74
-
slickboy #34 Cikk utolsó soraival maximálisan egyetértek, épp elég SD-ben "élvezni" a tömény fekáliát ami tévéműsor címszó alatt kifolyik a tévéből, nem még pénzt áldozni, hogy digitális minőségben, HD felbontásban nézzük Maunikát, meg Győzikét és társaikat... -
slickboy #33 Elnézést, kicsit összemostam a digitális tévézéssel a Trékomot, de ugyanez a szitu, ha egyéb digitális közművet nézünk, egyszerűen több energiát fektet minden cég a díjcsomaggyártásba, mint a hálózatfejlesztésbe. -
slickboy #32 Kicsit off: Ott tartunk, hogy bazmeg a Magyar Telekon, alias Trékom, T-Sux, T-rex, ami tetszik, képtelen nekem analóg fővonalra cserélni GSM-RLL kapcsolódású telefonomat egy város közepén, ahol szomszédaimnak vígan van ilyen átlagos dolguk. Helyette ajánlgatják a xar mobilinternetüket, meg a tányéros tévéjüket, holott egy madzagon szeretném az egészet igénybevenni, de nem, akkor se....
A MINŐSÉGI digitális vagy ne adj isten a HD tévézés itt fényévekre van ebben az országban, egyszerűen nem tolják be alá a megfelelő infrastruktúrát, hálózatfejlesztési pénzből az eget is magentára meszelik a rohadt reklámjaikkal, mely reklámozott szolgáltatások nagy részét igénybe se vehetem mert MŰSZAKILAG nem lehetséges. Csak a szarkenegetés... -
#31 LPC = LDPC -
#30 "Szóval ha mpeg4-nél hiba korrekciót akarnának, akkor az megoldható lenne, csak éppen megnövelné a sugárzási sávszélt." - Meg is van oldva, úgy hívják hogy FEC. A DVB-T -nél a külső blokkok Reed-Solomon, a belső blokkok konvolúciós kódolást kapnak. A DVB-T2 -ben pedig a külső kódolás LPC a belső pedig BCH. Ezek nélkül 2m-re az adótoronytól sem tudnád nézni az adást.
-
#29 Ezt nem lehet így összehasonlítani. -
#28 MPEG4 elavult? Xvid, H.264 mond neked valamit? Blu-ray? -
#27 Hülyeséget beszélsz. 1080i = 1920x540 -
llax #26 Az 1000-1500Ft körüli "szociális csomagot" (felénk 6 csatorna 1200-ért) DVB-T vétellel ingyen foghatod. Legtöbb faluban jelen lévő "kis" kábelszolgáltatók 5-10eFt-os egyszeri belépési díjat kérnek (nálunk 8eHUF). Ha ehhez hozzáadsz néhány havi díjat, akkor annyiból vehetsz egy egyszerű, csak SD-re képes DVB-T vevőt, onnantól gyak. ugyanazok a csatornák ingyen nézhetők. Több száz faluban, sokszázezer ember jobban jár ezzel a megoldással. -
llax #25 Trágár szavak használata helyett az agyad is használd.
2012 azok számára is eljön, akiknek kábel nem elérhető, műholdas vételért sem akarnak (bírnak) havidíjat fizetni... Nekik marad a digitális SD-ben. Nem kevés emberről van szó. Egy kisnyugdíjas vagy létminimum alatt élő család is meg tud venni egy tizenpárezres (akkorra talán párezres) dekódert, ráadásul több csatornát nézhet szabadon, havidíj nélkül, alacsonyabb egyszeri költségért, mint amennyi sok kábel szolgáltató belépési díja... Nekik értelemszerűen az analóg lekapcsolásig nincs szükségük BVD-T vevőre, de ha hamarabb megveszik, akkortól is több csatornát nézhetnek a jelenlegi háromnál (esetleg +1-2 helyi). -
Komolytalan #24 Azon meg nem tudom elgondolkozott-e már valaki, hogy egyáltalán minek a földfelszíni sugárzás? Vidéken aki TVt akar nézni az már rég vett lavórt. Ja, nem is vette, mert hozzá vágja digi/upc, havi 1200Ft-ért. Kábeltv már 5000 fő alatti falukban is van sok helyen, azon is kb 1000Ft a 10-15 csatornás alapcsomag (nem 3!).
