217
 • Irasidus
  #217
  Ezt a marhaságot honnan szeded?
 • bergerj
  #216
  HELLÓ 2012 december 21 semmi nagy világ rengető dolog nem történik, sorba állnak a bolygók, hatással lesz a földre, de nem lesz észre vehető , azaz a léköri változásban igen, de hogy fog alakulni aszt inkább tapasztjátok meg magatok .
 • bergerj
  #215
  HELLÓ 1012 december 21 semmi nagy világ rengető dolog nem történik, sorba állnak a bolygók, hatással lesz a földre, de nem lesz észre vehető , azaz a léköri változásban igen, de hogy fog alakulni aszt inkább tapasztjátok meg magatok .
 • kipinil
  #214
  Mondd.
 • roli613
  #213
  Szerintem lesz, el is mondanám, hogy hogyan lesz!

  Erik izmainak köszönhetően, és az mégis hogyan? HÁT nem mondok sokat, de www.erikizmos.blog.hu
 • Anaid
  #212
  Nem lesz. Sztem, mint már korábban is említettem...:D
 • OmaDeTorun
  #211
  Az idő elérkezett ,
  2012 nemsokára itt lessz ,
  emelkedjen fel , és élje túl 2012-t
  oldalunk:
  http://senergy.atw.hu/
  regisztrációt Nem igénylő Fórumunk az oldalról elérhető
  Megnyílt a közvetlen Chatelés lehetősége az oldal látogatóinak !

  "A vég csupán a kezdet" ...
 • babajaga
  #210
  "Ha a magyar munkas Magyarorszagot epitené, eromuveket, infrastrukturat, magyar ipart, akkor nehany ev alatt elernenk Ausztria szintjet"

