299
  • narumon
    #299
    Tegnap néztem meg a filmet! Nálam 10/10. A látvány fantasztikus, a kivitelezés frenetikus, az egész nagyon egyben van, innentől kezdve pedig a történetet bár le lehet egyszerűsíteni az mégis úgy van összerakva, hogy 160 perc elrepül a moziban, és a végén azt éreztem, hogy ezt még néztem volna ugyanennyi ideig. Remélem a második részre nem kell ennyit várni!
  • Merces
    #298
    no jó akkor most elszabtam, azért lehet mert marhára nem kötnek le a filmek az Alient is hárombol néztem végig, és hogy a matrixban ne lett volna szerelem vonal? no jo kb az összejön e Szkáli a Mulderrel meg a mit tudom én kicsoda a Hausszal szinten de volt...khm mindig van valamivel a lányokat is le kell kötni....XD
  • NEXUS6
    #297
    Höhöhö.

    A Mátrix tényleg jó film volt, csak kb 1000000000000 sci-fi írás született abból, hogy a főhös nem tudja, hogy a virtuális, vagy a valósnak tűnő világban van. Pl P. K. Dick: Ubik, vagy Nyisd ki a szemed(1997)/Vanialia égbolt c. filmek, akármi.
    De gyakorlatilag Platon barlang-hasonlatáról van szó! Nem egy eredeti téma.

    Na most, hogy a mesterséges ájkjú az ember főlé kerekedik és szétzúzza a földet, az sem igazán újdonság: Terminátor.
    Szal ez meg pont egy hihetetlenül közhelyes motívum, de kellett valami, amitől kerek a sztori, erre a részére marhára nem lennék büszke.
    Szerelem sztender kellék, kutya/kisgyerek momentán kimaradt.

    A látvány/effektek viszont csillagos ötös.
  • Merces
    #296
    Gondolkodom, tehát vagyok pontossan
    felhomályositották a Zemberiség setétebb felét, az átlag chatelő IQ val rendelkezőeket( nem akarom ideirni mennyi, mindenki keresse meg magának (ref IQ40)XD)a többi körités ........Nem akarom lehuzni, de az a gyanum hogy a Zavatarban csak a körités maradt.....
  • yesname #295
    Gondolkodom, tehát vagyok? Ez mindennek az alapja. Alap alap :)

    Mátrix alaptörténetileg, szituációban miben volt új. Lássuk csak: Egy faj (jele esetben maga az emberiség) leigázásra, bebörtönzésre került, hogy egy parazita faj (akik jelen esetben a gépek) energiaszükségleteinek fedezése céljából. Mikor erre rájönnek, szabadságot akarnak. Ez miben új? Rabság-szabadságvágy-harc trió. Szokásos, a legrégebbi történetek alapját is szolgáltatták a szerelem mellett.
    Maga a történet, amibe helyezték, ahogy kibontakoztatták és ahogy azt megvalósították az új volt. És nagyszerű, kiemelkedő filmet tettek le az asztalra ezek miatt. (Azóta sem csináltak semmi hasznosat :))
  • yesname #294
    Most lebuktam, de sajna csak $10 milla a részem :)
  • Merces
    #293
    Hogy ne tudnék újat találni és keresi is az ember, de itt most filmek alapszituációjáról beszélünk ha esetleg kis agyaddal nem fogtad volna fel.
    Mondj egy filmet nekem, aminek alapszitujával nem találkoztam még máshol. Ha csak egyet mondasz, nem leszek büszke arra, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ahogy öregszünk úgy tudnak a filmek egyre kevesebb alapszitut felmutatni és ezért inkább már annak előadása, kibontakoztatása ami számít. Nem mint másoknál - gondolok itt pl. rád ahogy látom -, akik 30 évesen azon vannak kiakadva, hogy jajj már megint szerelem stb., megint területfoglalás, leigázás meg hasonlók. Ezt már láttuk.. Jé, tényleg? Nem mondod, hány éves is vagy???



