136
  • bakagaijin
    Hát, lehet hogy az ember mire ötven-hatvan éves lesz, addigra... Khömmm, ne politizáljunk :).
  • kakateve
    "mitől van olyan érzésem hogy Sanyixon és néhány embneren kívül ide LÁMÁK járnak osztani az észt , nekünk, 30 éves számtek tapasztalattal a hátunk megett..."

Azért ez már vicc. Amennyi hülyeséget összehordtál... szakember úr... Olyan vagy, mint a Mekk mester. Mindenhez értesz, de mégsem.
  • kakateve
    Fiam, én azt mondtam, hogy az lesz és nem azt, hogy az. Érezd már a különbséget mielőtt beszólnál...
  • Gamecube86
    30 év tapasztalat? :O
    Nekem 23 év élet tapasztalatom van :D Get a life....
  • bakagaijin
    Ez egy verseny. Unix/solarisos rendszergazdákat pl. a Sun is képez és ad is el rabszolgának, tehát van piaca. Novell, IBM, RH erősen nyomul, szerintem tényleg van verseny a szerverpiacon.

Bár szerintem az is erősen meghatározza a szerverigényt, hogy a szolgáltatás amit futtatnak rajta az milyen oprendszeren futhat, mert egyáltalán nem jellemző az a válasz, hogy IS. Nem véletlen, hogy vms-nek is van még piaca :)).

De hogy mentünk el szerver irányba? Ez nem full desktop cucc?
  • A1274815
    "Soha nem fogod felfogni, hogy leszarjuk a 30 éves tapasztalataidat, ha saját tapasztalatból látjuk, hogy ebben nincs igazad?"

30(?) éves(?) "tapasztalat"(?) arrakistornál???
    Ugyan legfeljebb 19 lehet. Bár ő úgy is akkora Übermensch, hogy születése előtt 11 évvel már orrba-szájba nyomta az Ubuntus EEE-PC-én a Fast(?)Aero(?)-es XP-jét VirtualBoxba'.
  • Sanyix
    "Windowst létesítjük előnyben (szerverként is) - mondván úgyis azt fogunk használni nagyobb valószínűséggel a több lehetősége miatt."

:D biztos nagytudású ember tanít :D
  • Balumann
    Soha nem fogod felfogni, hogy leszarjuk a 30 éves tapasztalataidat, ha saját tapasztalatból látjuk, hogy ebben nincs igazad? Így van, nálam a Win 7 perfektül működik, gyors, bármit elérek 5 mp alatt, minden program megvan és nagyon gyorsan elfut, és tudok rajta játszani is. Win XP jó volt de idővel instabil és sok hiányossága volt, Vista lassú volt, Win 7 meg már közelít a tökéleteshez.

Rendszergazda szakképzésre járok, tanulunk Linuxot is (és linux szerver adminisztrációt is), de a Windowst létesítjük előnyben (szerverként is) - mondván úgyis azt fogunk használni nagyobb valószínűséggel a több lehetősége miatt.

Kereső mindig volt mindenhol, win 7-en a gyorsindítás nem a teljes kereső, a startmenüben és a saját fájljai között keres, és nálam konkrétan egyből kiadja azokat, van jópárszáz bejegyzésem, telepítésem pedig. De nyilván mi vagyunk a lámák, hogy nekünk működik...
  • Flang3r
    [b]tudjuk, nek"tek" MájKÉMszaft szószóló"k"nak mindig minden tökéletes, ha a Viszta és az utána következő trójai kémprogramokról esik szó.
  • Flang3r
    hagyjátok már ezt az idijóta keresést, minthogyha ez valami qrva nafy vaszsiszdasz lenne vaze, már 1990-ben DOS NAVIGATOR-ban volt olyan keresés ami az xp szaros kiskutyás idijóta keresését a földbe döngölve megalázza, mert hogy az mi a l*f*szt keres azt én nem tudom, de nekem még az életbe nem talált meg semmit bármit írtam be oda, pedig utána a Total Commander 1.1 másodperc alatt megtalálta mindenféle idijóta indexelés nélkül egy 500ezer fájlt tartalmazó sohanemdefragolt régi fos 20 gigás winyóról...

