31
  • willcox
    nemtom: ez a vokogós-makogós primitív egységsugarú emberkék szóhasználata.
    XD: smiley, mint ez: :)
    hehe: kiröhögés (nem volt ismerős?)
    lol: angol kifejezés rövidítése

Engem az elsőbe tartozó szavak nagyon idegesítenek, a másik hárommal semmi baj nincs.
  • csiber
    De utálom ezeket a szavakat: nemtom, XD, hehe, lol... istenem, ki volt az az idióta, aki elindította ezeket?
  • willcox
    Dehogynem. Felsorolásról van szó.
  • gz8
    Ha már... Példának okáért a stb. elé sem kell vessző ;)
  • nickwearby
    persze, de nagyon fárasztó, ha "receptolvasást" kell gyakorolnom,
    nagyobb erőfeszítést igényel, és ha sokszor kell erőlködnöm ahelyett ,hogy egy pillantással átlátnám az irományt,
    akkor az még idegesítő is.

Igaz, hogy az elég kevés emberre igaz (vagy csak én mozgok jobb körökben XÐ ),
    egy vesszőhibáért még nem négyelünk fel senkit ,
    de néha megtévesztő.

Viszont az LY-J tévesztés elég idegborzoló,
    nem tudom miért, a hátam borsózik tőle.

És ez utóbbi az illetőről is sokat elárul, pl. a korosztályát,
    vagy pedig az igénytelenségéről tanúskodik...
  • nickwearby
    Bocs az előzőért, de sokan annyira nem ügyelnek a helyesírásra, hogy az érthetőséget komolyan nehezíti.

Nem egy netes alkalmi "ismerősöm" volt ilyen.
    Én nem szóltam neki, mert úghysem attól fog odafigyelni,
    de időnként komoly nehézségekbe ütközött megérteni azt, amit írt :S

És nem csak azért, mert elgépelte.
  • tttttom
    Csak értelmezni kell az írott szöveget ennyi...

Én nem tom de mégis valahogy elbírom olvasni ezt, hogy nemtom,lol,xD stb...
  • nickwearby
    am neked tecc ha vki oan szintenír h else tod olvasni
  • tttttom
    Jav.:+Amugy mi tud titeket irritálni az egyedi/lusta írásban...
  • tttttom
    Engem nem szokott irritálni, hogy ki ír helyesen és ki nem. XD

Szerintem ez egy hülye felfogás...Meg amugyis, ha megírtam valamit akkor minek kénne kijavítanom azt a fostos veszőt, mert egy csapat önjelölt nyelvtan tanárnak kifolyatja a szemét az írásom... ha csak magát az infót akarom közölni akkor úgy írom le ahogy én gondolom... XD
  • Rage47
    igaz... sajnos
  • nickwearby
    Szerintem a helyesírás és a nyelvhelyesség is kapcsolódik a cikkhez,
    az az íráskészség alapja.

Ennél jóval durvább OFFolások mennek máshol, azokhoz mit szólsz?
  • [HUN]FaTaL
    Mit vársz, amikor még a médiában is rosszul használják?
  • Rage47
    ami engem még irritál, az a helyragok használata az emberek 90%-nál, írásban és szóban. "vettem kenyeret a boltba"
  • [HUN]FaTaL
    Javítja hát..

Muszály, oan, naon, meik, ijen stb...
  • jaspercry
    A matyizás meg javítja a gyereknemzést......
    "az írás gyakorlása javítja,az írást"
  • willcox
    A gyors gépelés miatti elütést én nem hibának számítom, csupán igénytelenségnek és lustaságnak. Mielőtt valaki elküldi a szöveget, szánhatna rá annyi időt, hogy át is olvassa, és ha hiba van, akkor azt kijavítsa.

Azt vettem észre, hogy a nők sokszor helyesebben írnak, mint a férfiak.
  • torreadorz
    "Ebben inkább az a szörnyű, hogy ha tisztában is van a szavak helyes írásmódjával, akkor is rövidítéseket és egyszerűsített szavakat használnak az üzenetküldőkben/chat-en."

Azért szerintem a probléma összetettebb. Ugyanis szerintem az a fő probléma, hogy az emberek gyorsan akarnak információt közölni cserébe az irás lassú. Ennek tünete hagyományos irás esetén az, hogy bár lehet hogy helyesen ir, csak épp olvashatatlanul, bárki saját maga megtapasztalhatja, ha gyorsan akar papiron irni, akkor abból csak macskakaparás lesz és kb. az összes betüje tök egyformán fog kinézni és más nem tudja elolvasni.