  És a magyar ipar termékéért honnan kapnál pénzt? A mezőgazdasági cikkeket hol akarnád eladni ha nincs piaca?
 • Padawan88
  #209
  Jól esett néha látni a következő idézetet különböző helyeken/oldalakon.
  (lehet valaki elcsépeltnek látja,de szerintem nem az)
  Ami arra is hatalmas példa, hogy mi még mindig jóformán ugyanabba a [email protected] járunk és soha nem tanulunk a régi hibáinkból.
  (vagy nem is érdekel minket)
  “Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi.
  De ha egy hitvány kormány huzamosan marad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…
  Akkor a nemzet aljas, vagy műveletlen.”
  (gróf Széchenyi István)
  2012: reszkessetek!!!!
 • bleifrei
  #208
  Kedves társadalom, politika és történelem tudós fórumtársak! :) Hol maradt a józan paraszti eszetek? Mielőtt valaki ebből is politikát csinál, a paraszti ész se nem kommunista és nem is jobbos, igenis hasznos dolog. Hasznosabb, mint amit a médiából és a történelmi mesekönyvekből szedünk magunkra, vagy jobb esetben belénk vernek(így egy nagyon rövid ideig lehet mást okolni ;) ).
  Amíg a jelenlegi gazdasági rendszer és A politika marad és amíg nagy öntudatosan erre szavazunk, addig a műsor is ugyanaz marad. Mindenki rakja össze magának, hogy miért. Aki nem látja annak mindegy és a többinek is, mert a másik bagázs a nagyobb. Egyelőre. A tudatosság fejlődése elkerülhetetlen. Lehet odázni, de ha már egyszer van rá lehetőségünk, tanuljunk a hibáinkból. Most.
 • Epikurosz
  #207
  OFF
  Szegény maják! Magyarországon már itt a világvége.
  Íme a bizonyíték:
  "The biggest problem is that escort services are extremely expensive. However, even if we decide to pay 300-400 Euros for these services, we seldom get want we thought, expected and should receive. In stead of the beautiful, tall, blond, long-hair and intelligent girl promised, the person who actually arrives is usually a sloppy, frowzy Gipsy girl who hardly speaks any foreign languages."
  (A Linket köszönd a zsindelyes fiúknak, akik kirakták ezt a linket a címlapjukra.)
  Na, jól nézünk mi ki.
 • Epikurosz
  #206
  A magyar oktatás színvonala - többek között - az integrált oktatás miatt romlik. Magyarán, egy csomó, addig kisegítőbe járó cigányt, rászabadítottak a rendes diákokra és tanárokra. Aztán, ami addig jó volt, az is megromlott.
 • Tetsuo
  #205
  De ha vilagvege lesz, en reklamalni fogok! :P
 • Pares
  #204
  Nem lesz világvége, mivel a Maják eredetileg még véletlenül se a világvégét célozták meg a naptárukkal.
 • SNP
  #203
  Garantálom hogy 2012 dec 21-én nem fog semmi sem történni és mindenkinek jó napja lesz
 • Tetsuo
  #202
  A magyar oktatas szinvonala a 70es, 80as evektol folyamatosan romlik.
  A bolognai rendszer ezen nem javit semmit, sot..
 • mármindfoglalt
  #201
  Te nagyon el vagy tévelyedve. Az MSc-BSc rendszert pont azért találták ki, hogy még tömegesebbé tegyék a felsőoktatást. Mondván, hogy az érettségi, vagy egy szakmunkás bizonyítvány már xart sem ér, mindenkinek meg kell szereznie legalább egy BSc fokozatot. Előnye meg legfeljebb csak az olyan szakmák esetében van, amikre eddig is nagyképűség volt meghirdetni egy ötéves képzést, mert a megszerzett tudás nem ért annyit. A komolyabb szakokon ez csak egy teljesen felesleges plusz lépcső, ami mindenkinek csak még tovább nehezíti az életét.
 • sz4bolcs
  #200
  Lesz lesz lesz, csakazértis lesz..
 • djhambi
  #199
  (Amúgy ez onnan jött, hogyáltalában nem szeretem Epikurosz meg BonFire hozzászólásait, de most mondott egy jót, és igen, amikor egyszer szintén volt itt deszarmagyarország szidás, akkor pont én hoztam fel a nálunk sokkal rosszabbul élő milliárd embereket.)
 • djhambi
  #198
  Ja, én azért kezdtem el fórumozni, hogy ismeretet cseréljek más emberkkel. Megismrem mások véleményét, gondolkodásmódájt, reménykedve, hogy cserébe én is adhatok valamit. Tanultam is sokat tőletek. (Hisz akkor jó egy vita, ha nem a saját igazságom másokra erőltetéséért létezik.) Ez jó hely, tele különös emberekkel. Köszönöm.
 • Epikurosz
  #197
  Egyébként egy szóval sem állítom, hogy máshol - például a Balkánon vagy Afrikában, Ázsiában - ennél nem volt rosszabb, sőt, nekünk is lehet még rosszabb. Ha hagyjuk.
 • Epikurosz
  #196
  "Mire én: amikor osztották a pénzt, akkor kellett volna tartalékolni, de megintcsak nem gondolkodunk előre"

