376


Magyarok. Kik is vagyunk valójában.
  • hiper fizikus
    #376
    Ez a topik igazán lehetne színvonalasabb is, de csak személyeskedés jelemző rá .
  • Piszkos  Fred
    #375
    Jó hogy jöttél koma, kihalt a topik
  • Tetsuo
    #374
    up
  • Rotcsa
    #373
    Nemsokára lejön ez a dokumentumfilm, alig várom, h megnézzem! :))
  • Piszkos  Fred
    #372
    az
  • Thomx
    #371
    epik
  • Piszkos  Fred
    #370
    "diktátorúra"
    Hogy micsoda?!
  • Solt
    #369
    Ugyan... ennél nagyobb bajom, bajunk soha ne legyen! ;)

    A védekezés kiváló, és egyben rendkívül hízelgő is... elfogadom! :D
  • trident
    #368
    Íjjjj, bassza meg a kutya elnézést kérek Solt.:)
    Nem is szólok semmit, iszok egy kávét, csendben maradok.:D

    Védekezhetek azzal, hogy Solten is csak mindig megfontolandó dolgokat ír le, lehet ezért volt az elírás?
  • Solt
    #367
    Hogy őszinte legyek én nem igazán merném egyiket sem minősíteni, mert a nyelvészetben annyira nem vagyok otthon, hogy bármelyik illetővel szemben kritikát fogalmazzak meg.

    Rosszat mindenkiről fogsz hallani. Még Pap Gáborról is hallottam rosszat körön belülről... Varga Tibor állított olyan dolgokat, amik aztán mint később kiderültek nem voltak valósak. Pedig Varga Tibor is sok érdekeset és jót mond, de valahogy néha megbolondul... lehet, hogy szakmai féltékenység...

    Én azt javaslom, és magam is így teszek, hogy nem hiszek el semmilyen pletykát, vagy rosszat senkiről. Meghallgatom amit mondanak, utána nézek, aztán kiderül, hogy mit ér a szavuk. Ha neked logikus és hihető amit Kis Dénes mond, akkor ne foglalkozz a pletykákkal.

    Pap Gábort már többször hallottam helyesbíteni önmagát... ő egyszerűen beismeri, ha téved... meglehetősen ritka az ilyen.

    Varga Csabára visszatérve... van egy honlapja, azt meglehetősen sokat szoktam böngészni... sok az érdekesség, és sok .doc formátumú írása letölthető az oldalról. Én még nem találkoztam olyan dologgal, ami hiteltelenítené... ( persze ez semmit nem jelent, ettől akár még lehet hiteltelen )

    A Magyar Táltos oldalon rengeteg előadás fent van. Szerintem az a legegyszerűbb, ha megnézed őket, és, ha valami furát találsz, vagy valami számodra nem hihető, akkor annak utánanézel... én is ezt szoktam tenni! :)

    Magyar Táltos

    Varga Csaba
  • Solt
    #366
    Solten az más Uram! ;)
  • Solt
    #365
    #350
  • Solt
    #364
    Délután válaszolok, most csak beugrottam...
  • Thomx
    #363
  • gurubefree
    #362
    Sajat magadbol csinalsz bohocot .


    ... semmi utalast nem tettem arra hogy valami gond is lenne a velemenyeddel ... azt kifogasoltam ahogyan kinyivanitod es erre Solt-ot is megkertem . De mint lathato te alapjaraton vagy ilyen es nem tudod abbahagyni es mindenkinek neki allsz.

    #349 ezek utan meg teszel ra vagy 5 lapattal #354 . Megis mit varsz ??
  • TDantes
    #361
    Hát igen. Ez is egy jellemző dolog. Az a szép, hogy ti mind hívei vagytok a szólásszabadságnak, a demokráciának. Ám ha valakinek ,más a véleménye mint a tiétek, akkor az állítsa le magát. Az hülye. Az idióta.

    Én mikor szoktam sértegetni? Én mikor szoktam olyat mondani másnak, hogy állítsa le magát, pusztán azért mert nem értek vele egyet?

    Most komolyan: nyitottatok magatoknak egy topic-ot, ahol bátran terjeszthetitek, a sok esetben áltudományos, zagyva eszméiteket, de ha valaki nem ért egyet veletek, akkor az egyből kotródjon innen?
    Nektek nem lehet ellentmondani? Kötelező veletek egyetérteni?

    Áh, tök mindegy különben: és nem, nem állítom le magam. Nem szegtem meg semmilyen szabályt, és itt nem diktátorúra van ahol belehet kussoltatni a nektek nem tetsző elemeket.
  • gurubefree
    #360
    Ez sok mindenre magyarazatot ad
  • trident
    #359
    Abszolút jogos, nem is Ő az egyetlen.
    Korábban már láttam a videót, de jó volt megnézni újra. :)
  • gurubefree
    #358
    azert batorkodtam ezt a videot ide citalni hogy lassak a "hitetlenek":) hogy nemcsak magyarok gondoljak mashogy .... es nem tartom valoszinunek hogy ez az uriember Hungarista lenne :)
  • trident
    #357
    Nekem az jut eszembe, amikor a Te vagy Solten ilyen hozzászólásait olvasom, hogy ha nehéz is kutatni, de fontos, hogy eleink nyomát felleljük és megismerjük (no meg hogy felismerjük, hiszen van ami velünk él).

