112
Digitális földi televíziós műsorszórás
  • kjhun
    #112
    Kísérleti DVB-T2-es tesztadás BP-ről, az UHF34-es csatornán!
  • kjhun
    #111
    Mindig TV Extra Facebook oldaláról:

    Tisztelt Ügyfeleink! A tegnap esti szakadó esőnek és fagynak köszönhetően a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások tekintetében kimaradás van Gerecse és Nagy-Hideg-hegy körzetében....

    A többi infó itt. Kab-hegy is jól "lefagyott". Szerencsére, az adás, az nem. Bár, van választék gerincadókból itt a környéken. Az Origo is cikkez róla.
  • banok
    #110
    (Y)
    Állítólag az elején voltak problémák de ahogy olvasom a fórumokat helyre állt minden.
  • kjhun
    #109
    Sziasztok

    Felkerült, az összes új csatorna a D és E-muxokra.
  • Shiwo
    #108
    elforgattam, így nem az adótoronyra néz, és bejött... fura..
  • Shiwo
    #107
    próbáltam, úgy már meg se találta őket
  • Szabi #106
    hangold be újra a csatornákat :D
  • Shiwo
    #105
    Hali,

    ritkán használjuk a tévét (ezért is álltunk át erre a MinDigTV-re), s most azt vettem észre, hogy nem jön be rajta se a TV2 , se az RTL
    (egy fél éve még biztos bejött..)

    a MinDigTV szerint ingyenesen fogható továbbra is.. mi lehet a probléma ? a többi (M1, M2, Duna, ..) szépen megy..
    a szobaantenna meg totál a tévétoronyra néz, szval azzal nem kellene, hogy gond legyen...
  • kjhun
    #104
    Elindult, az E-mux kísérleti tesztadása
  • kjhun
    #103
    Elindult az új mux kísérleti tesztadása
  • gyorgy74
    #102
    Egy jó Mindig tv dekódert ajánlanátok nekem? Kártyaolvasósat ha lehet.
  • gergely1991
    #101
    Helló!
    Talán azért lehet mert a DVB-T-s sugárzás ott némi analóg tulajdonságot örökölhetett.
  • kjhun
    #100
    Sziasztok

    Aki Fejér megyében lakik, hogy jön nála és milyen minőségben a Fehérvár TV, az eddigi megszokott UHF48-as csatornán? Tegnapelőtt volt digitális tesztadás, tegnap csak analóg, elvileg mától már véglegesen megy a digitális sugárzás. Ma fél 1-kor már az ment. Nálam, mintha kicsit torz lenne a hangja, és a képnél is időnként fekete-fehérre változik, de még a box saját menüje is. Minőségre, szerintem a Főnix TV-hez képest szebb a kép. A jelerősség 65-66%-os és a jelerősség meg "Nagyon jó" értékű. Telefunken TTR 280C típusú beltérit használunk CRT tévére kötve.

    Adásrészlet

    És, ilyen jellegű buggal találkoztatok már, hogy 1 programhelyre 2 tv-csatornát tett be?? A csatornák törlése és újrakerestetés után helyre került minden. (Az RTL KLUB az UHF59-es csatin, az M1 az UHF30-as csatin jön, míg a Fehérvár TV a 48-ason.)

    Csatorna-bug
  • kjhun
    #99
    Egész jó, bár a minőség értéke lehetne magassabb, a jelerősség %-os értékeinél. Próbálj mást is levadászni vele. Helyi városi tv nincs ott bagy a közelben analóg/digitális? Nálam, a Főnix TV-t ismerősnél kb. 80km-ről sikerült befogni 51% jelerősséggel és 95%-os minőség mellett. Nálam is így jönne, ha nem jobban, ha eltekerném az antennát Bp. felé. A Fehérvár TV-re leszek kíváncsi, elvileg napok kérdése az átállás. Analógon jól jön.
  • Shiwo
    #98
    hát, amiket kapásból talált, azok között nem volt osztrák adó, tovább meg nem keresgéltettem vele

