127
  • Athor
    #127
    lol
  • feamatar
    #126
    nem ennyi jött le, csupán a film egysíkúságát szimbolizálta. Ami nem lett volna baj, ha tényleg jó akció film lett volna, mint az Aliens. Egyébként a marine részek stílusa azért olyasmi volt. És szerintem Sigurney néni, bevállalhatna egy Vöt.
    A látvány alatt megismétlem, nem az animáció minőségét értem. Megálmodtak egy másik világot? Ez szvsz legtöbb filmmel így van.
    Égig érő dzsungel? Gyíkmadarak? Nagyon kreatív, még soha nem volt ilyen. Indiánok?? Ezt még most sem tudom felfogni.
    Számítógépes játékok több kreativitást tartalmaznak, mint ez a film.


    Ráadásul engem a 3D nem győzött meg. Más kicsit, de nem mondanám, hogy jobb. Meg a szemüveg nyomta az orrom.
  • mainruler
    #125
    Ennyire NEM lehet látni a NEM szócskát? :)
    Ki beszélt erről? Atyaég....
  • slickboy
    #124
    Neked ennyi jött le a filmből? Rakat katona meg hippik? Nem volt látványos? Neked mi akkor a látványos film? Zsigeri dolgok, belezés 3D-ben...előbb utóbb lesz 3D-s horrorfilm, meg pornó is (na arra dőlni fog a nép, ott aztán senkit sem zavar majd, hogy kliséhalom meg gyenge történet.
    Filmre álmodtak egy másik világot, élővilágostól mindenestől, szerintem maga a kreatív része is óriási a filmnek. Ez sokkal nagyobb képzelőerőt és kreatív erőfeszítést igényel, mint fröcsögő agyvelőt mutogatni. Akkor meg mindenki azon sírna, hogy pfúj de brutális, erőszakkal akarja eladni a mozit. Engem kimondottan zavart volna ha X-edik aprítós filmmé alacsonyították volna.
    Asszem Cameron nyilatkozta valahol, hogy szándékosan csinálták kevésbé tolakodóra a 3D-s effekteket, ne olyan legyen mint első 3D-s mozik, amikor folyton a képedbe dugtak valamit a vászonról, hogy üvöltsön, hogy bazmeg 3D-t nézel.
    Nálam a Gyűrűk Urával egy polcon van az Avatar. Átvitt értelemben.
  • feamatar
    #123
    Ez nem mese. Egy rakat katona üldöz egy kis csapat indiánnak öltözött hippit az erdőben. És még annyira látványos se volt.
    Egy mesének nem feltétlen kell naivnak lennie. Meg kliséhalomnak.
    Mivel magyarul adták, nem szólok a párbeszédek minőségéről, de magyarul mindenképp karmoltam az arcom.
    Mindenesetre nem voltak nagy elvárásaim, csupán egy sima akció filmre vágytam.
    Szóval a történet gyengeségeit feledtethette volna a vér, meg a látvány.
    A 3Dben az tetszett egyedül amikor a kis valamik repkedtek a levegőben. Az animáció remek, de mondjuk az új PoP játék látványvilága messze jobban elvarázsolt.

    És semmi zsigeri dolog nem volt benne. Ez kifejezetten zavart. Egy kis lecsorgó agyvelőt 3Dben megnéztem volna...

    És még valami: úgy éreztem ez a film valahol a Gyűrűk Urához akar felnőni, csak sehogy sem tud. Ezt leginkább az utolsó csata koreografálásánál éreztem.
    És az is igaz, hogy olyan a film mint a Farkasokkal táncoló + pocahontas
  • slickboy
    #122
    Hát gyerekek, ennyi szart idekommentelni...A film szerintem tökéletes és kész. Magával ragadó mese. Nem kell mindenáron vaskos mondanivalót belemagyarázni vagy keresni. 160 percre átkerültem egy másik világba, pazar részletességgel volt megalkotva. Ez nem tényfeltáró dokumentumfilm.
    Egy pár reagálás: Európa a legzöldebb kontinens? Lehet, mert az összes környezetszennyező termelést kiszerveztük egyéb kontinensekre.
    Scifi-e vagy sem... Roppant fontos kérdés, amíg ez el nem dől addig nem is lehet élvezni a filmet, szánalmas ez a címkékben való gondolkodás.
  • Murder3
    #121
    Ez a film 1 szar.