mitől van olyan érzésem hogy Sanyixon és néhány embneren kívül ide LÁMÁK járnak osztani az észt , nekünk, 30 éves számtek tapasztalattal a hátunk megett...
  • Sanyix
    hülyeség... ugyanolyan gyors volt az sp1 is. Ellenhype volt semmi más. Most a w7-nél meg pozitív hype van... azt meg istenítik úgy, hogy annyira azért nem jó mint amilyennek mondják.
  • caprocorno
    Nem vitatkozom. Pláne nem egy 20 géppel "testelő" emberrel. Nekem mindössze 3 van. Két XP-s és egy Vista-s. A Vista ‎2006. ‎november ‎2., ‏‎13:18:34-kor lett feltelepítve. Ezen dolgozo a legtöbbet. A másik két XP-s gépet másfél-kétévente egyszer újra rakom, mert lassul, hiába a külömböző varázsprogramokkal való tisztogatás, ez akkor is így van. A Vista fut ‎2006. ‎november ‎2., ‏‎13:18:34-óta, és ez idő alatt kb 2szer fagyott le. Mondjuk az in kább user-error volt. Namost ezek után nehezen fogsz meggyőzni az igazadról, persze tudom, hogy ez kölcsönös:) További kellemes tesztelgetést!
  • Balumann
    Vista SP1 -el én is ugyan így jártam, ahogy olvastam sp2 után lett gyors - avagy használható, és szidtam is rendesen. Win 7 viszont nagyszerű.
  • Ability
    Én nem ismerem a nyelvet, sőt, amikor belenéztem egynek a forrásába, akkor nem tűnt vészesnek, de eddig mindekitől azt hallottam, hogy undorító nyelv és nem is annyira könnyű. Bár ugye a felhasználási terület is fontos. Viszont nekem sok py-ban készült programom van. MSN kliens, zenelejátszó, stb.
  • n3whous3
    hagyd rá, ő "bebizonyította"
  • n3whous3
    szerintem ezt mindenki komolyan is fogja venni, értelem az zúg belőle
  • PhilipMorris
    nekem érdekes 1 éve tökéletesen gyorsan működik egy vista ultimate
  • PhilipMorris
    Főleg Sanyix hosszászólásai stílusát nézve nem nézem ki belőle hogy 1 hónap alatt kiismer egy új rendszert.
  • Flang3r
    sok felmerülő kérdésre sok válasz, csak szép sorjában:

használni egy percig sem használtam a Visztát semmire, viszont legalább 2-3 hétig folyamatosan teszteltem még anno a megjelenése tájékán és még pár napig az SP1 megjelenése idején adtam még neki egy utolsó-utáni esélyt is, hátha mégiscsak jólesz ez valamire alapon (gondoltam én kis naív) a vLite csomaggal faragtam egy CD-s verziót is, ezt is kipróbáltam: összehullott.. A kiheréletlen pedig olyan gyöngén muzsikált nekem több gépben is, (köztük nem egy 3 Ghz feletti gép sok giga rammal) hogy a megbízóim tudatosan és előre megfontolt szándékkal azért fizettek nekem, sok esetben, hogy sikáljam le nekik és telepítsek a helyébe Windows XP-t, mert nekik nem sikerült (nincs hozzá driver, BIOS kib*szás miatt stb...)

A másik gyors válaszom az az hogy az ASUS EEE PC az nekem csak a mostani használati gépem, de ezen kívül minimum 20 régebbi és erősebb gép vegyesen folyamatosan a rendelkezésemre áll, amiken OS-eket testelhetek, és testelek is.