    Sokkal több gazdagságot hoztunk és kaptunk, még össze sem kell vésznünk rajta, hiszen jut mindenkinek. :)
  • gurubefree
    #356


    Ezt neked szanom ....
  • gurubefree
    #355
    tudnam ertekelni ha leallitanad magad.
  • TDantes
    #354
    ,,Tőlem nyugodtan linkelheted a moderátoroknak, maximum bannolnak. Visszajövök más néven, abszolúte nem érdekel. A "pofán vágnálak", tehát a fizikai fenyegetés normális viselkedés? És még te nevezel engem bunkónak? Egyébként állok elébe! Ha gondolod privátban lebeszélhetjük! "

    Hát igen. Majd vissza jössz. És még véletlenül se azt mondod, hogy megpróbálsz viselkedni, és nem sértegetni a másikat. Ja, és nem fenyegettelek. Tényt közöltem. Nem vagyok agresszív, nem vagyok erőszakos ember, de valami fura oknál fogva, nem szeretem ha valaki állandóan sérteget. Egy idő után meg már nem is nagyon tűröm el.
    Na persze, te már megint úgy fordítod a dolgot, hogy én legyek a hibás.

    Az elképzelhetetlen, hogy te magadba nézzél? Gondolkodjál? Esetleg megpróbálj viselkedni? Ez mind elképzelhetetlen. Mert te hibátlan vagy, mindenben igazad van, sosem téveszd, és jogosan sértegetsz mindenkit, ügye?

    Egyébként, ahogy mondtam, a stílus maga az ember. Tudod miért nem veszik komolyan, a hozzád hasonló véleményen lévőket? Mert mind így viselkedtek. A többség csak legyint rátok, mert még viselkedni sem tudtok.

    Na és persze én vagyok a pofátlan. Miért is? Mert nem hiszek el mindent kétkedés nélkül amit mondasz? Mióta pofátlanság, veled egyet nem érteni? Ez bűn?
    Egyébként igen, ez is jellemző dolog. Aki nem ért egyet: az pofátlan, hülye, szemét, gonosz, rohadék, ellenség.
    Ellenben én nem szoktam másokat pofátlannak tartani, ha velem nem ért egyet.

    De tényleg, miért vagyok pofátlan? Mert előhozol valami erősen megkérdőjelezhető elméletet, én meg is kérdőjelezem és ezért? Vagy meg mert bizonyítékot kérek, és nem, szopok be mindent kapásból?
    Ez pofátlanság? Hát gratulálok.


    ,,Te egy pofátlan hazudozó vagy, aki ráadásul vagy hülye, vagy pedig szándékosan provokál. Ezt, ha kell eléd állok, és a képedbe mondom, ugyanis ez rólad a véleményem. És ezt nem azért mondom, mert mást állítasz mint én, hanem azért mondom, mert egyszerűen olyan aljas módon csúsztatsz és vádolsz, hogy az már gyomorforgató. "

    Ez nem igaz. Egy hazugságot, csúsztatás, mutassál már. Ne rágalmazz. Az marhára illetlen dolog.

    ,,Vegyük a legutóbbi példát. Mással folytatott beszélgetésből kiemelsz dolgokat, majd hiteltelennek nevezel. Ezek után, ha visszaszólok akkor még én vagyok a bunkó. Ez a viselkedés amit veled szemben tanúsítok, fél év terméke. Fél éve játszod itt a hülyét olyan kérdésekben, amikre az ember már nem egyszer tételesen válaszolt. Sokszor fel sem fogod, hogy az ember mit ír, de a vádaskodás az megy!
    "

    Igen. Vegyük a legutóbbi példát. Bizonyítékul ,egy boltban kapható dísztárgyakat hoztál fel. Amit, állítólag, eredeti leletről mintáztak. Na persze az eredeti leletet, azóta se láttuk. Azóta se mutattad meg. Vajon miért? Talán nem is létezik?
    Én nem állítom, hogy nem létezik, csak tudod ne dísztárgyakkal gyere. Meg, ha megmutatnád az eredeti tárgyakat...akkor nem lennél hiteltelen.
    Megmutattad? Nem. Maradtál egy hiteltelen alak. Ezek után megmutatod? Lefogadom ezek után sem.

    ,,Nem úgy látszik! 3 kép volt linkelve minimum csak abban az egy hozzászólásban. Erre kiválasztasz egyet, ami egy másolat, és elkezded azt támadni arra hivatkozva, hogy az csak egy dísztárgy. Ez az, amit gusztustalannak tartok! Hányingerem van már ettől a stílustól!
    "

    Mind a három dísztárgy, és kapható abban a boltban. Én várom az eredeti példányokat azóta is. Amit te azóta se mutatsz meg. Mert ismét mondom: lehet hogy nem is léteznek.


    ,,Ez a bolygatott réteg pedig... ha valami a földben van, megbolygatom, akkor változik a kora? Vagy arra akarsz célozni, hogy azt a korongot valaki szándékosan odatette a többi 6000 éves lelet közé? Vagy bolygatás közben lecsúszott oda? Vagy mi? Ha van egy tárgyi lelet, ami hasonlít a többihez, amit szintén ugyanabban a sírban találnak akkor már miért ne lehetne az egyidős? Hogy reagáljak a te stílusodban... Be tudod nekem a rendelkezésre álló tények alapján bizonyítani, hogy az a korong nem minimum 6000 éves? "

    Nem a kora változik. Hanem, nem lehet bebizonyítani a korát, éppen azért mert egy megbolygatott helyről került elő, és a dolgok, leletek, összekeveredtek.


    Bizonyítani, természetesen nem tudom, hogy hány éves. De te sem tudod. Senki nem tudja bizonyítani, hogy hány éves a korong, már elmondtam az okait.
    Éppen ezért nem lehet a korongra bármiféle elméletet alapozni! Éppen ezért nem lehet a koronggal semmit se bizonyítani!

    De persze, ehhez gondolkodni kéne, nem pedig gondolkodás nélkül, beszopni mindent.
  • gurubefree
    #353
    BTW ... lattam par reszt a 3. es 4. reszbol . Az osnyelv-el kapcsolatban kerdeznem hogy a Varga Csaba nyelvesz milyen szakember a maga teruleten ??
    Kiss Denessel kapcsolatban nem sok jot hallottam attol fuggetlenul hogy en atlathatonak es ertelmezhetonek tartom azt amit fejteget . De ott van peldaul Bakay Kornél.