    Alig van benne akció ami nem baj csak az a baj h a történet az egy full unalmas semmirenem jó ezerszer előadott kidolgozatlan szemét.Egy jó rész volt benne amikor még hangulata is volt de nem tartott sokáig.
    Annyira nyomatták h ez milyen film lesz de a végeredmény az h a hollywoodi ipar újabb kukába való produkciója.

    Szerintem ez nem nagyon nevezető sci-finek.
  • cateran
    #120
    Miert is kellene kibirnom? Jo hogy nem azzal peldalozol,hogy "arcoskodsz,hogy oxigent lelegzel be? ilyen hozzallassal par percig birnad csak viz alatt..." No,de miert kellene viz ala (vagy akar varoson kivulre barmit is takarjon ez a kifejezes..) mennem? Az EN termeszetes kozegem az emberi infrastruktura..de ha neked nem,akkor honnan irtad a kommentet? Bazz csak nem szamitogepet hasznalsz? Meg internetet? Materialista vagy?:P
    Na huzzal szepen az erdobe meditalni....
  • lAngelus
    #119
    Az Avatar vagy lassan fog lejteni, vagy újévre elvérzik.
  • birdo #118
    3d-ben érdemes megnézni.
  • NEXUS6
    #117
    Miért is?
    Azért nehogy azt képzeljük már, hogy a városon kívül a Föld az édenkert maga!
    Az őserdőben élő emberkék általában úgy élnek szimbiózissal a környezetükkel, hogy tele vannak férgekkel, tetvekkel, kórokozókkal, mindenféle egyéb élősködővel.
    Ennek is köszönhető, hogy a várható élettartamuk töredéke a civilizált környezetben élőkhöz képest. A gyermek/fiatalkori halandóság viszont eszméletlen szintű. Nem azért van 10 gyerekükl, mert hülyek, hanem mert jó ha közüllük 1-2 megéli a felnőtt kort!

    "Veszélyben az indiánok

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fontolóra veszi, hogy sürgős intézkedéseket tesz az indiánok életkörülményeinek javítására. Felmérésük szerint mintegy 300 millió indián élete forog veszélyben szegénység és környezeti károk miatt. A WHO jelentésében kiemeli, hogy az indiánok átlagosan 10-20 évvel rövidebb életkort érnek meg, mint más nemzetiség? honfitársaik. A gyermekhalandóság háromszorosa az országos átlagnak, Bolíviában 100 indián gyermekből 34 meghal hatéves kora előtt. Mexikóban 100-ból 12 hal meg ötéves koráig. Ezenkívül jelentős a cukor- és rákbetegek, illetve az alkoholisták száma. Az indiánok életkörülményeinek rosszabbodásához nagymértékben hozzájárul természetes közegük, az erdők kipusztítása, a folyók és a tavak szennyezése, ami nemcsak egészségüket károsítja, hanem környezeti forrásaikat is megsemmisíti. A másik ok az alapvető szolgáltatások hiánya."

