13
 • jocco
  #13
  Ez végül is kamerás mobil amibiböl kifejlejetették a mobil funkciókat :) Ez az a semmi értelme kategória, se telefon se kamera, mert azzal a hatalmas otikával az elején nem egy hüha minöségü gép lehet.
  Bár legalább annyi koretség van bennük hogy ezt be is ismereik, mert manapság kompakt fényképezö kategóriában még a "nagy" gyártók is képesek olyan képminöségü gépeket kiadni hogy csak na. Pedig azt hinné az ember hogy ha 2x annyit kiad az ember egy kompakt gépért legalább jobb képeket is tud késziteni majd mint a fel annyiba kerülövel, de mivel a drágább legalább 2x annyi megapixeles is, csak mosott s**rt kap a vásárló igaz azt nagyobb felbontásban nézheti :D
 • Szemi90
  #12
  Már előre látom mekkora botrányok lesznek ha az apuka csinál pár képet a hálószobában a gyerek gépével, azok meg automatikusan mennek fel a webre.
 • kvp
  #11
  De amikor ugy megy a nagyitas, hogy maximalis nagyitason sima kepkivagas, minimalis nagyitason pedig kicsinyites, akkor minel kisebb a 'nagyitas', annal tobb pixelbol adodik ossze egy kepen talalhato pixel azaz annal nagyobb a tulmintavetelezes. Tehat kis 'zoom' eseten jo minosegu, de kisebb felbontasu kep, nagy 'zoom' eseten alap minosegu es felbontasu kep. Igy le lehet sporolni a mozgo optikat es soha nem kell szethuzni es interpolalni, tehat nem romlik a kep minosege a szenzor alap minosegehez kepest. (csak alap nagyitasnal a zajszint csokken)

  ps: Egyebkent az eljaras a latoszog meretenek valtoztatasan alapszik, csak nem egy lencsevel vetitik azonos feluletre, hanem egy szoftver alapu virtualis rekesznyilassal aranyosan kisebb feluletre. A kozepkorbol szarmazo lencsementes lyuk 'kamerak' es szemuvegek is ezen az elven mukodtek. (nem tokeletes, de hasznalhato technologia)
 • Flashy
  #10
  amikor úgy "zoomolsz" hogy kivágod a kép közepét, de nem interpolálod fel, azt inkább hívjuk vágásnak
 • babajaga
  #9
  A digitális zoom széthúzza a képelemeket rontja a részletességet és a vonalélességet, ezzel operálni több mint értelmetlen.
 • kvp
  #8
  "Na igen. Ez egy vicc. Nyilván nem találtak már olyan céget ami 2-3mpx-es ccd-t gyárt, ami bőven elegendő lenne a webre (még az is sok)."

  A kulcsszo a digitalis zoom. Ha 9 megapixeles a kep, akkor haromszoros digitalis zoom eseten is meg mindig kb. 1 megapixeles marad. Vagy a 9 megapixeles kepbol atlagolassal lehet csinalni egy viszonylag zajmentes 2-3 megapixeleset. A sonyericsson telefonokban is ez van, ha valaki a 2 megapixeles hatlapi kameraval vesz fel vga videot, akkor 2.5 szeres digitalis zoom-ig nem romlik a kepminoseg. Videotelefonalasnal pedig az atvitt qvga kep miatt az elolapi vga kamera 2x-es zoom-ja mellett sem romlik a kep. Ennek ellenere szerintem a telefon semmi ujat nem hoz, mint mondtam kozvetlenul a net-re blog-olni mar a sonyericsson-ok is tudnak, csak nem automatikusan, hanem a kattintas utan meg kell meg nyomni 'send' gombot. (vagy ha nem tetszik a kep akkor a 'delete'-et, ha csak menteni akarunk a kartyara akkor meg a 'continue'-t)
 • Blasta
  #7
  "(A webes megjelenítéshez viszont teljesen feleslegesnek tűnik ez a hatalmas felbontás.)"