    amúgy
    RTL & TV2: Jelerősség ~87%, Jelminőség ~80%
    M1, M2, Duna & Duna World: Jelerőség ~90%, Jelminőség ~85%
    Euronews: Jelerősség: ~87%, Jelminőség ~85%
  • kjhun
    #97
    Mekkora jelerősség és minőséggel vehetők az adók? Osztrák nem jön?
  • Shiwo
    #96
    nah, megjött a kütymüty meg a szobaantenna, szépen be is jönnek vele az ingyenes adók mind a nappaliban, ha a tévére kötöm, mind a szobában a monitorra rátolva
  • Shiwo
    #95
    végül is egy Strong SRT ANT30 ECO aktív beltéri antennát választottam, írtátok ti is, hogy a Strong jó, a PH fórumán is megemlítették, hogy a Strong cuccok jók, szval..

    sztem pénteken v hétfőn megjön, majd megírom a tapasztalatokat..

    köszi mindenkinek, aki írt
  • Shiwo
    #94
    de még mindig erősen filózom beltéri egységen, mert kültérihez furkálni kellene a falat, illetve nem lenne meg az a "rugalmassága", hogy a nappaliban a tévére tudom kötni, a hálószobában meg a monitorra... vagy 2 kábel kellene hozzá..

    és hát az ablakból elég jól rálátni az adótoronyra, bízok benne, hogy jó lenne a jel..

    elvileg megtekinthető itt:

    http://shiwo.atw.hu/adotorony.jpg

    nem képként teszem be, mert atw-ről nem nagyon szokta régebben képként linkelni a dolgokat, meg hát közel 2 megás képecske...


    szóval esetleg tudnátok javasolni, hogy az extrem digital oldaláról (innen) melyik beltérit lenne érdemes megvenni?

    (azért innen, mert itt kapható az a box is, amit kinéztem, már rendeltem tőlük mást is, és pick-pack pontba is lehet kérni a szállítást)
  • kjhun
    #93
    Ha, nyugatra/északra jó a kilátásod, akkor vehetőeknek kell lennie a közelben lévő szomszédos országok adóinak is. Box-nál kerüld az Alcor-t, rossz tapasztalatom van róla (HD-2600-as rászorulós box, bár csak kipróbáltam, nem saját), EPG-bajok például, a tuner nem a legérzékenyebb, ha dx is a cél. A STRONG-ok azok jók, A Wayteq-nál a HD-95RF-re is panaszkodnak más fórumokban. Nekünk Telefunken TTR-280C van, sokan ezt is szidják, bár nekünk különösebb gondunk nem volt vele. Jó tv-n jók a színek is rajta. De, ez függ a tv-kben a SCART-ra érvényes gyári beállításokra, ott általában nem mindig olyan jó a képminőség, mint az analóg tunerre beállított gyári értékek esetén. A box tunerje a STRONG beltérikét közelíti meg érzékenységben. Ha, a média rész is fontos, a filmeket is jól vigye (MKV! 1080p), akad erre is kihegyezett beltéri is. Például: ATD STB-868, páran dicsérik, és kartyaolvasós is, a STRONG SRT-81xx/Wayteq HD-95CX/95RF sem sokkal olcsóbb kártyaolvasóval vagy anélkül. A PH fórumain nézz körül, ott eléggé ki van vesézve a Mindig-TV/Box-ok témaköre, meg a netboard-on is.
  • kjhun
    #92
    És egy pár kiegészítés még:

    1 földi csatornán analóg antennával, még csatornaerősítővel is minimum az venni kívánt 1 adást lehet fogni. De, ha van terjedés, vagy a közelben 100-200km-re még másik tv-adó is, ami másik irányból vehető, akkor azt elviekben foghatod, de annál rosszabb minőségben amennyivel messzebb van, vagy kissebb teljesítménnyel sugároz. A terjedést már nem is számolva. Példa: Nálam az UHF31-en Nagykanizsáról az RTL KLUB vehető, de 180fokkal elfordítva az antennát a Főnix TV Bp-ről, vagy délebbre a TelePaks-ot, Paks-ról. Akár 2-3-4 adás is jöhet, ha nagyon jó az antenna nyeresége, ezáltal az irányhatása és az előre-hátra viszonya is. Ugyanúgy a digitális esetén is ha, az adók közel azonos térerővel vehetőek.