Rendszerint a Visztán alapuló dolgokat erősebb konfigokon szoktam volt testelni, de ugyanolyan lassú szarok voltak minding is akárhány gigaherc és akár hány giga ramot zabáltak meg, mint egy másik cikkben ezt már elég szájbarágósan bebizonyítottam, a Viszta és az azokon alapuló OS-ek nem a megbízhatóság, hanem a gusztostalan trójai megfigyelések talajára épültek rá, ezért az olyan dolgok , amelyek más OS-eknél maguktól értetődnek, mint pl. a felhasználói élmény, gyorsaság, méret, mind-mind másodlagos prioritást "élveznek".
  • PhilipMorris
    ezt aláírom, de egy oprendszer megismeréséhez teljes ki ismeréséhez nem elég 2 hónap. az xp szerintem a mai napig tudna újat mutatni nagyon sok mindenkinek.
  • n3whous3
    hm akkor ezért a nagy felhajtás körülötte, bent az egyetemen is most ráerősítettek bizonyos dolgokkal kapcsolatban phytonra
  • bakagaijin
    Lehet, hogy a KDE plasmoid-okra gondolt :). Python, mint kurvanehéz nyelv?!?

n3whous3, igen, már jórégen megmondták, hogy azt fogják felhasználni és csak csomagolják-brandelik.
  • Ability
    Hát lehet C-ben is fejleszteni rá, és végülis a Python is egy cross-platform nyelv, de utóbbi az unix körökben népszerűbb. :]

(Vagyis nem feltétlen népszerűbb, de unix platformokon jobban alkalmazzák.)
  • Ability
    Tálca csoportosítást ki lehet kapcsolni. Az indexelővel csak annyi a baj, hogy belassul. De adhatsz neki egyedi mappát, csak semmi értelme.
  • n3whous3
    Látszik mekkora kommersz emberek vagytok, büdös életbe nem szagoltatok volna bele a linuxba, mert szar a reklámja, erre jön egy linux-copy és mivel a magasságos google írja, ezért fú egyből.
  • n3whous3
    nem C-t akartál te mondani linuxszal kapcsolatban?...
  • n3whous3
    de amúgy most ezek a képek hol érdekelnek minket, ez full ubuntu
  • Gabo
    A hozzászólásodból bárki számára kiderül hogy egy percig sem vetted a fáradtságot, hogy megértsd és megismerd a linux működését. Arra sem vetted a fáradtságot, hogy egy kicsit is utánanézz, hogy az Ubuntut miért és milyen elvek alapján fejlesztik. Azt kellene megértened, hogy a linux nem windows. (Szerencsére!)
    Nem találkoztam egyszer sem olyan problémával, hogy a hivatalos, ellenőrzött repoból kiválasztott csomagoknál bármilyen függőségi gond lett volna. Sőt a külön letöltött deb csomagok függőségeinek a kezelése is megoldott.
    Nagyon kevés olyan dolog van, amit ne lehetne az open source források között megtalálni. Innentől nincs senki rákényszerítve, hogy ismeretlen forrásból, ismeretlen cuccokat töltsön le és telepítsen a gépére. Vagy tisztában vagy vele, hogy az általad választott "ingyenes" windows szoftver miket tartalmaz, mit hova pakol telepítés közben és mit is távolít el uninstallkor? Kétlem.
    Gondolom az is egy megmagyarázhatatlan probléma számodra, hogy az Ubuntu miért nem tartalmazza a videó és hang codekkek többségét. Ehhez talán nem ártana tisztában lenned azzal, hogy a világon akadnak olyan országok, ahol ezeknek a codek csomagoknak a beszerzése jogdíjhoz, térítéshez kötött. Ahhoz, hogy az Ubuntu ingyen és szabadon terjeszthető legyen ezek a csomagok nem kerülnek bele alapból, de kb. 2 perc alatt telepíthetőek a hivatalos repokból. Ennek utána nézni 5 percig sem tart.
    Ha szerinted a linux anyagok rosszul dokumentáltak, akkor gondolom a man parancsot sem ismered...

