD a lehetőségeihez képest tisztességesen szól. Viszont amit te raktál fel még tegnap az nálam dübörgött és elnyomott hangokat. Ez két külön dolog. -
Én fordítva vagyok, megvan az összes nagylemeze, időnként hallgatom is, ráadásul a legutolsó lemeze minden szempontból bomba jó lett. Viszont a DJ Bobos dancelős akármiket én nem bírom. Sandra nagyon nem illik abba a stílusba. -
Tény, hogy érdekes hangja van. Régen is megoszlott a vélemény róla. Én soha nem tudtam eldönteni, hogy mennyi a rendes hang, és mennyi a stúdió. Cretu biztos megtudná mondani. +1 a Secret of Love-ra. -
atiapuka #20103 Szevasztok srácok!
Nem akarok belefolyni a beszélgetésetekbe, nem is értek hozzá, és őszintén szólva a zenei minőség olyan szintű mélysége engem nem nagyon hat meg.
Amihez hozzászólnék, az Sandra. Nagyon érdekes, mert én régen szerettem. De múltkor hallottam egyik számát, és meglepődtem, hogy anno mi tetszett a hangjában. A zenéje még mindig tetszik (nem hiába Cretu jó zenéket csinált), de hát a hangja nekem eléggé nyivákolós. De az is lehet, hogy csak maga a nő tetszett. Már kölyökként is jó ízlésem volt.:)
Viszont a Secret of Love száma DJ. Bobo-val azért ma is nagy kedvencem. Mondjuk az sem Sandra hangja miatt ... -
Nekem hangzásban a Siberian Heat teljesen jól képviseli a középutat. Mondjuk én alapból imádom Cora hangját..., és nagyon tetszik a minimalista szintihangzás amit a párja csinál. Ja van más bűnöm is, kettő kezdő mulatós zenekarnak is csinálok mastert az eredeti sávokból, nah azt hallanátok..., ugye a megrendelő az első. Iszonyat RMS átlagot kérnek és várnak el. Ahhoz képest a Sandra is audiofil ;) -
Ha Sokol rádión hallgatod, arról te tehetsz. -
na, én kiléptem a témából,már tényleg szétcsesszük az oldalt. dobjatok zenét, mit bánom én, lehet sandra maszterü is,legfeljebb kukázom majd. :)
ma már nem leszek. sziasztok. -
én csak úgy tudok lejjebb venni a basszusból, ha kiveszem a hangfalból a mélyhangszórókat :) vagy beiktatok egy EQ-t,de akkor már ríltájm maszterelek :)))
-
az audiofil erős túlzás volt, és csak a sandrához képest, de én erősen túlozni akartam,hogy érzékeltessem,mennyire nem jó a sandra. :)
a mai napig ha nem is tömegesen de megjelennek szerencsére olyan italo disco zenék az új vonalból is,amiknek teljesen tökéletes vagy aközeli a hangzása és hála az égnek egyáltalán nem hasonlítanak a mostanában bemutatott újhullámos maszterekhez.
