102
Szinte észre sem vettük, de gyökeresen megváltozott a világ ebben az évtizedben
 • akyyy
  #102
  Sicc!
 • Gerygrey
  #101
  A Windows 98 tényleg nagyon jó kis oprendszer volt, ha győzted újratelepítgetni fél évente :)

  Papírtérkép viszont nem is tudom mikor volt utoljára a kezemben, én ha ikdegen helyre megyek, általában Google maps-en megnézem indulás előtt az útvonalat, utána fejből odatalálok.
 • Emmegki
  #100
  "(az XP-től nagyon sokáig ódzkodtunk brutális hardverigénye miatt: Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor - 300 MHz javasolt -, legalább 64 MB memória - 128 MB javasolt -, legalább 1,5 GB rendelkezésre álló merevlemez-terület... Ezekben az időkben 300-366 körüli Celeronok uralták a piacot, jellemzően 32-64 mega memóriával - 128 csak az igazán gazdagoknak volt akkoriban - és 2-4 gigás merevlemezekkel)"

  2000-ben vettem a gépemet hosszas pénzgyűjtögetés után kemény 85 000 Ft-ért: Celeron 366, 32 mb ram, 2 GB HDD, S3 Savage4 8MB video. Németországból jött használtan, Magyarországon újként árusították ugyanezt a szintet. A ház, táp, hangkártya még ma is használatban van belőle, azokat lusta voltam lecserélni.
  Ja, és csak 2006-ban váltottam xp-re. Nagyon jó kis oprendszer volt a Win98 is!

  "ha meg autóba ültünk, többnyire papír alapú térkép segítségével találtuk meg úticélunkat"

  Én ma is. Jobb mint a GPS.
 • kifli
  #99
  ilyen nekem is volt, fasza volt a majmos játék XD
 • Vlala #98
  Nekem még mindig megvan. Bár az akksija kaka lehet, évek óta nem töltöttem, annak szerintem annyi.
  Az asztali töltőt nagyon bírtam, akkora volt, mint maga a telefon.
 • Mardel
  #97
  Ilyen LG-je van egyik osztálytársamnak. Azt mondta azért vesz drágábbat mert eddig az olcsók nem sokáig bírták, most az övé kb 1 éves és nem lehet róla telefonálni mert kikapcsol még ha az aksi teljesen fel van töltve akkor is. SMS küldésre használja csak kb.

  Jah hogy témához is hozzászóljak.
  2000-ben 5.1-es házimozi, dvd lejátszó
  2001-ben 3210
  2002-ben walkman helyett discman
  2002-mosogatógép
  2003-ban számítógép
  2004-ben net
  2006-ban LCD monitor
  2007-ben discman helyett, memóriás mp3 lejátszó
  2008-ban hdtv

  Röviden összefoglalva.
 • fook
  #96
  Egy modi átrakná nekem 1 hsz be ?:) köszönöm :)
  Ja és ki ne emlékezne a legnagyobb konzolra :
 • fook
  #95
  5;
  6:
 • fook
  #94
  akkor énis :)
  1:
  2:
  3:
  4:
 • sanyiute
  #93
  1. Nokia 3330

  2. Nokia 3410

  3. Nokia 6610i

  4. Sony Ericsson W300

  5.(mostani) Sony Ericsson W705i
 • passatgt
  #92
  bárki bármit mond, a sonyericsson t68i a legjobb telefon:)
 • Apocalipto
  #91
  Nem komolytalan, egy belépő szintű érintőkijelzős telefon. Teljesen jó.
 • tenkenorman
  #90
  hát a kétezres év már múltidő...
  bujék.
  #89 ne pájázz arra komolytalan telefon.vegyél komolyabbat.
 • Stefibaba
  #89
  Én telóügyileg úgy voltam hogy először egy Alcatel 302Sl
  aztán egy Sony Ericsson T290I

  Utána egy Nokia 6120c (jelenleg)

  ÉS amire pályázok az egy LG KP500
 • Joker Brand
  #88
  érintőceruza volt hozzá lehetett rajzolni a képernyőre és elmenteni minden haverom rajzolt bele de elveszett sajna a teló :(
 • King of Roads
  #87
  ezt be és ki lehetett kapcsolni?
 • Joker Brand
  #86
 • Apocalipto
  #85
  Rest in peace.