    Asszem igazad van már csak a ráolvasás segíthet rajtuk!
  • mainruler
    #116
    Adja isten hogy soha ne kelljen elhagynod a városokat és az emberi infrastruktúrát, mert ilyen hozzáállással öt percig se bírnád ki sehol máshol, már elnézést...és itt most nyilván NEM egy másik galaxis bolygójára gondolok, de még csak nem is egy dél-amerikai dzsungelre. :)
  • cateran
    #114
    Az a gyerekkor vege,ha nem hiszel a mesekben (a mesek ugyanis nem valosagosak...azert mesek..),de ha gondolod vard buszken a mikulas bacsit,meg az angyalkat es igyekezz integetni a husveti nyuszinak is,ha meglatod es persze roppant buszken,hogy a te eleted meg nem ert veget...
    Materialista vilagkep? Ha nem tetszik legkozelebb menj samanhoz,orvos helyett..meglatjuk mi sul ki belole...ha annyira nem tetszik a materializmus (vagy gyogyszer helyett kantalj el 2 mantrat es hintsd be soval a hatad mogotti reszt...)

    Tudod az ilyen dumak valahol a korabbi fonokomre emlekeztetnek,aki mindig mondta milyen elegedett a munkammal...csak fizetest nem akart tobbet adni...es sajna az en materialista vilagkepem azt mutatta,hogy a boltban nem fogadjak el a "jomunkasember vagyok,a fonokom nagyon elegedett velem" dumat,ott kokemenyen penzt koveteltek...a szemetek...
  • NEXUS6
    #113
    Höhöhö. Hát igen, a történet az tényleg eccerű mint a faék, mondjuk épp ezért kb annyira érdekel a folytatás, és csak annyira lesz erőltetett, mint mondjuk a Titanic 2-é lenne!

  • FlyingV
    #112
    de áhh viccc hogy mi a téma itt.. fehér ember? gyarmatosítás? most kajak ilyeneknél ragadunk le? végre egy olyan film, ami tényleg szinte mindenkinek fogyaszható, a történet egyszerű, mint a szög, de ki van dolgozva a legapróbb részletekig, és a mondanivalója meg totál emberi és a fontos értékek-re is összpontosít, erre ez megy. hát oltás. ezért tartunk itt. engem qrvára nem érdekel mennyi lesz a bevétel, vagyis de, mert legyen folytatás :D viszont tényleg ritka az ilyen összerakott, szerethető film, nemtom miért kell itt is egyeseknek az egoizmusukat kiélni
  • FlyingV
    #111
    hát olyanokat mondjuk nem sok értelmes ember olvas.

    de ha azt vesszük, az SG sem egy túl komolyan vehető oldal, csak megszokásból nézek be ide
  • Justil
    #110
    "és szerintem ha már sci-fi műfaj akkor könyörgöm ne a film felétől jöjjön akció hanem már az elején"

    Ezt írtad. Akkor most még 1x fuss neki a válasznak légy szíves. Ugyan miért kellene hogy egy sci-fiben már az elejétől legyen akció?
  • NEXUS6
    #109
    A fehérek csak azt gyarmatosították, akit tudtak, a XIX. szd-ban ez mondjuk nagyjából mindenkit jelentett. :)
    Ma viszont teljesen más a helyzet. Ha viszont akkor az arabok, vagy kínaiak, vagy akárkik lettek volna ugyan abban a helyzetben, vagy most lennének ők is megtették volna, megtennék a Világgal!!!

    Mivel ez egy mese, egy allegória, ezért ez nem a fehérek egy csoportjáról szól, hanem sokkal általánosabb értelme van.
    Azonban annyira nem általános, hogy egy világ elpusztításában minden egyes ember, bőrszíntől függetlenül egyformán felelős (mint ma a Föld esetében), hanem leragadunk a régi sztereotípiánál, hogy jönnek a geci fehérek és jól kicsinálják azokat a jámbor a természettel egyensúlyban élő helyieket.
    A helyiek persze a legritkább esetben élnek a természettel egyensúlyban, ugyan úgy élősködnek a helyi erőforrásokon, mint a fehérek, csak még kevésbé vannak ennek tudatában, de mindegy, mert ez már tényleg nem fér bele egy ilyen egyszerű, ari kis mesébe.
  • NEXUS6
    #108
    Hát tudod ezt eltaláltad, tényleg nem olvasom a Blikk újságot!
  • FlyingV
    #107
    Jubei: kár, hogy nem ücsörögtél ott azon a nagy fán a filmben és integettél a repülőknek.

