57
  • B0nFire
    Oké, neked erőműved van, azért nem veszed észre, hogy a Ps igenis erőforrás-igényes. Egy mai nagyfelbontású (több Mpixeles) képpel dolgozva 2 Giga RAM mellett is nagyon megdolgoztatja a gépet. És akkor még csak egy képről van szó.

Tapasztalataim szerint a Photoshop nem alkalmas sem 3D-re – mert szép, meg jó, hogy a lehetőség benne van, mindenesetre szegényes és rettentő módon zabálja az erőforrásokat –, sem pedig igazán videóra, mert ott is elvérzik igen hamar. Ha már valaki videót akar szerkeszteni, akkor már inkább a Premiere-t használja, mert az arra való, és úgy van kialakítva, hogy jól felhasználja az erőforrásokat. Ha pedig valaki speciális effektusokat is akar a videóira, annak igénybe kell venni az After Effects-t. Ha pedig 3D-ről van szó, akkor a Max milliószor jobban fut és bármit, de tényleg bármit el lehet vele készíteni, ugyanez a helyzet a Blenderrel is, ami még egy lábbalhajtós gépen is elfut, és azzal is meg lehet csinálni bármit 3D-ben, csak érteni kell hozzá.

Számomra nem elvárás egy készerkesztőtől, hogy 3D-t illetve videót kezeljen, főleg, hogy néhány képkockától ledobja a láncot. Ugyanúgy, ahogy valamilyen módon szöveget is kezel, de azért nem lehet összehasonlítani egy szövegszerkesztővel. Nem arra van kitalálva.

Aztán pedig a fejlődés. A Flash állandóan fejlőik és egyre nagyobb tért hódít, a web nemkülönben – egyébként a web és a flash fejlődése kéz a kézben jár –, a pc-s videoalkalmazásoknak pedig eddig vajmi kevés esélyük volt kifejlődni, lévén, hogy eddig nemigen voltak megfelelő erőbírású gépek elterjedve. Azért a képszerkesztéshez jóval szerényebb konfig is megfelel, ezért van az, hogy a Ps immár elmúlt 20 éves, és így szinte már nem is nagyon lehet újat benne kitalálni, mert amit lehetett, azt már beletették 20 év fejlesztése alatt, míg a többi program azért annyira nem öreg, hogy ne lehetne új dolgokat bele kitalálni.

1ébként láttam néhány videódat, és a blogodba is beleolvastam, azért merem állítani, hogy neked erőműved van, de hidd el, az átlag felhasználót még sokáig nem az fogja érdekelni, hogy 32 vagy 64 bites a Photoshop, míg egy nagyfelbontású kép 8-10 réteggel, rétegenként 1-2 effekttel megizzasztja a programot. Az Adobe is valami űrhajóba szánt szuperkomputerrel demonstrálta – ha jól emlékszem – a 64 bites képfeldolgozást, főleg ami az exra nagy felbontású feldolgozást illeti, és még az is törte rajta a buráját igencsak.
  • Gerygrey
    Ugyanez nem mondható el az Adobe más termékeiről. Nem tudom, hogy a Flash, Dreamweawer és a többi mennyit fejlődött, de amiket én használok - After Effects és a Premiere - rengeteget javult az elmúlt 2-3 verzióváltás során (és a Photoshopban sem elhanyagolható az, hogy végre támogatja a 64 bites rendszereket, bár pont a Photoshop az, ami nem annyira erőforrásigényes cucc hogy ezt észre lehessen venni, úgyhogy csak a fotosopot frissíteni cs4-re tényleg hülyeség )

Mondjuk a CS2 és CS3 között szerintem elég nagy dolog volt a 3D-s lehetőségek megjelenése, és nem tudom hogy melyik verziótól tud a PS videót megnyitni és arra alkalmazni a megszokott PS-filtereket, ami szintén egy általam igen kedvelt fícsör. Szóval nem igaz, hogy nincsenek hasznos újdonságok.

Office-ból pedig én a 2001-ben kiadott XP verziót használtam elég sokáig, míg meg nem jelent a Google docs, azóta nincs is a gépemen semmiféle Office. szvsz otthoni felhasználásra bőven jó a Google docs, ha komolyabb igényeim lennének akkor ott lenne az openoffice, nem értem hogy emberek otthonra miért rakják fel a legújabb Office-csomagokat, hogy aztán mindenféle, még a régi office-okkal sem kompatibilis fájlokat tudjanak küldözgetni e-mailben. Még szerencse, hogy a gmail megnyitja a docX-et is...
  • Kheller
    Jó ég, ebben a cikkben szinte nincs is olyan mondat ami igaz lenne...