Most erre az egész földfelszíni ökörségre gondolom elköltenek néhány 10 milliárdot. Sokkal olcsóbban kijönne, ha azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a havi 1000Ft-os kiadást sem megtámogatnák a legkisebb digi/upc csomagot. Szerintem nagy tételben 500-ért is odaadnák, max nem volna benne eurosport. Ha a földfelszíni sugárzásra ráköltenek éves szinten csak 5 milliárd állami pénzt, abból ilyen 500Ft-os mini csomag kijönne 10Mhónapnyi, ami 833333 előfizetés. Ez eleve több a 700ezres számnál, de attól aki tényleg nem tudja kifizetni a havi 1000 pénzt meg valószínűleg sokkal több. Szóval a szokásos állami pazarlást láthatjuk. -
#23 És mi a fasznak nézzen az ember digitális adást sdben? Akkor már fele annyiért nézem a régi TVn analógon. -
Komolytalan #22 "nehany csatornan majdnem hd (1080i az 1080p-vel szemben)"
1080interlaced éppen fele információt tartalmazza mint az 1080progressive. Szóval nem majdnem HD minőség, hanem fél HD minőség.
"a digitalis jel vetele tobbnyire binaris, tehat vagy van vagy nincs, az atmenet abbol all, hogy neha van neha nincs, ettol kockasodik es torik szet a kep (konstans gyenge analog zaj helyett)"
A digitális jel nem többnyire, hanem mindig bináris, úgy 50 éve. A digitális információ szállítása során szoktak küldeni plusz biteket, amelyek a hibák felismerésére és javítására szolgálnak. A hiba felismerésére nagyon kevés bit is elég, pl a CRC32 több 1000 bytenál is megbízhatóan jelzi az átviteli hibát, ezért ezt alkalmazzák is gyakran. Viszont hiba korrekció az jellemzően az értékes byteok méret 10-15%-a kell hogy legyen ahhoz, hogy kisebb hibákat tudjon korrigálni. Lásd adat CD: 2352 byteos szektorból 2048 byte adat, 304 byte hiba korrekcióhoz információ (ráadásul nem is azé a szektoré, amelyikben tárolva van, hanem egy tök másiké, hogy ne egyszerre sérüljön). Ezért van az, hogy sugárirányban karcolt CDk simán olvashatóak, csak lassabbak (át kell pozíciónálni 1 másik szektorra a hiba korrekciós bitekért). Szóval ha mpeg4-nél hiba korrekciót akarnának, akkor az megoldható lenne, csak éppen megnövelné a sugárzási sávszélt.
"az mpeg4 tomorites jo, de inkabb csak mobiltelefon meretu kijezokhoz es youtube-hoz valo"
Nincs olyan hogy mpeg4 tömörítés. Mpeg4 egy formátum, amihez lehet írni tömörítőt. Ez a legnagyobb baja, hogy bárki írhat rá encodert. Ha van egy filmed, és csinálsz belőle egy mpeg4 formátumú folyamatos piros téglalapot, akkor az is mpeg4 tömörítés, csak kevéssé veszi figyelembe a forrás képi világát. Az mpeg4 tömörítés minősége azon múlik, hogy a forrást milyen szinten sikerül analizálni. Maga a formátum képes jó minőségben tárolni. Más kérdés az, hogy ha hardware-es, 1 menetes, uni-directional, fisifosi algoritmussal van tömörítve, akkor szar lesz a minősége. Főleg azért, mert minden kínai dzsunka-harcos mpeg4 encodert csinál mostanában, és egyik szarabb minőséget produkál mint a másik, legyen szó hardveres megoldásról is akár. -
PR0DIGY #21 mpeg4 != HD
Lásd a 2 mbiten adott "digitális minőséget". -
PR0DIGY #20 Itt azért olyan szar a képminőség, mert 2 mbites sávszélre tömörítik pl. az RTL-t és TV2-t. Ezek után egy jobb analóg adás képe megfelel a digitális HD-nak. Fejlődünk, csak kár, hogy visszafelé. -
PR0DIGY #19 A H.264 (AVC) is mpeg4. -
#18 Az mpeg4 már elavult technológia. A korszerűbb rendszerek már H264-el tömörítenek. Nekünk akkor miért kell ezt a szart bevezetni? -
PR0DIGY #17 Mondd már hol adnak DVB-T-n rendes 1080i-ben??
Mert a "rendes" 1080i 1920x1080 felbontást jelent, ők meg csak 1440x1080-ban adnak! Ráadásul csatornánként CBR 7 mbit sávszélen. És ahogy az idő mutatja, a jövőben ez már csak rosszabb lesz. -
#16 Ránkerőltetik ezt a szart, holott, nálunk nincs is szükség megszüntetni az analóg frekvenciákat.
