78
  • IMYke2.0.0.0
    Ha nem veszed észre a komoly, ordítóan fájó kliséket, az még nem jelenti azt, hogy nem léteznek.
    Ha észreveszed, és bedugod a fejed a homokba, attól még léteznek.
    Ha tetszenek ezek az ordító, fájdalmas klisék, akkor is léteznek.
    A filmnézők pedig klisék szerint osztályoznak...

-- a TF2 szar volt... Miért? Mihez képest?
    -- a T4 szar volt... Miért? Mihez képest?
    A válasz egyszerű: a személyes kliséidhez képest, amiket ráadásul - még Te is! - hajlandó vagy gyurmázni, az agyadba szemedn keresztül áramló marketing, és sokad rangú "review"-k alapján...!

• szacsi
    A Tarantino-filmek pl. elég kommerszek, mégis sokkal többet nyújt a sztorijuk.

Amúgy miért van az, hogy akármelyik filmes oldalnál megnézem az Avatáros cikkek alatti kommenteket, akkor 100%, hogy belefutok a hozzászólásaidba, ahogy épp valakit arról győzködsz, hogy márpedig az Avatar fasza film?! Get a life.
  • opeca
    Egyértelmű, hogy az Avatar történet szinten gyakorlatilag nulla. Dramaturgiailag gyakorlatilag nulla, viszont a látványért, "James Cameronért", és a hype-ért bizony nagyon sokan elmennek moziba.
  • sandor8206
    "...Azonban az, hogy ez az alkotás egy kliséhalmaz, gyenge párbeszéddel, és sajna gyenge sztorival ugyan olyan tény, mint hogy mekkora sikere volt a kasszáknál..." Mondasz 20 filmet (a komerszebb-műfajokból), amit nem szedek szét ez alapján. Igazat adok neked.
    Ha klisé, panelok stb. hiba akkor minden film hibás.
    Erről a klisés dologról mindig ugyanaz a film és gondolat jut eszembe, már nem írom le miért mert sokszor megtettem, nincs kedvem. Ausztráliánál volt.
    Sztem ez a klisés duma a legnagyobb klisé.
  • sandor8206
    Hátha nem látod át miben különbözik a popcorn-filmtől, főleg nem egy 2012-től tényleg baj van.
    a gyerek sehol nem mondta ezt "...Amúgy mi nem klisés, mi a döbbenetesen új az emberszerű, földi őslakosként viselkedő "idegen" civilizációban, 6 lábú tigrisben, 6 lábú kutyában, 6 lábú majomban, a bambuszban, páfrányban akármiben. Ja hogy tele vannak szórva még csillámporral is?
    Ez tényleg kúl!:DDD..."
    szóval milyen újdonságot kérsz számon!
    Miben nagyobb szám egy Avatar egy 2012-től? Mivel több? Talán ilyen apróságokból, hogy nem úgy ér véget a film, nem az a zárómondata egy olyan filmnek, ahol mondjuk elpusztul a világ 99%
    "..hogy apa, most már nem kell pelenka..' vagy valami ilyesmi
    2012 gagyi a fokon és talán ezért több az Avatar a sima popcorn-filmektől, vagy pl-. nem emlékszek kis Navikra akik a csaj lábát dugják (TF2) vagy orbitális csavarnak szánt baromságokra (T4). Egyszerű film, ez az erénye. Csak helyén kell kezelni a dolgokat a műfajon belül.
  • NEXUS6
    Őööö, izé, ezt most magadra értetted?
    :)

A véleményem az, hogy a film jó, akár többször is megnézhető (bár nekem sajna nem sikerült).

Azonban az, hogy ez az alkotás egy kliséhalmaz, gyenge párbeszéddel, és sajna gyenge sztorival ugyan olyan tény, mint hogy mekkora sikere volt a kasszáknál.

A film nézhető, élvezetes, bár én a 2012-őn is jól szórakoztam, meg általában a trashfilmeken is, mert asszem tudom őket a maguk kategóriájában kezelni.
    De talán ezért nem ájultam be ettől!?
  • NEXUS6
    Szerintem te meg beleesel abba a hibába, hogy összetéveszted a mennyiséget a minőséggel.

Amúgy mi nem klisés, mi a döbbenetesen új az emberszerű, földi őslakosként viselkedő "idegen" civilizációban, 6 lábú tigrisben, 6 lábú kutyában, 6 lábú majomban, a bambuszban, páfrányban akármiben. Ja hogy tele vannak szórva még csillámporral is?
    Ez tényleg kúl!:DDD

Akkor én is megteremtek egy teljesen új világot, ahol minden állatnak 8 lába van, kivéve természetesen a roppant idegen civilizáció tagjait, akik tök úgy néznek majd ki mint az emberek, zöldek lesznek, ari tévémaci fejük lesz és előadják a Winettou-t, a főhős pedig végig szekszeli az egész törzset. Ja és az égen 3 nap lesz és 7 hold.

