33
  • remark #33
    Nem azt mondom hogy kell a Google a tömegmanipulációhoz, hanem azt hogy a segítségével az sokkal egyszerűbb...

    A "csordaszellem" érdekes dolog, jóval több mindenre van hatással mint az ember gondolná. És sajnos ezt nem tanítják az iskolában, hogy bizony emberek ellen felhasználják ezeket a "csordaszellem-mechanizmusokat" (szabályszerűségeket). Dehát ugye csak azért mert valaki nem ismeri a szabályt, attól még vígan fel lehet használni ellene...

    Vicces pl. az hogy elég "határozottan" kijelenteni hogy milyen a tömeg, és a tömeg elemei automatikusan elkezdenek igazodni a tömegnek ehhez a vélt jellegzetességéhez (lásd: ha a többség így gondolja, akkor csak nem én leszek az aki kilóg a tömegből!), és innen kezdve a tömeg valóban felveszi ezt a jellegzetességet rövid időn belül. Mert az ember így működik. Muszáj volt ilyen adottságokkal rendelkeznie ahhoz hogy ilyen komplex közösségeket tudjon kialakítani. Ez evolúció szempontjából egy óriási előny volt. Ma már viszont (vagyis végülis már évezredek óta) az emberek ezen jellegzetességét felhasználják arra hogy úgy manipulálják őket hogy észre sem veszik. Ebben a manipulációs játékban a visszacsatolást szerepét jól ellátja az Internet. (Visszacsatolásét, azaz azt hogy megvizsgálják mennyire sikeres az épp aktuális manipulációs motívum.)
  • willcox
    #32
    Ha ezzel a csordaszellemre akartál utalni, az bizony létezik. Sajnos ez a többség. Mármint azok az emberek, akik saját egyéniség híján sodródnak a tömeggel. Nem kell ahhoz semmilyen gugli, vagy más, a tömegek mindig is könnyen voltak manipulálhatók. Nem kell hozzá sem nagy adatbázis, sem egyéb (korábban nem is voltak olyanok), mégis rá lehetett venni majdnem mindenre az embereket.
    Aki képes önálló gondolkodásra, és határozott egyéniség, az bizony nem fog beállni a csordába, még ha a csorda is épp arra megy, amerre ő.
  • remark #31
    Nem tudom pontosan miért gondoljátok azt hogy a tömegmanipuláció az bonyolult dolog. Ezzel párhuzamosan azt is sokan alábecsülik hogy mekkora jelentősége van azon adatoknak melyek összekaparhatóak egy adott kérdésben mondjuk a Google adatbázisából.

    Biztos mert azt hiszitek hogy a tömegmanipuláció az valami olyasmi hogy belemásznak az agyadba és a gondolataidat átírják vagy hasonló. Pont ezért hihetitek azt hogy csak olyan adatoknak van jelentősége hogy pl. X.Y. KONKRÉTAN mit gondol egy adott kérdésről.

    De én TÖMEG manipulációról beszélek, és ezzel párhuzamosan arról hogy ennek megkönnyítéséhez rendelkezésre állnak-e már globális adatbázisok. És a válaszom az, hogy igen.

    Mert a tömeg, az nem egyén. És ezért nem úgy viselkedik, nem azok a szabályok érvényesek rá, stb. stb. És teljesen mindegy mit gondol az egyén magában, a lényeg mindig az, hogy a tömeg merre megy. A tömeg, azaz az az adott társadalom, vagy a civilizáció, azaz a többség.

