78
  • amitakartok
    #78
    "A nők esetében ez többnyire a depresszióra való hajlammal, valamint általában véve rosszabb egészségi állapottal jár együtt"
    És itt máris ok-okozati összefüggést vonnak le, hogy a depisek játékoktól olyanok, pedig lehet, hogy épp fordítva van: azért játszanak, mert depisek (és a gép sose szól vissza).
  • Balumann
    #77
    Szerintem azt mindenki nagyon jól tapasztalja, hogy gépezés után kevésbé érzi jól magát az ember, mint mondjuk egy séta, sport, vagy bármi nem egyhelyben ülős/fekvős tevékenység. Minél többet ül az ember a gép előtt, annál inkább romlik az egészsége. Minél többet ül az ember egyedül a sötétben a gép előtt (természetellenesen), annál inkább hajlamosabb lesz depresszióra, agresszivitásra, stb..
    A legtöbb dologhoz nem is kellenek ilyen kutatások, maximum megerősítenek. Ebben a kérdésben mind2 irány lehetséges, az előzménye inkább a szülő nevelése és odafigyelés, abból adódik szinte minden.
  • morden
    #76
    Valahogy jobban hiszek féltucat egyetemi profnak, mint néhány fórumozónak az sg-n, számomra az az érv nem érv ami úgy kezdődik, hogy " én x éve gépezek napi 12+ órát és tökéletesen érzem magam" " én nem ismerek ilyet" (természetesen sarkított példák nehogy valaki abba kössön bele, hogy nincs is szó szerint ilyen szöveg itt:P)
  • nkmedve
    #75
    Csak morden hsz-ére reagáltam, amiből azt szűrtem le, hogy szerinte ha a felmérést X darab doktori fokozattal rendelkező egyén csinálta akkor az automatikusan igaz és reprezentativ.

    #72: Persze, ez igaz. Játszani lehet, csak mértékkel, minden függőség káros. Ha valaki napi 1-2 órát játszik, mondjuk tévézés helyett, akkor még valószinű marad ideje mozgásra is.
    Kérdés az is hogy valaki miért lesz függő? Lehet, hogy eleve depressziós és a játékok világába menekül, vagy túlsúlyos és nem szeret mozogni. Ezért a felmérés inkább forditva lehet igaz, vagy ha igaz is ebben a formájában akkor csak a függőkre.
    Én úgy vettem észre, hogy szokás mostanában mindenféle ilyen felmérést megjelentetni ami a játékokat rossz szinben tünteti fel. Legtöbbről utólag kiderül, hogy nem reprezentativ, vagy teljesen hamis, úgyhogy már nem tudom melyiknek lehet hinni.
  • milu00
    #74
    www.napiakciok.hu/europark -7e ft ruhaakció
  • Maniello
    #73
    1. az amcsik nagy része alapban túlsújjal küzd...
    2. attól, h vki jáccik, még nem zárja ki a sportot... vis értelmes ember kompenzálná
    3. lassan 8 éve gépezek (kb. 1 éve már nem jáccom), de ettől függetlenül, pont h rám férne 1 kis hízás... 15 évesen 173 cm-mel k8 kiló...
  • morden
    #72
    Azért azt remélem mindenki belátja, hogy aki sokat ül a gép előtt az szarabbul jár, mintha sétálgatna ehelyett az erdőben. És akit a net szocializál az bizony sikertelenebb lesz a face to dace emberi kapcsolatokban mint aki emberek között nől fel.
    Most jöhetnek a saját életekből vett példák, hogy bizony józsibá soha nem ivott egy kortyot se és a mája vitte el, míg Bazsi bá végigpiálta az életét és még él és egykorúak, ami igaz is lehet, de ezek a kívételek és nem a tendenciák.
  • who am I 7
    #71
    Tehát egy orsiási birka csorda a cél, amely majd a terroristák kezébe kerül...és....
  • dronkZero
    #70
    "Tudom én, hogy a doktorok soha nem tévedhetnek,"

    Ezt úgy mégis honnan a fenéből veszed?