  • Solt
    #352
    Köszönöm, ezt jó olvasni! :) Nem tűnök el, követem a topikot, csak ebből a jó emberből van elegem... ;)
  • gurubefree
    #351
    Ne hogy eltunj nekem :) Szeretem olvasni a hsz-id :)
  • Solt
    #350
    Igazad van teljes mértékben, de ezt a mukit egyszerűen nem bírom tolerálni. Nálam átlépett egy képzeletbeli határt, egyszerűen sértő a pofátlansága!

    Hogy ez a dolog ne mérgesedjen el ennél jobban, innentől kezdve ezt az embert levegőnek tekintem. Egyszerűen elegem volt az aljas húzásaiból!

    Ha valami olyat kérdez, amire a válaszom esetleg bárki mást érdekelne, akkor az tegye fel azt a kérdést a saját nevében, ígérem reagálok rá.

    U.i.: Köszönöm, hogy szóltál... valóban elragadtattam magam... kicsit heves a vérmérsékletem! ;)

  • gurubefree
    #349
    Osztom a velemenyed ( minden teren ) De az is teny hogy az aroganciat es a szemelyeskedest jo lenne nem hasznalni itt , ezert kerlek hogy mint eddig szamomra es szerintem masok szamara is fontos informacokat hordozo hsz.-et helyezned eloterbe. Koszonom

    500 hsz.-nel Hazigazdat valasztunk hogy elkerulhetoek legyenek ezek az megnyilvanulasok.

    Ez nem csak Solt-nak szol !!!!

    koszonom
  • Solt
    #348
    Ja még valami: A "pofán vágnálak", és a moderátorokkal való burkolt fenyegetőzés meg téged minősít.

    Tőlem nyugodtan linkelheted a moderátoroknak, maximum bannolnak. Visszajövök más néven, abszolúte nem érdekel. A "pofán vágnálak", tehát a fizikai fenyegetés normális viselkedés? És még te nevezel engem bunkónak? Egyébként állok elébe! Ha gondolod privátban lebeszélhetjük!
  • Solt
    #347
    "Nem állítok semmi valótlant. Te viszont, az alapvető tiszteletet se adod meg, és állandóan személyeskedsz. Aztán, nem akkor sértegetsz amikor csak akarsz, mert a való életben, ezért pofán vágnálak. Itt meg, ha spicli természetű lennék, jelentenélek, és az oldal szabályzata értelmében, a személyeskedéseidet jutalmaznák.
    Aztán, még ott van az is, hogy tudod a stílus maga az ember . Te szépen bemutatkoztál már nem egyszer, hogy milyen ember vagy. Olyan, aki durván leugatja a másikat, ha kifogy az érvekből."

    Te egy pofátlan hazudozó vagy, aki ráadásul vagy hülye, vagy pedig szándékosan provokál. Ezt, ha kell eléd állok, és a képedbe mondom, ugyanis ez rólad a véleményem. És ezt nem azért mondom, mert mást állítasz mint én, hanem azért mondom, mert egyszerűen olyan aljas módon csúsztatsz és vádolsz, hogy az már gyomorforgató.

    Vegyük a legutóbbi példát. Mással folytatott beszélgetésből kiemelsz dolgokat, majd hiteltelennek nevezel. Ezek után, ha visszaszólok akkor még én vagyok a bunkó. Ez a viselkedés amit veled szemben tanúsítok, fél év terméke. Fél éve játszod itt a hülyét olyan kérdésekben, amikre az ember már nem egyszer tételesen válaszolt. Sokszor fel sem fogod, hogy az ember mit ír, de a vádaskodás az megy!

    Fel sem fogom, hogy van bőr a képeden engem azzal vádolni, hogy nem érvelek. Sok-sok órát rászántam az életemből arra, hogy neked próbáljak értelmes indokokat normálisan vázolni. Az esetek többségében egyszerűen el sem olvasod amit az ember ír, de jön rá reflexből a válasz, hogy ez hülyeség. Elég volt ebből. Innentől kezdve úgy állok hozzád, ahogy te hozzám. Úgy érzem az elmúlt fél év tekintetében, hogy kettőnk közül a bemutatkozás neked picit gyengébbre sikeredet. Minden téren.

    "Hisztizni nem hisztizek, de igazán viselkedhetnél esetleg úgy, mint egy normális ember. Esetleg. De ha nem hát nem. Ha neked a bunkó sötét paraszt stílus a menő, akkor folytasd csak."

    De pontosan, hogy hisztizel. Beszólsz, sértegetsz olyan állításokkal amik valótlanok, majd amikor erre reagálok, akkor még te vagy felháborodva. ISMÉTLEM! Nem az a bajom, hogy más a véleményed! Az a bajom, hogy értetlen vagy, vádaskodsz, el sem olvasod amit az ember ír, vagy, ha esetleg elolvasod, meg sem érted. Hogy ezt szándékosan csinálod, vagy tényleg ennyi telik tőled, azt nem tudhatom, mert nem tudom ki vagy. Ha már itt tartunk és stílus... én, veled ellentétben VALÓS NÉVVEL vállalom minden szavam... ennyit arról, hogy ki milyen ember...

    "Felfogtam. Te nem fogod fel azt, hogy mondani mindent lehet. Majd ha esetleg az eredetit is felmutatod. Az eredeti leletet. Mutasd fel. ha megtetted már volna, nem tartanálak egy hiteltelen alaknak."

    Nem úgy látszik! 3 kép volt linkelve minimum csak abban az egy hozzászólásban. Erre kiválasztasz egyet, ami egy másolat, és elkezded azt támadni arra hivatkozva, hogy az csak egy dísztárgy. Ez az, amit gusztustalannak tartok! Hányingerem van már ettől a stílustól!