    Még az is elképzelhető, hogy azt tapasztalnánk, hogy az emberek többsége - ha egyesével megvizsgálnánk őket - nem támogatja a trendeket, ezért mondhatnád hogy a statisztika hibás, de ez abszolút nem számít. Az számít csak, hogy rábírható-e a többség hogy fejet hajtson a trendek előtt. Na, és erről szól a tömegmanipuláció: egy olyan többség létrehozásáról, amelyik hajlandó támogatni a trendeket - még egyszer kihangsúlyozom hogy attól teljesen függetlenül hogy maga az egyén mit gondol az adott kérdésről. -> Ez utóbbi kijelentés talán nehezen megfogható, de ez a lényegi elem. Az egyén egyéni viselkedése és gondolatai mellett párhuzamosan léteznek azon gondolatai és viselkedése ami ugyanerre az egyénre csak akkor jellemző, ha tömegbe helyezzük. A kettő párhuzamosan létezik, és esetenként akár egymással ellentétes is lehet. És az egyén tömegben tapasztalható gondolatai és viselkedése jóval egyszerűbb módon alakítható mint az hogy mik az egyéni gondolatai.
  • willcox
    #30
    Értem, vagy legalábbis érteni vélem, hogy mire gondolsz.
    A dolog viszont sokkal árnyaltabb. Ha csupán egy ilyen fórumot veszünk alapul, már akkor is nagyon nehéz dolog lenne bármit is kiszűrni, ugyanis ez nem egy kérdőív, amit aránylag könnyű feldolgozni. A gépi feldolgozását nem nagyon tudom elképzelni, de humán elemzőkkel persze megy a dolog, viszont arra nem hiszem, hogy lenne kapacitás, hogy az összes fórumot és egyáltalán mindent, ami interneten keresztül megfigyelhető, fel lehessen dolgozni. Ráadásul még egy topicon belül is mindig vannak ellenvélemények, a pro és kontra aránya egy másik fórumon lehet, hogy egészen más képet mutat. És akkor még mindig csak ott tartanak, hogy csak azoknak a véleményét ismerik, akik interneteznek, és egy bizonyos témához hozzá is szólnak érdemben. A statisztikai felmérésekben nem hiszek.
  • remark #29
    "Most mikor ezeket a sorokat ide leírom, adatot adok meg... magamról, de ez része hogy magamról, ez most lényegtelen."
    Helyesen:
    Most mikor ezeket a sorokat ide leírom, adatot adok meg... magamról, de ez A része hogy magamról, ez most lényegtelen.
  • remark #28
    "Semmilyen adatot nem szoktam megadni magamról."
    Egyrészt ezt rólad nem is feltételeztem, másrészt meg dehogynem adsz meg. A mondat elsõ felében az adatmegadás szűkebb értelmezése áll (ami az általános értelmezés), a másik felében meg a tágabb (amire kevesen gondolunk).

    Most mikor ezeket a sorokat ide leírom, adatot adok meg... magamról, de ez része hogy magamról, ez most lényegtelen. Egy korunkbeli társadalmi helyzetképet festek le ezzel, lehetőséget adva a megfelelő algoritmussal rendelkezők számára hogy információt bányásszanak ki ebből az adatbázisból maguknak arra vonatkozóan, hogy hogyan érez és gondolkodik a ma embere: Mi érdekli, mivel lehet megfogni, mit kell pontosan az orra elé tenni hogy bólogasson... vagy éppen mi nem érdekli már, mibe fásult bele, mit lehet lenyomni úgy a torkán hogy még a kisujját se mozdítja meg tiltakozásképp.

    Minél több adat áll rendelkezésre az emberekről (így általánosságban) annál gyakrabban változtatják meg a minket körülvevő színfalakat ezen adatokra támaszkodva. Anélkül történik a változtatás, hogy te szavaztál volna bármilyen kérdésben is, azaz anélkül hogy bármiben is kikérték volna a véleményedet. Nem kérték ki, de "tudják", azaz legalábbis sejtik hogy te miként reagálnál, vagyis legalábbis sejtik hogy a tömeg nevű massza hogyan reagálna az adott kérdéssel kapcsolatban. Az esetek többségében ez a sejtés elegendő ahhoz hogy a változtatásokat úgy finomhangolják, hogy azokkal elérjék a kívánt célt. Mert nem az a lényeg hogy tévedhetnek-e, hanem hogy mennyire valószínű hogy tévednek. Minél kevésbé valószínű a tévedés, annál jobban működik a módszer maga.

    És így van az, hogy a mátrix, azaz az ál-valóság nevű színjáték színfalai folyamatosan módosulnak körülötted azért, hogy azt a szemed elé húzhassák hogy az elfedje a valódi világot. Ez még akkor is így van ha a visszacsatolás mechanizmusa részleteiben nehezen fogható meg...
  • willcox
    #27
    Semmilyen adatot nem szoktam megadni magamról.
  • remark #26
    "Amilyen birka emberek vannak, talán még az ellen sem tiltakoznának."
    Az már jó ideje mindennapos gyakorlat hogy a különféle információgyűjtési módszereket extra szolgáltatásként adják el az embereknek.

    Egy egyszerű példa: régen még hosszadalmas és drága kutatásokat kellet lefolytatni ahhoz hogy megtudják milyen kérdéseket kell egy pártnak a programjába emelni ahhoz hogy az emberek rájuk szavazzanak, vagy éppen egy terméknek milyen problémákat kell tudnia látszólag orvosolnia ahhoz hogy az emberek megvegyék. Ma erre a Google azonnal megadja a választ.