  Ne haragudj, én az utóbbi 20 évben egyetlen úm. kövér esztendőre sem emlékszem, amikor olyan sok lett volna a pénz, hogy az emberek vígan tehettek volna félre.
  Elég gorombaság tőled, hogy még mindig az embereket okolod az elit (elit? alja népség) bűneiért. Én végigéltem ezt a rendszerváltásnak nevezett valamit, és az ellenségemnek sem kíánom. Ennyi megnyomorított ember, ennyi megromlott emberi kapcsoalt, ennyi szemétség, kapzsiság stb.
  Nem is csodálkozom, hogy te is belefáradtál a fórumba, mert az idealista szövegeid nem találtak valami kedvező fogadtatásra. Azért, álmodj tovább!
 • djhambi
  #195
  Mindig is csodálkozom ezen, mert te másképp gondolkozol, mint én. (Ami persze így van rendjén.)
  Én úgy vélem, hogy a magyar identitás egyáltalán nem nyom el más identitásokat, illetve nem kéne, hogy elyomjon. Gondolok itt a magyarság mellett arra, hogy milyen fórumot olvas az ember, milyen focicsapatnak szurkol, milyen zenét hallgat, hol dolgozik. Nem attól kell tartanunk, hogy az értékek Európába áramlanak ki, mert európából is jönnek vissza. (Sőt, az uniótól 154 milliárddel többet kaptunk, mint adtunk bele.)
  A BSc-MSc rendszer is lehetne jó, ha a felsőoktatásban lenne igény az igényességre. Ha nagyobb lenne a követelmény a diplomához, és kirúgnák a fősulisok és egyetemisták felét (mert bagóért bekerülnek répázni, és elhenyélnek 5 évet az adófizetők pénzéből, hogy egy értéktelen diplomával hamburgert sütögessenek, vagy a munkatúljelentkezésben külföldön próbálanak szerencsét), mert közben szakmunkáshiány van itthon. Ez azért van, mert a magyar mentalitásban ott tart ma, hogy akinek nincs diplomája, annak bunkónak kell lenni. Az okos emberek itthon-tartásához kell pént egészségügyre, meg kutatás-fejlesztésre, de azt pl. tandíjból lehetne megszerezni, meg vizitdíjból. Nem tudom, érted-e a célzásomat, a pénz ma is ott folyik el, hogy nem akarunk lemondani olyan kényelmi szempontokról, amiket megszoktunk. Minden, ami jó volt az előző rendszerben az embereknek, az maradjon, de minden, ami jó a mostani rendszerben az embereknek, az jöjjön el. Ma a magyar embernek a seggét is kinyalják, ettől független baromira elégedetlen.
  erre mondhatnád, hogy mégis, miből fizesse a tandíjat, ha egyszerűen szegény? Mire én: abban az országban ahol az emberek 80%-a hiteleket vesz fel mindenre, mit vársz: és a hitelek is azt sugallják: szegény vagyok, de tettetni akarom a fényűzésemet: olyan dolgot mutatok, amim nincs, csak majd lesz egyszer... Aztán jön egy röpke válságocska, és 100 ezer ember éhezik. Ha lenne a magyarnak anny esze, hogy egy párszzezer forinto tartalékolna... Mire mondod te, hogy mégis, miből, szegények vagyunk, mert kiáramlott a vagyon. Mire én: amikor osztották a pénzt, akkor kellett volna tartalékolni, de megintcsak nem gondolkodunk előre, és ez visszatér a borjú hasonlathoz, mert nem volt akkor arra szükség, hogy kenyérre rakjak félre, mert az évtizedekig 3.60 volt. Az egyfajta létbizosnágot adott (más téren meg elvett).

  Belefáradtam a topicba. De főként a politikába. Következő EP választásokon a szavazólapomon ez áll:
 • Epikurosz
  #194
  Ezek közhelyek, bár a társadalom egy jelentős - szerencsére egyre csökkenő - részével elhitették, hogy neki akkor jó, ha lenyúzzák a szomszédja 7. bőrét is, mert ő nem fog sorra kerülni. Hát, nem! Lassan mindenki felkerülne a vágóhídra, ha hagyjuk.
 • Zoliz
  #193
  Ritka nagy baromságokat írsz... bár nem újdonság
 • Tetsuo
  #192
  Nagyon el vagy tevedve.
  Magyarorszagnak rengeteg erteke van meg ma is. A termeszeti kincseink (ami hamarosan soxorasat fogja erni es nem az olajra gondolok -pedig az is) es peldaul a MUNKA.
  Viszont ma a magyar munka erteke legnagyobb resze kiaramlik az orszagbol, vegul nagyon alacsony erteku devizaert cserebe, ami megkevesebbet fog erni, amint hozzaer valaki..
  Ezek tenyek, nezz utana.