    Nexus6: fura, kicsit a középsulis fizikatanáromra emlékeztetsz. Sajna az emberiség legtöbb gondja a túlságosan materialista látásmód következménye. Meg hát az ember élete valahol ott érhet véget, amikor már nem hisz a mesékben ;)
  • Jubei
    #106
    Egyáltalán tudod merre lakom vagy csak itt rándult görcsbe a kezed és írogatsz nekem hülyeségeket.
  • Jubei
    #105
    én meg mióta írtam azt hogy sci-fi egy akció film legyen. Én akcióra gondoltam leszállnak a bolygóra és a bázis környékén már folyik a harc a na'vi-k ellen, nem az hogy kilép a járműből és csak a kerekes székben hajtva magát körbenéz és eltátja a száját hogy milyen szép vidék.
  • Jubei
    #104
    nem de nem is érdekel
  • Merces
    #103

    Amúgy igen is a fehéreket pocskondiázza: a főnökök mind fehérek voltak, a lázadó valami latin-amcsi csaj volt, a négereket meg szokás szerint leütötték a filmben (ha jól emléxem az őr volt a börtönben), keletiek meg nagyjából kimaradtak. Sztereotípia, sztereotípia hátán!


    akkor most szines film vagy nem szines film XD
  • DeedY
    #102
    Te kevered a szezont a tudod mivel..
  • winnie
    #101
    "Pestre meg biztos nem fogok felutazni hogy 3d-be lássam "

    sok városban megy 3d-ben a film. nem csak pesten.

    "ha már sci-fi műfaj akkor könyörgöm ne a film felétől jöjjön akció hanem már az elején"

    ????
  • neoG
    #100
    Láttad a Moon-t?
  • Justil
    #99
    A sci-fi mióta kell, hogy akciófilm is legyen?
  • Jubei
    #98
    Itt nálunk nincs imax hogy ott nézzem meg Pestre meg biztos nem fogok felutazni hogy 3d-be lássam a filmet és szerintem ha már sci-fi műfaj akkor könyörgöm ne a film felétől jöjjön akció hanem már az elején
  • CaptainRumi
    #97
    Hát miért a legnagyobb gyarmatosítok kik voltak? fehérek.De nem kell magadra venni a dolgot, mert nem a fehérek ellen szól, hanem egy csoportjuk ellen.
  • NEXUS6
    #96
    Én nem azt mondanám, hogy idealista, sokkal inkább naív, vagy inkább infantilis. Persze ez egy mese, a jó meg a rossz harcáról. Illetve ha kicsit tovább akarunk menni, akkor az az értelme, hogy rávilágít, hogy ez a rossz bennünk van fehérekben és először talán ezt kell legyőznünk, ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket ebben a világban, a Földön.
    Csak szerintem meg mi fehérek, már sokkal többet legyőztünk magunkban, mint bárki más ezen a bolygón!
    Senki más nem adott jogokat a nőknek, mozgássérüteknek, kisebbségeknek elöttünk, senki más nem tartja olyan fontosnak a környezetvédelmet mint mi. Olyannyira, hogy mostanában már inkább vissza kéne vennünk a nagy önmarcongolós mások előtérbe helyezéséből. Mert hogy a következő években valszeg még több konfliktus lesz a világban, amikben ha engedékenyek leszünk, akkor ugyan a Jósiten majd megjutalmaz bennünket, de az unokáink nem fognak megdicsérni érte, merthogy nem lesznek, ellentétben azokkal, akik meg erőszakos kis geciként érvényesítik az érdekeiket. Nem mondom, hogy vissza kell venni, abból amit eddig adtunk, pl Európa a világ "legzöldebb" kontinense, csak várjuk meg amíg mások is legalább ennyit letesznek az asztalra.
    Amúgy igen is a fehéreket pocskondiázza: a főnökök mind fehérek voltak, a lázadó valami latin-amcsi csaj volt, a négereket meg szokás szerint leütötték a filmben (ha jól emléxem az őr volt a börtönben), keletiek meg nagyjából kimaradtak. Sztereotípia, sztereotípia hátán!

