59
  • Gascan #19
    Azt szereteném még hozzá tenni a témához, hogy a legnagyobb hátrány, amit az oktatásban és a robottechnológiában látok az, hogy nem gondolkodni tanitják meg a feleket, diákokat. Megmondják, hogy 1+2=3. Vagy megmondják, ezt igy kell csinálni, és ezt kapod. Ha ez nemjó, akkor igy kell csinálni és ez lesz.

Ezzel elérik, hogy az emberek váratlan helyzetekben nem mindig tudnak jó megoldást hozni. A robotoknál ugyan ez a helyezet, "amig HA paragrafussal" dolgoznak sosem lesznek inteligens robotok.

Az ember azért tökéletes rendszer, mert képes tanulni. Képes látni, szagolni, tapintani, hallani, érezni. Amig ezek a tulajdonságok együtt nem lesznek megtalálhatók a robotokban, addig ne is várjuk, hogy tökéletes kolléga lesz belőlük.

Hiszen csak gondoljuk bele, egy robot mi alapján tudgya megkülönböztetni a vasat a tölgyfától? Vagy mi alapján tudja megkülönböztetni az illatost a büdöstől? Vagy az érdes felületet a simától?

Ezek mind fontos kérdések, amikkel nem nagyon foglalkoznak. Egyszóval nem programozni kéne a robotokat, hanem megtanitani gondolkodni. Ehhez pedig a szükséges eszközöket kell bebiztositani.
  • Kornan
    "Aztán egyszer csak a robotok a fene nagy intelligenciájukkal rájönnének, hogy tulajdonképpen van itt egy parazita faj, aki butább is náluk, gyengébb is náluk és kevesebben is vannak és semmi szüksége rájuk a robotoknak"

Ilyesmi népszerű témája a filmeknek, de a valóságban az alkotókon múlik milyennek csinálják a robotokat. Úgy programozzák, majd, hogy a működése határok közé essen és valószínűleg teljesen célspecifikus lesz, tehát egy szemétszedő robot nemtud mást csinálni majd mint szemetet szedni és a kapcsolódó munkákat elvégezni(mert minek mást). Emberhez hasonlóan gondolkodó robotok még nincsenek ,de őket is simán lehet korlátozni, programozókon múlik(fizikailag egy doboz, nincs rákötve a hálózatra, csak bizonyos korlátok közt gondolkodik...). Sok lehetőség van, rajtunk múlik melyik lesz valóság.

"Erről meg amúgy egy asimov regény jutott eszembe, ahol az emberek már annyira elbutultak, hogy senki sem tudta, hogy egy elromlott müszaki dolog vajon hogyan müködik, vagy hogy hogy kell megjavitani..."

Nos a tudás nem vész el , bármikor bárki elsajátíthatja könyvekből, egyéb forrásból. Oktatás nem szűnik meg valószínűleg. Az embereket majd ösztönözni kell vhogyan, hogy annak ellenére ,hogy mindenük megvan ami egy átlagos élethez kell, mégis tanuljanak és csináljanak valami pozitívat.
  • Gascan #17
    Te már igy egyből szétdurrantanád, megfagyasztanád a robotokat? :) Nagyon pipák lesznek rád, úgyhogy jobb lesz óvatosnak lenni
  • torreadorz
    "Egyenlőre ez még a távoli jövő, de ha már képességeik a szükséges területeken meghaladják majd az emberét, és létszámuk is nagy lesz, akkor gyakorlatilag felválthatják az emberi munkaerő nagy részét, ami azt eredményezi majd, hogy az embereknek nem kell dolgozniuk, hogy megéljenek(senkinek), mert ami alapvetően szükséges , azt mind robotok állítanák elő. Ha azt is a robotok állítanák elő ami az előállításhoz kell, akkor egy olyan kör alakulna ki, ahol minden majdnem teljesen ingyen van(pénzügyi szempontból). "

Aztán egyszer csak a robotok a fene nagy intelligenciájukkal rájönnének, hogy tulajdonképpen van itt egy parazita faj, aki butább is náluk, gyengébb is náluk és kevesebben is vannak és semmi szüksége rájuk a robotoknak. Tudod idővel a rabszolgák minden korban rájöttek, hogy többen vannak és erősebbek mint akik irányitják őket, aztán volt nemulass...

"Ha azt is a robotok állítanák elő ami az előállításhoz kell"

Erről meg amúgy egy asimov regény jutott eszembe, ahol az emberek már annyira elbutultak, hogy senki sem tudta, hogy egy elromlott müszaki dolog vajon hogyan müködik, vagy hogy hogy kell megjavitani...
  • Kornan
    Hát félreérthető volt ahogy fogalmaztam "alacsony intelligenciát igénylő", természetesen diplomával is lehet bárki utcaseprő(asszem koreába van is ilyen :D). Talán szellemi képességeket nem igénylő helyesebb megfogalmazás lenne.Nem mondtam egy szóval sem hogy nem hasznosak ezek. A robotok még csk ilyen munkákat képesek elvégezni, és valószínűleg haladnak majd egyre jobban a szellemi képességeket igénylők irányába.