Persze olyan szempontból igazad van, hogy amcsiban eddig hetente 10 földelpusztítós krízisfilmet csináltak A, B....X, Y, Z kaetgóriákban. De ettől még ez a sztori nem lesz kevésbé sematikus.
  • narumon
    Ajjaj a 2012-t az avatar mellé odatenni még viccnek is rossz. És itt mutatkozik meg, hogy nem mindegy mi társul a látvány mellé, mert a 2012 is látványos, de mellette akkora gagyihalmaz, hogy az már fájt, én többször kapartam az arcomat, a baromságokon. Az egyik egy tökéletesen tálalt fantázia a másik meg egy sok pénzből csinált MAXIMUM egy estés szórakozás.
  • sandor8206
    figyelj, hogy vitatkozzam egy olyan emberrel aki a saját véleményét általánosítsa a nagyátlagra, lózungokkal nem lehet mit kezdeni, főleg bevételi adatoknál simán lehet tényekkel érvelni.
  • NEXUS6
    Mindíg is bírtam, az ilyen hihetetlenül jól érvelő, intelligens, az ellenfél értékeit is elismerő, azt mélységesen tisztelő vitapartnert!
  • sandor8206
    amcsiban meg úgy általában a nyugaton kicsit több IMAX van mint Mo.-on ott nem kell várni a helyre
  • Sliderx
    Örüljetek neki, hogy végre volt miért elmenni a moziba.
  • sandor8206
    és akkor pl: a Titanic-nál mi volt a helyzet?
  • IMYke2.0.0.0
    Mert még sokan nem látták drága IMAX-ben. S szép lassan bejutnak.
  • EagleeyE
    Mert szerintük a hype visz el manapság mindent a hátán... Ha én odaszarok az utcára és felveszem, teszek alá egy 200 milliós reklámhadjáratot, azzal máris milliárd dolláros bevételem és jópár oscar-om lesz... Még véletlenül sem merül fel, hogy esetleg tényleg jól megcsinált és szórakoztató a film.
  • avman
    Főoldal Film, DVD hírek
    Már egymilliárd dollár fölött az Avatar bevétele
    2010. január 5. 00:40, Kedd - Forrás: MTI
  • sandor8206
    véleményed ok, de ha lehet azt kifejtenéd miért húz még mindig a pénztáraknál a 3. hete is, erre milyen elméleted van?
  • redgreen
    IMYke2.0.0.0-vel és NEXUS6-tal értek egyet. Mivel a reklámok engem nem találtak meg, csak pár cikket olvastam az Avatarról, és megnéztem egy trailert, amiből nem tudtam kihámozni a lényeget, beültem a filmre (a főnököm hívott meg a kollégákkal együtt). 3D-ben, mert azt mondták, hogy az a jó (IMAX nálunk nincs). A film közepe felé már nagyon szerettem volna, hogy vége legyen, vagy hogy váltsunk inkább 2D-re, mert pár normál mozgóképi effekt "3Dsítve" borzasztóan zavaró. Az alkotást megnézve nem hittem el, hogy ezt a technikailag korszerű (azért láthatóan van még mit fejlődni pl. az esés fizikájánál), de amúgy idegtépően "lyukacsos" sztorit Cameron rendezte. Valószínűleg csak ő tudott ennyi pénzt kicsiholni a producerekből. Sajnálom, mert sokkal jobb történetet is kaphatott volna. Így csak egy látványfilm, amire azért kíváncsiak annyian, mert ez az első olyan mozi, amiben teljesen a 3D-re és az izomból generált számítógépes grafikára építettek. Én mindenkinek azt javaslom, aki nem látta, hogy kérje meg a jegyszedő nénit, hogy engedje be ingyen 10 percre a szemüvegben, szorozza meg a látottakat 16-tal, hogy meglegyen a kellő hosszúság, aztán menjen haza, rakja be a Disney-s Pocahontas DVD-t, utána a Mátrixot (az elsőt), és meglesz a történet is, meg jól is fogsz szórakozni.

Még lesz 3-4 ilyen film, ami jól teljesít a mozikban, aztán lecseng ez is, amint jobban elterjednek az otthoni 3D házimozi rendszerek...