    Az osztrákok DVB-T/MPEG-2 és DVB-T2/MPEG-4-ben adnak.
    Ezeket a frekiket lesd meg: UHF24/34/41V

    A szlovákok DVB-T/MPEG-2 és MPEG-4-ben adnak.
    Ezeket nézd meg: UHF56V/27V/39V/66V

    A csehek is DVB-T/MPEG-2-ben adnak.
    Ezek jöhetnek szóba: UHF29/40/59

    A német adók is jöhetnek évi 1-2 alkalommal, ha szerencséd van. Svájc az jó kérdés, még nem sikerült tv-dx amatőröknek fogni onnan, az ország ÉNy-i csücskéből adást, de franciát már igen. :D
  • Shiwo
    #91
    Hali,

    köszönöm szépen a hosszasan kifejtett választ !

    Akkor igyekszem majd olyan antennát nézni, amit ki tudok tenni erkélyre (szomszédok tán nem akadékoskodnak miatta (: )

    Adótorony? egy totál látszik a távolban, semmi nincs útba...

    konkrétan ez:


    csak persze távolabbról...


    de hogy ez milyen adó és mit ad pontosan....

    amúgy 2. emelet / tetőtéri lakás... wifi az viszont akad pár a környéken, helyből lát hatot a gépem, abból egy az enyém...

    a tévé elég régi képcsöves vacak, ezért is gondoltam, hogy olyan boxot veszek, amin van HDMI is, így monitorra is rá tudom kötni, illetve ha egyszer rászánom magam egy új tévére, akkor az is lehet már HDMI-s..

    igazság szerint eleve azért filóztam el ezen a lehetőségen, mert qrva ritkán nézünk tévét, szerintem a havi 5-10 órát nem haladja meg az összes idő (felmerül a kérdés, hogy akkor egyáltalán minek, letölthető szinte minden a netről, de pl sportműsort, mint a Forma 1, azt csak élőben szeretek nézni), így szinte tök feleslegesen fizetjük a net mellé még a tévét is..
  • kjhun
    #90
    Szia

    Azt a játékszer szobai antennát felejtsd el, mindenféle zavart összeszed. Amit steve linkelt a #82 -es hozzászólásban, annak elegendőnek kell lennie. De, akár egy szál dróttal is jöhet, ha nagyon közel vagy a toronyhoz. Bár, ez attól is függ, hogy közted és az adótorony közt nincs-e akadály. Például egy másik tízemeletes épület, egyéb nagyobb méretű torony/domb, ami leárnyékolhat. Pontosan milyenek a kilátási körülmények a lakásból? Melyik emeleten laksz, van-e wifi/egyéb zavarforrás a közelben és milyen az analóg adók vétele jelenleg? (nem a kábeltv-n!) A mobilok miatt, majd gond is lehet a későbbiekben az adás(ok) vételével, amikor elindul a 4G az UHF61-69-es közötti csatornákon is. (792-864Mhz-en. Jó nagy hülyeség az egész digitális hozadék baromság, hogy a mobilnetre lesz használva, digitális tv-adás sugárzása helyett.) Pláne városban ahol sok a torony/telefon/wifi cucc.

    1 antennával 1 csatorna meg hülyeség, úgy ahogy van. Amire van méretezve, azokat a frekvenciákat képes a specifikációban megadott paraméterek alapján eltérő nyereséggel és irányhatással venni. A lentebb írt lepkeantenna, az UHF 21-60 vagy 69-es csatornák vételére alkalmas. Vagyis, bármelyik frekin, akármilyen tv-adás vehető, ha az adás téreje/adó lefedettsége megfelelő hozzá, a vételi ponton. 1 csatornát, csak akkor fogsz 1 antennával, ha az antennán van egy tetszőleges csatornára méretezett antennaerősítő, és a venni kívánt adó irányába van állítva. De, ez csak az analóg adásra igaz, a digitális esetén nem, az adott csatornán nem 1 adást fogsz venni, hanem az adott muxban található adatcsomagot, ami 1-2 darab HD felbontású tv-adástól kezdve 10-15 SD felbontású tv-adást is vehetsz, amit a set-top-box-szal válogatsz ki, hogy éppen melyiket akarod nézni. Netán rádiók műsorait is.

