48
  • upszilon
    #48
    Ezek csak elképzelések. Hozzáteszem fantáziadús elképzelések, amiket igazolni nemlehet.
  • Epikurosz
    #47
    65 mya:
  • Epikurosz
    #46
    Ha vizuális vagy nézd meg ezt, de ez is érdekes, mármint grafikailag (bár nem SzN, hanem aszteroidás).
  • Epikurosz
    #45
    Nos, lehet, hogy nem voltam pontos.

    Kb. 251 millió évvel ezelőtt a Perm-Triász kihalás volt, amelynek okai között nem említik a szupernóva-robbanást. "Ez volt a földtörténetben ismert legsúlyosabb kihalás: becslések szerint a tengeri fajok 96%-a, a szárazföldi gerinces fajok 70%-a pusztult ki. A tömeges kihalások közül kizárólag ez okozott komoly veszteséget a rovarvilágban."

    A szupernóva-robbanással az Ordovícium-szilur kihalást hozzák összefüggésbe (a magyar szócikk ezt nem említi, csak az angol).
    "Mintegy 447-444 millió évvel ezelőtt történt......az élővilágot sújtó öt nagy kihalási hullám közül a harmadik legnagyobb volt, ha az eltűnt nemek arányát tekintjük. ...Ebben az időben a komplex többsejtű élőlények java a tengerekben élt. ...A kihalási hullám mintegy 100 tengeri családot törölt ki, amely az akkori állati nemek 49%-át jelentette. "

    Ez 2/5, a többiről itt böngészhetsz.
  • halgatyó
    #44
    "Erre bizonyítékok a szferulák"
    Milyen szferulák? (ez kérdés)
    200 millió év nagy idő (ugyanennyi fényév pedig nagy távolság)
  • Sanyix
    #43
    nem örülnék a pedofiloknak... bár feljelenteném őket jól, és kapnék jutalmat a SÜN!öktől akkor meggondolnám.
  • Sanyix
    #42
    Mert senki nem csinálta meg. Pedig mondtam már egy ötletet, hogy egy olyan szmájli kéne, hogy egy szmájli éppen egy másik szmájli, turbános szakállas kezébe ad valamit, és ez egy tilos jellel áthúzva :D
  • Epikurosz
    #41
    No, akkor tisztázzunk egy dolgot.
    65 miljó éve a dinók aszteroida miatt döglöttek meg.
    De! Kb. 200 miljó éve volt egy a 65m évvel ezelőtt történt kihaláshoz képest is nagyobb (70 <->90%-os!) kipusztulás. Annak oka szerintem egyértelműen szup.nova robb. volt. Erre biz.-ok a szferulák.
    75k éve meg volt a Toba szup.vulk. robb., ami az emberekben tett nagy kárt, max. 50k-s lak. maradt.
    Hogy mi lesz a köv. arról csak találgatni lehet, de "Reszket minden tagom, borzadok, és félek!"
  • halgatyó
    #40
    Az utolsó mondathoz: már úgy értem, hogy az evolúció szempontjából.
    A kihalásokat persze magyarázhatja...talán, HA az időpontok stimmelnek.
  • halgatyó
    #39
    Nemcsak kozmikus sugárzás létezik. Ma a földfelszíni élőlények által elszenvedett sugárdózis nagyobb része földi eredetű, amit a Föld keletkezése óta jelen lévő raioaktív elemek és származékaik sugárzása okoz.

    A földi eredetű sugárzás a múltban sokkal erősebb volt, mint ma, ugyanis a radioaktív elemek lassan bomlanak, sugárzásuk csökken.
    Itt érdemes megjegeyzni, hogy az élő sejtek belső javító mechanizmusa erre az erősebb sugárzásra fejődött ki, sok tudós ezzel (is) magyarázza azokat a furcsa tapasztalatokat amelyek szerint a kismértékben megnövelt dózis csökkent bizonyos sejtkárosító hatásokat.
    (Az alfa sugárzásra ez a csökkentés nem működik)

    Ha a sugárterhelést a teljes időtartamra összegezve számoljuk, akkor nem nehéz belátni, hogy ez a földi eredetű sugárzás sokkal többet nyom a latba. Számoljunk: 2Sv/év dózisteljesítmény 1 millió éven át az összesen 2 milllió Sv. Ha felrobban egy szupernóva mondjuk 2 millió évente 1-szer, és 1 napon át sugároz, az nem tud akkora integrált dózist létrehozni.