A számitógép esetén viszont nincs olyan hogy "csúnya" írás, ezért ha valaki gyorsan akar irni, akkor vagy hibásan ir (kimaradnak betük, elgépel stb stb), vagy megpróbál röviditeni, amire viszont a mai magyar nyelvtan nincs felkészítve (sőt igazából egyik nyelv sem).

És végül ha fenti két módszer egy olyan embernél találkozik, aki egyébként sincs még a nyelvi és értelmi képességeinek magaslatán, például egy fiatal tini csaj, akkor tudnak igazán érdekes dolgok létrejönni...

Mindenesetre mindez számomra csak annyit jelent, hogy változik a nyelv (ami egyébként sem egy fix valami) és alkalmazkodik az új komunikációs formákhoz.
  • Anotino
    Igen, egy resze, amit a fenti cikk meg sem emlit. Ha az lenne a tema, hogy egyre tobben festenek, szinten furcsa lenne leragadni annal, hogy ki hogyan tartja az ecsetet. Persze ez privat velemeny.. :)

Amugy jo vagy helyesirasbol, altalaban az ekezetek hianya annyira zavarja az embereket, hogy eszre sem vesznek par hianyzo vesszot . Grr.. Nem trehanykodhatom el tobbe.
  • willcox
    A helyesírás is hozzátartozik. Egyébként aki nem tud helyesen írni, annak többnyire szókincse sincs, összefüggéstelenül ír, a nyelvhelyesség sincs rendben. Ez viszont kőkeményen irodalom, biztos majd ezt is fogod tanulni.
    PS: az írásjelekkel te is hadilábon állsz.
  • Anotino
    Sorry ha kicsit ironikus lettem. Most tanultuk irodalom oran .
  • Anotino
    Szerintem inkabb az a mulatsagos, hogy mind az 5 nyelvtanbajnok teljesen figyelmen kivul hagyta vagy felreertelmezte a felmeres mondanivalojat. Az iraskeszseg nem egyenlo a helyesirassal: "előszeretettel írnak novellákat, leveleket, dalszövegeket vagy naplókat".
  • nickwearby
    Ja, ne is mondd....

Inkább az "_ 1ébként _"
    -.-
  • nickwearby
    Ha már íráskészségnél tartunk....

EZ:
    "73 százalékuk használ rendszeresen azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat vagy látogat chateket. "

Jobban nézne ki ÍGY:

73 százalékuk használ rendszeresen azonnali üzenetküldő szolgáltatást vagy chatet.
  • levelhun
    Attól nem lesz hülyébb senki, hogy egy helyesen használt szót rövidítve ír le (Bp. pl). Egyébként téged ez miért zavar?
  • Griphons
    Ebben inkább az a szörnyű, hogy ha tisztában is van a szavak helyes írásmódjával, akkor is rövidítéseket és egyszerűsített szavakat használnak az üzenetküldőkben/chat-en. Így szép lassan az is elhülyül, akinek amúgy jó volt a helyesírása.
    Én egyszerűen rohamot kapok, ha meglátok egy hozzászólásban olyasmit, hogy így kezdi valaki a mondatot: "Am ..."
  • willcox
    jav: A rövid és hosszú ékezetekkel is hadilábon állnak.
  • willcox
    Az rövid és hosszú ékezetekkel is hadilábon állnak.
  • willcox
    Ezek tipikus hibák. A felhasználók 90%-a nincs tisztában az igekötők helyes használatával, az egybe- és különírandó szavaknak, a kis- és nagybetűk helyes használatával, az írásjelek használatával, a ragozott alakok helyes használatával, stb.
  • willcox
    A "brit tudósok" legújabb baromsága, vagyis nem kell komolyan venni.
    Amúgy magyarországi viszonylatban, ha megnézünk egy fórumot, elképesztő helyesírási hibákat vét a többség, és ugyebár a felhasználók fórumokba írnak a legtöbbet. Még egyes cikkekben is fellelhetők durva hibák és magyartalanságok, pedig a cikkíróknak kötelessége lenne helyesen írni.
  • barii
    "A webhasználat javítja a gyerekek íráskészségét"

azaz :D:D
    "meik"
    "be talál"
    stb...