Ezek után csak egy kérdés merül fel bennem, ha nem fizetsz a szoftverekért amiket használsz, ha semmi időt nem szántál rá, hogy megismerj egy rendszert vagy megértsd a fejlesztési elveit, akkor milyen alapon mondasz véleményt és ítéletet mások munkájáról? (És lehet, hogy a kérdés nem csak neked szól.)
    A fentiekhez pedig még csak nem is kell geeknek lenni, elég ha valakiben van egy kis egészséges érdeklődés.
  • Ability
    Linux és OSX alatt már előbb volt indexelő. Hogy ki találta ki azt nem tudom. Használhatóságra az OSX vezet, utána a Windows, végén a Linux. Szépen rendezve vannak meg ilyenek, ezért jobbak az előbbiek. Linux alatt már jóval a Vista előtt volt ilyen, és hatékonyságra jobb nála, elképszető hogy a teljes filerendszert 2 mp alatt végigjárja és sokkal töredezettebb, több állományból álló a felépítése. Ráadásul a Win-es indexelő olyan rohadtmód belassul, mint a picsa, pedig ugye csak a dokumentumokat indexeli alapból, míg OSX és Linux az egész filerendszert és gyors marad. A baj csak annyi Linuxon, hogy a találatokat nem rendezi olyan szépen mint mondjuk egy Windows vagy OSX, bár van egy OSX-hez hasonló panel applet, de kicsit puritán. Programok, beállítások közötti keresés viszont ugyan úgy megvan minden platformon.
  • Balumann
    Egy kicsit le vagy maradva :DD
  • Balumann
    "Semmilyen quicklaunch-ról nem volt szó..."
    Jah látom, a start menüről beszéltél, én azt soha nem használtam xp-n se.

"Ergo semmit sem tud, egy hígfos."
    Hát... Nekem képnézésre eleinte jó volt, de a nagyítás minősége miatt tényleg nem jó.

"Nincs, egyik sem ott..."
    Nálam ott van, alapból ott kell lennie...

"És én mit mondtam? Fel kell rakni egy dx9-et, holott állítólag van rajta egy, ami viszont szelektíven működik. pont úgy ahogy az összes állítólagos beépített dx működött."

Mondmár el, hogy ez miért olyan nagy probléma, 1 perc sem tart felrakni. Valóban régebbi dx9 van feltéve.

"Ehhez külön grat. Te vagy az olyan ember, aki lewarezol egy 500k-s programot, képet átméretezni :D, mert a ha lúd akkor már legyen kövér ugye :)"

Hátha már olyanra kell, amit ingyenes program is tud, akkor nem mind1? :-) Átméreteznésnél azért egy kicsivel több mindenre használom, nyereségem viszont nem származik belőle.
  • Ability
    Apple programnyelve: Objective-C, C++ - nem egy nagyon ismeretlen nyelv. Linuxnak meg Python, ami bár kurvanehéz és mindeki utálja, de hatékony.

Apple programkeresés: Van egy kis program valami "Software Center" vagy mi, ami összegyűjti az összes Mac-es programot és egy helyen egy adatbázisban lehet keresni, ahol kategorizálva, értékelve, stb vannak. Illetve Mac-re a népszerűbb Win-es programok léteznek, szerintem ezen a platformon van a legkevesebb bajod.