    matrix annak a cogito ergo sum az alapja abbol meg tudtommal még nem csináltak filmet
  • Merces
    #292
    yesname téged ezért fizetnek_? ...ez megmagyarázna pár dollárt abbol a sokbol..
  • yesname #291
    Félreértések elkerülése végett most a technikáról beszélek, nem a filmről összességében. Az majd kiderül, ha megnéztem.
  • yesname #290
    Arcanimáció nem annyira? Nem tudom mit nézel. Összes többi erős átlagos? A hajszálak látszanak, és az is hogy fonódnak be, a pórusok a bőrön legapróbb részletekig stb. És nem csak, mint textúra vannak jelen a bőr apró egyenetlenségei és próusai, hanem valóban térbeli hatást keltenek. Még a haja is korpás :)
  • yesname #289
    Az általad linkelt FF képek igen gagyik ehhez képest. Nem csak felbontásról van szó, hanem fényviszonyokról, kidolgozottságról stb. Az első képen tiszta faarca van a csajnak. A felbontás amúgy akkoriban sem volt volt gond, egyszerűen nem voltak ilyen jó ray-tracing algoritmusok még kidolgozva.
    A FF képeken gumitekintet van: semmi élet, érzelem az állóképeken. Avataron még az állóképeken is látható, hogy ott van arckifejezés, érzelmek stb.
    Vagy valóban kisebb felbontású/rposszabb a látásod mint embernek kéne hogy legyen vagy tipikusan az apró hibákat kereső, kötözködni akaró emberek közé tartozol.
  • sandor8206
    #288
    jaja sztem is csak túl jó a szemed az ilyesmihez
  • kriszwells
    #287
    Megnéztem (Inquisitor-nek köszönet mégegyszer) a Hell yeah videót, és hát szerintem elég reális és élethű a grafika, igaz a kék szín ami fura számunkra de a fotorealizmus nagyon jó, szerintem.

    Szerintem ez a kép elég jó, a csaj az éles, a srác kicsit homályos, a háttér nagyon éles. Gondolom arra gondolsz, hogy az emberi szem csak kis távolságban lát élesen, ha valamire fókuszál, és nem az egész kép éles. Szerintem ezt (is) felhasználhatják (ha nem tették) a 3D- kialakításához.
  • NEXUS6
    #286
    Animációból tényleg korszakos (arc-animáció nem annyira), az összes többi erős átlagos. Nem az a gond, hogy nem jó, nem szép, csak éppen amit előzőleg is írtam, nem tud reális lenni (féynviszonyok, kameramozgás, post-effektek, részecske effektek-ahogy azt a bambuszt szétharapja a dög az elég gagyi!) legalábbis számomra. De asszem csak túl jó a szemem az ilyesmihez!
  • NEXUS6
    #285
    De mexeszelném!
    De azért a csajszi se rossz!


    Amúgy rájöttem mi a gond általában ezekkel a renderelt képekkel. Nem elég intenzíven alkalmazzák az un HDR effektet. Az emberi szem és általában a valós optikai eszközök csak egy szűk, de a viszonyokhoz alkalmazkodó intenzitás spektrumban érzékelik a fényt. Vagy is világos részek "túlexponáltak" a sötétek meg elvesztik a feketeségben a részleteket.

    Ha valaki így látná a dolgokat mint a képen, az 2 esetben lehetséges: vagy abszolút ideálisak a körülmények, ami elég ritkán fordul elő, vagy hiperszuper szeme van, de akkor azért érdemes szemészhez mennie, hogy csodájára járhassunk!


    Amúgy szerintem nem lényegesen szebb, mint a FF:spirits within film képei, bár lényesgesen magasabb textúra felbontást használnak.
    link
    link2
  • lAngelus
    #284
    Aki 300 millió feletti összegből csinál filmet, annak elment az esze.
  • XymeAVF
    #283
    Bizony van ugrás, legalábbis ilyen minőségű cgi-t én még nem láttam, és ez még csak 2D: http://www.youtube.com/watch?v=LxRQzx9Wmi8&hd=1
    A végén a vizes jelenet a legelképesztőbb szerintem.
  • yesname #282
    Hááát. Ha valaki azt mondja erre, hgoy itt bizony nincs olyan technológiai ugrás és nem fotóreál, nem tudom melyik szemészhez küldjem:

