74
 • willcox
  #74
  Rosszul gondolod.
 • Inquisitor
  #73
  Interlace-nél nem pont az a lényeg, hogy a fieldek nem egyazon kép két fele, hanem már a következő képkockáé, amitől picit rosszabb képminőséggel, de folyamatosabb(!) képélménnyel rendelkezik? Tehát pl. 30 frames 1080p képe szebb, de 30 frames 1080i folyamatosabb, és még kisebb is a szükséges bitrate is? Persze van 50 vagy 60 frames 1080p, csak azzal még egy erős PC is nyögvenyelősen birkózik meg. TV adásban meg hol van 1080p?
 • willcox
  #72
  Azt kell mondanom, hogy csak okoskodsz, és a gyakorlati megvalósításról fingod sincs. Nekem speciel egy Samsung B652-esem van, ami nem 50 Hz-es, hanem 100. Ráadásul nem fél képeket tesz ki (mint egy analóg), hanem teljes képeket, sőt, akár még becsült képeket is, amik gyors mozgásnál folyamatosabb mozgást eredményez. De még ha ezt a funkcióját nem is használod ki, akkor is teljes képeket tesz ki, vagyis nem 50-szer fél képet, hanem 25 teljes képet.
  Szerintem még életedben nem láttál HD-s adást, mert ilyen hülyeségeket nem írnál. Soha egyetlenegyszer sem láttam még interlace-re utaló nyomot a képen.
 • narumon
  #71
  Hopp akkor talán sikerült észrevenned, hogy az interlaced dvdnek sem fele akkora a felbontása mint a progresszivnek. Jó reggelt kivánok.
 • PR0DIGY
  #70
  "Mert ha nem, akkor lehet csendben maradni, mert hülye vagy a témához."

  Ezek szerint, aki DVD-ből csinált már AVI-t, az nem hülye a témához. Érdekes gondolkodásmód, te csináltál már DVD-ből AVI-t és császár vagy a DVB-T terén.

  Egyébként - mint már az előzőekben írtam -, tudom miről beszélsz, csak nem tudom, miért kell bebízonyítani, hogy a fehér az fekete?! Az, hogy az 1080i 1920x1080 felbontásnak felel meg, szabvány szerint axiómának/ténynek tekinthető. Miért kell okoskodni, hogy az mégsem 1080, hanem 540? Így magasabban kvalifikáltnak hiszed magad a témában?

  Még egyszer leírom, hogy ha láttál volna a gyakorlatban 1080i-s DVB-T adást (amit kétlek:-)), és esetleg fel is vettél volna róla, akkor láthatnád, hogy a felbontás 1920x1088 és nem 1920x544! Ha nem hiszed, küldök néhány frame-et a transport streamből. Ezek után, nem tudom, ki a hülye a témában?