+Vannak munkák, amik veszélyesek és egészségre károsak, de vkinek el kell végeznie, ilyeneknél különösen pozitív lenne a robotok alkalmazása.(pl tűzszerész)
    + Vannak olyanok amiknél hiány van.(pl beteggondozó)
    + Vannak olyanok amik egyáltalán nem is léteznek ,mert drága lenne a munkaerő és nem éri meg. Tipikusan közszolgálati munkák.
    + Vannak olyanok amik azért nem léteznek ,mert ember nem vagy nehezen tudná elvégezni. (pl tengeralatti,űrbeli,-40 fok...)

Ez csak néhány példa volt amikor a robotok jól jönnének.
  • Amergin
    dö fjúcsör
  • Kornan
    1,3. Részben egyetértek. Habár megfelelő tréningel(agy folyamatos használata,stb...) növelhetőek az ember szellemi képességei korlátozott mértékben. Én úgy érzem ,hogy NAGYON sokan többre lennének képesek mint amik most, csak az akaraterő és motiváció hiánya, egészség, stb... korlátozza őket ebben. Tehát én azt mondom ők vagy a gyerekeik képesek lennének elvégezni, egy jobb képességeket igénylő munkát is.

És akkor még nem is beszéltem a génmanipulációról és társairól, amik ugyan még gyerekcipőben vannak ,de elméletben képesek kitágítani az emberi korlátokat.

4. Szerintem több oka is lehet, de leginkább az ,hogy egyszerűen a sok munka és teendő mellett nemigen jut idő gyerekre a mai rohanó világban. Talán ha a robotok besegítenének bizonyos dolgokban, levennék a terhet az emberek vállairól, több idejük lenne a magánéletükre. És mivel olcsóbban és gyorsabban képesek elvégezni amit csinálnak, (feltételezem a jövőbe is így lesz,különben nem sok értelmük lenne) ezért hozzájárulnak majd az életszínvonal növekedéséhez. Ugyanannyi munkáért több terméket tudsz majd megvenni.

Állami szinten lehet szabályozni a kérdést, de szerintem nagyon rossz megoldás lenne, ha betiltanánk a robotokat csak azért mert elveszik a munkát. Alkalmazkodunk kell az új helyzethez és nem bebetonozni a jelenlegi felállást. Létezik ennél jobb is, mint ami most van és szerintem minden meg kell tennünk ,hogy valósággá váljon. És a robotok egy jó eszköz, ami hozzájárulhat egy jobb jövőhöz is, ha okosan alkalmazzuk azokat.

Egyenlőre ez még a távoli jövő, de ha már képességeik a szükséges területeken meghaladják majd az emberét, és létszámuk is nagy lesz, akkor gyakorlatilag felválthatják az emberi munkaerő nagy részét, ami azt eredményezi majd, hogy az embereknek nem kell dolgozniuk, hogy megéljenek(senkinek), mert ami alapvetően szükséges , azt mind robotok állítanák elő. Ha azt is a robotok állítanák elő ami az előállításhoz kell, akkor egy olyan kör alakulna ki, ahol minden majdnem teljesen ingyen van(pénzügyi szempontból). Csak kell egy nagy kezdeti beruházás + ami elromlik kicserélni. Szal szerintem a robotok alkalmazásának ez lenne a végső célja, hogy, "rabszolgaként" kiváltsák az emberi munka szükségességét. A manapság jellemző gondolkodásmód mellett nehéz elképzelni ,hogyan működhetne ez, de én hiszek benne ,hogy valami módon lehetséges.
  • endrev
    Tökjó. Még kevesebb munkahely, fantasztikus...
  • xyl
    Egy-két hozzáfűznivalóm:
    1. Egy ország lakosainak átlag intelligenciája nem fog nőni attól, hogy egyesek azt szeretnék.
    2. A lifelolong learning nevű marhaságot el kellene feledni, mert nem veszi figyelembe az emberi határokat és kívánságokat. Tehát: A gyerek még könnyen tanul, és egy kis része szívesen. A többi is, csak nem azt, amit az iskolában neki tanítanak. A felnőtt ember ha nem muszáj, nem akar tanulni, van neki épp elég baja amúgyis.
    3. Tényleg vannak olyan munkák, amihez nem kell nagy intelligencia, és vannak olyan emberek, akiknek nincs nagy intelligenciájuk. Ha most - maradjunk példaképpen az utcaseprésnél - ezt robotokkal végeztetjük, akkor mit kezdünk azokkal az emberekkel, akik ennél sokkal többre nem képesek? Adjuk nekik a segélyt, hogy többet legyenek a kocsmában?
    4. A csökkenő lakosságú államokban meg "nagy jó dolgukban nem tudják, hogy mit tegyenek". Másként mondva: Jaj, az az egy gyerek kapjon meg mindent, hogy előnnyel induljon az életben! Szóval, azt akarom mondani, hogy a csökkenő lakosság oka szerintem: Nagyfokú önzés és viszonylag jó anyagi körülmények. Ajánlom mindenki figyelmébe az Idiocracy című film kezdő képsorait.
    5. A balesetek elkerülése végett ha azt akarják, hogy az ember dolgozzon együtt az emberrel, akkor csináljanak olyan robotot, amelyik lassabb és gyengébb mint egy átlagember.