    Nálad ezeken a frekiken jön a magyar digitális csatornák:

    A-MUX: 42; B-MUX: 40; C-MUX: 68

    Viszont a tv-dről nem írtál, hogy milyen? Régi képcsöves-e, akkor kell box, régebbi LCD tv, ami csak MPEG-2-őt tud, ekkor is kell box, de az sógorok műsorához jó még egy darabig, vagy újabb, ami már MPEG-4-es ehhez nem kell beltéri, a tv alkalmas a magyar digitális adók vételére, csak be kell hangolni rajta. Hacsak nem valami külföldi rendszerre tervezett, akkor gondok lehetnek. Viszont, ha nem csak a magyar adás érdekel, az osztráknak is simán jönnie kéne, az még MPEG-2-ben ad, SD felbontásban, de van MPEG-4-ben adó torony is, de itt HD és kódolva van a műsor. A szlovák adóknak is esetlegesen vehetőnek kell lennie. (Elég rossz a szlovák DVB-T hálózat lefedettségben.) Jó nagy teljesítményű erősítős antennával a cseh tv-adások is akár elérhetőek lehetnek időszakosan, vagy majdnem állandóan, az osztrákok szinte biztosan.
  • Shiwo
    #89
    Mux A-B-C -re szép zöld
  • st3ve
    #88
    hülyeség, ahol van lefedettség, ott jönnie kell 2 mux-nak, vagy mind a 3 nak.tehát a 7 ingyenesen felül a többit is lekeresi, csa kódoltat fog kiirni ha rámész.Itt találsz lefedettségi térképet.Magyar nyelv is van.
  • Shiwo
    #87
    még 1 dolog..

    olyat mondott most ismerősöm, hogy 1 antennával egy csatorna fogható be..

    akkor amit kinéztem, azzal 2 csatorna jönne csak be ? (2 antenna van elvileg rajta)

    vagy hülyeség és bejönne az a 7 ingyenes csatorna?

    esetleg külső antennában milyet érdemes venni, ami esetleg felügyködhető erkélyre
  • Shiwo
    #86
    oké, köszi szépen (:
  • st3ve
    #85
    panelba jó, bár a kültérit többre tartom, a thomson márkával negativ tapasztalataim vannak, bár az antennájuk lehet jo.
    A hd95cx box jó választás.
  • Shiwo
    #84
    nekem megfelel egyelőre az ingyenes alapcsomag

    ezt a boxot néztem ki

    és ha minden igaz, akkor egy ilyen antenna jó lenne hozzá, ügye ?
  • st3ve
    #83
    Vagy vehetsz ilyet :Wayteq HD-95CX + 12 hó MindigTV Extra Alapcsomag
    Egységár (darab): 19 900 Ft


    +antenna,kábel

    euronics boltba is lehet venni.
  • st3ve
    #82
    akkor kell antenna és kábel is.Attól is függ, hogy milyen messze vagy a toronytól, ha nem akarsz sokat rákölteni és az adó is közel van akkor ez is megteszi ,kérdés, hogy akarsz fizetős csatornákat is mert akkor kártyafogadós box kell, az 9-10000Ft.A fizetős rész sztem egy lehuzás na de mind1.
  • Shiwo
    #81
    tömbház, UPC van bekötve
  • st3ve
    #80
    igen!De ha van régi antennád, koax kábellel, akkor csak egy boxot kell venni.Tescoba strong, alcor 7000Ft kb.
  • Shiwo
    #79
    Hali,

    eddig még nem nagyon foglalkoztam ezzel a lehetőséggel, most kezdett érdekelni ez a MinDigTV dolog