remélem én nem fogom megérni még vagy 20 évig, hogy akár csak ez a sandra hangzásvilág erősödjön fel akár ebben, de akár bármelyik más diszkó stílusban! -
italove #20097 Szerinted ez ront, szerintem pedig javít. Parttalan a vita. Mindenki hallgassa úgy, ahogyan akarja. Akinek a sokol rádiós hangzás jön be, csak mert flac vagy ape, akkor hallgassa úgy. -
Akkor annál inkább. Minek tovább rontani rajta? -
italove #20095 Az a hangzás már akkor el volt cseszve, amikor az EREDETIJE elkészült! -
"mert olyan eszméletlen kúl cuccon nyomja, csak nyúljon a potihoz és vegyen lejjebb a basszusból nyugodtan! "
Szó sincs róla, de egy eleve elcseszett hangzást már nem tudok rendbe hozni azzal, hogy lejjebb veszek a basszusból... -
Oroszoktól flac-ben lett leszedve a maxi, persze nem tudom, mi volt előtte... Haha... lassan audiofil lesz a masterem ;) Igen, egyértelműen hallatszik rajta, hogy aktívan klubokban zenélnek, és mellette producerként dolgoznak. Más hangzás, más világ, más közönség. Hogy jó vagy, rossz, azt mindenki döntse el maga. Magam részéről én a 2000-es évek elejé megálltam volna a loudness háborúban, nagyjából akkor születtek volna középutas zenék. Viszont hidd el, ha most lenne világdivat az italo, akkor ez a hangzás lenne jellemző rá. Szerintem :) -
italove #20092 Szégyen nem szégyen, de Sandra zeném nekem nem volt a 80-as években, mert rohadtul utáltam. Ez a nóta viszont jól szól és alapvetően egy klassz kis disco zene. Le is mentettem magamnak... Akinél pedig túl van loudness-ezve, mert olyan eszméletlen kúl cuccon nyomja, csak nyúljon a potihoz és vegyen lejjebb a basszusból nyugodtan!
-
ezzel sokmindent elmondtál! 
nincs is szükség semmilyen kommentre.
-
dehogy nevetek, örülök és tisztellek, hogy ezt így leírtad,amit én teljesen elfogadok és ennyi. nincs sem megjegyzésem,sem kommentárom.
Sandra felvétel: katasztrófálisan szar! itt a maszter úgy el van baszva, hogy ha hátradölös székben ülnék, most hanyatt vágódnék.
igen ,látok, hallok hasonlóságot,de
a magadéként berakott 2 zene ehhez képest audiofil valami! :)
ha ez egy eredeti,akkor súlyos problémak vannak, ugyanis ez a flac egy nagyon durva mp3,ami nagyon durván szarul is szól.
többet nem is akarok mondani róla. -
italove #20089 Bizony, a 80-as években igenis feltekertük az erősítőn a basszust és a magasat addig, amíg nem torzított a HS 280-as, hogy üssön és csilingeljen! (a magassal vigyázni kellett a zajok miatt
)
A magam részéről 100%-ban magicboxx-nak adok igazat. A többiek hozzászólása nálam az "úgyis én vagyok itt a legokosabb, majd én megmondom a tutit" kategória.
Egyszerű elektronikus disco zenéről van itt szó, semmi másról, ami arra készült alapvetően, h a helyi dizsiben leszakítsa a mennyezetet, a többi csak okoskodás. A mai zenékben (ki nem állhatom ezt a most divatos angolszász disco zenét) akkora basszusok vannak jelen, hogy bizony ehhez képest a mi műfajunk még gyerekcipőben tipegett csak. Pont ez a része tetszik csak a mai zenéknek...
Igazából nincs mit hozzáfűznöm ahhoz amit írtál, mert pontosan ez volt nekem is a véleményem erről a műfajról, de mivel csak lelkes hallgatója vagyok, nem tudom ilyen szépen, szakmaian leírni.
Az általános megbotránkozás végett még felteszek 2 zenét. Az első egy flac, a második pedig ennek az újrakevert változata, egy mezei 320-as mp3.
Cliff Turner - Burning Love (előtte).flac
Cliff Turner - Burning Love (utána).mp3 -
ezt az írásod nagyon magaménak érzem.