 • Willi Betz
  #84
  99-ben égett a le a Budapest Sportcsarnok
 • edios
  #83
  Film: Mátrix (bár igazából 99-es), Lotr, Avatar
  Játék: Half-life2, WoW
  Informatika: közel valósághű renderek, valósághoz közelíteni próbáló valós idejű grafika

  Overall: internet mindenkinél, youtube, google emberiségre is komoly kihatással
 • Knabb
  #82
 • Gerygrey
  #81
  Hú, tényleg. Ezt bele kellett volna venni a felmérésbe a betárcsázós net mellé... De én már annyira megfeledkeztem a floppyról, hogy eszembe se jutott hogy olyan valaha is létezett :)
 • sambauer
  #80
  Én ezzel:
 • Apocalipto
  #79
  Én egy A50-el kezdtem:  Ezt követte egy Sagem MY-V56:  Majd egy Sony Ericsson K610i:  Végezetül pedig egy LG KP500 Cookie:

 • Molnibalage
  #78
  Nekem most van a 3. 2002 vége óta. Két Siemens és egy Nokia most. A mostanimak még a gyártóját sem tudtam, meg kellett néznem. Kb. ennyire érdekel. A mostani is használt és az előző is. A összeset csak azért cseréltem le, mert tönkrementek.
 • milk4
  #77
  Nekem eddig csak 2telefonom volt eddig.
  2004-ben egy Siemens A55:


  Most 2009-ben egy LG KU990i Viewty:
 • joebacsi
  #76
  iPhone-ban épp az a lényeg, hogy az okostelefon funkciókat olyan kezelhetőséggel dobta meg, hogy még egy óvodás is képes használni.
  Így nagyrészt az is tudja minden funkcióját használni, aki nem UTP kábellel a seggében született.

  Akármennyire meglepő, sok ilyen ember van, ezért lett ekkora sikere.

  Hiába van meg egy funkció, ha nehezen kezelhető a kutya nem fogja használni a geek-eken kívül.


  A kütyüknek pedig van gyakorlati haszna, csak ésszel kell használni. Persze ennek a fejlődésnek ára van, nem is kicsi...
 • joebacsi
  #75
  eltűnt a floppy
 • Gerygrey
  #74
  Ha most így hirtelen kell valamit találni aminek köze nincs a technikához, az a fapados repülőjáratok megjelenése az évtized első felében. Ma szerencsés esetben a párommal együtt 40.000 Ft-ból megvan oda-vissza Párizs. Szerintem ez nagy dolog.
 • Pretorian
  #73
  Okádnom kell a 2000-es évektől. A kilencvenes évek végén valami olyan punnyadás indult el a világban, ami azóta is tart. Remélem ez ebben az évtizedben véget ér.
 • HöfEE
  #72
  Hát ez az évtized a technológia fejlődésen kívül nem sok jót hozott, a vidám kilencvenes éveket egy borús szürke depresszív 2000-es évtized váltotta fel, én így látom. Annyira hosszú a lista hogy nem is kezdem el sorolni , de ha belegondoltok és tényleg a technikát kizárjátok, mi az ami fejlődött vagy jobb lett? Vagy ami emlékezetes dolog volt ,de nem a szörnyűsége miatt? Én sajnos nem tudok ilyet mondani így hirtelen , bár ha megerőltetném magam lehet tudnék.
 • TDantes
  #71
  A siemens c35 a csúcstechnika

  Na és az Orion Nárcisz, szintén csúcs technika

 • Molnibalage
  #70
  Ezekhez viszont semmi technológiai áttörés nem tartozik. A meglevő dolgokra alapoz. Nagyobb sávszél lett ettől életképes a youtube. A stream videó viszont alapvetően szerintem a legnagyobb erőforráspazarlás.

  1995-2000 és 2000-2005 köztt a hardverek sokkal durvábbak lettek. 2006-tól mai napig olcsóbbak letettek, de olyan atomnagy fejlődés nincs hardverétren.

  Hozzák ki a sok iPhoe és egyéb kütyüt, aminek gyakrlati haszna nem nagyon van. A Userek túlnyomó része még a telefonjának funkicóit sem használja ki.
 • TDantes
  #69
  Az elmúlt tíz év.
  Tíz éve még egy ócska Orion típusú TV-nk volt, színes volt persze, meg egy SANYO videó, mindkettő közel 18 éves.
  Számítógépem nem volt, internet sem. Számítógépet csak informatika órán láttunk, a csúcs azokon is a Win 95 volt, a futurisztikus technológia meg a win98 volt, hiába , a miénk egy szegény ált. iskola volt.
  DVD lejátszó? Emlékszem álmodoztam arról, egyszer majd az lesz nálunk is, azt fogjuk nézni. Mobiltelefon? Ugyan, az szinte sci-fi volt.

  Aztán a SANYO beadta kulcsot, lett JVC házimozi, ami azóta tönkre is ment, lett két középkategóriás TV, lett számítógép, úgy 2003 környékén amit azóta csak egyszer cseréltem, és a monitor még mindig a régi! Lett mobil, először simens c35, majd Nokia 3310-es, aztán most van valami széthúzható Samsung, színes , meg fényképez, de nem is használom ezeket az extra funkciókat, ráadásul nem is került többe mint anno a Siemens c35!
  Érdekes, hogy mennyire vágytam anno egy jobb mobilra. Most már nem. Nem kell új, csak akkor ha a mostani tönkre megy, akkor veszek valami olcsóbbat, amire épp telik. Nem izgat.
  MP3 lejátszóm van, de nem valami nagy szám, azért vettem mert pár éve újságot hordtam ki, és kellet közbe valami zene.
  Digitális fényképező van, az is csak egy közepes, de én szeretek fényképezgetni, szóval ezt kihasználom azért, van értelme hogy vettünk, nem csak porosodik a polcon.