  Maga a képkocka 1920x1088 nagyságú, semmi köze az 1920x544-hez. Ráadásul egy jó deinterlacer csodákra képes (gondolom a Faruodja DCDi-je nem mond neked semmit), így egyáltalán nem jelenthető ki, hogy csak fele annyi soros az i-s felbontás! Végeredmény szempontjából a fele annyi soros felbontástól jelentősen jobb az i-s, a progressive-től pedig egy jobb deinterlacer-rel csak alig marad el. Az hogy neked úgy sikerült i-s DVD-ből AVI-t csinálni, hogy nem tetszett, az program vagy inkább user hiba.
 • Komolytalan
  #69
  Csak 1 kérdés: csináltál-e már valaha fel interlacelt DVDből mondjuk AVI-t (ami ugye progresszív)? Mert ha nem, akkor lehet csendben maradni, mert hülye vagy a témához.
 • Komolytalan
  #68
  Márpedig ha a kontrasztok szőrösödését el akarod kerülni akkor 2 megoldás van: felbontás csökkentése felére, illetve FPS csökkentése felére. Tehát egy 1080i az vagy 540p, vagy 1080p, de fele képkockával másodpercenként.
 • Komolytalan
  #67
  Képernyő frissítés úgy működik, hogy megjön 1 képernyőnyi (fél képernyőnyi interlacenél) információ, majd ezután ezt elkezdi kirakni. Ezután várakozik, közben megint megjön 1 képernyőnyi információ, stb. Szóval ami különbséggel megjelenik az a másik félkép az pontosan 1/FPS. Ha közben elmozdulás volt, akkor a fél képek elcsúsznak egymáson, ezért az interlace felbontásokban a progresszívben kontrasztos függőleges közeli vonalak szőrösek lesznek. Ha ezt ki akarod küszöbölni azt csak úgy érheted el, hogy felére csökkented a FPS-ot, de akkor meg darabos lesz a mozgás akár lassú, akár gyors mozgásról van szó.
 • Komolytalan
  #66
  Páros sorok páros kockán, páratlanok páratlan kockán mennek. Ez szerinted mennyivel kevesebb információ, mint ha minden sor megy minden kockán, ha a képkockák száma azonos? Pontosan a fele. Ha álló kép van akkor nem rossz, de akkor az se volna rossz, ha 1Hz-en menne a sugárzás, és minden kockán csak 1 sort adna. Fél óra alatt 1 képet. Gyors mozgásnál az interlace fos - maradjunk ennyiben. És mivel pont sport, meg hasonló csatornáknál emlegetik a HD előnyeit, ezért az interlace HD felbontás az nem több mint parasztvakítás.
  Az hogy hány Hz-et lát folyamatosnak a szemed más kérdés, mert ennyi erővel 100Hz-nek is mi értelme, mikor már a 12FPS-os flashes moviekat is folyamatosnak látod.
 • willcox
  #65
  A hülyeséget nem kell senkire sem ráhagyni, mert aki egyáltalán nem ért hozzá, azt félrevezeti.
 • PR0DIGY
  #64
  Zoli007-re rá kell hagyni, csak félrevezető információkkal okoskodik.
 • narumon
  #63
  Szerintem van rá megoldás, nem hiszem hogy a kábeles szórásuk ennyire különbözne a műholdastól. Ott is meg lehet oldani a PC-ben egy Skystar kártya, hozzá kell egy házi barkács kártyaolvasó és már mehet is a felvétel.
 • narumon
  #62
  "Hülyeséget beszélsz. 1080i = 1920x540"

  Hogy lenne már 540, ne viccelj már, az 1080i az ugyanúgy 1920x1080 csak interlaced, de az a kép felbontását nem befolyásolja.
 • willcox
  #61
  A STB-ba nem kell kártyát tenned?
 • kvp
  #60
  "HA neked ne mkell a szolgáltató STB-je akkor tudtommal kötelesek kiadni csak a kártyát (csak ezt nem szeretik reklámozni mert jó bevétel a beltéri bérleti dija), viszont a tv-hez kell venni külön egy csatolót ami kb 10-13k ebbe tenni a kártyát és úgy behelyezni a készülékbe."

  Van dekoder hardverem, viszont a kabeles upc egyszeruen nem hajlando kiadni semmilyen kartyat, a kabeles rendszeren egyszeruen nem engedelyeznek semmilyen mas kicsatolasi modot csak a settop boxukat. Arrol meg nem lehet lementeni a felvett adasokat, mert nem hagyja. Pedig nekem lenne megfelelo hardver/szoftver kornyezetem akar tobb digitalis csatorna egyszerre torteno fogadasara is. (kep a kepben-hez jol jon) Igy amig nem hagyjak, hogy siman egy utp kabellel vagy esetleg egy dedikalt pc-s dekoder kartyaval ra lehessen csatlakozni a digitalis tv adasukra, addig vagy analog, vagy ha az megszunik akkor masik szolgaltato.
 • willcox
  #59
  Nekem B652 van, de monitornak nem használnám (van monitorom).
 • hol9672
  #58
  Olyat is hallottam, hogy csak monitornak érdemes venni egyelőre - de jó is a Samsung le-650 avvan nekem