    http://www.slashfilm.com/wp/wp-content/images/zz7989dc81.jpg
  • kriszwells
    #281
    Azt hogy néha egy egy mély gondolatot egy popkorn moziba raknak, nem csak művészfilmbe, erre én azt tudom mondani, hogy ha könyvbe is csak a puszta tények meg tudományos megfogalmazások lennének tizedennyien sem olvasnák, mintha ha ez a dolog egy sci-fi történetbe "mesébe" van beágyazva.
    Mondjuk egy idegen bolygó meghódítására vonatkozó erkölcsi kérdéseket talán jobban felfogja az ember, az átlagember is, ha az egy történeten keresztül van bemutatva, nem csak pontokba szedve és felsorolva, talán jobban át is érzi, és itt nem az avatarra gondolok egyből, hanem sok más könyvre, de más ilyen témát is mondhatnék. Ugyan ki gondolkodna el a robotika törvényein a mai napig ha nincs a könyv, ki értené, félne a mesterséges intelligencia hátrányaitól ha ninccsennek ilyen könyvek filmek, vagy ki ismerne annak pozitív oldalát, a tudósokat és az ezzel a témával foglalkozó embereket leszámítva.
  • yesname #280
    Szintén zenész. Bár én véleményem az, hogy az Avatarnak is ott van a mély mondanivalója. Az, hogy ezt most egy popkorn mozival adják elő könnyedebben és szórakoztatóbban, mint egy nyomasztó hagnulatú drámai művészfilmben számomra oly mindegy. Helyén kell tudni kezelni a dolgokat. Ez ilyen, az olyan. Ettől ezt várom, attól meg azt. Én hozzád hasonlóan nyitott vagyok mindegyik stílusra.
    Aztán majd meglátjuk. Tényleg, nincs vlaakinek ismerőse IMAX-nál? :)
  • kriszwells
    #279
    "Miért ne lehetne fantasy, még nem tudjuk milyen kúltúrát és folklórt mutatnak be és milyen mélységben." Igazad van, és ha dwar-nak is igaza van, hogy a trailerben nem volt semmi a film 2. feléből, akkor még bármi lehet reménykedjünk ebben.

    Egyébként én szeretem a mélyebb mondanivalóval rendelkező sci-fi könyveket, tulajdonképpen 90%ban ilyet olvasok. De filmben ezt is azt is, megnézem akkor is ha jó, látványos, de nincs benne semmi mélyen szántó gondolat. Meg tud fogni egy Ridick krónikái, egy AVP egy Halo univerzum is, sőt...

    Milyen PHP vírusra gondolsz, hogy tegnap nem működött az SG Fórum? Meg tegnap itt a kommentelő ablak alatt kiírta nekem hogy új üzenetem jött, ez is az lehetett?
  • yesname #278
    Azért nem eszek meg mindent amit elémraknak, de nem rendlekezem azzal a szűk befogadóképességgel, mint egyesek. Szeretm a mélyebb tartalmú, komolyabban előadott történeteket is. Pl. újjabb alkotások közül egyik nagy kedvencem a Crash. (Csak ne kezdjen el kötözködni valamelyik amiatt is, lol.) De vannak ún. művészfilmek is, melyeket szívesen néztem, nézek.
    Magasról teszek arra, hogy mennyibe került egy film, nem az érdekel. Én kérek elnézést, hogy többre vagyok nyitott, mint Te.
  • yesname #277
    Hogy ne tudnék újat találni és keresi is az ember, de itt most filmek alapszituációjáról beszélünk ha esetleg kis agyaddal nem fogtad volna fel.
    Mondj egy filmet nekem, aminek alapszitujával nem találkoztam még máshol. Ha csak egyet mondasz, nem leszek büszke arra, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ahogy öregszünk úgy tudnak a filmek egyre kevesebb alapszitut felmutatni és ezért inkább már annak előadása, kibontakoztatása ami számít. Nem mint másoknál - gondolok itt pl. rád ahogy látom -, akik 30 évesen azon vannak kiakadva, hogy jajj már megint szerelem stb., megint területfoglalás, leigázás meg hasonlók. Ezt már láttuk.. Jé, tényleg? Nem mondod, hány éves is vagy???
  • yesname #276
    Nem is vitattam, hogy kevesebb pénzből is lehet jó filmet csinálni. D9 és Moon is nagyon jó példák erre. Egyetértek, de mást valósítanak meg és máshogy.
  • Inquisitor
    #275
    OFF: Nem az SG "trágya" csak vannak ezek a 2-3 havonként jövő aranyos kis PHP vírusok vagy férgek ... ilyenkor a PHP oldalak fele ilyen viccesen működik vagy se. Szerintem elég gyorsan megcsinálták.
  • ilf667
    #274
    ne várd, hogy ilyen kérdésekre választ találjon magának az, aki azt fogyasztja amit elétesznek, és már nem tud újat találni. nem is keres. ennyire van igénye úgy gondolkodás mint filmek terén.
    és még büszke is magára.
  • NEXUS6
    #273
    "Mi a faxnak születünk meg, ha meg kell halni pl. ;)"
    Hát lehet, hogy te ebbe belenyugszol, elfogadod mint illogikus dolgot, de azért az emberek nagyrészének erre is egész jól működő, logikus magyarázata van. Ami azért sokkal fantasztikusabb és érdekesebb is mint elfogadni a semmit.
    A logika kulcs a következő kincseskamrához, amit az élet kínál nekünk.

