26
-
#26 "A vörös színt a légkör széndiokszid, por és egyéb szennyező anyag tartalma adja."
Öööö... azért ez nem igaz. Lehet, hogy a por okoz némi elszíneződést (inkább "sötétítést"), de a szén-dioxid színtelen. Egyébként az atmoszféra miatt van, ami megtöri a fényt és sokkal több infravörös jut el hozzánk ilyenkor. Tudod, mint a Napnál. :) -
Pares #25 Köszi, ezek szerint lemaradtam. Így már érthető. -
Epikurosz #24 Kevés jogi szerződést olvasol. -
dondore #23 :) -
#22 Gratulálok a cikk írójának a gyönyörű, 5 soros első mondatért. Valami fantasztikus, hogy nem taglalja külön. -
SewerRat #21 Off:
Azért érdemes megnézni a vörös holdat. Borzasztóan szép látvány! -
#20 értem, köszönöm szépen :) -
Balu0 #19 Dehogy.
A becsapódás a Hold szempontjából annyira pici volt hogy semmit az ég világon nem okozott ami a Földről látható.
Azért volt vörös a hold mert a föld légkörén keresztül látod mikor feljön. Ugye ha "alacsonyan" (a horizonthoz közel) van akkor "sok" légkörön nézel át, ha már fent van "magasabban" akkor kevesebben.
A vörös színt a légkör széndiokszid, por és egyéb szennyező anyag tartalma adja. Mostanában jó sok van belőle :D -
#18 ezen az estén a feljövő hold olyan vörös volt mint egy égő cigi vége...
sosem láttam még ilyet, rohantam az összes fellelhető fényképező után.
ez a robbanás miatt volt? -
djw #17 hát a 180 tonnányi szemetet széjjel szóró szomszédokat nem nevezném rendesnek ;) de tényleg nyugis kis hely lehet az, ha éppen nem robbantgatnak a szomszédok :) -
Epikurosz #16 A lényeg a szomszédokon van. -
Balu0 #15 Lemaradtál... elég nagy szenzáció volt hogy úgy néz ki sokkal több a víz mint gondolták. Az egész hold felszinén megtalálható sőt elég dinaikus is , azaz vándorol, és ha az elméletek igazak akkor a vándorlás a hideg nap által nem ért területek felé halad. Jó esély van rá hogy ezekben a kráterekben elég jelentős mennyiség halmozódott fel az évmilliók alatt ahhoz hogy egy jövőbeli holdbázis vígan gyártsa belőle a rakéta üzemanyagot az oxigént és vizet magának.
Ezek a területek ahogy pl ez a szonda becsapódott azért is előnyösek egy bázis számára mert nem csak folyamatosan sötétben, hanem folyamatosan napsütésben lévő területek is vannak (kráter peremének teteje)
Ha ide raknak bázist akkor a napos részen mehet a napenergia termelés a sötét részen a hőleadó rendszerek + a vízbányászat. + van folyamatos a rádió kapcsolat a földe, nem kellenek átjátszó műholdak stb. Ha most az az eredmény hogy tényleg van ott sok víz, gyakorlatilag meg is van a jövőbeli holdbázis helye.
Tök jó kis környék és a szomszédok is rendesek :D
Igy világosabb ? -
#14 És a csillagok mennyivel nagyobb és egyenletesebb spektrumot adnak egy olyan jelenségnél ami nem évmillió óta állandó, hanem eltart néhány percig vagy másodpercig? A csillagoknál lehet átlagoni. A felbontás kérdése még akkor is kérdőjeles. -
Epikurosz #13 Akkor a csillagok színképét miként határozzák meg. Gondolkozz! -
Pares #12 Most mi is ez a nagy vízkeresés a Holdon? Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de nem értem. Földünk dugig van vízzel, minek keresünk a Holdon vizet? A majdani Holdbázisnak úgyse lesz elég az a vízjég, amit ott találnak (ha egyáltalán találnak értelmesebb mennyiségben...). Szóval nem értem. -
Szefmester #11 fúrórobot esetleg, avgy pár olyan kis okosság mint a marson szaladgáló kis terminátorok? :D -
#10 Ami ráadásul a Hold körül kering és nem cirka 300 ezer km-ről kell próbálkozni + légkör hatása. Szerintem ez ma sem menne. Erre nem gondoltál? -
#9 Vagy csak talén nem volt olyan érzékeny és jó felbontású spektrométer? -
#8 persze. Arra volt válasz hogy "most már van szemetünk a holdon is". Szóval nem "most már", és eddig összesen közel 180 tonnányi "szemétről" van szó. -
Epikurosz #7 a LISTÁN RENGETEG BECSAPÓDOTT szonda van. persze régen nem elemezték a kilökött anyagot, mert lököttek voltak az űrkutatók. -
Epikurosz #6 Bocsi: MIP
Az EU-s SMART-1-et is odacsapták a Holdhoz. -
Epikurosz #5 És ugye ennek a kísérletnek voltak előzményei is, például az indiai MIR-szonda. -
Crane #4 Amúgy mit vártak most komolyan? Atomvillanást? Gombafelhőt? Kettészakad a Hold? Vagy mi? :D -
#3 Most már? Több is mint hinnéd. -
Epikurosz #2 "vannak grafikonjaink tekergő vonalakkal, amit imádnak a tudósok" - mondta Jennifer Heldmann"
-
#1 Most már van szemetünk a holdon is... ez ám a fejlődés :)
Egyébként grat.