"Vagy csak azért, mert telefonhangszóróból meg mp3 lejátszóról hallgatnak zenét és ki kell emelni a basszust, hogy kicsit jobbnak tűnjön."
van néhány fiatal a körömben, semmi fingjuk nincs arról, hogy minek hogyan kéne szólnia, persze több oka is van, egyrészt manapság okosteló,tablet,esetleg pc hangszóró van egy többnyire elég gagyi fülessel megy a zene, és ennyi, így nem várható el semmilyen eltolódás a minöség felé.otthoni hangrendszere nagyon keveseknek van,az is inkább házimozi egy 50ezres erösítevel szatelitt hansugárzóval 1 mélyládával.
legutóbbi élményem, felvettem zenét hallgatni próbából egy iphone-t egy 100-ezres dr. beats-el, hát a hideg kirázott, majdnem elhánytam magam, kerestem a zenét és kérdeztem a tulajt , hogy hallja-e,mi nem jó, de igazából nem értette a kérdést sem. :) hisz neki ez az alap,nem hallott soha semmi mást,tehát akkor ez a jó. kábé itt tartunk.
-
Most nevetni fogsz, de ezzel most majdnem szóról szóra egyetértek. Ebből az alapanyagból otthoni cuccal, különálló sávok nélkül kb. ennyit tudtam kihozni, ami nekem tetszik, és tudok vele dolgozni, ha szükséges. Eszem ágában nincs rákényszeríteni senkire. Szerintem ehhez a műfajhoz, ez a picit "loudness-es" hangzás áll jól. Mivel club és tánczene. Természetesen ez a szubjektív magánvéleményem! A többi már kőkemény szakmai vita volt, amibe belekeveredett sok minden. Ettől függetlenül érdekelne, hogy ki mit gondol a Sandra maxiról, és annak a hangzásáról. Picit hasonlónak érzem a masterelést, és az általam tisztelt Blank&Jones tagjai végezték el... -
én egy mukkot sem akarok tovább ezzel foglalkozni,mert nem ugyanarról beszélünk már egy ideje, és az alaptémát már eltoltuk teljesen más irányba, értelmetlen is ebből a szempontból minden részletre reagálni, de tételezzük fel,hogy amit leírtál, az maga a szentírás!
akkor most direktben rákérdezek:
ennek mi köze ahhoz, hogy a maszterelt anyagod -ha nem is szarul szól- de egyáltalán nem szól szépen (elnagyolt, túltolt, néhány helyen már torz is ) egy otthoni normális hangrendszeren, de még fülesen sem élvezetes hallgatni, főleg 2x???
miért akarod minden oldalról alátámasztani, hogy az márpedig maga a megtestesült tökéletesség?
miért nem mondod azt, hogy ez ilyen lett, te így álmodtad meg (hisz minden maszter arról is szól,aki csinálja), és ha nem is fekszik másnak, neked a buliszubokhoz faszán döng, a részletek meg nem érdekelnek. és ennyi.
ez minden szempontból egy elfogadható álláspont lenne, de ez az utolsó vérig kapaszkodok a hitembe és mindenki más hülye vagy süket a témában megközelítés kicsit frusztrálja a kommunikációt.
aztán mindenki megy tovább a maga útján, te tovább maszterelgetsz a haveroknak meg az egyébként nem túl hisztis és amúgyis a diszkókban felnőtt közönségednek, mi meg hallgatunk,amit akarunk. te pedig csinálod tovább a bulis beltéri vagy kültéri hangosítást, hisz abban jó vagy vagy, a tömeg őrjöng és tombol, bár tudjuk, hogy ekkor nem is a zenei részletek a fontosak,hisz mindenki rohangál összevissza,nem pedig leül szépen hallgatni.
hiába hozol pro és kontrát, megerősíteni a munkásságod, hidd el,mi is hallottunk a fostól az extázisig minden szinten már zenéket, és tudjuk, hogy sem a sor legeleje, sem a sor legvége nincs egyedül sem a szakmában, sem a kiadásokban.
és tényleg rövid összefoglaló zárógondolatnak, igen, szükséges a jó maszter, igen, arra a számra és még sok másikra is ráfér pici vagy több,amit te csináltál, de nem, nem feltétlenül úgy és olyan szinten,ahogy te csináltad. nekem ennyi az össz mondanivalóm, és nem is akartam ezzel nagyobb mélységben foglalkozni, a többi csak ennek a körbe-körbe magyarázása. -
"Messze nincsenek benne azok a dolgok, amit beleképzeltek, vagy szeretnétek belelátni."