  Ha a magyar munkas Magyarorszagot epitené, eromuveket, infrastrukturat, magyar ipart, akkor nehany ev alatt elernenk Ausztria szintjet.
  Ha a magyar oktatas celtudatosan (nem bolognai rendszerben) az orszag jovoje erdekeben alakulna, nem kene annyi szakembert exportalnunk es nem csak gepsori rabszolgak lennenk.

  Eszre kell venni azt, h vastag csovon aramlik ki kulfoldre az orszag vagyona, mindene ami kicsit is ertekes.
  Ezt kell megszuntetni..
 • Epikurosz
  #191
  Khm.
  Ha legközelebb magyar csillagászok felfedeznek egy aszteroidát vagy hasonlót, nevezzék el Molnár Oszkárnak, az enyingi polgármester tiszteletére. No?
 • Tetsuo
  #190
  USA soha nem akarta, hogy Magyarorszag talpra alljon, megerosodjon, esetleg visszakapja a lecsatolt 72%ot.
  Nyugat-Europa mindig is szart rank, az elso vilaghaboru elott pedig feltek, h mi is beleszolunk dolgokba.. azert alakultak a dolgok ugy, ahogy.

  Ettol fuggetlenul Kadar, a tomeges kivegzesek helyett mast is valaszthatott volna 56-ban.
  A rendszervaltas pedig nem tortent meg, az pedig csak rajtunk mulott es sok lehetoseget elszalasztottunk 89 utan..
  pl egy link.
 • Tetsuo
  #189
  Magyarorszagnak annyi. Rabszolgak vagyunk es megjobban azok leszunk. Ez teny.
  Ugyanis NEM magyar erdekek vannak a parlamentben, hanem a kulfoldé.

  Aki ez ellen tiltakozik, mint az egyedi (v milyen) polgarmester, azt szetszivatjak, a politikai karrierjenek vege.

  A Jobbik, az egyetlen part, aki ma Magyarorszag erdekeit kepviseli, ok ki is mondjak ezt, ill hogy fontosabb nekik a MAGYAR ceg, mint egy kulfodi..
  nacizzak is oket. A kisnyugdijjas ill az egyszeri tv-nezo mar nem is szavaz rajuk. Ennyi.

 • Tetsuo
  #188
  Termeszetesen ma is es maskor mas rendszerekben is tortentek gazsagok, de amit irtam (es sok ezer mas eset) az hivatalbol tortent a kadarrendszerben.. mind1.
  Nem akarok tobb szot pazarolni, de ne szentimntalisan gondoljunk a "szocializmusra", hanem realisan.
  A "Terror haza" pl. kotelezo tananyag lehetne.. meg en sem voltam, de szeretnek elmenni.
 • narumon
  #187
  Addig nem is lesz változás amig egyszer valamelyik kormány fel nem fogja, hogy nem a magyar vállalkozót kell baszogatni meg minden terhet rájuk rakni, hanem kedvezményeket kell nekik adni (és nem a külföldi multinak aki kifele viszi a pénzt). Ugyanis a magyar vállalkozó lesz az aki boldogan befizeti az adóját, ő lesz az aki felvesz 1-2-3 emberrel többet, és ez az a réteg ami a gazdaságot emelheti a munkanélküliséget csökkenti. ugye 1-2 embert felvenni nem hangzik olyan jól marketingben, mint egy multi 500 meg 1000 fő munkahelyteremtése, csakhát vállalkozásból több százezer van ami összességében nagyon kellemes szám. Most meg rá vagyunk kényszeritve a csalás lopás hazudásra, leépítésre, mert az állambácsi mindent elvisz, neki minden kell!
 • narumon
  #186
  Ez nonszensz. Amióta az eszemet tudom mindig azt mondják, hogy húzzunk még kicsit a dadrágszijon és utána jobb lesz. Utána kiderül, hogy mindig csak szarabb...
 • narumon
  #185
  "A korban viszont benne volt, ha valaki keményen dolgozott, az egyre följebb és följebb érhetett, volt a korban egyfajta lehetőség az előrejutásra."