  • Redpaladin
    #95
    Úgy történt,hogy 2154-re kihalás szélén van az összes fekete,cigány meg mind egyéb más ember faj. :) Ezért van az,hogy a filmben csak fehérek szerepelnek, egy-két védett faji tagtól eltekintve. ;)
  • jaspercry
    #94
    Látvány: 10/10
    történet: 10/7
    Nem fejtem ki hogy mért,lásd kritika NEXUS6
  • wolruf
    #93
    A mondandód utolsó harmada megdöbbentően jól sikerült :) Remek megfogalmazás, grat :)
    Még mindig frenetikusan jó film :)
  • mainruler
    #92
    You sir, are clueless...
    Sorry
  • mainruler
    #91
    Vágjuk le a lábaidat, hátha akkor eldönthető, hogy eléggé motiválna-e a dolog, vagy sem... :)
  • Silenzio
    #90
    Stílusában talán idealista. Szerintem tartalmában tényszerű. Sosem találkoztál még másként gondolkozókkal? Mohamedánokkal, akár hindukkal? Megpróbáltad már szemtől-szemben megérteni őket? Két kultúra közti találkozás ellenségeskedést szül, amennyiben a két fél képtelen felmérni egymás érdekszfréját és az egyik felet pusztán a kizsákmányolás vágya hajtja. Ez a film nem az emberiséget, vagy a "fehéreket" pocskondiázza, ez szűk látókör. Bemutat egy ökoszisztémát amit aztán a hibás hozzáállás végveszélybe sodor. Tiszta, racionális érdekek ütköztek, azért mondom ezt, mert egy (ember) katonától sem várható el az, hogy egy az övétől gyökeresen eltérő világot felmérjen, átéljen. A film referenciális jelentései -apartheit, spanyol hódítások, amerikaiak közel-keleti politikája- utalásszerűek de másodlagosak. Egy biológusnak készülő barátom előre rühellte a filmet, aztán miután megnézte, azt mondta, nem igazán látott még ennyire biológus szemléletű alkotást - nem ökológus, nem környezetvédő stb., biológus szemléletű. Szerintem minden sematikussága ellenére egy mélyen átgondolt, átélt remekmű született, de ehhez kell az előző hsz-emben mondott fenomenológiai nyitottság. Ha ki tudsz lépni a szánalmas embermajomból, a te filmed, ha mögé gondolsz állandóan, megrekedsz két erőltetetten artikulált, ide nem illő gondolat közt.
  • Silenzio
    #89
    Jó, tudom, a visnuizmus, Ráma, Krisna mint a legfelsőbb avatárok. Csak elírás volt, 3 órát aludtam. De ha már itt tartunk, fölöslegesen is írtam, hiszen magát az avatár motívumot a film olyan provokatív, szemét módon forgatja ki, hogy a krisna tudatú hívők feje koppan a kövön.

    Figyi, el lehet bagatellizálni, de mit nem értettél azon, amit mondtam? Azon, hogy nincs jogot szóval illetni azokat a civilizációkat, törzsi kultúrákat, amiket a kereszténység terjesztése érdekében kiirtottak? Ezen mit nem lehet érteni? Ha meg behozod a mindennapi banalitást ebbe az alkotásba, ebbe a rendszerbe, és komolyan is gondolod -ez kérdés, nem megállapítás: komolyan gondolod, hogy ennek itt helye van? Akkor egész egyszerűen seggfej vagy.