Részemről: nem akarok beleképzelni semmit, ez a rengeteg szöveg is tök felesleges a témáról - egy szó, mint száz: túl van tolva a basszus és kész, rohadtul szarul esik hallgatni és nem csak a fülemnek. Az agyamat üti ki a helyéből.
És a mintáról: nem, nem így kellene szólnia a régi zenéknek, sőt a maiaknak se! Nem csak azért, mert "a régi hangzást keresem benne", csak azért, mert nem kell eleve beépített loudness. Ha valaki igényli, akkor kapcsolja be, de ez olyan, mint egy kikapcsolhatatlan loudness.
Ezek szerint a "mai fiataloknak" el van baszódva a füle. Vagy csak azért, mert telefonhangszóróból meg mp3 lejátszóról hallgatnak zenét és ki kell emelni a basszust, hogy kicsit jobbnak tűnjön.
Utoljára szerkesztette: Musachy, 2014.09.17. 08:42:22 -
Roppant egyszerű, élő hangszerek - ének - több mikrofon megfelelő elhelyezése - valamennyi zengetés - sztereó kép és tér kialakítása, panorámázás a keverés során. A mikrofonok pozíciója és az elő hangszerek lecsengése miatt van térérzet. Sokkal gazdagabb térélményt kapunk, ha a hangforrásokat nem élesen, pontszerűen halljuk a sztereó térben, hanem van egy magjuk és körülöttük egy aurájuk, és ami még fontosabb, hogy a több mikrofonos technika eleve ad egy határozott távolságérzetet. Persze hihetően kell panorámázni.
Szerinted a fenti feltételekből mennyi valósul meg az euro/italo diszkónál? Komolyan azt gondolod, hogy speciális megoldásokat használtak az ének rögzítésénél? Több sávos szintetizátoros felvételnél zengető és visszhang effekteknek köszönhetően van térérzet. Ez nagyon-nagyon más, mint a fentebb vázolt rögzítési eljárás.
Kicsit túlmisztifikáljátok magát az egész műfajt :) Egyszerűen nem high-end, nem audiofil, hanem diszkózene. Messze nincsenek benne azok a dolgok, amit beleképzeltek, vagy szeretnétek belelátni.
Véleményem szerint az EDM-nél (electronic dance music), igen az euro/italo disco és a high energy ide tartozik, a zengető éppen csak megtűrt valami. A hatás nem a finom térérzetben, hanem a hangerőben és az agresszivitásban van. Ezen stílusokban a kompresszor okozta torzítás milyensége, és az elérhető hangerő fontosabb mindennél. A zengés finom reflekciói egyébként sem lennének hallhatóak, a mindent beterítő és végigkísérő basszus tartomány miatt, mert ez a műfaj alapja. Ehhez kell mindent igazítani. Mondhatjuk azt is, hogy a basszus miatt minden kényszerpályán van. Minden más hangszer hangján annak érdekében kell formálni és dolgozni, hogy egyáltalán hallható maradjon.
Annyi hang van, hogy esély sincs a lecsengést meghallani, legfeljebb a legvégén hallhatnánk. Az elektronikus zenéket keverő hangmérnököket általában zavarja, akadályozza a zengető. Ezeknél a műfajoknál sokkal fontosabb, hogy például az ének (ha lehet annak nevezni) inkább az arcunkba szóljon, mint beljebb a térben. A szub basszus tartomány a dance műfajoknál annyira leköti az agyunk feldolgozó kapacitását, hogy elfedi a térérzetünket. Ezért nem is nagyon mondható, hogy ott a zengető meghatározó eszköz lenne. Akadnak bizonyos chill-out és ambient műfajok, melyek viszont szívesen alkalmazzák és néha még jól is. Ilyen az általad említett, tényleg zseniális Jean Michel Jarre.
