58
  • KillerBee
    Nem az energiaforrás az elsődleges probléma, arra van/lenne megoldás. Még egy fissziós reaktor is bőven a nagyon sokszorosát képes leadni annak, amit a kémiai hajtóanyagok tartalmaznak.

Az alapvető gond az, hogy nagy mennyiségű reaktív anyag kell, mert még egy gázmagos reaktor is csak a mostaninak kb. a 3-szorosára képes felhevíteni a kiáramló reaktív anyagot. Vagyis hiába a szinte korlátalan energia, ha ahhoz vállalhatatlan mennyiségű reaktív anyagot kell magával vinnie a járműnek.

Az űrben a VASIMR lehet majd a megoldás, na de ahhoz is először Föld körüli pályára kell küldeni a cuccost, erre meg a VASIMR képtelen. A NASA olcsón és gyorsan akar eredményt felmutatni, ez pedig nem kedvez az új típusú hajtóművek kifejlesztésének és rendszerbe állításának.
  • TheZsenyka
    A ruszkik valahogy vonzódnak az ilyen gömbszerű formákhoz.

• Molnibalage
    Ha a fúziós energiaforrásra gondolsz az az űrutazás szempontájból irreleváns. Az atomenergia működik és több százezer évre elegendő hasadóanyag van vagy mégtöbbre. Nem bizonyított tény, hogy lehet olyan fúziós erőművet építeni, ami emberi árért és egyenletesen adna villamos energiát. Az atomnál ez ismert tény annyira, hogy nagy léptékben hosszútávon az a legyolcsóbb és 0 CO2 emissziós.
  • Pharaoh
    11 tonna az üzemanyag, a leszálló egység, a keringő, stb. A földe szerintem csak egy kis mintatartály fog visszajönni, ami 100kg sem lesz.

Ekkora volt a stardust visszatérő kapszulája:

Meg ilyen, amit 4 ember 1 kézzel is elbírt
  • Darth Sith
    Csak egy kérdés: ha fellőnek 11tonna kutatófelszerelést, akkor miért csak 160gramm mintát akarnak visszahozni? annyival bonyolúltabb lenne mondjuk 1 kilónyit? több különböző helyről összeszedve, sokkal változatosabb lenne, mint egy vagy két mintavételezésből származó eredmény.
  • Epikurosz
    Adjanak nekem egy milliárd dollárt, a felét elköltöm magamra, a másik feléből meg hozok nekik egy kiló Phobosz-mintát. Áll az alku?
    (Csocsót bevenném a csapatomba.)
  • immovable
    Talán ezzel kéne foglalkozni, nem azzal hogy jajj, melegszik a föld, meg haszonsitsunk újra minden szart, aminek semmi értelme...

OMG képben vagy a témában látszik.
  • Chocho
    Veszem én, csak elég sok szart hallottam már a mi gonosz-rossz társadalmunkról ahhoz, hogy ne foglalkozzak vele. :) Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, ez van.
  • semmikozod
    A társadalomról beszelek/tem te együgyű. Ha ezt nem vetted, akkor igenis TE vagy a maunika sóban...
  • Chocho
    Nem. Ami ott van az max TE vagy. Én tuti nem.
  • Chocho
    Oroszok és kínaiak... Már értem, miért hívják a Marsot vörös bolygónak. :P
  • semmikozod
    A manunika só magyarorszag legjobb tv-s produkciója. Tetszik vagy nem nagyon szép tükröt állit a magyar társadalomnak. Ami ott van az vagyunk mi. Egyébként mi a fasz köze van ennek egy ilyen cikkhez?

Molnibalage: Kicsit maradian gondolkodsz Molni. Foglalkozni kell ezzel is, mertkülönben nem lesz előrelépés. Világméretű összefogással már megvolna az energiaforrás nagyon szép dolgokra. Na ez az ami utópia barátom. Talán ezzel kéne foglalkozni, nem azzal hogy jajj, melegszik a föld, meg haszonsitsunk újra minden szart, aminek semmi értelme...
  • Molnibalage
    Az űrkutatás már csak ilyen a mai meghajtási módokkal. Ezért szoktam azt mondani, hogy akik kolonizálásról meg egyéb ipari tevékenységről álmodnak, azok ébredjenek mér fel egy percre és nézzenek már ki a fejükből.

- Amíg LEO pályára küldeni 1 kg-ot 10-15k dollár addig nincs miről beszélni.

- Amíg kb. 400 kg holdkőzet hazhozása 1961-es dollárárfolyamon kb. 24 milliárd dollár volt szintén nem kellene ilyesmikre pazarolni erőforásokat. Ja, és ezek felszíni kőzetek voltak, nem kellett fúrni, ásni, stb...

Itt lent a is van elég probléma. Talán azok megoldására kellene koncentráli álmodozás helyett. Lehet, hogy a Nap egyszerszupernova lesz, de az kicsit messze van még. Jelenleg nem emiatt kell aggódni. Az sem megoldás, hogy lelépni innen és máshol élni, mert jelen technikai szinten a Föld összes erőforássa nem lenne erre elég és az ember jelen állás szerint csak Földi környezetben (gravitáció) képes életképes utódot létrehozni...
  • immovable
    Uh, bocs.
  • who am I 7
    fejlőőődddniii???? Má a máunika sót is visszább kell fogni...elértük a csúcsot!!!!
  • immovable
    Hát, elég gyatra arány. Sok fejlődni való van még. :)
  • Tenorista
    11 000 kilogramm 16 DEKA porért? A macskám nagyobb adag viszkászt eszik meg vacsorára
  • Alfa Of NS
    A francba...