  Teljesitménykorlátok, és kiépitettség hiánya miatt a hazai adók még nem fedik le 100%-ig az országot - pedig népharag lesz, ha megszünik az analóg adás 2012-ben, és nem lesz helyette semmi.
 • willcox
  #57
  Köszi, bár ezek egyike sem 10-13k :)
  Olyat is tudsz, ami tudja a "CI+"-t is?
 • Grifidos
  #56
  Ez nem reklám, de például ITT. A DVB-c illetve DVB-T tunerel szerelt Full HD tv-k ezekre vannak szabva.
 • willcox
  #55
  A 1080i-be belekötni rettenetes nagy butaság. Az csak egy technikai megvalósítás.
  Ilyen alapon abba is bele lehetne kötni, hogy a digitális fényképek nem színeket tárolnak, hanem csak pirosat, kéket és zöldet. Vagy pl. abba is, hogy egy analóg tévénél az elektronsugár egy végigfutásra (balról jobbra) csak 1 sort pásztáz végig.
 • willcox
  #54
  Hol veszel olyan csatolót?
 • willcox
  #53
  A HD-s műsor egyáltalán nem felejtős! Itt persze nem az m1 HD és m2 HD-ra kell gondolni. Nézz meg egy Eurosport HD-t, egy History HD-t, vagy egy Nat Geo HD-t, és leesik az állad, olyan minőséget látsz!
  Nekem full HD-s tévém van (tudja a magyarországi földfelszínit is), és 7 csatornát tudok is HD-ban nézni (előfizettem rá). A többi csatorna pedig jön analógon is és digitálisan is (digitálisan több jön). Persze kábeltévés vételről beszélek.
 • Grifidos
  #52
  HA neked ne mkell a szolgáltató STB-je akkor tudtommal kötelesek kiadni csak a kártyát (csak ezt nem szeretik reklámozni mert jó bevétel a beltéri bérleti dija), viszont a tv-hez kell venni külön egy csatolót ami kb 10-13k ebbe tenni a kártyát és úgy behelyezni a készülékbe.
  A digi az egyetlen aki nem kódolja a digitális adásait csak a fizetős HBO packot, de náluk sem kötelező hozzá az STB kiadják csak a kártyát ha kéred.
 • willcox
  #51
  Mit értesz egyszerre alatt? Mekkora időt? Mert ha úgy nézzük, akkor egyszerre csak 1 képpontot visz át (még pontosabban: 1 bitet). Ha viszont azt vesszük alapul, hogy az ember mit lát a szemével, akkor teljes képről beszélünk, az pedig bizony 1080 sor! A megoldási technikák ebből a szempontból lényegtelenek, hiszen a kép felbontása határozza meg, hogy HD vagy nem. A full HD-s televíziós sugárzásra szabvány vonatkozik, ez pedig az interlaced módot határozza meg.
  Egy BR-es lejátszó tud progresszív jelet adni a tévének.
  A deinterlecelt kép ugyanolyan tökéletes lesz, mert minden képpont a helyére kerül. Egy digitális rendszerben ugyanúgy a teljes kép kerül megjelenítésre, hiszen a félképeket le lehet tárolni, és csak a teljes képeket kell megjeleníteni. Analógnál ez nem így van, analógnál mindig a félképek jelennek meg, ahogy érkeznek az adótól. (Egyes 100 Hz-es analóg tévék, mint az én régi Sony-m is, képesek arra, hogy a képet kimerevítsék. Ezt persze úgy érik el, hogy bedigizik az analóg jelet, letárolják és azt jelenítik meg)
 • jtkft
  #50
  Egyébként sehol nincs dvb-t tuner, én olyat keresek ami autóban használható. A boltokban csak olyan kiirás van, hogy a készülék nem alkalmas a hazai sugárzás vételére, mert a környező országok mpeg2-t használnak nálunk meg mpeg4-es a sugárzás!
 • Zoli007
  #49
  Elolvastál egy Wikipedia cikket, és most te vagy a király? Miért nem linkelted ehelyett: "Mert a "rendes" 1080i 1920x1080 felbontást jelent..."
 • Zoli007
  #48
  De hány sort visz át egyszerre? 540-et. Tudom hogy működik az interlaced eljárás, csak az a gond, hogy a HD cuccok mind progresszívek, és a deinterlacelt kép soha nem lesz olyan jó, mint a progresszív.
 • PR0DIGY
  #47
  Te beszélsz hülyeséget. Lásd itt.
  A "rendes" 1080i 1920x1080, tehát ha veszel egy képkockát, akkor az 1920x1080 méretű (itt nem térek ki, hogy valójában 1088 soros, a kompatibilitás miatt), és ez követően lesz deinterlace-elve, ezért nem mondhatjuk ki kategorikusan, hogy 1920x540.

  Egyébként a hozzászólásomban arra próbáltam reflektálni, hogy a vízszintes felbontást már most (!) 1440-re vették le 1920-ról és az nem "rendes" 1080i.