  Sokat fejlődött a technika az biztos.

  Ha a filmekre gondolok, 90-es évek eleje, ki emlékszik még a hang alá mondásos százszor átmásolt filmekre? Kommandó, Ragadozó, ilyesmi, és egy hang darálta a szöveget néha-néha. Ma meg? Tíz nyelv van a DVD lemezen a filmhez.
  Meg az is érdekes, eleinte mennyi filmet letöltöttem, ócska mozis verzióban is. Ma már, nem tudnám mozisban megnézni. Igényesebb lettem?

  A PC-s játékok, anno a Red Alert 2 hihetetlen élmény volt. Bizonyos játékok hosszú napokra lekötöttek. Ma? Nagyon ritka az olyan játék amit egy óra ! után nem unok meg. Hiába érek rá, akkor sem játszom többet napi egy óránál, és azt sem egybe, még egy óra alatt is szüneteket tartok. Tíz játékból, nyolcnál csak fintorgok, hiába csili-vili, áh...De azért még akad egy-két jó darab.

  Az életben meg, az elmúlt tíz évben felnőttem, tanultam, dolgoztam, most munkát keresek, megtapasztaltam a felnőtt lét örömeit ,és szarságait.

  A TV-ben megismertük olyan dolgokat mint a ValóVilág, Majka, celebek, Győzike, Mónika. Pedig nem is olyan rég, még csak egy-két TV volt , aztán jöttek olyanok mint SZÍV TV, TV3, nem tudom ki emlékszik ezekre, de a TV3 volt az ami elhozott olyan sorozatokat mint a Rém Rendes család.

  Az igénytelenség egyre nagyobb , és egyre népszerűbb. De azért olyan műsorok is keletkezet amik igen is jók, mint pár TV sorozat, és született jó pár igényes film is, bár itt is a hihetetlen látvány lett a fontos. Régen, a gumiba bújt ember játszotta a szörnyet, ma meg? Számítógéppel mindent elénk varázsolnak, csak közben kiveszett sok filmből az, amitől egy film jó.
  A zene szintén hasonló utakat járt be, meg jöttek az emo-sok meg a tököm tudja kicsodák. Ilyenek az én gyerek koromban nem voltak.
  Elterjedt az internet, ami egy új internetes kultúrát jelent, a maga szokásaival, íratlan törvényeivel.

  Sok minden természetes lett, ami tíz éve nem volt az, mint a sok TV-adó, az internet, a PC, az új divatirányzatok, hogy valahogy a fiatalság sokkal előbb kezd el felnőni, és vadulni, mint anno én, pedig én is csak 22 éves múltam, még se értem már meg pár évvel fiatalabbakat.


  Sokat fordult a világ az elmúlt 10 évben szerintem.
 • kopa1
  #68
  Nos telefonok körében énis beleszólok...
  2002 vége felé az első telefonom egy Siemens A50 volt. Istenem azóta a Siemens mint telefonmárka már meg is szűnt

  2004 körül egy Siemens CX65
  2006-tól egy Sony Ericsson K610i
  Majd idén Szeptembertől egy iPhone 3GS
 • Gerygrey
  #67
  Az utóbbi 3-4 évben indult a Youtube, a Google maps, gmail, docs, a Facebook és más olyan internetes szolgáltatások, amelyek manapság meghatározóak és nehezen tudnánk elképzelni nélkülük a mindennapokat.

  De ugyanezen időszak terméke a többmagos processzor normál desktop környezetben, a blu-ray, a LED tévé és az OLED kijelzőtechnika... És még hány dolog lehet, ami nincs is, de 10 év múlva hétköznapivá válik.
 • Molnibalage
  #66
  Ez pont így van. Ki és mit akar ma filmet a TV-ben nézni? Max. HBO-n. A tematikus csatornákon van néha esetleg valam érdekes, de kereskedelmin csak a 226-jára adott filmek ugyanúgy. Ha tényleg jó filmet adnak, az 10 évesnél régebbi és éjfél után...
 • Molnibalage
  #65
  Akkoriban a legtöbb embernek ilyen telefonja volt.

  (Én most is egy nagyon primitívet használok...)
 • Molnibalage
  #64
  Nem biztos. Az utóbbi 3-4 évben semmi olyasmi nem történt, amire az mondanám, hogy húha.
 • Higany
  #63
  Az enyémet idővel odaadtam apumnak, ő meg pár évre rá becserélte a Pannonnál egy újabb és kisebbre, lehet kár volt érte, de már mindegy.