    A felhozatal egy kevésbé csodálatos módjának valszeg inkább 2 dolog szabhatott határt: a film költségvetésének szűkössége, vagy az alkotók kreativitásának végessége. Valójában inkább az utóbbi a fő gond minden esetben, hiszen nagyon kevés pénzből is lehet nagyon jó filmeket csinálni. Pl a District9 30 mill $-ból a Moon (ami egy elég jó kritikát kapott sci-fi mostanában) meg ha jól láttam írd és mondd 5 mill $ lett összehozva!!!

    (De trágya ez azt SG, órákig semmi, most meg nem küldi el az üzit, faxomat!)
  • yesname #272
    Ja igen, azt a jól felépített hardcore sci-fi feelinget számomra akkor sem vágta volna agyon, ha nem lehetne valahogy az UFO-knak betudni, mivel jómagam nem a logikai hibákat keresem egy filmben árgus szemekkel. Ennyi. Persze ha ezek a hibák sorozatosan vannak jelen vagy erősen kiugró az más, mert akaratlanul is szembevág.
  • yesname #271
    Szeretem az adventure fantasyt is :)
    Logikátlanság pedig mindenhol van, még a való életben is. Mi a faxnak születünk meg, ha meg kell halni pl. ;)
    Szerintem meg inkább fantasy, mivel egy teljesen kitalálta világ, annak függetlenül felépített kultúrájával, faunájával, "földrajzával" stb.
    Cameron nem félisten, mintahogy senki sem az. Csupán nagyon jól szórakoztat adott műfajban. Akinek meg nem ízlése ne foglalkozzon vele.
    Abyss végén a feljövetel egyébként lehet nem biztos hogy olyan nagy baki. Felhozhatták volna őket lassabban is vagy akármilyen megoldást találhattak volna rá. Lehet volt is csak az UFO-k nagyon trükkösek és nem tudjuk mi az :)
  • NEXUS6
    #270
    Szerintem meg ne tartsuk Cameront félistennek. Azért mert ő mondott valamit saját művéről az egy dolog, de nem feltétlenül igaz.
    Cameronnak is vannak bakijai, logikátlanságai, amiket annak ellenére, hogy esetleg ő is ismer, nem tud és nem is akar feloldani. Talán ez a kijelentés ennek szólt, a fantasy-val szemben nincsenek olyan kemény elvárásaink a logikát illetően. Amikor azt mondja adventure fantasy-t csinált az azt jelenti gyak, hogy sci-fi ponyvát, csak így jobban hangzik.