    "Mit vessek össze?"

    Na vajon mit lehet összevetni?

    "Egy: arra céloztál, hogy nincs más ezer éves birodalom. Én megmutattam, hogy tévedsz mert van."

    Látod itt kezdődik. Ez a te képzeleted! Én nem arra céloztam, hogy csak egy ilyen van! Azért kértem egyet, mert mindegy volt melyiket említed, mind sokkal-sokkal nagyobb volt nálunk... Megint ott tartunk, hogy egy mondatomat nem, vagy félreértelmezed, és még én vagyok a hibás. Ha nem 100% tiszta amit írok, kérdezz vissza! Ez sokkal gerincesebb, mint a vélekedésed alapján hülyeségeket irkálni, majd azt nekem tulajdonítani!

    "Ennél a korongnál, ezt se lehet megállapítani, ugyanis egy bolygatott rétegből emelték ki, nem dokumentálták a körülményeket sem.
    Tehát, továbbra is csak az van, pusztán úgy bemondásra kéne elhinni ,hogy hatezer éves. Bizonyíték az semmi nincs rá."

    Most erre megint mit lehet mondani? Olvasd el amiket belinkeltem, egyszerűen ezekkel a dolgokkal már nem lehet mit kezdeni... értelmesen céloztam rá, hogy a trehány feltárás pont azok érdekében állt, akik feltárták. Az, hogy ezt te nem érted, az már a te dolgod.

    Ez a bolygatott réteg pedig... ha valami a földben van, megbolygatom, akkor változik a kora? Vagy arra akarsz célozni, hogy azt a korongot valaki szándékosan odatette a többi 6000 éves lelet közé? Vagy bolygatás közben lecsúszott oda? Vagy mi? Ha van egy tárgyi lelet, ami hasonlít a többihez, amit szintén ugyanabban a sírban találnak akkor már miért ne lehetne az egyidős? Hogy reagáljak a te stílusodban... Be tudod nekem a rendelkezésre álló tények alapján bizonyítani, hogy az a korong nem minimum 6000 éves?

    Hogy segítsek: Olvass! Azokat amiket linkeltem. Ugyanis ennyi idő alatt, amilyen gyorsan reagáltál, kizárt, hogy mindent elolvastál, és még a válaszra is volt időd...
  • TDantes
    #346
    ,,
    Akkor sértegetlek amikor akarlak, ezt nem te fogod megmondani. Ha majd te megtisztelsz azzal, hogy nem állítasz velem szemben valótlant, ami az eddigi beszélgetéseket tekintve legalább ilyen sértő, akkor én sem foglak sértegetni.
    "

    Nem állítok semmi valótlant. Te viszont, az alapvető tiszteletet se adod meg, és állandóan személyeskedsz. Aztán, nem akkor sértegetsz amikor csak akarsz, mert a való életben, ezért pofán vágnálak. Itt meg, ha spicli természetű lennék, jelentenélek, és az oldal szabályzata értelmében, a személyeskedéseidet jutalmaznák.
    Aztán, még ott van az is, hogy tudod a stílus maga az ember . Te szépen bemutatkoztál már nem egyszer, hogy milyen ember vagy. Olyan, aki durván leugatja a másikat, ha kifogy az érvekből.

    Hisztizni nem hisztizek, de igazán viselkedhetnél esetleg úgy, mint egy normális ember. Esetleg. De ha nem hát nem. Ha neked a bunkó sötét paraszt stílus a menő, akkor folytasd csak.

    ,, Hogy valaki egy eredetiről készített dísztárgy jelentését ne fogja fel, ez számomra példátlan.
    "
    Felfogtam. Te nem fogod fel azt, hogy mondani mindent lehet. Majd ha esetleg az eredetit is felmutatod. Az eredeti leletet. Mutasd fel. ha megtetted már volna, nem tartanálak egy hiteltelen alaknak.

    ,,
    Azért kértem EGY példát tőled, mert bármelyiket mondod ( eleve kevés van ), mindegyik nagyságrendekkel nagyobb nálunk, és európát illetően mindegyik periféria. Vess össze minket velük, és úgy értékeld ezt a teljesítményt.
    "

    Mit vessek össze? Egy: arra céloztál, hogy nincs más ezer éves birodalom. Én megmutattam, hogy tévedsz mert van. Erre most jön a süket duma, hogy hasonlítsam össze. Oké. Hasonlítsuk össze Rómát Magyarországgal. Róma, egy kicsi városállamból, a világbirodalom lett, majd összeomlott, és megszűnt létezni.
    Magyarország, egy mondjuk közepes európai országból, egy kicsi ország lett, viszont még létezik.

    Most boldog vagy? Most ebből mégis milyen következtetést akarsz levonni? Hogy Magyarország életképesebb mint mások? Hát, az biztos hogy nagyon sok más népnél életképesebb.


    ,,Az a tény, hogy magát a korongot kiégették vitathatatlan. Viszont a kor meghatározását nem csak az izotóp vizsgálat, hanem az ugyanabban a rétegben talált egyéb leletek alapján is el lehet végezni. Az pedig megint csak érdekes kérdéseket vet fel, hogy az a Román régész miért végzett ilyen hanyag munkát, illetve miért volt olyan fontos ilyen gyorsan kiégetni a korongot. Egy dolog tény, az a korong, illetve a rajta lévő írás nagyon nem összeegyeztethető a dákoromán elmélettel... ezen érdemes elgondolkozni... "

    Azt érdekes módon, nem magyaráztad meg, hogy miért égették ki.
    A másik fele igaz, igen meglehet állapítani, egy tárgy korát, abból is hogy milyen rétegből került elő, és hogy milyen tárgyak voltak mellette.
    Igen ám. De.
    Ennél a korongnál, ezt se lehet megállapítani, ugyanis egy bolygatott rétegből emelték ki, nem dokumentálták a körülményeket sem.
    Tehát, továbbra is csak az van, pusztán úgy bemondásra kéne elhinni ,hogy hatezer éves. Bizonyíték az semmi nincs rá.
  • Solt
    #345
    Egy kis ráadás...