    "csak akkor azt nem értem, hogy egyébb hasonló felméréseknél hogy fordulhat elő, hogy egyébb felmérések cáfolják őket."

    Az egészségügy a tudomány egyik legbizonytalanabb területe, a világ legbonyolultabb dolga az élő szervezet és annak működése. Ráadásul az egyének is különbözőképp reagálnak ugyanarra a hatásra.

    Amikor egy kutatás eredményeit vizsgálod, akkor nem árt a bulvárszint fölé emelkedni egy picit, hozzánemértő újságírók igencsak el tudják ferdíteni a dolgot. Emellett nem árt átnézni a vizsgálati módszert, a minta méretét (hány főn végezték a kísérletet), összetételét, és az eredmény szórását.

    Nagyjából ez a módja, hogy két ellentmondó kutatási eredmény összehasonlításának. De jellemzően ilyenkor a legjobb megoldás az lenne, hogy konkrétan az ellentmondó eredmények részletesebb vizsgálatára egy új tesztet végeznek.
  • nkmedve
    #69
    Lemaradt a vége:
    Főleg játékok esetén igaz ez, olvashattunk itt már néhány ilyen cikket (erőszakossággal kapcsolatban például).
  • nkmedve
    #68
    Tudom én, hogy a doktorok soha nem tévedhetnek, csak akkor azt nem értem, hogy egyébb hasonló felméréseknél hogy fordulhat elő, hogy egyébb felmérések cáfolják őket. Főleg j
  • tomcsa4
    #67
    Mindenki kétkezes gyermekkorában. Viszont akkor mindenki az lenne felnőtt korában is. Ezért született dolognak gondolom azt (és ezt támasztják alá), hogy született dolog ez.

    Lehet fejleszteni a másik kezedet is (én is pl jobbkézzel vágok, varrok), de nem domináns. Érdekes módon csak apukám balkezes, se anyu, sem az öcsém és se nem a nővérem nem az. Ők kimondottan jobbkezesek.
    De majd az agykutatás részleteiben több fog kiderülni.
  • Balumann
    #66
    Érdemes itt is olvasgatni, bár itt asztmáról van szó.

    "Jobbféltekei dominanciájúnak azt a személyt nevezzük, akinek a jobbféltekéje a fokozattan aktív; az ilyen személyek közt érthetően sok a balkezes, de nem mind az! Ennek oka az, hogy a féltekei dominancia és a kézdominancia nem azonos időszakban alakul ki a magzati élet során, és ha bizonyos hatások csak a kézdominancia kialakulása után jelennek meg, kialakulhat a jobbféltekei dominancia jobbkezesség mellett is.
    Ezek a "bizonyos hatások" a magzati élet során nem mások, mint a fiú magzatokban és az anyákban is termelődő férfi nemi hormon, a tesztoszteron, amely meglepő módon lassítja a balfélteke fejlődését. A balfélteke ezért észrevehetően lassabban fejlődik a fiúkban, ezért van több balkezes fiú és ezért tanulnak meg a fiúk átlagosan később is beszélni.
    A tesztoszteron egy másik hatása, hogy megzavarja az immunrendszer fejlődését, ezért van több asztmás és talán több autoimmun beteg a balkezesek közt. Azt is tudjuk, hogy a fiúk közt pubertás előtt több az asztmás!
    Ebből lassan kezd összeállni a kép: a balkezesség összefügg a jobbféltekei dominanciával, ami emelkedett magzati tesztoszteron szintre utal, amiből viszont az immunrendszer későbbi zavarai is következnek.
    De miért depressziósabbak az asztmások?