    Az ilyen jószándékúan elnézett bakira jó példa pl. az Abyss végén levő rész, amikor a tengerfenekéről 1 perc alatt felhozza őket az óriási ufó, de ők nem kapnak keszon betegséget. Ezt a logikátlanságot Cameron is tudja és megpróbálja kihúzni a dolog méregfogát azzal, hogy nem hagyja, hogy a fikázók vegyék észre, ezért a szereplők szájába adja a kimondást. És aztán elintézik, hogy hú hát ezek az ufók nagyon trükkösek. Ami az egész addig felépített hardcore sci-fi fílinget mondjuk rendesen agyonvágja.
  • yesname #269
    Miért ne lehetne fantasy, még nem tudjuk milyen kúltúrát és folklórt mutatnak be és milyen mélységben.
    A sci-fis baromságra pedig én is ezt mondtam, de gondolom azt nem nekem szántad :)
  • cateran
    #268
    de azert vannak kommersz,pusztan szorakoztato sci-fik is melyebb mondanivalo nelkul...
  • cateran
    #267
    Hat ez alapjan pont nem....hol vannak/lesznek benne a fantasy elemek? Lesz technologia,meg latszolag vadaszo-halaszo torzskozossegre hajazo nepseg,de ebben nem latom a fantasyt...(akkor sem,ha -valoban- neha nagyon osszemosodik a 2..bar akkor altalaban techno-fantasy vagy science-fantasy)

    Az olyan baromsagokat meg hagyjuk mar,hogy a sci-finek meg kell mutatnia valami tarsadalomra kifejtett hatast,csak mert valami balfasz magyar Galaktika szerkeszto (vagy foszerkeszto vagy ki) kitalalta....valoban vannak ilyen sci-fik is (altalaban az elgondolkodtato reszlegen..:D)de az
  • yesname #266
    figoás = kifogás
  • yesname #265
    Van benne az is, részemről semmi figoás ellene. Max elsírom magam :D
  • Ahoy
    #264
    Legyen úgy. Trélerek alapján nekem love story 3d jön át :(
  • yesname #263
    Így vagy úgy, de mindenki fantáziáját megmozgatta az biztos.
  • yesname #262
    Mélyebb tartalma van ennek is, ha azt veszed. Sőt... Eddig általában mindig az embereket találta meg egy fejletteb faj és próbálta így vagy úgy leigázni. Most mi leszünk a fejlettebb faj stb. Valahol szólhat az amerikai indiánok vagy más őslakosok kiírtásáról és okairól, érdekeiről. Szerelemről, aminek nem szabadna megtörténnie stb.
    Tudom, hogy ezeket már réges rég előadták, leírták de erre csak a 7-es hsz-emet tudom felhozni megint.
    Én már öreg vagyok, hogy újat mutassnak nekem. Az érdekel milyen köntösben, karakterekkel adják elő és miként bontakozik ki a sztori. Aztán ha láttam és megfogott, majd elkezdem hypolni. Ha pedig nem, akkor ennyi. A sok-sok előzetes alapján nem fogok csalódni (remélem).
    Nem vagyok a csak művészien előadott dramaturgiai rendezéssel elkészített filmek befogadója. Nyitott vagyok erre is, arra is. Lényegi mondanivaló ugyanaz, csak a különböző stílusok másként adják elő.
    Itt pedig kifejezetten érdekes a már említett úgymond fordított szerep.
  • yesname #261
    Talán azért kékek, mert így képzelték el őket és ez nem a Föld.
    Nem vagy egyedül a kékségüktől való idegenkedéssel. A legelső trailert látva én sem tudtam teljesen átérezni, bár a technikai megvalósítás megfogott és a sci-fi/fantasy mivolta, illetve története is. A teljes trailerben és TV spotokban aztán már voltak olyan érzelmi kifejezések stb. amiket látva már másként gondolom.
    Csak nehogy azt mond, hogy nem nézed meg IMAX-ben már csak kíváncsiságból legalább :)
  • yesname #260
    Attól, hogy Bruce Leet látod, nem az lesz. A mozgása, gesztikuláció, mnimika nem az lesz. Elvis szintén nem az lesz és nem fog úgy énekelni. A játékokban pedig igencsak nincs ilyen animáció, még nagyon messziről nézve sem. Pl. Heavy Rain. Tiszta faarccal nézegetnek, élet a szemekben, az arcon közelít a nullához.