    Ehhez vegyük még hozzá a Szkíta szarvas jelképeket. Melyik népnél van még ilyen szarvas kultusz európában? Csodaszarvas

    Nézzük a Pártusokat: Melyik népnél van még kerecsensólyom tisztelet, 7 vezér, hátrafelé nyilazás? Bizony nálunk... Turul

    Ez pedig egy Buddhista oldalról...

    Rengeteg szálon alátámasztható a Szkíta - Pártus - Hun - Avar - Magyar kontinuitás. Sokkal több érv szól mellette mint ellene. A honfoglaláskor Árpád még így fogalmaz: " Attila nagy király örökébe jöttünk"

    I. Endre pedig még a Corpus Juris Hungarici-ben úgy fogalmaz, hogy: "Szkíta, népi, nemzeti szertartásrend" Ezt kellet volna törvényileg elhagyni a katolikus vallás miatt. Nem csoda, hogy fellázadtak...
  • Solt
    #344

    'Rovott írásunkat fönntartjuk immár mindörökre a magunkénak, magyarnak...'

    Miközben a világ nagy kultúrái hatalmas építményeikkel hívják fel magukra a figyelmet, a magyarság elődeinek számító rokon népek reánk hagyományozott legősibb tudását három, mindössze néhány centiméter nagyságú agyagtáblácska hirdeti. A tatárlakai leletek kultúrtörténeti jelentősége mégis túlszárnyalja valamennyi vetélytársát.

    A három tárgyacska legnagyobbika, a korong ugyanis sumér képírást és mai szóhasználattal rovásjeleket visel, ráadásul - egyes szakvélemények szerint - évezredekkel előzi meg a mezopotámiai íráskultúrát. A rovásírás elnevezés, ami egyaránt jelent felületbe karcolást és felületre írást, kiváló szobrászunktól, Fadrusz Jánostól származik, előtte középkori krónikásaink hun és szkíta írásként jellemezték, míg a XIX. századtól a hun-székely alak terjedt el. A leletek korának meghatározása és a rajtuk lévő jelek értelmezése kutatónként eltérő, ám feltárásuk körülményei tisztázottak.


    Alig néhány hete múlott száz éve, hogy 1906. július 15-én Orosz Endre a tartariai (Tatárlaka) vasúti őrház és a Maros között húzódó szántóföldön az akkor már hírneves tordosi leletekhez hasonló kerámiákat, obszidián köveket és egyéb ősrégi tárgyakat talált. Az ásatást csak 1942-ben folytatta a Kolozsvári Egyetem Ókori Intézete, majd a háborút követően másfél évtizedre ez is leállt. A táblácskákra végül 1961-ben Nicolae Vlassa román régész bukkant, ám a feltárás nem megfelelő dokumentálása bizonyos kérdéseket mindmáig nyitva hagyott. Mivel röviddel az 1985-ben tervezett további kutatását megelőzően elhunyt, a terület azóta is háborítatlanul őrzi a múlt emlékeit.

    A Vlassa féle ásatásról a legátfogóbb tanulmányt a román régésszel személyes kapcsolatban állott Makkay János őstörténész professzor írta A tartariai leletek címmel. Tőle tudjuk, hogy a ma már jól ismert agyagtáblácskák mellett számos csont töredék, agyag- és alabástrom szobrocska is előkerült a feltárási gödörből. Eredetükről azt tartja, hogy valahol az Égei-tengeri központokban sumér személy adta át tudását egy feltehetően erdélyi kereskedőnek, aki aztán hazájában is elterjesztette a jeleket a Krisztus előtti 3. évezredben.

    A Knight-Lomas kutatópáros ezzel szemben azt írja Múlt üzenete címmel megjelent kötetében, hogy '...a leleteket körülvevő kőzetrétegeken elvégzett, megbízható rádiókarbonos kormeghatározás elvégzése után kiderült, hogy a tatári táblák sokkal régebbiek, mint a legkorábbi sumér szimbólumok. (...) nem lehet megkerülni a tényt, hogy ha létezett kapcsolat a két írásrendszer között, akkor csak a sumérek lehettek azok, akik az erdélyiektől tanultak.'

    Azóta számos megfejtési kísérlet látott napvilágot. Forrai Sándor a rovásírás Z, NY, GY, B és P betűit ismerte fel a jelekben, könyvében mezopotámiai, föníciai, egyiptomi, krétai párhuzamokról tesz említést. Badiny Jós Ferenc az Igaz történelmünk vezérfonala Árpádig című kötetében protosumir képírású fogalomjegyeknek tartja a korongon lévő ábrákat és betűket, amelyekben nem kereshetünk csupán hangértékű rovásjeleket. Az ő olvasata ennek tükrében így hangzik: 'Oltalmazónk! Minden titok dicső Nagyasszonya! Vigyázó két szemed óvjon Nap atyánk fényében!' Tőle tudjuk, hogy a C14-es méréseket Dr. Hans E. Suess, a San Diegoi Egyetem professzora végezte, amelynek eredményeként a leletek korát az Kr.e. 5500-5000-re tette, ezek tehát napjainktól számítva 7000-7500 évesek.

    Kabay Lizett, kolozsvári néprajzkutató és művészettörténész Kulcsképekhez kulcsszavak című művének jelképértelmezésében a Nap ékjelét, a Nap és a Hold együttes ábrázolását, és a sumér tízes számnevet találjuk. A megfejtés bonyolultságát annak tulajdonítja, hogy nincs elég jel- és ábraismétlés a táblácskákon.