Linux Synaptic: az Ubi repója eléggé friss, amit te megtalálsz a synaptic-ban (és csak jelzem, hogy tuti fent lesz rajta), annak nem lehet függőségi problémája. Másrészt ha valami egyedit akarsz, akkor mehetsz Launchpad-ra, felveszed a forrást és telepítheted. Azoknak sem lehet függőségi problémája, oda direkt binárisokat tesznek fel és mellékelik az esetlegesen hozzá szükséges komponenseket. Most ez a Synaptic mizzéria amúgy annyira kezdő fejjel nekem sem lenne szimpi, bár a menüben levő Add/remove nagyon egyszerű és jól használható.
  • Sanyix
    fail.
    Rég elérhető a végleges...
  • Koxminator
    már elnézést, de az, hogy a nép számára csak okt.22-én jelenik meg a W7, az egy dolog. A Volume Licenszesek, a MAPS-osok, stb. már jóval korábban megkapták a W7-et, én is kb. 1,5 hónapja használom teljesen legálisan, tehát elég régóta elérhető. Csak az a baj, hogy a nép számára még nem. Nem kell ehhez nagyrabecsültnek lenni (bár lehet hogy mégis az? :D )
  • Ability
    Játékon kívül minden értelmes dolog megy vele és azok jobban. :] Namost persze ez ugyan olyan sarkítás mint a tiéd, mert egy PS-hez szokott grafikus nem fog tudni megmaradni linux alatt. Meg általában az ilyen professzionálisabb programoknak nem nagyon van támogatottságuk. Ugyanakkor egy netező, zenét hallgató, filmet néznő, programozó, office doksikat író, torrentező, msn-ező átlagegyén -- akik többségben vannak -- ugyan olyan jó alternatíva. Kivéve azt az egyetlen problémát, hogy nem ismerik, így nem is ajánlott nekik annyira.
  • PhilipMorris
    Elnézést az előző hosszászólűsom nem balumann-nak szólt hanem Sanyix-nek.
    Sorry
  • PhilipMorris
    Tudtommal a WIN7 még NEM jelent meg, szóval a végleges verzió még NEM elérhető de te már minden hibáját, minden apró részletét kielemezted és értékelted.
    Végülis irigyellek hogy külön neked átadott a microsoft egy full példányt, ezek szerint te valami nagyon különleges nemes nagyrabecsült ember vagy kis országunkban.
  • Ability
    Hát ez igen elfogult lett. A Windows a jövőben ugyan olyan monopol helyzetben marad, talán csökken a piaci részesedése elhanyagolható mértékben, de nem lesz változás. Alapból a Win7 egy jól sikerült rendszer. Én is Ubuntu-t használok, és most belemehetnék sok dologba, hogy szerintem miért jobb, de el kell ismerni, hogy a W7 szép, kényelmes, könnyű használni és a jövőben is a Windows lesz a piacvezető már csak azért, mert ez egy játékos platform is. A linux nem az. A Wine/Cedega/Virtual cuccosokkal meg én nem nagyon büszkélkednék. Alapból egy ilyen Wine dolog sosem lesz jól működő, stabil, megbízható program/szolgáltatás. Értelme sincs az egésznek, kb. semmire sem jó. Meg hát na, most ha valaki linuxot akar használni, akkor az használja már arra, amire érdemes. Játékra nem érdemes (bár van elég sok natív játék ami gyorsabban fut mint Win-en). Az effektekkel szintén nem ékeskednék, mert nem ettől lesz jó egy rendszer, és agyfaszt kapok amikor mindenki reklámozza hogy milyen szép forgó kockája van ami amúgy első látványon kívül semmire sem jó. A Compiz a linux társadalomban amúgy rohadtul nem elismert és elég sok negatív hatása van. Persze én is használom, és jó cuccos (olyan OSX szerűen exposé és spaces van belőve), és gyakorlatilag semmilyen rossz tapasztalat nincs vele, csak idő kell neki amíg kiforr. Negatív hatás pl. hogy az amúgy 1mp alatt bejelentkező Ubiból csinál egy 10mp várakozási időt. Viszont amire kitalálták (tehermentesítés) abban sokkal jobb, mint az Aero.

ui.: ha már fikázni akarod a Win-t, akkor inkább mondj ilyen jelzőket, mint "dll-ek, registry, stb".
  • Sanyix
    "Egy kis átírással vissza lehet hozni a quicklunch részt, ha nem akarsz pinnelgetni, nekem is csak a firefox meg msn van (ezekre 1 klikkel belép, és meg is nyitja, nem értem miért kell neked 2), a nemrég belinkelt képen láthatod, hogy nálam is ott van."

Semmilyen quicklaunch-ról nem volt szó...

" A beépített képnézővel sincs mondjuk túl nagy problémám, csak nagyítani nem lehet vele, nem "javítja" a képet és írtó pixeles lesz."
    Ergo semmit sem tud, egy hígfos.

"de felette 2-vel ottvan a "Képernyőfelbontás" (közöttük minialkalmazások),"

Nincs, egyik sem ott...

"A legújabb dx 9-et kell felpakolni 1x, és minden játék el fog indulni, az fel fogja rakni a korábbi dll fájlokat is..."