    Ráadásul mutációk sugárzástól függetlenül, más okok miatt is létrejönnek.
    Ez a szupernova elmélet asszem nem túlságosan sikeres
  • Epikurosz
    #38
    Jó kis pusztítást végeztek itt ezek a sugarak.
  • NEXUS6
    #37
  • Lunki88
    #36
    Köszi mindenkinek a válaszokat! :D Csak nehogy... (Jut eszembe miért nincs még terroristás smiley? xD)
  • NEXUS6
    #35
    Hát majd te sem fox ilyeneket írni, ha esetleg Sanyix majd a terroristák kezébe kerül, majd meglátod!
    Bár ő speciel a pedofiloknak jobban örülne xerintem!

  • who am I 7
    #34
  • lapaleves
    #33
    szerintem hátitt 40 centinként vana halálsugár.
  • Sanyix
    #32
    Rákeresve guglin nagyjából látszik hogy alakult ki :)
  • Sanyix
    #31
    Már megint elfelejtetted bevenni a gyógyszered? Múltkor is mondtam, hogy ne felejtsed el, mert idegbeteg leszel tőle!
  • Archenemy
    #30
    Ez a terroristás eredetileg egy komoly beszólás volt, valami haditechnikai fejlesztésre talán? Aztán már elkezdték minden hülyeségre beírogatni, és így lett egy szép sg-s szokás :p
  • Narxis
    #29
    Fejezd már be te szarcsimbók. Jelentéktelen kis senki vagy, nem érdekel senkit sem a hülye szöveged.
  • Sanyix
    #28
    Hát nézz körül a világban, és láthatod ezt a terroristás hisztit. Na annak az "enyhén" ironikus kifigurázása, amit valaki egyszer kitalált, aztán pár hónapja eszembe jutott és újra elkezdtem teríteni az igét :D Opensource úgyhogy lehet módosítani, pl:
    "Csak nehogy túróstáskák kezébe kerüljön!"
    Vagy mindent egybevéve: "Csak nehogy gonosz terrorista náczykok, fájlcserélők, vagy pedofilok kezébe kerüljön... vagy turisták kezébe!"
  • Sanyix
    #27
    pedig alapműveltséghez tartozik legalább a lényegét szóról szóra tudni, "könyv nélkül" :D
  • kukacos
    #26
    Szárnyakról:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_squirrel

    Szerinted mibe kerülne nekik, hogy csapkodjanak is egy kicsit, ha kihalnának a denevérek?
  • kukacos
    #25
    Szintén a teljesség igénye nélkül:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_the_eye

    A szem adaptációs programjából is kitűnik, hogy az evolúciónak nincs szüksége "szupernormális" mutációkra: ha adott egy fitness gradiens, elég a lassú paraméterhangolás. Egy olyan gén, ami 1 ezrelékkel több utódot eredményez, néhány száz generáció alatt egyeduralkodóvá válik. Ez színtiszta matek. Csak annyi kell, hogy legyen a populációban egy kis variáció az adott génre nézve, azaz bőven elég, hogy - normáleloszlást feltételezve - a populáció 50%-a "szupernormális" génekkel rendelkezik.
  • Epikurosz
    #24
    Köszi!
    Régen láttam a szalacsi-videót, de erre nem emlékeztem.
  • Doktor Kotász
    #23
    Csak nem te is egy Intelligens tervezés hívő vagy, aki mindenféle hülyeséget akar bemagyarázni?
  • Doktor Kotász
    #22
    Re: Epikurosz
    *************************
    A másik: "A vízből veszi ki a zoxigént!"

    Ezt, emlékeim szerint roliika, az ufó- és vízautó stb.-hívő találta ki. :-)

    Mondjuk, kereséssel kideríthető lenne a szülőség.
    ***************************

    Nem mondod, hogy nem láttad még a Szalacsy Sándorral készített riportrészletet? :-)

    Keress rá Szalacsy Sándorra a Youtube-on.