    Ha jól értem, kell egy beltéri egység
    http://belteri-egyseg.arukereso.hu/?st=mindigtv

    + antenna
    http://antenna.arukereso.hu/?st=mindigtv

    és lényegébe más nem is kell, az alapcsomagokat tök ingyen foghatom?
  • andatti
    #78
    Nincs valami nagy élet itt a fórumon, de azért kérdezek... hátha...
    Karácsonyra vettem MSI USB-s mindig tv stick-et szgéphez... Eddig tökéletesen működött full térerővel, de mostanában rakoncátlankodik... Kezdte azzal, hogy az epg elszállt belőle, mert volt, hogy semmit nem mutatott, vagy max. 2-t előre, 2-t hátra... Ez megjavult a múlt héten... De most szombat óta eltűnt a térerő... Pedig semmi nem volt mozgatva, az antenna és a zsinórja pedig pláne nem... az usb sem... A gépen xp van, majd most akarok váltani win7-re, de a térerőnek ahhoz-ehhez semmi köze... Memóriát is cseréltem a gépben 1 Gb-ról 2-re... de annak sem kéne befolyásolnia... Ötlet? Bár lehet délután letúrok mindent és majd újra rakom a progit is, de alapból ez nem jelent megoldást...
  • sumi
    #77
    Üdv.. csak 1 hétig vannak a plusz csatik.. olyan reklámféle.. ;)
  • TBTPumpa
    #76
    Voltam az Euronics-ban és vásároltam egy MindigTV Extra (alapcsomag) előfizetést 1 évre. Aktiváltam a kártyát és olyan csatornákhoz is hozzáférésem van, amikhez nem lenne szabad.
    Családi csomagnak érzékeli a cucc a kártyát, de én csak alapcsomagot vettem és minden családi csomagban lévő csatornát tudok fogni - még a HBO-t is, amire külön kéne előfizetni és havidíjas...

    Most én csesztem el valamit, vagy mindenki tudja pár napig fogni az összes csatornát vagy hogy van ez?
    Nem akarom, hogy 3000 Ft-os havidíjat küldjenek a HBO miatt...
  • freesas79
    #75
    Sziasztok!

    A véleményetekre lennék kíváncsi, mert itt a környékemen senki nem tud semmit erről a MindigTVről, antennáról, TV-ről stb... Leírom mi is a helyzet :) Adott egy LG 42 LV5590-es. A padláson van egy tetőantenna. 60-as csatornán jelerősség 62%, jelminőség 100%, 65-ös csatornán jelerősség 70%, jelminőség 100%. Vettem egy 5V-os jelerősítőt, de ha összedugom, jelerősségem 14% jelminőség 7%. Gondolom túlerősítettem a jelet és átestem a ló túloldalára. Nektek milyen a jelerősség/jelminőségetek? Foglalkozzak ezzel az erősítgetéssel, vagy jó ez így ahogy van? Segítségeteket és válaszaitokat előre is köszönöm.
  • Chris Lowe
    #74
    Sziasztok!

    Van egy Alcor hd1500-as dvb-t tunerem, amivel minden szép és jó, csak a tv2 és az rtl klub-nál ha nagyritkán szélesvásznúban adnak filmet nem tudom átálítani teljes képernyőre. Mi ennek az oka?
    Most olvastam, hogy a forma1 elvileg szélesvásznú lesz idéntől (esetleg HD is???) és jó lenne ha azt meg a tv2-es bajnokok ligáját a 16:9-es tévémen nem fekete csíkkal kéne néznem. M1,M2,Dunán szépen eltünik a fekete csík szélesvásznú adásnál csak a két kereskedelmi szivat..
    Heeelp!!
  • Vackor1024
    #73
    Hali.

    Vettem nemrég egy Samsung Syncmaster p2270hd tv-t, hozzá CA modult, és egy Mindig Tv kártyát. A kérdésem az lenne, hogy miképp lehetne megoldani, hogy tudjak "valamire" műsort rögzíteni.