Bocs, hogy hosszú voltam.
  • Andr0
    szerintem 2 féle jól működő társadalom van.

1. ha nincs semmi automatizálva vagyis az embereknek van munkája!!! amiből megélhetnek
    2. Ha az ilyen 'alacsonyabb rendű munkák', mint pl gyártás, kiszolgálás, termelés, bányászás.. automatizálva vannak akkor az emberek úgy tudnak koncentrálni a kutatásra, művészetekre meg stb, hogy nem kell azon aggódni hogy megéljenek mert egyszerűen minden az ölükbe esik.

nos szeritnem mi most vhol a két verzió között vagyunk már az ipari forradalom óta... valahova húzni kéne mert így csak nagyobb lesz az elszegényedés és a munkanélküliség.
  • haxoror
    Vagy a társadalom átalakul, a robotmunkaerő és a piacgazdaság szerintem egymást kizáró jelenségek.
  • haxoror
    Az utcaseprés pont egy olyan munka amit alacsony intelligenciával is el lehet végezni.

Ez természetesen nem azt jelenti hogy az utcaseprők hülyék vagy hogy a munkájuk kevésbé értékes a társadalom számára.
  • babajaga
    "alacsony intelligenciát igénylő robotmunkák helyett több szellemi munkás kell majd"

Érdekes én nem ismerek alacsony intelligenciát igénylő munkát csak térsadalomra hasznos munkát.Ha a szemetesek nem dolgoznak belefulladunk a szemétbe.
  • babajaga
    "alacsony intelligenciát igénylő robotmunkák helyett több szellemi munkás kell majd"

Hogyne! Felhívod és kimegy a vízvezetékszerelő robot.Robotpszichiáter robotrendelőben robotdiagnózist állít fel.Robottévében robotbemondó robotol.
  • zyppy
    EEVESZIK A MUNKÁT!
  • Kornan
    Az mondjuk más kérdés, hogy mi lesz, ha bármilyen melót jobban el tudnak majd végezni. Az még soká van szerintem, de ha ez lesz, akkor alapjaiban átalakítja a társadalmat. Rengeteg kérdést felvet. Kb olyan lesz mint vmelyik olajországban most, hogy a gazdaság teljesítményétől függően kapsz x összeget és azt csinálsz vele amit akarsz. Tehát a fogyasztás itt sem szűnik meg. HA ilyen lesz akkor lehetővé teszi a ma szerintem utópisztikusnak számító társadalomszerkezeteket. Ilyen pl a zeitgeist movement(link). Nem olvastam végig pontosan mi is ez, de érdekes.
  • Kornan
    Ez hülyeség már megbocsáss. Jelenleg is rengeteg robot dolgozik az embernél gyorsabban és sokkal jobb minőségben, ja és nem kér fizetést sem. Csak egy nagyobb kezdeti beruházást és viszonylag(fizetéshez képest) alacsony fenntartási költséget igényel, szal inkább az megy csődbe aki nem használ majd robotot. Nem csinál mást, minthogy átszervezi a munkaerő szükségleteket, pont mint az iparosodás idején, akkor is ugyanezt ment. Akkor is most is lesznek valszeg géprombolók. Az alacsony intelligenciát igénylő robotmunkák helyett több szellemi munkás kell majd. A csökkenő lakosságú államokban a bevándorlást nem számítva másképp nem is lehetne fenntartani hosszútávon a társadalmat. Állami közbeavatkozással csökkenteni lehet, az ideiglenes negatív hatásokat(ingyenes továbbképzések + a munkahelyet elvesztetteknek anyagi segítség...). Szerintem alaptalanok a félelmek. Minden okozott probléma megoldható.
  • teddybear
    Ahova robot kerül, ott nem lesz emberi munkás többé. Ez van. Nem lesz vásárlóképes lakosság, nem lesz aki megvegye a termékeket. A robotokat alkalmazó cég előbb-utóbb csődbe jut. De addig még jócskán okoz emberi tragédiát.
  • Szefmester
    és majd megfigyeli hogy a jómunkásemberek hogy beszélgetnek egymással, és azt is jól beépíti a munkájába:D