    Friedrich Klára rovásíráskutató/oktató, aki Kőbe vésték, fába rótták című könyvében mintegy negyven megfejtést gyűjtött össze, maga pedig a gödörben talált valamennyi tárgyat egységes egészként értelmezve arra a véleményre jut, hogy egy temetkezés emlékeivel van dolgunk. Erre utalnak a csőtalpas vázában elhelyezett bálvány szobrocskák, míg a korong és téglalap alakú agyagtáblácskák jelei az elhunyt személy életútját mesélik el. Igen lényegesnek tartja a korong bal felső sarkában található V alakú jelet, mivel ezzel indul az értelmezés.

    A legmegdöbbentőbb az egész történetben, hogy miközben számos nemzet tudósai keresik a megfejtést, éppen a Magyar Tudományos Akadémia nem tett és nem tesz semmit a leletek üzenetének értelmezésére, tagjai nem terveznek további ásatást az egykori feltárási területen. Román történészek ezzel szemben a három táblácska felnagyított mását is magába foglaló emlékművet avattak 2003-ban a Szászsebest Szászvárossal összekötő E68-as főútról Tatárlakára vezető mellékút leágazásánál. Az eseményt megörökítő táblán kizárólag román nevek szerepelnek, ami azt jelzi, hogy egyetlen mérvadó magyar szervezet nem kívánt azon részt venni és nem is képviseltette magát az ünnepélyen. A magyar intézmények ekkora érdektelensége láttán nem csoda, hogy a 'tartaria' nevű honlapokon megkezdődtek a kísérletek a táblácskákon szereplő jelek román népművészet díszítő elemeivel történő azonosítására.

    A tatárlakai lelet, önmagában akár kevés is lehetne a rovásírás Kárpát-medencei ősiségének bizonyításához, ha Vén András tordosi református tanító 1875-ben fel nem hívja a világ legelső régésznője, az erdélyi származású Torma Zsófia figyelmét a Maros helybéli partfalából kihullott számtalan cserépedény és csontváz töredékre. Az életét a kutatómunkának szentelő hölgy mintegy tízezer rovásjeles cserép töredéket és korongot gyűjtött, ezeket az akkori nevén kolozsvári Nemzeti Múzeum vásárolta meg.

    Kutatómunkáját Makkay János, Forrai Sándor, Badiny Jós Ferenc, Friedrich Klára fent említett kiadványaikban méltatják, nem úgy, mint a hivatalos kortárs történész elit, amely a tudós asszonyt nézetei miatt kiközösítette, kigúnyolta. Számukra megbocsáthatatlan bűne az volt, hogy Zsófia a rovásjelek és a sumér képírás rokonságát hangoztatta, ami Trefort Ágoston vallási és oktatási miniszternek 1877-ben tett, csupán a finnugor elméletet valló tudósok támogatásáról szóló kijelentése idején megpecsételte sorsát.

    Pedig Zsófia asszony jó helyütt kutakodott. Belgrád Vinca nevű külvárosáról, valamint a Maros parti Tordosról elnevezett Kr.e. 6.000-3.000-ig tartó műveltség úgy jelentőségében, mint időtartamában és korában össze nem hasonlítható a finnugornak nevezett, ám ebben a formában soha nem is létezett népcsoport múltjával. Különösen elgondolkodtató, hogy a jelenlegi nevén kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban látható, ám a feltáró Torma Zsófia nevét nem említő kiállítás cseréptöredékeinek egyikén ugyanaz a fésűfog alakú, fordított rovás P betű látható, mint a boszniai Viszokóban jelenleg is folyó ásatások helyszínén, továbbá Trójában, Egyiptomban és az iráni Tepe Yahyában. Ugyancsak több ásatáson találtak a korongon látható B, GY, F, Z rovásbetűket.

    A tatárlakai táblácskákat egyelőre nem állították ki, mivel a kolozsvári múzeum védett tárgyakká történő nyilvánításukat kérte a minisztériumtól. Amint az erre vonatkozó, azt helybenhagyó döntés Bukarestben megszületik, kiállításuk után filmezésükhöz, fényképezésükhöz különleges engedélyre lesz szükség.

    A három, szinte aprócska méretű lelet meghatározó fontosságú a Kárpát-medence története szempontjából. Mert meglehet, hogy a magyarság jelenleg is élő legközelebbi rokonai a Távol-Keleten találhatók, az ott eddig feltárt rovásemlékek évezredekkel későbbiek a Kárpát-medenceinél. A terület jelentőségét az sem csorbítja, hogy Európa bizonyos vidékein (pl. Glozel, Mas-d'Azil) és egyes barlangrajzokon ennél idősebb, a mi rovásunkhoz hasonló jeleket találtak, mert azokon a tájakon viszont nem élnek olyan népek, akik azokat a jeleket napjainkban is képesek lennének használni.

    Bár a rovásírást a latin írásbeliség átvétele óta az elmúlt évezredben megkísérelték betiltani, a rovásemlékeket megsemmisíteni - és ebben különösen élen járt Hunfalvi Pál, a Magyarnak nevezett Tudományos Akadémia magyargyűlölő könyvtárosa -, teljes mértékű visszaszorítása nem sikerült. A nép megtartotta emlékezetében, feltüntette mindennapi használati tárgyain, erdélyi fatemplomain, mert valahol lelke mélyén érezte, hogy ez az ő őseinek a hagyatéka, amelyet ápolnia, s őriznie kell.