 • Papi65
  #46
  Utálom a STB-t!
  1. Az UPC Thomson box, rögzítésre alkalmas de a rögzített anyagot nem lehet archiválni (kiírni) csak "valós időben" (1órás film=1óra).Hiába van hátul USB és ethernet csatlakozó, jelenleg nem használható semmire. Az átjászás alatt természetesen más nem nézhető.Mivel csak 2 euroscard csatlakozója van (tv és video felirattal) a HD minőség felejtős, igaz az előfizetésem sem tartalmazza.
  2. A kábel STB miatt felesleges TV-t venni, hiszen csak mint monitor üzemel.
  A kábeltv társaságok nem alkalmazzák a DVB-C tunereket,ragaszkodnak a saját, kártyás STB-hez -készülékekenként.
  3. Szerintem a digitális átállás haszna hazánkban 90% a szolgáltatóké 10% a felhasználóké - akik fizetik - csoda, hogy nem fogy?
  4. Egy normális kábelszolgáltató maradna az analóg rendszernél (zárt láncú rendszerekre nem kötelező az átállás) es szélessávú NETre fejlesztene: akinek HD kell, töltse le és nézze!
 • WoodrowWilson
  #45
  És majd ha nem néz senki tévét, reklámokkal tele, akkor ki fog neked az internetre ingyér gyártani sorozatokat, filmeket meg Time Warpot?
 • balozsi
  #44
  Ha megszűnik az analóg földfelszíni, ezentúl szettoppox kell ahhoz, hogy kistévét nézzek mondjuk kertben-teraszon vagy kempingben? A vidéki nagymamák tömkelegének is szettoppox kell a konyhába a kistévéhez? Jól értem, minden egyes tévéhez kell majd ami van a ház körül?

  A másik: én gyakran veszek fel műsort (zenét, stb) tévéből. A videót nem lehet különálló tunerként használni, tehát azt a műsort kell nézni, amit éppen veszek. Persze ha van mellette szettoppox. Hurrá, fejlődik a technika. Közben a műsor színvonala meg olyan amilyen, úgy kell vadászni ha valami értelmeset akarsz nézni.
 • [HUN]FaTaL
  #43
  Egyetértek, de nincs tetőantenna. És ezek mellett a hulladék műsorok mellet nem is érzem egetrengető szükségességét.

  Egyébként a szobámba pl. el se férne egy TV így a gépen néznék maximum HD adást, viszont nincs TV aljzat, tehát nem az antenna ára a gond sokkal inkább a lakás szétverése.

  #42: Mert le lehet nyomni az emberek torkán ennyiért is. Vagyis a cikk szerint mégsem annyira. :D Lesz az még 10k is szerintem.
 • Epikurosz
  #42
  Nem értem, hogy mitől kerül 30k ft-ba egy STB...
 • willcox
  #41
  De az nem a teljes kép! A következő pillanatban kapja meg a másik felét, és így jön ki a teljes felbontás, amit ténylegesen látsz. Az interlaced eljárásnak ez a lényege!
 • willcox
  #40
  "1080interlaced éppen fele információt tartalmazza mint az 1080progressive. Szóval nem majdnem HD minőség, hanem fél HD minőség" - akkor nem ismered a szabványt. Mellesleg te akkor is teljes képet látsz, sosem látod külön a félképeket, mert nem olyan gyors a szemed. A tévé adásoknál az interlaced technológia az analóg adásokra is igaz.
  A 1080p nem a tévéadásokra jellemző, hanem BR, vagy 1080p-t is rögzíteni tudó kamerákra. Az én kamerám is tud Full HD-ban (1920x1080) progresszív módon (25p) rögzíteni (többek között).
 • willcox
  #39
  Véletlenül tudom, hogy mit jelent, de akkor te viszont nem.
 • llax
  #38
  Aki eddig is tetőantennát használt (jellemzően szélessávút), annak jó esetben nem kell újat vennie. Ha ugyanarról az adóállomásról veszi a digit jelet, még átállítania sem kell. Ha volt problémamentes analóg vétel, akkor csak a kábelt kell átdugnia a DVB-T vevőbe... Ha meg eddig is volt kábel/sat vétele nem fog átállni digit SD vétel miatt... Akinek meg HD kell, annak egy antenna felszerelése nem tétel az alkalmas TV ára mellett...
 • B0nFire
  #37
  szvsz a tévé, mint olyan kezd elavulni. És itt már régen nem arról szól a dolog, hogy analóg legyen vagy digitális. Szinte kivétel nélkül minden tartalom elérhető az interneten. Legyen szó filmről, zenei videóról, tévésorozatról, vagy akár ismeretterjesztő sorozatokról, amik az NGC-n, Spektrumon, Discoveryn mennek.