    Néha belegondolok abba, hogy ha régebben kötelezték volna az embereket arra hogy megadják magukról mindazokat az adatokat amiket ma önként megadnak, akkor annyi forradalom lett volna a Földön már hogy ihaj. Ma meg örülünk hogy önként feltölthetjük az adatainkat.
  • Epikurosz
    #25
    Amúgy, ha a liberális portál szapulja az elnököt, akkor csak jó lehet.
  • Epikurosz
    #24
    Szegény Európa!
    Lassan ebek harmincadjára kerül.
    Amúgy ez az új szemöveges fejes, akit EB-elnöknek választottak Barroso utódaként, az milyen fej?
  • halgatyó
    #23
    Az a baj, hogy az ilyen gyaláűzatos okádék rohadék intézkedésk úgy terjednek országhatárokon keresztül, mint az influenza, pestis, lepra, fizetőparkolás!
  • halgatyó
    #22
    Már ott is terjed a kisemberellenes moslék (autóellenesség) nomeg a korrupció ezerrel.
    Mert az túl egyszerű lenne, a benzin árába tenni az útdíjakat, garantáltan használat-arányos lenne a fizetés.
    De akkor nem lehetne nagyokat kaszálni a több millió GPS készülék legyártásán és folyamatos ellenőrzésén.
    Ott is szeretik az extraprofitot.

    Nomeg ott is ilyenekkel etetik az embereket, hogy ó hát csak 3 eurócent... ja, csak addig, amíg szokják a rendszert.
    Aztán amikor a tiltakozások halkulnak, akkor meg majd szépen emelgeteik felfelé az árakat. Így megy ez mindenütt. Tényleg forradalom kellene már ide.
  • Tenorista
    #21
    Nem érdemes lázadozni rabszolgák! A terror elleni harc szükségessé teszi, hogy RFIS chipet integráljanak az agyatokba
    Kellett nektek bekajálni a 911-et. Most még pislogtok, de mire felfogjátok, hogy a terror elleni háború ellenetek folyik, addigra már nem tudjátok ezt megállítani.
    Igaza volt Orwellnek:
    A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ
  • willcox
    #20
    Amilyen birka emberek vannak, talán még az ellen sem tiltakoznának. A valóságshow-kat kajáló emberek még örülnének is, hogy most ők a főszereplők. :))
    Egyébként egy (vagy több) ilyen kamera még könnyebben kijátszható lenne. Adtak elég ötletet a filmek :)))
  • KillerBee
    #19
    Ez igaz, de az már csöppet sem gyakori, hogy a kémeszközt a polgár tulajdonába szerelik be. Innen már csak egy lépés, hogy saját költségeden kameráztasd be a lakásodat, hogy 24/7 megfigyelhessenek.
  • willcox
    #18
    Egy ismerős Írországban dolgozik, de jövő év elején hazajön, mert már ott sem olyan jók a körülmények, mint korábban voltak. Amikor időnként hazajött, akkor mindig vett pár karton cigit rendelésre, mert kint az ottani árnál olcsóbban el tudta adni, a különbözet pedig fedezte a repülőjegy árát oda-vissza. Kint kb. 8 euró egy csomag cigi. Ezt csak viszonyítási adatként írtam be, természetesen nem kötelező dohányozni sem.
  • lapaleves
    #17
    egyébként nagyon fontos amit írsz, kár hogy kevesen látják át mekkora nagy itt a szabadság, és hogy ez mekkora érték. és hogy mennyire alattomosan korlátozzák mindenfelé (ahol van pénz kamerára...)

    azért lehet, hogy chartban nem a 6., de nem láttam sehol máshol annyi saválló acélt felhasználva, mint ott.
  • Tetsuo
    #16
    Ezek a megfigyelorendszerek nem holland specifikusak ;), az egesz vilagon 1re inkabb ellenorzik az allampolgarokat. Az angolszasz teruletek szerintem durvabbak, de majd ide is be fog gyuruzni, nem tehetunk ellene semmit.
    Sok probalkozas van, aminek legtobbjet elvetik, de ilyen-olyan indokkal mindig szigorubb torvenyek lesznek, szukul a "szabadsag" terulete.
  • remark #15
    Óvatosan a számokkal. Egyrészt nem kapnak ennyi pénzt kézhez, másrészt ne a magyar árakhoz viszonyíts. Ha mondjuk 700 euró havonta a lakás, akkor mire mész a mondjuk nettó 1300-zal?
  • Tetsuo
    #14
    Azt a 2000 eurot eleg hamar el is kolti az ember.. ott sem sok a megtakaritas.
    Igen, jobbak a korulmenyek, de nincs kolbaszbol a kerites ott sem.
    Anglia pl. (persze ez mas orszag :) de en itt elek es errol is mitoszok keringenek) sokkal szarabb Magyarorszagnal minden szempontbol, kiveve a fizeteseket es az utak allapotat.