    Az olyan, szinte elfeledett személyeknek, mint Vén András, Orosz Endre, valamint az elhivatott kutatóknak, mint Torma Zsófia és Forrai Sándor köszönhetően, főleg a gyermekek körében ma már ismét megállíthatatlanul terjed a rovásírás elsajátítása a muravidéki Lendvától a kárpátaljai Beregszászig, a felvidéki Nyitrától a délvidéki Zentáig.

    És ez nem véletlen, mert a magyar az egyetlen nemzet, amely rokonnépei utódaként több ezer év után is ugyanott él, ahol elődei már rovásírással üzentek, ahogyan Fadrusz János is fennen hangoztatta:

    'Látom, jönnek az idők, amikor iskoláinkban tanítani fogják gyermekeinket őseink betűrendszerére... Az idegen látja őseink legsajátosabb kezeírását. És minden magyar büszkén, fönndobogó szívvel fogja az idegennek mutatni a rovott felírást és magyarázni, hogy őseink évezredeken át ezekkel a betűkkel írtak! És ez a miénk volt, mi fönntartottuk és fönntartjuk immár mindörökre a magunkénak, magyarnak...'


    Magyar Demokrata - 2006/35.
    Szakács Gábor

    Megjegyzés:

    Az a tény, hogy magát a korongot kiégették vitathatatlan. Viszont a kor meghatározását nem csak az izotóp vizsgálat, hanem az ugyanabban a rétegben talált egyéb leletek alapján is el lehet végezni. Az pedig megint csak érdekes kérdéseket vet fel, hogy az a Román régész miért végzett ilyen hanyag munkát, illetve miért volt olyan fontos ilyen gyorsan kiégetni a korongot. Egy dolog tény, az a korong, illetve a rajta lévő írás nagyon nem összeegyeztethető a dákoromán elmélettel... ezen érdemes elgondolkozni...
  • Solt
    #343
    "Ne sértegess. Én se tettem. Tiszteletben tarthatnád annyira a vita partneredet, hogy nem személyeskedsz. Mellesleg, ez szintén egy jellemző dolog, rád is meg a hozzád hasonlókra. Ha kifogytatok az érvekből egyből támadtok."

    Akkor sértegetlek amikor akarlak, ezt nem te fogod megmondani. Ha majd te megtisztelsz azzal, hogy nem állítasz velem szemben valótlant, ami az eddigi beszélgetéseket tekintve legalább ilyen sértő, akkor én sem foglak sértegetni.

    Tudod mi a jellemző a hozzád hasonlóra? Olvasd el a #336-t. Az nem sértő? De az, és ezek után, ha az ember visszavág, még te hisztizel. Azon pedig gondolkozz el, hogy miért csak veled alkalmazok ilyen hangnemet. Nem te vagy az egyetlen aki nem ért velem egyet, mégis mindenkivel kulturált formában el tudom intézni a dolgot, csak veled nem. Illetve még egy két régi "ismerőssel", de ezek működése a te működéseddel analóg.

    Egyébként pedig Te komolyan nem vagy normális! Isten bizony én még ilyen hülyével nem találkoztam... egyszerűen nem érted, hogy az ember mit mond. Hogy valaki egy eredetiről készített dísztárgy jelentését ne fogja fel, ez számomra példátlan.

    Azért kértem EGY példát tőled, mert bármelyiket mondod ( eleve kevés van ), mindegyik nagyságrendekkel nagyobb nálunk, és európát illetően mindegyik periféria. Vess össze minket velük, és úgy értékeld ezt a teljesítményt.

  • TDantes
    #342
    Ne sértegess. Én se tettem. Tiszteletben tarthatnád annyira a vita partneredet, hogy nem személyeskedsz. Mellesleg, ez szintén egy jellemző dolog, rád is meg a hozzád hasonlókra. Ha kifogytatok az érvekből egyből támadtok.

    Aztán, következőt mondtad idézem: ,,
    Egyébként neked legyen csak ezer év. Mondj egy világbirodalmat, ami ezer évet megélt"

    Én mondtam többet is. Most mi bajod van? Az, hogy te olyan tudatlan vagy, hogy egy ilyen országot se tudtál mondani? Azért ne engem támadj.

    ,,Dísztárgy te szerencsétlen idióta! Az a dísztárgy a leletekről lett mintázva! Egyszerűen megvehető mint emlék, hogy aki akarja ma is hordhasson ilyet! Komolyan ilyen hülye vagy? És emellett ott volt még több kép, miért nem azokkal foglalkozol? "

    Mondod te. A dísztárgy márpedig továbbra sem régészeti emlék. Az hogy miről lett mintázva, hát mondani lehet sok mindent. Egy dísztárgy, továbbra is csak egy dísztárgy, és semmit sem bizonyít. De én vagyok az idióta. Kíváncsi lennék, ha mondjuk oda állnál egy történész elé, hogy neked van pár dísztárgyad bizonyítéknak. Szerintem körbe röhögne.

    A tatárlakai leletre a válaszodat már kíváncsian várom. El se tudom képzelni mit fogsz kitalálni.
  • Solt
    #341
    Figyelj te szerencsétlen evolúciós zsákutca! Most, hogy felsoroltál pár országot, hasonlíts hozzájuk minket! Na, átmegy mire akartam célozni?

    "A másik dolog, amire sejtettem, hogy nem fog válaszolni, az a hiteltelenséged. Hogy, bizonyítékként, egyszerű dísztárgyakat mutogattál, és ezeket úgy állítottad be mint régészeti leleteket."

    Dísztárgy te szerencsétlen idióta! Az a dísztárgy a leletekről lett mintázva! Egyszerűen megvehető mint emlék, hogy aki akarja ma is hordhasson ilyet! Komolyan ilyen hülye vagy? És emellett ott volt még több kép, miért nem azokkal foglalkozol?