  Na igen. Ez egy vicc. Nyilván nem találtak már olyan céget ami 2-3mpx-es ccd-t gyárt, ami bőven elegendő lenne a webre (még az is sok).
 • Blasta
  #6
  "a japán Cerevo az alapoktól fejlesztette ki a CerevoCam-et, minden egyes része saját gyártmány. Ez azért dícséretes, mert a Cerevo lényegében egy kisvállalkozás, mindössze hét alkalmazottal"

  Ebből máris ellehet képzelni a felhasznált optika és ccd minőségét. Mondjuk már az optika átmérőjéből is messzemenő következtetéseket vonhatunk le.

  De az ötlet jó. Ha scinálok egy képet a legjobb ha azonnal felszalad az online tárhelyemre. Senki nem tud vele tenni semmit, hisz nem nálam van már a kép. :)
 • balozsi
  #5
  De a fiatalok a jövő és ezt a pr-esek is tudják. Minden hülye termékkel piacot vesznek.
 • Sir Quno Jedi
  #4
  Ezek ellen az azonnal netre küldős masinériák ellen a hatóság már semmit sem tud tenni, hiszen a kép szinte másodpercek, avagy percek alatt a netre kerül, utána már hiába veszik el a fehasználótól, a kép már nincs is nála. Kémkedésre, felkelésekre, túlkapások ellen, bizonyítékként stb. igen hasznos, hiszen mindent AZONNAL publikussá tesz (mégha ez illegális is néha).
 • Möci
  #3
  "Egyes elméletek szerint a jelenlegi trend iránya"...
  Ki mondta, hogy bárkinek is kockafejűvé kell válnia?! Nem kötelező semmiféle közösségi portált használni! Ha megnézhetnénk egy statisztikát, akkor szerintem pillanatok alatt kiderülne, hogy ezen portálokat használók elsősorban a fiatalok -mert még keresik az utat, mert ismerkednek, mert meg akarják mutatni magukat kifelé a világnak és nem utolsó sorban, mert van idejük-.
  Aki munkára használja a netet azok általában valamivel idősebbek (megjegyzem nem is nagyon jut idejük saját kedvük szerint ezeket a portálokat használni).

  A trendekről meg annyit, hogy azok mi vagyunk. Én negyvenöt évesen más "trend vagyok" (trendhez tartozom), mint egy iskoláskorú, akihez szintén tartozik egy trend, babajagához (kis b-vel) szintén más trend tartozik (bocs babajaga ez most nem kóstolgatás volt).
  A trend esetünkben egyenlő egy felhasználói csoporttal, ami egyenlő egy fogyasztói csoporttal, ami mindíg egyenlő egy PR célponttal. Tehát trend egyenlő PR célpont.
  Ez azért érdekes, mert a fiatalabb korosztálynak könnyebb eladni bármit, ami csillogóbb, ami divatosabb, ami trendibb (nagy mennyiségben gyártott, akár jó minőségű tömegcikk -olcsó előállítási költséggel, viszont nagy haszonnal-), hiszen gondoskodniuk még nem nagyon kell senkiről (jóesetben), általában eltartottak, valamint csurran cseppen (gondolok itt: szülők, nagyszülők, nagybácsi és néni, stb.)
  Az idősebbek azok egyre inkább a munkájukhoz kapcsolódó dolgokat veszik, ami általában specifikus, tehát nem tömegtermék (vagy legalábbis kevésbé tömegtermék). Ezért ezek drágább termékek.
  "az internet legnagyobb előnyét: a sokoldalúságot, a szabadságot és a kreativitást" szerintem nem fenyegeti veszély, egészen addig, amíg van internet.
 • Möci
  #2
  Lassan már ember sem szükséges, hogy megszülessen egy kép és a netre kerüljön.
 • kvp
  #1
  Erre meg egy sony ericsson is kepes, pedig azok elvileg tucattermekek. (es meg telefonalni is lehet veluk)