Aztán majd úgy 10 év múlva csak mosolyogni fogunk azon, hogy a ma "3D"-nek nevezett filmes technológiának (gyakorlatilag két nézőpontból renderelt 2D) mennyi köze volt a háromdimenziós ábrázoláshoz.
  • IMYke2.0.0.0
    Nem utálom a filmet.
    Látom, hogy mekkora klisé. Ez van.
    Kliséhalmaz - színes, szagos, 3D-s. Én utóbbi nélkül láttam, nem hiányzott.

NEXUS6 kollégával egy húron pendülünk, mert ő is azt fogalmazta meg, másképp, amit én - ha más rendezi, nem ül be annyi ember kíváncsian, és nem hiszi el előre, hogy ez a film maga a CSODA...

• EagleeyE
    Valószínűleg csak te nem veszed észre a különbséget egy új világ és koncepció létrehozása, és a Föld és lakosságának n+1-ik kiírtásának marhaunalmas kliséje között.

Lehet én vagyok a hülye, csak az az 1 milliárd dollár lehet nem téved...
  • sandor8206
    ja-ja mondjad még az ökörségeidet
  • NEXUS6
    Amúgy tényleg jó kis film, és sikeres is.
    De ha a 2012.-őt csinálták volna 3D-ben és Cameron rendezi, ezt meg Emmerich, akkor gondolom most mindenki a 2012-ről beszélne!

Sajna sokkal kevesebb különbség van a 2 film között, mint ami a pénztáraknál is végül is megmutatkozott. Emmerich szerencsétlenségére a neve egyenlő a gagyival, míg Cameroné az oszkáresővel, meg rekordokkal.

Egy szinten mégiscsak önmagát beteljesítő jóslat és tömeghisztéria áldozatai vagyunk tulképpen.
  • edios
    Én láttam 2 trailer-t, és ismertem a rendező korábbi filmjeit, így ültem be a moziba.

Most akkor kiderült, hogy mégse az egyik kedvenccé vált filmet láttam, csak elvakított a média. Igazából lehet h nem is tetszik a film, csak a média elhiteti velem:(
  • simonbenyo
    "Mert bizony, mindent összevetve, igaza van a fanyalgó kritikusoknak.
    A reklám- és médiagépezet bedarált mindenkit."
    Mi a cimborákkal gyakorlatilag semmit nem tudtunk a filmről (kb annyit, hogy Avatar a címe és sci-fi a műfaji besorolása), amikor beültünk megnézni. Mégis nagyon tetszett mindenkinek.
    Ettől persze te és mások még utálhatják, de a fenti kijelentésed szerintem nem állja meg a helyét.
  • Ruley
    Ezek jó része olyan ami el sem jutott a sokmillió moziba járóhoz, akik bizony neem olvasnak mozis híreket, és még ha hallanák is hogy az Avatar 450 milióba került, fogalmuk se lenne hogy az arányaiban mennyi, James Camerontól pedíg az Aliens-t vag a Terminator-t nem ismerik, csak a Titancot, az alapján meg nem éppen egy ütős sci-fi-re számítanak.

Épp az a mai mozizás csodája, hogy tele az internet kritikákkal, és ha egy film szar, akkor még fel sem gördülnek a kreditek, az első nézők már twitterezik szét a világnak hogy "ne nézétek meg mert szar", és már a második napon is zuhan a bevétel, nemhogy a harmadik héten.

Imádni pedíg nem kell, csak elismerni hogy sikeres, azért sikeres mert mások rengetegen szeretik, és valószínüleg nem csak azért mert mind birkák.
  • csuszi
    pedig én azt hittem, neked nincsenek a "nagy" eszeddel winnieazisten szövegértelmezési gondjaid:
    az egyelőre nem a rekordra vonatkozik, hanem hogy más egyebet egyelőre nem tud mondani a filmről a cikkíró. nem mindegy. a rekord rész szimpla kijelentő mondat, NEM FOG REKORDOKAT DÖNTÖGETNI.

akkor lenne igazad:
    annyit elmondhatunk a filmről, egyelőre nem fog rekordokat döntögetni.

és örülj neki, hogy nem vagyok hozzád hasonlóan übermensch, nagyképű, kioktató, lekezelő. de legalább elmondhatod, hogy kurva sokan szeretnek itt a fórumon:)
  • surmi
    Az indexen már egy nappal előtt fent volt, szinte pontosan ugyan ez cikk. A legtöbb helyen szórol szóra egyezik.
    http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2010/01/04/egymilliard_dollar_felett_az_avatar/
  • Kferro
    Így van.
  • Kferro
    "Mert bizony, mindent összevetve, igaza van a fanyalgó kritikusoknak.
    A reklám- és médiagépezet bedarált mindenkit."