A végén az egész vitát lezárva mellékelek egy a gyökerekhez visszanyúló Sandra számot 2012-ből. Érdekes módon hasonló hangképpel csináltak egy igazi euródiszkó dalt, de a 80-as évek hangulatában. Eredeti felvétel, nem lett hozzányúlva, de szólok előre, sok benne a szub basszus tartomány, nem úgy szól mint a Maria Magdalena 85-ből. Szerintem így kellene szólnia egy régi italo/euro diszkónak remaster után 2014-ben, ez az én véleményem, de természetesen megértem azokat is akik a megszokott 80-as évek hangzásához ragaszkodnak.
Sandra - Stay in Touch (extended version - 2012)
-
Az jutott még eszembe, hogy egészen más eset amikor koncertről beszélünk (egy pop koncert ritkán high-end esemény) és egészen más amikor otthoni zenehallgatásról. Valahogy nekem úgy tűnik, hogy ez utóbbit te mindig kihagyod a sorból, vagy legalábbis leegyszerűsíted egy koncert felvétel szintjére (mélynyomó, sok basszus, kevés közép és kiemelt magasak). Ha ilyen egyszerű lenne a történet akkor koncertládákkal hallgatnánk otthon a zenét mert nagyot szólnak és dübörögnek, de mégsem ezt tesszük és nem ok nélkül. -
Súlyos tévedés. Komoly stúdiókban csinálnak olyan felvételeket, hogy pontosan pozicionálva legyen a hang. Chesky Records (ami szerintem kicsit parasztvakítós zenéket ad ki de attól még tisztességesen), van olyan felvétele ahol az énekest több méterre állították a mikrofontól, egy másik felvételen meg felülről lógattak mikrofonokat egy kórusnak, miközben a más más taktust éneklő vokálosok más más elhelyezésű mikrofont kaptak! -
Miért kellenek élő hangszerek? Egyáltalán mi az, hogy élő hangszer amikor mindent stúdióban vesznek fel, sokszor tök külön egymástól. Londonban a gitáros egyedül tök középen állva a stúdióban feljátssza a rá vonatkozó tételt, USA-ban egy dobos feldobolja. Ez mitől nagyobb tér mint mondjuk 10 sáv szintetizátor?
És fordítva mondjuk Jean Michel Jarre lemezei tök egybitesen szarul kéne szólniuk hiszen csak néhány szintit programoz legtöbbször egymagában. Ehhez képest a JMJ lemezek pont nem arról híresek, hogy olyan szarul szólnának. Egy jó nyomáső Oxygene lemez pl kurvajól tud szólni minőségileg, térérzetileg és jó a master.
Szerintem valamit kezdesz összekeverni.... -
Biztos pld. Discoteka 80-х koncerteken is a sztereó tér és mélység miatt pakolják függöny szerűen a ládákat, véletlen se azért, hogy nagyjából egységesen mindenki azt a hangerőt, és minőséget kapja. Gondolom a szubládákat meg ki kötik lent, nehogy zavaró legyen. A másik tolod térbeli megszólalást stb. a vokálnál... ember könyörgöm, ez stúdió, nem állítgatják összevissza az énekest a mikrofontól, csak zengetik a hangját. Egyszerűen kevered a több mikrofonos felvételeket az egyszerű szintetizátor/számítógép + vokál italo zenével. -
Már nem akartam reagálni, de akkora hülyeséget írtál, hogy kénytelen vagyok. Azért nem egy kupacban vannak a ládák az elektronikus zenében mert be akarják szórni minél egyenletesebben az adott helyszínt. Marhára nincs köze az általad emlegetett térhez. Egyszerűen arról szól, hogy hátul is megfelelő hangerősség legyen. Marha sok koncertet csináltam, ennyit már csak tudok.