    Az pedig, hogy a film üzenete elavult, miben is nyilvánul meg? Mert nem egy ellenségképben kéne megragadni, mivel a közös összefogás a kulcsa a bolygó megmentésének? Hol élsz te? Szerinted van erre esély? Te magad fogalmaztad meg a fogyasztói eszményt mint kulcsfogalmat, a cégekkel való szimbiózist, ami miatt állítólag elavult a film üzenete. De miért épp 20 évvel ezelőtt lett volna releváns? A témában készült legjobb alkotások akkoriak: Tőzsdecápák, Robotzsaru, az Amerikai Pszichó regény... Mind mind a globális vállalati kultúrát pocskondiázza, már-már totalitárius államapparátussá téve azokat. A fogyasztói eszmény kb. az első reklámokkal egyidős, több mint 100 éves, az '50-es években csúcsosodott ki és a '70-es években a plázakultúrával nyerte el mai formáját. Azóta nem változott semmi, max a volt KGST-ben. Ha így okoskodunk, a '80-as években még rosszabb lett volna, annak ellenére, hogy nem értek egyet az eszmefuttatásoddal.

    Attól tartok lószart se értettél meg ebből a filmből, vagy a Na'vik kapcsán fel sem merült volna benned az agresszivitás mint jelző használata. Magyarázkodhatnék hosszú oldalakon át, de összegzem: egy igazi pökhendi, korlátolt, nyugati fogyasztói minta vagy, hál'istennek a szó legtudatosabb értelmében. Én is, igaz, de én legalább nem veszítettem el a józan eszem, nem úgy mint sokan mások. Megnyerhető háború? Nohiszen. Én is seggbe rúgnám azokat, akik el akarják venni az otthonom -és ez a kulcs- lószart se értenek meg belőlem mint entitásból, az élőhelyemből mint rendszerből. Betolakodók, korlátoltak, nem illenek a világomba, kitakarítom őket. Ennyit a kultúraköziségből. Inkább az amerikaiak közel-keleti befolyása az allegória kulcsa, gyakorlatilag minden stimmel, annak ellenére, hogy a Korán a legrosszabbul interpretált vallásos mű a világtörténelemben.

    P.S. a főhős a saját lábait akarta - ez a kulcsmotívum, ember, saját test, saját lábak, az egészlegesség fenomenológiai élménye!!! Ez a film szinte egyetlen fő katalizátora, nélküle nem lehet megindokolni a motívumokat. Ezért nem volt jó neki a kerekesszék meg a szaros műláb. A műtétet meg nem támogatja a TÉBÉ.
  • wolruf
    #88
    Eddig kétszer láttam 3D-ben (Lurdy, Arena), ha rajtam múlik, meglesz a bevétel :)
    Csak ennyire nagyon tetszett. Olvasgatva itt egyes fórum hozzászólásokat, én is átlépnék a Navik világába és rátámadnék az ilyen buta emberekre :) A filmben mutatott ,,butább'', de így is sokkal élhetőbb kultúra kellemesebbnek hat.
    Ez a film a kőkemény szórakoztatásról szól. Ezt fantasztikus módon tálalja. Életem eddigi legmeghatározóbb filmélménye volt. Napokig a hatása alatt vagyok, már most várom hogy mehessek újra. Nem értem egyesek miért akarnak egy szórakoztatásra készített alkotás mögött olyan tartalmakat látni, melyek egy dokumentumfilmbe talán kellenének. De annyira nem is érdekel :) Aki még nem látta és igazán jól akar SZÓRAKOZNI, az nézze meg. Ez nem is film, ez egy utazás egy olyan világba, melyről eddig tényleg csak álmodhattunk (ja, és nem szeretem a WoW-ot, de ennek a képvilága így is ámulatba ejtő).
    Egyszóval TÖKÉLETES :)
  • Kferro
    #87
    Most látom, végül csak letegeztem önt. :)