151
Bakay-féle tankönyvek
-
Vlala #31 Véleményem szerint inkább ebből tanulja a gyerkőc a történelmet, mint az internetről. Még a végén a Szentháromság helyett a Szent Harmadik Birodalmat, az esti ima előtt pedig horogkeresztet fog vetni. De nincs ezzel semmi probléma, máshol is így csinálják ezt... pl. a South Parkban. -
#30 Húhúhúúúúú..... -
#29 Hagyd csak, Te már újfasisztaneonáci vagy:( -
dieselG #28 Egyáltalán mi a baj abban, ha a korábbiakhoz képest nemzetközpontúbb a történelemkönyv? Ha például a cseheknek, lengyeleknek, tótoknak, románoknak lehet, nekünk miért nem?
Csak nálunk fenyeget az a veszély, hogy az ötödikesforma kiskölök SS egyenruhában megy karlengetve suliba, Heil Hitlerezve és Tutto avanti Benito Mussolini-t kiáltani? Barmok.
Képzeljétek el, hogy szüleink idejében véletlenül se szerepeltek a történelemkönyvekben, se az atlaszban a(z akkor) visszacsatolt területeinkről szóló rész. Kihagyták szándékosan, utána lehet nézni.
Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy ezekben az agymosott, kulturálisan és erkölcsileg züllött időkben egyáltalán megjelent egy ilyen könyv a sulik számára, számba véve a legendákat ÉS a tényeket, mint minden népcsoport esetében. Akinek ez nem tetszik, írassa a gyerekét Lauder Javnéba, és ez baráti javaslat volt részemről. -
#26 a magyar történelemből azt kéne megtanulni, miért van az, hogy 1000 év alatt minden fontos háborút elveszítettünk, és oda lett az ország legjobb része... ha már hülyék voltak az őseink, mi okulhatnánk a hibáikból (bár nem úgy áll a helyzet...) -
#25 "Különben sem néz ki töri tankönyvnek, nincs benne szó az egyetemes csak a magyar történelemről."
Belepillantottam, és elsőre azt olvastam, hogy egyes bibliai történetek csupán legendák, mert nincs rájuk történelmi bizonyíték. Egyrészt ez nem magyar történelem, másrészt féltéglát beletenném az arcába annak, aki ilyen kijelent. -
#23 Jó, nem tudtam jobbat írni, hogy ne legyen politika is belőle. :p -
spect16 #22 Hányni szabad?
Ezt az újfajta történelem tanítást egyfajta agymosásnak lehet-e nézni? -
#21 az agyunk über alles helyett liberállesz :) -
#20 Egy 2004-es tankönyv miatt mi ez a nagy meglepődés. Ez anno is téma volt, ha jól rémlik, akkor került először komolyabban előtérbe az a probléma, hogy kvázi ellenőrizetlenül jelenhetnek meg tankönyvek, és a tanárok dönthetik el, melyiket is vetetik meg a nebuló szüleivel.
Mindenesetre egy gyerekeknek szánt történelemkönyvbe ilyen mondatot leírni pedagógiai demagógia (ie.: minősíti az írói szakképzettségét):
"Aki ilyesmit állít, az hamis és hazug meséket ad elő!"
Hajrá, ugrasszuk egymásnak baltával már gyerekkorban a nézeteket, zavarjuk össze a kis fejét, szokja csak meg mi vár rá az életben. :) -
#19 gusztustalan mondatszerkezetek... -
Cat 02 #18 Erre van igény, ilyen könyveket csinálnak...
Mondjuk én csak belenéztem, de ebben képeken kívül van valami értelmes is ? :D -
#17 Miért a tudományosba van és nem a gumiban?
Oké hogy Bakay egy holdkóros áltudós, de az elmúlt 100 (vagy 20...) évben nem csak ő az egyetlen. Lehetett volna értelmesebben is nyitni neki témát, alcímnek meg olyasmit adni ami az összes kamu történelmet oktató kiadványra utal.
Amúgy meg úgyse használják sehol, akkor pedig súlytalan a dolog. Különben sem néz ki töri tankönyvnek, nincs benne szó az egyetemes csak a magyar történelemről. -
#16 Hát nem egészen komoly. :)
De a prejoratív "magyarkodás" szót szerintem ne használjuk!Mindentől függetlenül! -
#15 "Az újkorban a mûvészetek és a szellemi
foglalkozások is érdeklõdése homlokterébe kerültek" ?!?! :))))))) -
#14 Csak beleolvasgattam, de utos:) Vallasos, "Nagy Magyar" tortenelem konyv;)
De a leirasok sem "rosszak":
"zsidóság – Sémi (szemita) eredetû népcsoport jellegzetes
külsõ jegyekkel, amely a történelmi ókorban
keletkezett vallást gyakorol. Általánosságban
elmondható, hogy kereskedelemmel, pénzváltással,
hitellel, banki tevékenységgel foglalkozik.
Az újkorban a mûvészetek és a szellemi
foglalkozások is érdeklõdése homlokterébe kerültek." -
#13 Olvasd el #5-ben idézett szöveget, szerinted ez most komoly? -
#12 És mi a baj a "magyarkodásban"?Talán a pirézekről kellene szólni egy magyar történelem tankönyveknek? xD
Egyáltán miért használjátok ezt a gyalázatos szót? -
#11 amúgy, sztem úgy se lehet erről (ezekről) a jelenség(ek)ről beszélni anélkül, hogy ne csapna át az egész politizálásba. ami persze nem csoda, mert mint #4 is írta itt rendszeresen újraírják a történelmet, hol politikai megrendelésre, hol megrendelés se kell, csak valaki alulról akar jól helyezkedni.