  Ez pont nem volt benne. Hiába dolgoztál te a legjobban és a legtöbbet, ha nem nyaltál bizonyos seggeket, nem voltál bizonyos helyeken tag, akkor esélytelen volt egy icipici előre lépés is.
 • Epikurosz
  #184
  Zagyvaság, amit írsz. Hiába jók a gazd. mutatóid, ha közben kihal alólad a lakosság, főleg az adófizetők.

  "hogy az unokáinak jó élete legyen" - ez a legnagyobb hazugság. 20-30-40-50 stb. éve is mindig ezt hazudták az embereknek, és mindig rosszabb lett az unokáknak.
 • NEXUS6
  #183
  Szerintem jól kevered a dolgokat, általában inkább összefele.

  Természetesen ezelött 20 évvel is voltak szegényebbek és gazdagabbak, de nem voltak ilyen jelentős vagyoni, jövedelmi különbségek.
  Mivel a rendszerváltás óta az ország ipari/mezőgazdasági teljesítménye jelentősen csökkent, és az állami bevételek nagyrésze is a privatizációból, az állami vagyon kiárusításából származott, öszességében elmondható, a hihetetlen állami és lakossági eladósodást is figyelembe véve elmondható, hogy az állami vagyon nagyrésze, és a szegényebb emberek vagyonának egy része szépen átvándorolt egy szűkebb réteghez és így keletkeztek magyarországi gazdagok rétege.

  A folyamat fölött ugyan úgy az állam bábáskodott, mint régebben, amikor az állam őrizte azt, hogy ne keletkezzenek jelentős különbségek a társadalomban.

  Ergo a lecsúszott rétegek teljes joggal utálhatják a gazdagokat és államot, és várhatják, hogy a helyzet megoldását ne nekik kelljen megint extra melóval kiizzadniuk.

  Ha ismernéd a Bokros-csomag tartalmát, azt hogy mi valósult meg belőle és milyen körülmények között, akkor tudhatnád, hogy ez az úriember egy kókler (de jól csinálja). Az eredeti csomagnak, ami egyfajta sokkterápia lett volna, csak egy része valósult meg ráadásul majd 1 év késéssel.
  Akkor még is honnan a látványos eredmény?

  Csak onnan, hogy a csomag bejelentésének hatására az infláció azonnal, kb 10%-ot nőve közel 30%-ra ugrott, pusztán a gazdasági szereplők bexarása miatt és akkor még sehol nem volt a megvalósítás, pusztán mert hogy a Parlament csak az év végén döntött róla. Az Alkotmánybíróság a csomag jelentős részét törölte, aminek plusz bevétele a tervezett 170 mrd helyett így 40 mrd-vel kevesebb lehetett. Az infláció növekedése viszont önmagában legalább ugyan ekkora, az eredeti csomaggal összemérhető plusz bevételt okozott az államnak, viszont azonnal, csak ezt ez az úriember, meg a csodálói sem szokták hangoztatni.

  A megnyirbált csomag önmagában nem lett volna elég az állami költségvetés helyrerakásához, ehhez kellett az inflációs bevételek növekedése is. A dolog működött olyannyira, hogy a '98-as választásokra nagyjából olyan állapotban volt az ország gazdasága, ahogy azt a vezetés elképzelte.

  A Szocik a '98-as választást azért bukták el, mert egyszerűen elfelejtettek kampányolni. Talán a legnyugodtabb hangvételű kampány volt. Nem arról szolt, hogy kit kell utálni, és a Fidesz, aki az utolsó jelentős politikai erő volt, akik még nem amortizálták le magukat, nem jutottak még kormányzati pozícióba egy szintén pozitív hangvételű kampánnyal elég könnyen nyerni tudott.

  Aztán a Fidesz mert saját klientúra kialakításával volt elfoglalva, ugyan úgy lexarta a kisembereket és ugyan úgy osztogatta az állami vagyont mint az elődei. Az emberek viszont nem hülyék (annyira). Medgyessy fűtfát megígért a kisembernek, így megnyerék a választásokat, csak éppen addigra már nem volt miből kifizetni az ígéreteket. Még is kifizették.