    Egy alkesz vidéki fazon, aki nyilatkozott az Árpád nevű falubeli emberről, aki atombunkert épített valami világvégi faluban.
  • ratata22
    #21
    az evolúciót tekintve, annak nagy része átlátható, lassú, érthető és bizonyítható... csupán néhány helyen vannak benne elképesztően nagy hirtelen drasztikus változások, melyek nehezen hihetőek véletlenszerű , mintsem tudatos beavatkozásnak... ilyen pl.: -természetesen magát az első DNS létrejöttét leszámítva , mely önmagában viszi a pálmát- a szem megjelenése , a rovarok az első pteroszauruszok és a denevérek szárnyának létrejötte, illetve az emberi értelem (a teljesség igénye nélkül)

    Ezek végsősoron olyan hirtelen szupernormális mutációk, melyek túl azon hogy igen ritkák, messze kiemelkedően életképesebb vegetációt hagynak maguk után, mint a normális fajtársaik...

    A mutációk legnagyobb része degeneráció, a szupernormális mutációk részarányát még ezrelében sem lehet kifejezni, jó ha minden trilliomodik példány születik ilyen tulajdonságokkal, fajtól függően (nyilván a gyorsabb szaporulat , pl. mikroorganizmusoknál , illetve kistestű élőlényeknél , rovaroknál , így a szupernormális mutációk is gyakoribbak)
  • Epikurosz
    #20
    A másik: "A vízből veszi ki a zoxigént!"

    Ezt, emlékeim szerint roliika, az ufó- és vízautó stb.-hívő találta ki. :-)

    Mondjuk, kereséssel kideríthető lenne a szülőség.
  • Epikurosz
    #19
    Ha jól emlékszem, én találtam ki, mint sok egyéb érdekességet. De nem védettem le (c)-vel, mert én a nyílt rendszerek híve vagyok.
  • djhambi
    #18
    Ez a sugár kifejezés metévesztő. Itt nem arra kell gondolni, mint a sugárban hányásnál. A sugár szó a sugárzásból ered, ami a latin radius-ból, és így jön a magyar forításba.
    Az infravörös sugárzás, röntgen sugárzás, ultraibolya sugárzás különböző frekvenciájú elektromágneses hullámok. Ezeket úgy is el lehet képzelni, mint ugye fény esetén fotonok, pici golyócskák, de úgy is, mint konkreét hullámok. Amelyik szimpatikusabb. Csak elképzelni lehet, mert még senki se látott fény részecskét.
    Mint hullám: a hullám tulajdonságból ered, hogy pl. a fény gömb felületen terjed (sugárirányben kifelé), mintha felfújnál egy labdát, de ha az ablakdeszkádra fúrsz egy lyukat, azt veszed észre, hogy egy vékony sávban csillognak csak a porszemcsék. Tükrökkel, lencsékkel, prizmákkal lehet játszadozni a fény útjával. A fényforrás szempontjából mindenfelé kifelé halad a fény, de a szempontodból meg úgy, mint egy slagból ömlő víz.
    Mint részecske: az alfa sugár(zás) valójában gyors, atommagból kiszakadt He. (2 proton és 2 neutron összetapadva). A beta-bomlás során neuronból lesz proton, miközben egy elektron és egy anti-neutrino kiszabadul. tehát itt a fotonok helyett elektronok repkednk sugárirányban kifele. A gamma-sugárzás valójában az elektromágnses sugárzás (fotonok lövellnek ki).

    Akárhogyis, a sugárzás a nagy száma miatt olyan fontos csak, ezért szerintem úgy lehet elképzelni, mint egy kis bomba felrobban a sivatagban, és a homokot magával viszi a lökéshullám. Olyan hosszú, amennyi ideig működik a radioaktív bomlás, nm gyöngysornak hívnám, hanem egy hangabolyból minden irányba kifelé menetelő hangyakupacnak. Én a hullámzást nem itt keverném bele. Nem úgy hullámzik, mint a kígyó, ha halad. Az elektromágneses hullám valójában elektromos és mágneses mező egymásba alakulása. Mágneses mezőben ha mozgatok egy vezetőt, az változó elektromos mezőt generál, és a vezető két végén potenciálkülönbség alakul ki (ergo folyna az áram, ha összezárnám). A változó elektromos mező pedig maga körül változó mágneses mezőt hoz létre. Változó mágneses mező váltzó elektromos mezőt, stb... Pl. a rádiók így működnek. (Az is elektromágneses hullám, és a csillagok is kibocsátják, és ez okozza az UFO kutatóknak az alapzajt, mert kb. random, kivéve a pulzároknál.)