De (!) azért ne felejtsük el, hogy bárki bármikor írhat egy olyan könyvet, hogy Történelem X. osztályosoknak, amiben vázolja, hogy 6000 évvel ezelőtt hogyan mászott rá a 4 teknősre az elefánt és annak hátára miként kerültek az emberek. A lényeg az, hogy milyen könyveket írnak elő/engedélyeznek az állami iskolákban. (Aki külön pénzen, vagy külön indíttatásból, a szélsőséges elvei által vezérelve baromságokra taníttatja a gyerekét, annak a gyereke amúgy is kényszerítve lesz a nem objektív, sokszor tényeknek ellentmondó, vagy légből-kapott ismeretek elsajátítására.) -
#10 Nem semmi, ez csak engem erősít meg. Remélem mire egyetemre mennek elfelejtik az ő érdekükben, ha törit tanulnak ott akkor nagyon fontosak az általánosan elfogadott álláspontok és azt kell megtanulni, nem az ilyen magyar álmodozásokat. -
#9 Úgyis jönni fognak a megszállott történelembuzik, akik bebizonyítják, hogy igenis ez az igazság, és minden egyéb történelem amit tanítanak az iskolákban hazugság. Linkelnek majd sok szép írást, előadást, amiket neves, nagy tudású, ámde megvezetett többség által kitaszított történészek írtak. -
#8 Én csak éppen az 5.-es könyv elejébe néztem bele, van egy ábra, a Kárpát-Medence Magyarságáról szól. (7. oldal)
És Jugoszlávia még mindig létezik a tankönyvszerkesztők szerint, ez érdekes... :) -
#7 Nekem ami feltűnt elsőre, hogy mintha erőteljes magyarkodás lenne benne, de lehet csak én értelmezem félre. Az elején bemutatják, hogy hány magyar él a világ különböző pontjain, képeket mutatnak népviseletbe öltözött magyar csajokról stb. Én könyvemben még nem volt ilyen pedig nem oly rég érettségiztem és emlékszem az általános iskolás töri könyvemre, tárgyilagosabb volt. -
#6 Oldalszámokat kérünk. :D -
#5 én is csak egyikbe néztem bele.
"Igen ám, csakhogy néhány
alán mondattól eltekintve, sem a szkítáktól, sem
a szarmatáktól, sem a hunoktól, sem az avaroktól nem
maradt fenn egyetlen egy kifogástalanul értelmezhető nyelvemlék* sem, így tehát nincs elvi akadálya annak,
hogy genetikailag* és nyelvileg is rokon népeknek tekintsük
őket, akiknek a nyelve is közel kellett álljon a
miénkhez! Ezek a népek ugyanis már két és fél ezer
éve itt éltek a Kárpát-medencében, ahol a hegyeket, a
völgyeket, a patakokat, a folyókat, a dűlőket, a tavakat, a dombságokat, a láposokat, az erdõket az itt élõk névvel
ruházták fel s a Kárpát-medencei tizenötezer helynév
túlnyomó többsége magyarul hangzik!"
"Mind a szkítáknak, mind a hunoknak hatalmas
és népes birodalmuk volt, falvakban, városokban laktak,
erõdítményeik, váraik voltak, földet mûveltek és
állatokat tenyésztettek, ipart és kereskedelmet ûztek,
magas mûvészettel gyönyörû alkotásokat hoztak létre.
Hatalmas birodalmak ugyanis nem létezhetnek
örökké kóborló vándorszekeresek és állatokat terelgetõ lovas pásztorok összeverõdésébõl. Ezeknek a lovas
népeknek is rendes házakban kellett lakniuk, kézmûves
mûhelyeik, bányáik és fémfeldolgozó iparuk kellett
legyen, földjeiket nem hagyhatták parlagon, kereskedelmi
és hadi utak nélkül mozdulni sem tudtak
volna. Házaiknak, településeiknek, váraiknak azonban
a földben alig maradt nyoma.
Mi hát a titok nyitja, mi a rejtély kulcsa?
Évezredekkel ezelõtt az ember egyik legfontosabb
építõanyaga a fa volt. Fából készültek a házak,
a paloták, a templomok, a háztartási eszközök."
"Nem lehet tehát szembeállítani a földbevájt, sáros,
nedves „gödörlakásokban”* meghúzódó primitív
barbárokat* a kõbõl, téglából és tetõfedõ cserépbõl készült
gyönyörû palotákban élõ „civilizált”* nyugateurópai
lakossággal. Egyébként az újkorban is, például
Kanadában és az Egyesült Államokban, a vidéki lakosság
zöme manapság is fa házakban él." -
#4 a torikonyvek 90%at belinkehentned igy. Kicsit kesobb meg a maradek 10%ot, mert itt 20 evente valtozik a tortenelem :) -
#3 konkrétan mi a baj velük?
sry nincs kedvem végigbogarászni őket -
#2 érdekes.. :D -
gulyasandras #1 ötödik osztály
hatodik osztály
Érdekelne, hogy ki mit gondol ezekről a tankönyvekről.
Részemről: hanyattestem a döbbenettől.