  Az új generáció hiába lesz róka, mert az ő politikusaik is rókák lesznek, és azok a lehetőségek (egy erős, a gazdaság alapját jelentő középosztály kialakítására), amik régebben voltak már rég elúsztak.

  A lapok leosztva, a háború megnyerve, most már csak kisebb partizánakciók várhatók.

  Sajna.
 • djhambi
  #182
  Nézd makroszinten a gazdaságot, és nézd hosszú távon! Sok pénz sok pénzt termel kis gondozással. Sok hiány még több hiányt termel. A hiányt nem lehet befektetni. Hiánnyal sohasem fogunk előbbre jutni.

  Ha én lennék Magyarország diktátora, akkor első lépésként mindent elkövetnék a hiány felszámolása érdekében. Természetesen nem jó, ha a szegények halnak ki a vagyonukból, tehát kénytelen lennék a gazdagokra hárítani, de ez nem lenne fair a gazdagokkal szemben, ezért mindenki utálna. Mivel mindenki utálna, ezért nem tudnám rendesen véghez vinni a tervemet, és egy elpocsékolt sok év után ugyanott lennék.

  Ha Magyarország ki akar szakadni az őt súlytó évszázados átokból, fel kell nőnie a feladathoz. Érettnek kell lenni! El kell fogadni, hogy "az élet nem mindig habostorta, Pelikán".
  Amint felhoztam az idézetet, magatokban elmosolyodtatok, hogy pont az előző rendszer borjait figurázza ki. Akik mindent elhittek. Ma ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a magyar nem tud "nyelni". Nem akar, mert büszke arra, hogy már nem kell.
  Persze arra lehetne büszke, hogy elég érett ahhoz, hogy ma tud nyelni, hogy az unokáinak jó élete legyen. Erre képtelenek vagyunk.

  "Néha hátra kell lépnünk egy lépést, hogy később kettőt léphessünk előre."
 • Mardel
  #181
  2012 dec. 21-ére lesz elvileg kész a 4-es metró, már a maják is megjósolták, vagy 2012 dec. 21-én fog elfogyni az IPv4 címtartomány.
 • Epikurosz
  #180
  A legkönnyebb elvenni az emberektől, ilyen-olyan csomag formájában. Adni tartósan, na, az a legnehezebb.
 • Epikurosz
  #179
  "Egy hihetetlen elszántságú és lelkiismeretű, híres magyar közgazdász magára vette az adósság felszámolásának terhét."

  Ez egy nonszensz.
 • djhambi
  #178
  Szerintem a társadalmi probléma a társadalom tranziens állapota. Bár fiatal vagyok, és csak pár hónapot éltem a szocializmusban, szüleim és jómagam széles látókörének köszönhetően sok mindent megtapasztaltam, és kialakítottam a magam elméletemet. Az előző rendszer sok szempontból előnyökkel és hátrányokkal bírt. (Egyszóval más volt, kinek melyik tetszik.) Az előbb elhangzottak mellett kiemelném még a reklámok csekélységét, a televíziózás kultúrát átadni óhajtó lényét (ha sok volt a biciklis baleset, oktatófilmek tanítottak a bukósisakok használatára és a KRESZ pontosabb elsajátítására), nem áramlott be a nyugati "szennyes szabadság", az a szabadság ami kismértékben élvezetes, és örömteli, nagy mennyiségben elferdíti az életedet: a nyugati szubkultúra, sztárok, pop, rock, csak kis mennyiségben áramlottak át a burkunkon, de annyira pont igen, hogy vágyakozzunk a nyugati életmód után. Nem érzékeltük ezek hátrányait. (Romló oktatási rendszer, anarchisták, a hippik a természetes békét jelentették, és nem a kommunákban fajtalankodó belőtt fiatalokat...). A politikai rendszerben nem volt különösebb verseny, a politika kinevelte a jámbor borjúkat, de a kormány célja pont a versenymentesség miatt az emberek életkörülményeinek javítása is cél volt. Ez egyfajta adok-kapok volt: az emberek nem törődtek a belső, fű alatt mozgó csúnya kormányügyekkel, cserébe képviselték őket, de legalábbis a többséget. A munkanélküliség erőltetett visszacsökkentése viszont egyrészt az állam adósságának "enyhe" növekedését eredményezte, másrészt az emberek hozzászoktak, hogy hereverélhetnek a pénzért. A korban viszont benne volt, ha valaki keményen dolgozott, az egyre följebb és följebb érhetett, volt a korban egyfajta lehetőség az előrejutásra.