    Ha valami hülyeséget mondtam, kedvenc fizika tanárunk kijavíthat .
  • Lunki88
    #17
    Valaki elmesélné honnan ez a "nehogy a terroristák.." szöveg? Szinte nincs olyan cikk ahol ne látnám ezt a beírást, most már nagyon érdekelne. :)
  • agyalok
    #16
    "Valójában egy kozmikus sugár évmilliókon keresztül pattog egy galaxis mágneses mezői között, mielőtt eltalálna valamit, például a Földet."
    Ez szép, de nem tudom felfogni. Hogy kell elképzelnem egy darab sugarat? Mekkora? Milyen vastag, milyen hosszú? Vagy csak egy darab őrült nagy energiájú proton ámokfutása egy sugár, vagyis az útvonala? Vagy libasorban nyomulnak a részecskék egy adott sugáron belül, mint egy kilőtt gyöngysor? Hullámzik is, vagy egyenes, és csak a mágneses terek hajlítgatják? Hogy van ez? Dióhéjban, közérthetően?
    (Igazából még a slagból jövő egy darab vízsugarat is hasonlóan nehezen képzelem el, mindig csak nyalábban láttam.)
  • djhambi
    #15
    Jó, persze, hogy Stephen Hawking-ot idézzem:
    "Science fiction can unlock the imgination."
  • djhambi
    #14
    A Farscap-pel csak az a bajom,hogy az első két évad főcímében valahogy így fordították az egyik részt: (vagy sak ilyenhülyék a technoblablások)
    "Egy elktromágneses hullám beszippantotta az űrhajómat..."
    Innentől a Farscape Farsang lett a számomra. Nem beszélve, hogy minden földönkívüli amerikai akcentusú angolt beszél, mint a Stargate-ben. Ha emlékeztek, a mozifilm felét feliratozták, mert a Go'auldok go'auldul beszéltek. Meg necces nekem pl. a gondolkodó, embereket irányító elektromágnes lény is, és inkább hanyagoljuk az életeő-szívó lidérceket. (Csatolunk az Egely-kerékhez.) A stargate-tel amúgy is a közép-amerikai réteget akarták megnyerni. És Rick D. Anderson hatalmasat alakít, mindenki csak miatta nézi az összes sorozatot/filmet.
    A trekkben feltalálják a fordító gépet. Ráadásul azt is megmagyarázzák, hogy miért néz ki minden második faj úgy, mint egy elmaszkolt ember. És nem fénysebességnél gyorsabban közlekednek, hanem egy másik, "űr alatti" térbe mennek át, ahol mások a fizika törvényi. (A szubteret innen lopták a Stargate-esek is.) A transzpoerter és a replikátor is tudományosan nem elképzelhetetlen, és stb... De egyszer megnézném, hogy a Go'auld gyűrűk hogy működnk a való életben, hogy átmennek a falakon. És a zet nevű fegyver, ami "áramot" "lő" ki és elsőre elkábít, másodikra megöl és harmadikra eltüntet.
    Kár, hogy manapság a sci-fi egyre inkább fi és nem sci...
  • Balintos
    #13
    A halálcsillag lövi őket
  • NEXUS6
    #12
    Ezek csak mesék!

    A valóság az, de ez maradjon köztünk, hogy az egész mögött az amerikai titkos kormányzat áll, akik megcsinálták a Végső fegyvert. A teszt viszont olyan jól sikerült, hogy a kísérletnél az idő megfordult és kitágult, és amit a mai napig látunk belőle azt elneveztük ősrobbanásnak!
  • johnsmitheger
    #11
    Farscape-re szavazok, mert abban igen durva a féreglyuk fegyver: olyan nagyonodab@szós! :D
  • NEXUS6
    #10
    Javiccsatok ki ha tévedek, de én megbízható forrásból tudom, hogy a halálsugár az a halálcsillagból származik. Viszont az nem robban fel mindig, hanem csak az első és a harmadik rész végén. Persze attól függ honnan számoljuk! De hát a világegyetem relatív, de legalább is a sztárvársz univerzum. Ilyen szempontból a terekki jobb én arra szavazok, esetleg a sztárgétre, de abból is csak az Atlantiszra.
  • johnsmitheger
    #9
    Nekem mindegy, hogy halálsugár-e vagy nem, csak csillogjon! Szeretem a szépet! :)