És én mit mondtam? Fel kell rakni egy dx9-et, holott állítólag van rajta egy, ami viszont szelektíven működik. pont úgy ahogy az összes állítólagos beépített dx működött. Mivel már asszem winme óta vannnak beépített dx-ek, de soha nem működött normálisan egyik sem, mindig külön is fel kellett rakni.

"Szerkesztésre meg úgyis photoshopot használok."
    Ehhez külön grat. Te vagy az olyan ember, aki lewarezol egy 500k-s programot, képet átméretezni :D, mert a ha lúd akkor már legyen kövér ugye :)
  • Balumann
    Te biztos, hogy erről a oprendszerről beszélsz?

"Melyik? Van valami search a win7-ben, de szart sem ér. A saját dolgait megtalálja amit amúgy is 2 sec, semmi hasznosat nem. Service disabled..."

A saját dolgaiból + a start menüből keres, márpedig amit többnyire feltelepítek az belekerül, ha nem akkor belerakom a parancsikonos mappába (azt is belinkeltem a menümre, hogy gyorsan elérjem a mappát, hogy bele tudjak rakni parancsikont). De már az is jó, hogy a windows beállításokat sem kell kikeresni a vezérlőpulton, meg a tulajdonságokon belül (bár nagyrészét azért tudjuk mi hol van, teljesen nem rendezték át xp óta), de akkor is hasznos nagyon, lényegesel felgyorsítja a használatot.

"Egyébként szerintem vin7 idegesítőbb mint a vista. Elsősorban emiatt az idióta új felület miatt. Lehet valakinek jó, de nekem nem hogy most 1 kattintás helyett 2 kattintással kell a tálcára tett programokat elérni."

Egy kis átírással vissza lehet hozni a quicklunch részt, ha nem akarsz pinnelgetni, nekem is csak a firefox meg msn van (ezekre 1 klikkel belép, és meg is nyitja, nem értem miért kell neked 2), a nemrég belinkelt képen láthatod, hogy nálam is ott van.

"Ezúton is kívánom hogy rohadjon meg az összes tetű aki részt vett a windows photo viewer (vagymi a neve) fejlesztésében, mivel egy ótvaros kva idegesítő fos. A vicc az benne, hogy akárhogy társítom a képeket az irfanview-el, azért is ezzel a win photo szarral nyitja meg(ezz a vistán is így volt, ott is jópár perc küzdéssel sikerült mást elérni"

Én a Picasa fotómegjelenítőjét használom, mindig azzal nyitja meg a képeket, semmi társítási problémám nem volt még. A beépített képnézővel sincs mondjuk túl nagy problémám, csak nagyítani nem lehet vele, nem "javítja" a képet és írtó pixeles lesz. Szerkesztésre meg úgyis photoshopot használok.

" Most helyette "personalize" van, ami megnyitja a témaváltást (persze bazmeg pont témát kell váltogatnom egész nap), és azon belül bal szélen vannak linkek, van display settings, amire rábökve a felület dpi-jét lehet állítani egyedül (grat 1 darab beállításért új ablak), majd azon belül kattintva végre valahára megjeleni a felbontás, képfrissítés beállítása!"

Na ne. Nyomsz egy jobbgombot, a legalsó igaz hogy a "Személyre szabás", de felette 2-vel ottvan a "Képernyőfelbontás" (közöttük minialkalmazások), aztán ott ugyan úgy, Speciális és 1 füllel arrébb be lehet állítani a képfrissítést.

Egy másik megoldás:
    Beírod hogy "felb" és kijön a képernyő felbontásának beállítása (angolnál gondolom disp.... vagy ennyi se kell), beírod hogy DPI, és kijön a betüméret beállítós ablak.

A legújabb dx 9-et kell felpakolni 1x, és minden játék el fog indulni, az fel fogja rakni a korábbi dll fájlokat is...

Driverekhez tényleg nem találja meg sajnos a legújabbakat, mindent kézzel kell szinte frissíteni, bár a Realtek HD hangkártyán kívül nem kellett semmit frissítenem, az atihoz tettem fel a legújabb 9.8 -ast ami végre feltelepült, de az alappal sem volt gondom. Catalystnak mondjuk örülnék ha menne, az sajnos nem akar elindulni.