    Hollandiaban nincs magnesvasut es nem a 6. leggazdagabb, akarmelyik chartot is nezed..
  • remark #13
    Kollégámnak megemlítettem hogy milyen vita meg Magyarországon a holland próbálkozás kapcsán, és hogy egy Telegraaf nevű újságra hivatkozik egy magyar cikk, mire az volt a reakciója hogy a Telegraaf-ot még véletlenül se olvassa az ember és ne higgye el amit ott írnak...
  • lapaleves
    #12
    milyen mágnesvonatok? még a hispeed se a külön pályán jár, de mondjuk a külön pálya már megvan. persze az ic (virm) se annyira rissz-rossz.

    meg ugye ott dolgozni kell, nem elég bejárni. a köztéri szemetest tisztító arc utána ledigifotózza a tiszta szemetest.

    a gépjárműadóktól meg páran eleve infarktust kapnának. csak ott ugye távcsövessel levadászták az első öt szolvákrendszámost, azóta kussol mindenki.
  • willcox
    #11
    Nem kell ez az okoskodás. Eredetileg arra találták ki, hogy az alapján fizessenek adót, hogy ki mennyit autózott. De ez a 18500 és 74000 euró nincs arányban az eddig befizetett adóval.
    Ne csak a fizetéseket nézd, hanem a megélhetési költségeket is. Azok is rettenetesek ám!
  • [HUN]FaTaL
    #10
    Mi van?:D 8 óránál többet alszok. :D Beteg ötlet ez az egész.
  • roliika
    #9
    Tegyük gyorsan hozzá, hogy negyed akkora ország mint mi, és 16 millióan lakják...valami kell, hogy tudjanak rendesen közlekedni..jaés a minimálbér 1300 euro amit a bevándorlók is kötelesek megkapni...nem olyan rossz ország ez.

    Egy szalagmunkás is megkapja a 2000 eurót...ember, az fél milla! Most ha autózik ott ahol egyébként mágnesvonatok vannak, és gyors, a fizetéshez viszonyítva olcsó is a tömegközlekedés, fizessen is szépen.

    Mikor ilyen híreket olvasunk, ne a magyar viszonyokra gondoljunk. Ők a világ 6. leggazdagabb országa.
    Szerintetek itthon...mikor mobiloztok, a szolgáltató a cella adatokból nagyjából nem tudja megmondani merre jártok? Dehogynem....csak itt még jogszabály sincs rá.
  • remark #8
    Ha nincs autóm, mert szétvertem, akkor mire fel büntetnek meg?
  • willcox
    #7
    "Amennyiben az OBU nevű készüléket hibásnak jelenti be az autós, akkor három héten belül gondoskodnia kell annak kijavításáról, különben a járművét a garázsban kell hagynia. Ha az egység cserére szorul, úgy az új beszerzésének és beszerelésének költsége már a gépkocsi-tulajdonost terheli." - vagyis: beszerelnek egy szart, ami hamar meghibásodik, és javítani nem lehet, csak cserélni, de fizesse az autós, hogy még többet fizethessen. Megáll az eszem! Hollandiában bizonyosan a H1N1 egy speciális változata terjed, ami agylágyulást okoz, és ennek eredménye ez az épületes f.szság.
  • willcox
    #6
    "Az egyik nagy vitát kiváltó pont, hogy amennyiben egy gépkocsi-tulajdonos nem jelzi 8 órán belül a GPS-modulja elromlását, úgy akár 18 500 euró büntetés megfizetésére is kötelezhetik a hatóságok." - egyáltalán ez hányszorosa egy drága autó éves adójának? Arányban van ez? A 74 ezer euróról már nem is beszélve.
  • arty
    #4
    a szétverés 74000EUR vagy 4 év sittet jelent :D
  • arty
    #3
    hollandiában az emlitettek adottak és mégis akkora dugok vannak, ami nálunk szinte elképzelhetetlen :) még ...
  • remark #2
    Ha beszerelik ezt a szart a kocsimba én esküszöm szétverem az egészet az autóval együtt.
  • waterman
    #1
    egy ilyet bevezetnének nálunk és összeomlana a közlekedés, meg vele együtt a gazdaság. megteremtették a jogot és lehetőséget, hogy az emberek autóba ülhessenek és nagy távolságokat tegyenek meg, és most ezt akarják elvenni. hát igen. egyszerűbb, mint parkolókat építeni a városok szélén, tömegközlekedést javítani, meg üzemanyagcellás autókat tervezni és fejleszteni. hiszen ez csak egy pár hét alatt keresztül rúgdalható jogszabály. szánalom.