  A jámbor borjak vágya a nyugati fény felé utat tört magának, szerencsére vér nélkül.

  Most jön a tranziens, az átmeneti állapot: a borjak mohósága túl nagyra nőtt. Egyre gyorsabban és jobban kezdték el lemásolni a nyugati mintát: elkapkodott privatizációk, exponenciális szubkultúra-beáramlás (túl sok kereskedelmi csatorna, reklám, csinált sztárok, a nézettség, az emberek botránkoztatásának fenntartása - lásd: évente világvége). Azonban a jámbor borjak nem tudtak lépést tartani a hirtelen beáramló információval: a politikusok többé nem az embereket képviselték, hanem egymás torkának esve kezdték el elhalászni a jámbor borjakat, akik felkészületlensége egyben a kihasználhatósága is lett. Többé nem az ő érdekeiket képviselték, hanem a politikai pártok a hatalmukat erősítették: az emberek kegyeinek elnyerésére elkezdetek nyugati fényűzést élni, a borjak eleinte megrészegedtek ennek mámorától. Többet akartak, de az államadósság csak nőtt. Egy hihetetlen elszántságú és lelkiismeretű, híres magyar közgazdász magára vette az adósság felszámolásának terhét. Az lett a következménye, hogy a borjak kiutálták maguk közül. (Később átment ez a közgazdász Szlovákiába, és ugyanazon sikeres programokkal lett ma már euró övezetes ország az akkor nálunk rosszabb helyzetű Szlovákia. (Ott is éheztek az emberek, de később persze jobban jártak vele.) Ma az EP-be éppen bekerült Bokros.) A kormány a választásokat a csomagnak köszönhetően elbukta, de egy rövid időre pozitív volt az ország államháztartási egyenlege. Aztán következett a jóléti társadalom, ennek ellenpontja, ami arra épített, hogy a borjaknak még és még jobb legyen. Ez pozitívumként írható fel hozzájuk, csak a probléma az volt, hogy közben az ország jobban eladósodott, mint Bokros előtt volt. (Persze ezt a kampányban is felhasználták 4 évvel később, a "rosszabbul élünk, mint négy éve" mondattal, mely hatásos az embereknek számára, mert igaz, de arra nem tér ki, hogy egy évtizeden át sem tudnánk azt a pár éves jólétet kiheverni.)

  Azóta a borjak annyi szabadságot kaptak, hogy egy percre se mondanának le róla, így ha bármelyik párt elkezdene egy csomagot elindítani, (párt függetlenül) a másik akkora ellenkampányt uszítana ellene, hogy érdemileg semmi se történne. A kommersz szar pedig csak áramlik és áramlik az országba: szétbomlott oktatási rendszer, népbutítás-borjúetetés.

  És most jön a stacionárius, az állandósult állapot. Felnő egy új generáció, akik már rókák lesznek, akik képesek szűni az információk között, ellenállni az őket nyomó erőknek, akiket nem lehet majd olyan jól kihasználni, irányítani, és a politikusok is rájönnek, hogy értelmetlen az uszítás, és a reklámoktól se fognak több tusfürdőt venni. Persze továbbra sem a kemény munka lesz az előrejutás eszköze, hanem a jó kapcsolatok, a zsíros pofabőr meg az illegalitás, és az oktatási rendszer is hülyéket nevel ki, de ez az a nyugat, amiért harcoltunk, nem?