1. Nem az xml-be mentésről szólt a szabadalom. (különben, az oo-t és még ezernyi szoftver gyártóját perelték volna) A szabadalom az "egyedi" xml mentéséről szólt, azaz a file formátum specifikációin kivüli, a user által meghatározott xml tag-ek mentéséről. Ezt csak az ms office tudta, bár igazából a kutya se használta. Ezt a funkciót azóta kivették az office 2007-ből egy patch formájában, a készülő office 2010-be pedig már bele se kerül. Maga az xmlbe mentés (ooxml) semmit se változik
    2. A patch után ugyanúgy forgamlazhatják tovább, egy pillanatra sem lesz "betiltva" még az usa-ban sem
    3. a 2010 természetesen ugyanúgy tartalmazza a word-öt
    4. Vezető szerepüket a google ostromolja? Hol? Az oprendszerek piacán úgyanúgy 90% fölött vannak mint több évtizede. A google nem is mérhető itt. Office alkalmazásokban szintén. A google itt sem mérhető. Általános szerver piacán szintén messze vezet a windows, ennek részterületén a webszereknél pedig sosem vezetett. Ezek adják a ms bevételeinek nagy részét és ezek azok a területek, ahol gyakorlatilag senki sem veszélyezteti, nemhogy elvette volna a piacvezető pozicióit...
    Az egyetlen terület ahol elvesziti a vezető szerepet - ráadásul joggal, mert elbénázták - az a böngészőpiac, de ott sem a google az ellenfele.

Szóval ennyi tévinformációt egy cikkben leirva régen láttunk már.
  • B0nFire
    "...a marketingeseknek az a létcéljuk, hogy te mindig mindenből csak a legújabbat vedd meg..." – Igen, a marketingesek állandóan azt hangsúlyozzák, hogy csakis az új verzióval lehet dolgozni, a régi szemétre való. Csak akkor azt nem értem, hogy az "elavult" programverziókat miért nem osztogatják ingyen. Szvsz sokan örülnének ingyen egy Photoshop CS3-nak, vagy Cakewalk Sonar 7-nek, mert előbbiből ugye van CS4, utóbbiból meg 8.5, tehát a régi az "gagyi". Pedig a Photoshop is inkább csak ergonómiában fejlődött az előzőhöz képest. Az összes újítása közül az egyetlen használható a tabos ablakszerkezet, aminek segítségével könnyebben válthatunk a megnyitott képek/fájlok között. Az összes többi újítás, a maszkok és adjustment panel, tartalomfüggő méretezés meg hasonlók majdnem teljesen nélkülözhetőek.

A Ps a 6 után a 7-essel fejlődött egy csomót, azután csak kozmetikázták végig. Pl. egyhasábos lett az eszköztár, meg a lebegőablakokat felváltották a ki-be zárható panelek. De a munka 99%-át meg lehet csinálni a 7-es verzióval is.

Na, ezért nem osztogatják ingyen a régit.

És ahogy a 2002-es XP sokaknak még 2010-ben is megfelelő OS lesz, ugyanígy a Word 2007 is sokáig meg fog még felelni. Főleg a munkahelyeken, ahol nem tehetik meg, hogy két háromévente több tíz-száz új licencet vegyenek, mert kicsit kikozmetikázták a programot. Pedig a piacon a vállalatok számítanak, mert ők fizetnek a programokért. Az otthoni felhasználó megszerzi ingyen.
  • DjDano
    Ezt most mocskosul nem értem... Miért nem veszik ki az XML mentést és minden meg van oldva. Office Word nélkül kb olyan mint a rózsa tövis nélkül... Az Office forgalmazásának megtiltása meg egyenesen elmebetegség... Ez olyan mint ha valakit gyorshajtásért elmeszelne egy rendőr és azonnal fejbe lőné.
  • amitakartok
    Mert a marketingeseknek az a létcéljuk, hogy te mindig mindenből csak a legújabbat vedd meg; ha megjelenik a még újabb, azt is vedd meg. Ma már mindenütt ezt sulykolják az emberek fejébe, mert máskülönben összeomlana a piac.
  • Epikurosz
    Jó reggelt!
  • LordDraven
    vagy kiveszik az xml-be mentést, vagy ezentúl xlm vagy mlx lesz a neve :D
  • frontway
    És miért kellene a 2010et venni? Minek álljanak át a 2007ről vagy a korábbi változatokról?
  • Andr0
    feltörőben a google docs?:D és az openoffice... Google-ösök kiadnak egy programcsomagot és jól jártak:D
  • Kaadi
    a problema mar meg van oldva: a Word-bol egy frissitessel kiveszik a kerdeses funkciot es minden megy tovabb.
    publikalas elott el kellene olvasni a forrast...
  • Narxis