    A harmadik agymenésedre majd olvasd el Cowie-nek adott válaszom. És mint kértem, tekints levegőnek, mert az ostobaságod már nem csak fárasztó, hanem idegesítő is!
  • TDantes
    #340
    Oké. Mondok
    Róma. 12 évszázad. Ami több mint ezer év.
    Vagy, Egyiptom: i.e 3150-től i.e 31-ig.
    Aztán, a Német-Római birodalom ami hivatalosan 834-től 1806-ig tartott.
    Aztán mondjuk a franciák...szintén több mint ezer esztendő.
    Vagy mondjuk Anglia.
    Mondjak még olyan országokat amik legalább ezer évesek?

    Ebből is látszik ki a szánalmas. Te. Aki csak vagdalkozol, de fingod sincs semmiről. Persze mindjárt megint kioktatsz, hogy én vagyok a hülye, és nem értek hozzá. Persze amint látjuk , én mondtam ezer éves országokat, amik szerinted nincsenek. Hát ennyit erről.


    A másik dolog, amire sejtettem, hogy nem fog válaszolni, az a hiteltelenséged. Hogy, bizonyítékként, egyszerű dísztárgyakat mutogattál, és ezeket úgy állítottad be mint régészeti leleteket.

    A kép

    És a bolt ahol meg lehet venni

    Hát igen, micsoda perdöntő bizonyíték. Egy boltban árult dísztárgy.

    A harmadik dolog meg, amire szintén nem válaszolsz, hogy mi van a tatárlakai lelettel?
    Szóval, miért is égették ki? (hogy ne lehessen kormeghatározást végezni?)
    Miért is nem dokumentálták rendesen, hogy honnan, milyen körülmények között, milyen rétegből került elő?(ahogy ez szokás, a régészetben?)
    Szóval, mi van azzal, hogy nem bizonyítható a lelet kora?
  • Solt
    #339
    Te meg unalmas vagy, és szánalmas... el sem kezdek neked magyarázni, teljesen felesleges.

    Egyébként neked legyen csak ezer év. Mondj egy világbirodalmat, ami ezer évet megélt!

    Ha ezen túl vagyunk, akkor próbálj meg levegőnek tekinteni. Erre az óvodás, flémkeltő szarakodásra nem vagyok kíváncsi...
  • Solt
    #338
    Holnap válaszolok.
  • gurubefree
    #337
    "Egy fél százada, hogy az elfogulatlan Held és Corvin Magyarországról szóltukban azt mondották, hogy a magyar nemzet eredetéről biztosat mondani nem lehet. S ez az Akadémia finnező és turcizáló okoskodásai és cifra következtetései dacára is még ma is igaz. Mert az, a kinek a tankönyvében, vagy máshol a magyar nemzet mivoltáról kell nyilatkoznia, s ama két iskola egyikének sem híve, csak annyit mondhat, hogy az Akadémia finnista iskolája szerint finn-ugor fajú, a turcisták szerint pedig török-tatár fajú. Mintha bizony egy harmadik eset képzelhető sem volna, mintha a dinnyét vagy ugorkának, vagy töknek kellene tartani azért, mert mind a három növényfaj egy nemhez tartozik..."

    Ennyit a vitarol hogy ki is vagyunk valojaban . Ajanlom minden vaskalaposnak .

    Mennyi ideje is vagyunk jelen a Europa kozepen: min. 1600 eve de Scytha-magyarok mar krisztus szuletese elott is itt eltek .

    "Anonymus gestájában említett magyar elnevezésű folyónevek közül egyetlen egyről sem bizonyították még be, hogy azelőtt másképpen hívták volna őket! De ez nem is valószínű, mert hiszen a X. század előtti forrásokból ismert Duna, Tisza, Szamos, Körös, Temes, Olt, Zala, Rába, Balaton, stb. vizeink is megőrizték régi nevüket, bár partjaikon a történelemből is ismert dák, kelta, illír, római, szarmata, germán, hun, avar, bolgár, szláv, oláh és magyar uralom váltakozott."

    DR. BOBULA IDA, Kétezer magyar név sumir eredete, Montreal 1970

    "... és egy kiváló vezér alatt megvalósították a régi tervet, beköltöztek a Kárpát-medencébe, [B]őseik földjére[B].

    Aki pedig meg akar győződni arról, hogy mennyire félrevezettek minket, mikor azt tanították nekünk, hogy a vad, pogány magyarok betörtek egy civilizált, békés Európába, az sürgősen olvasson el hiteles forrásműveket arról, hogy milyen körülmények közt éltek emberek Nyugateurópában, a kilencedik században. Tudatlan, nyers harcosok vetélkedtek a hatalomért. Az élet vad, nyomorúságos és bizonytalan volt. A honfoglaló magyarok ruhája, fegyvere, étele, orvostudománya, igazságszolgáltatása, kormányzata, mind magasabbrendű volt, mint nyugati kortársaiké, ami természetes, hiszen az ősi sumir civilizáció örökösei voltak. Hozták magukkal ősi vallásukat, mely akkor már monotheizmus volt. Hozták az ősi papi rendeket, azt a fejlett hierarchiát, melyre következtethetünk abból, hogy milyen sok magyar családnév felel meg egy-egy sumir papi méltóság címének: Bodán, Enesse, Kele, Lekencze, Mács, Mármaros, Musla, Néző, Ocskó, Patócs, Sennye, Szüllő, Zsinka, Zsór, stb. Ezek mind táltosok voltak: tisztelendők.

    A magyarságnak a honfoglalás korában nem voltak sámánjai, hanem táltosai, nem voltak totemei, hanem címerei, nem voltak kánjai, hanem vezérei.

    Ellenséges erők sok rágalmat kentek a magyarokra, magas, régi civilizációnk sok dokumentumát megsemmisítették. Egyet nem tudtak megsemmisíteni: a magyar nyelvet. Az pedig perdöntő tanú lesz a magyarság nagy perében."