Az egész az USA-ból indult, mert elfogytak az analóg frekvenciák és a digitális adásokat nem tudták hol sugározni. Itt bőven megférne a két technológia egymás mellett, nem értem, hogy miért kell rákényszeríteni az embereket arra, hogy még több felesleges kütyűjük legyen. Most lesz két távirányíró, elfelejthetem a sleep üzemmódot, amit minden este használok, stb.
És az is pofátlanság, hogy az üzletekben még nemhogy árulnak, hanem többségben vannak azok a tévék, amik csak két évig lesznek csak jók, és erről a vevők jelentős része semmit sem tud, mert elvakítkák az akció feliratok. -
llax #15 Nem "kötelező" HD tv-t venni. Egy tizenpárezres dekóderrel bármely tv-n nézhető a kódolatlan digit adás SD-ben. Azok a dekóderek drágábbak, amelyek alkalmasak kódolt adásokhoz (kártyahely), illetve képesek a HD adás továbbítására a tv felé. De HD dekóderekből is vanak már analóg kimenetek nélküli változatok (csak HDMI kimenet) azok szintén olcsóbbak (de nálunk valamiért nem ezeket forgalmazzák)... -
Crane #14 Ja, tényleg, minden magyar embernek van zseben 150-300 ezer forintja gyorsan venni egy HD TV-t a nagy büdös semmiért. Mert most mit fog nézni rajta HD-ban? A híradót?!! Hát az tényleg HD-ban kell nézni! :D
Én kiköttetem a kábeltévét. Dögöljön éhen az összes csatorna(kanális). Vettem egy projectort 100 ezerért, és 2.5 méteres képátlóban nézem a reklámmentes film gyűjteményünket.
Nem mondja az idióta kölök' a hátam mögött előre a filmet, nem fagyok meg a klímától. Azt nézek, és akkor, amit akarok, annyiszor, amennyiszer akarom.
És, teszek egy nagy barna kupacot a HD adásra. :D
-
Exen #13 Először is kvp:
Ne haragudj, de nálunk is ez a ... 3 adó van. Egy felénk el sem húzták a kábelt, pedig főúton lakunk, nem is annyira városban. Kábel TV meg csak nettel együtt érdekelne, így ennek az az eredménye, hogy szüleim nézik unalmukban, én meg szinte egyáltalán nem (F1 + 1-2 ritka jó film). Természetesen ehhez a TV elég alacsony színvonala is hozzájárul jó pár műsor esetében. Én is bűntetném őket.
Az a helyzet, hogy mi a tokaji állomásról kapjuk az adást, annak szereléséről semmi információt nem kapunk, csak keresgélés után hallottunk, hogy talán év végére befejezik, ami szerintem elég sok idő.
A legtöbb ember nincs tisztában azzal sem, hogy mit jelent a DVB-T. Dekódert így konkrétan még én sem láttam üzletben a TV-hez, igaz nem is nagyon kerestem, de a cikkben sem említik meg véletlenül sem ennek az árát.
Már egy ideje eleve ki kellett volna tíltani a digitális adás fogására nem alkalmas TV-ket, mint Németországban, vagy kötelezni a boltokat, hogy dekóderrel együtt adják el. Igen nekünk mindig el lehet adni a régit...
Így aztán nem kell csodálkozni, hogy főleg válság idején a francnak sincs kedve költeni semmire, mondom én aki szinte egyáltalán nem néz TV-t.
Lehet nem jól látom, de szerintem azért akad igazság a véleményemben, így a fentieken annyira nem kellene csodálkozni. Jah, és am. átállni, aztán hírdetni és várni a lakosságot nem egy őrdöngős feladat, ez csxak műbalhé és mutogatás és kifogáskeresés szerintem... -
torcipepe #12 miért nem lehet úgy megcsinálni, mint PC-n?? megvan adva a kép felbontása, aztán a felhasználó majd eldönti, hogy eredeti méretben, nagyítva, fekete csíkkal kétoldalt, szélét levágva, széthúzva nézi.
tesóm pl az utóbbi módon tévézik. a legszebb az m1 hd adása, fekete csík alul-felül és széthúzva vízszintesen.
meg könyörgöm, hd redy tv és 1024*768-as felbontást tud a VGA bemeneten, olyan torz a kép, hogy rossz nézni. és egy szélesvásznú filmet nézve a kép fele fekete. -
#11 A tartalom miatt nem is igazan lenyeges a HD, inkabb veszek egy fitness berletet. ;S -
Szefmester #10 én inkább nézek fekete csíkokat a széleken, mintsem csonka vagy torz képet bámuljak.. "jahj nem jó mert az nem fullszkrín.. istenem vége a világnak hát ezí vettünk hádétévét?"