  Csak éppen az a különbség, hogy:

  1) A sorozatomat nem fogják csak úgy ukmukfukk megszakítani, ha nem elég nagy a nézettség, mint tette azt legutóbb az RTL a Sarah Connor krónikái kapcsán. 4 rész után szó nélkül levette műsorról.

  2) Nem szerda este 22:35-kor kell várakoznom a ViaSaton a következő epizódra (Odaát), amikor is keserűen veszem tudomásul, hogy már vége az évadnak, legközelebb egy fél év múlva folytatják (talán).

  3) Egy 40 perces epizódot nem szakítanak meg 2x 8-10 perc reklámmal és ajánlóval.

  4) Az igazán jó, korhatáros felnőtteknek szóló filmek gyakran kezdődnek este 11 után, így sokan még meg sem tudják nézni, pedig esetleg szeretnék.

  5) A tévé híradóban egy hétig szinte ugyanazokat a híreket adják, néha egy-egy frisset bedobnak, de ha hetente 1x néz meg valaki egy híradót, nem veszít semmit. Akkor már inkább választom az internetes hírportálok félóránként frissülő választékát.

  6) A letöltött filmen nem éktelenkedik a korhatár, a tévécsatorna logója, és még egy harmadik animált szar, ami beharangozó, de az animációja miatt elvonja a figyelmet. A 16:10-es 16:9-es vagy még szélesebb képet nem muszáj levágnom le 4:3-ra, mint a tévében szokás, amikor is elvész a képi információ 1/3-a.

  És lehetne még sorolni a végtelenségig, hogy miért nem érdemes egyszerűen tévét nézni. Én szsz nem is tudom, hogy mikor kapcsoltam be utoljára. Fizetek 44 csatorna után 7800 Ft-ot, és még csak nem is nézem. Ha édesanyám nem nézné a Barátok köztöt, már rég kiköttettem volna, de hát tekintettel vagyunk a családtagokra is ugye.

  Száz szónak is egy a vége, amire kíváncsi vagyok, azt letöltöm és megnézem. Így legalább azt is elkerülhetem, hogy a tévécsatornák előszeretettel ütköztetik a műsoraikat, és nem tud az ember köztük dönteni. Legutóbb a Discovery Time Warp c. sorozatát töltöttem le és néztem meg, amit a tévéelőfizetés mellett nem tehettem meg, mert a másikon éppen mindig akkor ment valami más.

  - Telly?
  - No, thanks.
 • Crane
  #36
  slickboy, mennyire igazad van! ;) Tökéletesen egyet értek.
  Ott tart Magyarországon a "piac", hogy - tessék leülni! - október 23-án, ünnepnapon becsönget hozzám két öltönyös f*kalap, hogy a T-Comtól jöttek, és ajánlanák nekem a digitális TV internet, meg telefonjukat egyben. Erre mondom, hogy rohadtul nem érdekel a TV, van mobiltelefonom, úgy hogy a vezetékesüket dugják fel, és sz*ok a netjükre is mert optikai 5-5Mb/s-os netem van, házassági szerződés nélkül (hűség nyilatkozat) fele annyiért, mint amit ők adnak, szal' kezitsókolom!
  Kérdem én: Hol az istenbe tart ez az ország, ha október 23-án a távközlési maffia is házal már?!
  Ja a meg a TESCO-s setup box analóg kimenettel... frankó! Majd a nagymamám ráköti a Junoszty TV-t. Az lesz ám a fejlődés! :D
 • [HUN]FaTaL
  #35
  A cikk nem 2012ről szól, hanem mostanról. Én nem mondtam, hogy nem lesz értelme, csak azt mondtam, hogy most még nincs értelme. Ráadásul tetőantennát is kéne venni. Most kábeltv van, viszont kipróbáltam a pc-n a DVB-T-t szobaantennával és meg se találja a csatornákat annyira gyenge itt a jel.