Igazad van, valóban dolgozik az említett gépezet, de van egy barátom, aki moziban kétszer, letöltött kamerás verzióban még további hatszor nézte meg a filmet. Ez nem hiszem, hogy a hatásos reklámtevékenységnek köszönhető. Szerintem csak szimplán tetszik neki a film. :)
  • sandor8206
    Teljesen igazad lenne, ha nem a 3.heti bevételnél tartanánk. Ide azért már több kell mint amit te felsoroltál!
  • Kferro
    Köszönjük Winnie. ;)
  • IMYke2.0.0.0
    Prekoncepciók...
    HA az Avatar-t NEM James Cameron jelzi...
    HA nem nyögik be mindenhol, hogy ÉVEK ÓTA készül...
    HA nem híresztelik, hogy filmkészítési reformáció zajlik a stúdiókban...
    HA nem hiszi mindenki, hogy tényleg így is lesz...
    HA nem repkednek a millió dollárok a marketingre [és ez a legfontosabb]...
    HA nem teljes 3D-s...

...akkor biztosan másképp néznétek ezt a filmet...

Mert bizony, mindent összevetve, igaza van a fanyalgó kritikusoknak.
    A reklám- és médiagépezet bedarált mindenkit.
    Ez nem lenne baj, ha a filmet megtekintő "rajongó" réteg nem fikázná azokat, akik a film megnézése után sem estek hanyatt, és imádják istenként a filmet, a készítőivel egyetemben.
  • sandor8206
    nem winnie, az a nevetséges, hogy egy filmekben "jártas" cikkíró le ir egy olyan cikket, ami azt hiányolja, hogy az Avatar DECEMBERBEN nem döntöget rekordokat az első hétvégéjén? Ez gyakorlatilag kóklerság!
    + ha meg nem egyszerű "fikázás"
  • winnie
    "Ráadásul ez a mondat is igencsak röögésre ingerlő a mostani adatok birtokában:

"Megérkeztek az első eredmények az Avatar amerikai premierjéről, s egyelőre csak annyit lehet elmondani a filmről, hogy nem fog rekordokat döntögetni."

mindig érdekes olvasni olyan fikázást, amikor a delikvens véletlenül magát keni össze:)) de tényleg, pont azt a mondatot emelted ki, amibe nem lehet belekötni. egyrészt a hétvégi rekordról volt szó, másrészt olvasd el újra a mondatot. illetve nézd meg az utána következő mondatot. mindkettőben ott van, hogy "egyelőre". mint ahogy az is, hogy a következő hetekben a film lehet, hogy csak minimális fog csökkenni. ez valósul meg jelenleg is.
  • koschwarz
    hát igen, ilyen bevételt, ennyi idő alatt azért nem véletlenül ér el egy film.

érdekes egyébként, hogy a felsorolt eddig rekorderek mind olyan "látványfilmnek" nevezhetőek, amiket egyértelműen moziban KELL megnézni a teljes élmény érdekében. még a sötét lovag is.
  • slickboy
    Amit az efféle "szakértő" kritikákról tudni érdemes, elmondta az egyik Warner testvér régen: Ma újságpapír, holnap vécépapír.
  • Kferro
    No igen. És akkor mi is van azzal a cikkel, ami korábban megjelent itt az SG-n? Amelyben a cikkíró hazudott? Hogyaszongya:

"Az első, szinte kivétel nélkül pozitív kritikák megérkezte után jöttek a negatívabbak is, így az IMDb-n is elkezdett csökkenni a film kezdetben egekben lévő pontszáma"

Ráadásul ez a mondat is igencsak röögésre ingerlő a mostani adatok birtokában:

"Megérkeztek az első eredmények az Avatar amerikai premierjéről, s egyelőre csak annyit lehet elmondani a filmről, hogy nem fog rekordokat döntögetni."

Akkor nem értettem (s bevallom, még most sem), hogy a cikkíró, azért mert valamifajta negatív prekoncepcióval, urambocsá' utálattal viseltetik a film iránt, miért ír általa biztosnak vélt, ám fundamentummal nem rendelkező információkat bele egy olyan cikkbe, amit igen sokan olvasnak. Az SG nem valami kisvárosi havilap, ezt jó lenne tudomásul vennie.

Itt a cikk, nevessünk egy jót:

http://www.sg.hu/cikkek/71616/messze_a_csucsdontogetestol_az_avatar
  • Sliderx
    Hát igen. A film ezzel is bizonyított.