konkrétan azt is sajnálom hogy nem alig lehet kapni CRT monitorokat a géphez.. kicsit jobban lekezeli a felbontásbeli változásokat, és nem lesz szarabb a képe valaminek mert nem natív felbontásban használom, ami egy nagy monitornál vagy fullHD és akkor kell egy komoly pc egy mai játékhoz, vagy kissebb felbontáson rondbb a kép mint amikor megjelent.. jó 5éve.. -
Szefmester #9 nézz utána a betűjelzésnek a szám mögött.. sooook sok érdekes infó lesz.. -
Grifidos #8 Szó mi szó, néhány adás igencsak pixeles tud lenni digitálisan és valóban visszasírható néha a régi analóg adás. (nem a HD adásokról beszélek, bár ott is van/volt pár baki főleg az élő közvetitéseknél)
Nem csak a digitális adásra kellene átállni, hanem a tv adók tulajdonosait is kötelezni kellene, hogy álljanak át a 16:9-es képarányra.
Ezt pedig még megtámogani azzal, hogy jól végig kellene bírságolni a tv forgalmazó cégeket "hiányos tájékoztatásra" hivatkozva, amikor megpróbálják rátukmálni a kizárólag DVB-T tunerrel rendelkező tv készülékeket olyanokra akiknek a DVB-C-re van szükségük és a tv magyar leírásában nem szerepel, hogy van-e benne DVB-C tuner is. Az emberek többsége azt sem tudja miről van szó, ha amerikában lennénk már végigpereltem volna őket és egy yachton süttetném a hasamat. -
willcox #7 A 1080i miért "majdnem" HD? -
#6 lol, nekem is vegyetek egyet -
#5 Pont tegnaop mondtam anyámnak hogy vegyen egy plazma tévét mert Hd ban akarok tv--zni. erre ő: oké, vedd ki a bankkártyámat, mindjárt át is megyünk és veszünk egyet... -
kvp #4 Egyaltalan kik azok akik jelenleg meg antennaval nezik azt a harom tv csatornat amit igy fogni lehet? Jo esellyel olyanok akik nem akarnak es nem tudnak semmilyen mas technologiat megvasarolni. Oket nem igazan lehet elerni, csak ha ingyen osztogatjak a dekodereket. Viszont ahhoz tul gyenge a digitalis adoteljesitmeny, hogy ugyanakkora teruletet lefedjenek mint eddig. Mindenki mas meg vagy kabeles vagy muholdas sugarzasu musort nez, oket nem erinti a digitalis atallas.
ps: Kepminoseg:
-nehany csatornan majdnem hd (1080i az 1080p-vel szemben)
-a tobbi csatornan meg a regi sd (576i)
-a majdnem hd musorok jo resze is sd, csak felskalazzak, ami rosszabb mintha ugyanezt a vevoegyseg csinalna, raadasul meg tobb helyet is foglalnak
-a digitalis jel vetele tobbnyire binaris, tehat vagy van vagy nincs, az atmenet abbol all, hogy neha van neha nincs, ettol kockasodik es torik szet a kep (konstans gyenge analog zaj helyett)
-az mpeg4 tomorites jo, de inkabb csak mobiltelefon meretu kijezokhoz es youtube-hoz valo (ez a ket hely az ahol a vilag tobbi reszen ezt a technologiat hasznaljak) a hd youtube viszont mar lassan atlep a magyar digitalis tv minosegen, viszont az orszagban ennel jobbat ezzel a technikaval nem lehet, csak ha tovabb csokkentik a foghato csatornanak szamat (mondjuk 3-ra) -
#3 az m1, m2, duna sugarzasi monosegevel nincs gond, rendes 1080i-t nyomnak. a gond ott van, hogy az adasok 90%-a nem hd, igy aztan elegge mosott a kep, aranytalanul ki van nyujtva vagy a 2 oldala fekete a dolognak. rtl, tv2 megsokkalrosszabb, azok megcsak nem is hd-ban sugaroznak, hanem vmi 576i-ben, a alig lehet a fos analog minosegetol megkulonboztetni. -
willcox #2 Szerintem te még nem láttál HD adást. Én naponta nézem, de zabkását nem találtam. -
Spectrum #1 A Magyarországon választott mpeg4-es tömörítés olyan gyengére sikeredett, hogy aki látott ilyen képet, az visszasírja az analóg adást. Hiába lesz hd az adás, ha zabkását látni a film helyett.