    A válasz a jobbfélteke funkcióiban rejlik




    A természet úgy "intézte", hogy a két félteke "felosztott" egymás közt különféle funkciókat. E munkamegosztásban a jobbfélteke lett az éber őrszem, ez a félteke figyeli, nem jelenik-e meg a túlélést veszélyeztető inger a külső-belső világban. Ez azt is jelenti, hogy "szakértőnek" kell lennie a veszélyek felismerésében, vagyis a negatív érzelmeket ő teremti és "szenvedi el". A munkája: észlelni, kiértékelni, és ha veszélyt szimatol, "félelemmel tölteni meg" gazdáját. A félelmet és szorongást tehát a jobbfélteke hozza létre és ő is éli át. Ha valakinek megsérül a jobbféltekéje, elveszti ezt a képességét! Az ilyen emberek derűs közönnyel és vidámsággal viselik egyébként esetleg szörnyű helyzetüket. Fordítva is igaz, ha valakinek a balféltekéje sérül meg, nagy valószínűséggel depressziós lesz a jobbféltekei túlsúly miatt.
    Az eddigiekből talán érthető, hogy a magzati életben elszenvedett tesztoszteron hatás miatt kialakul a jobbféltekei dominancia, ami fokozott hajlamot jelenthet a depresszióra és egyben az immunproblémákra, mint asztma, allergia.
    De mi magyarázza meg akkor azt, hogy a stresszelt állatkölykök később asztmásak lesznek, vagy hogy a negatív érzelmi állapot ront az asztmás tüneteken, vagy hogy a családból kiemelt gyerekek asztmája javul."
  • Balumann
    #65
    Na ezt most így rosszul írtam. Tehát nem genetikailag örökölt a jobb, vagy balkezesség.
  • Balumann
    #64
    Ott hibázik ez az állítás, hogy a bal vagy jobbkezesség is kicsi korban "alakul ki".

    "Fontos a dominancia kialakulása
    A jobb- vagy balkezesség kialakulása nagyjából egy időben megy végbe a beszéd kialakulásával, 18-20 hónapos kor körül. Ettől kezdve a gyermek egyik kezét a finom, megtanult mozgások kivitelezésére használja. Ennek a specializálódásnak négyéves korig végbe kell mennie, amennyiben késik, érdemes gyermekneurológushoz fordulni, aki dominanciatesztekkel (labdadobás, elkapás, zárnyitás, locsolás, fésülködés, stb.) el tudja dönteni a kérdést. Azért fontos az időtényező, mert a dominancia időben történő kialakulása adja meg a gyermeknek azt az esélyt, hogy megfelelő kézügyességet szerezzen a későbbi iskolai feladatok elvégzéséhez."
    forrás
  • tomcsa4
    #63
    De általában úgy szokott lenni ,hogy valamit feltesznek, megy akár évtizedekig, aztán majd megcáfolja valaki. De pl 2008 az agykutatás éve volt és az elkövetkező évek is azok lesznek. Illetve a genetika is fejlődik.
  • tomcsa4
    #62
    Meg van olyan ,aki kiskorában lesz rákos. Akkor mégsem egyenlő eséllyel születünk a rákos megbetegedésekre, mégis ezt szeretik szajkózni.
  • tomcsa4
    #61
    Igen igen, a higiénia túlzásba vitele pontosan az,amit leírtál. De a depresszió más. Szorongásra is hajlamosabbak a balkezesek, illetve a kétbalkezesek, mivel ők sokkal többet használják az agyuk jobb féltekéjét, és pont az érzelemközpontot. Ez is adottság, genetika. Ha van két hasonlóan gondolkodó és életet élt ember csak az egyik hajlamosabb a depresszióra, akkor egy haláleset kapcsán nagyobb valószínűséggel az lesz.

    Rák: itt az az elmélet van ,hogy mindenki egyformán magában hordozza az esélyt. Csak érdekes módon az egyik megbetegszik, míg a másik nem. Sőt volt olyan, aki egészségesen élt, mégis tüdőrákban halt meg. Szóval én itt nem tudok állást foglalni.
  • Balumann
    #60
    Én nem hiszek abban, hogy bárki genetikailag hajlamosabb lenne bármire is. Az allergiától kezdve rákig mindennek valamilyen oka van, életmódtól, táplálkozástól és gondolkodásmódtól függ. Ahogy fejlődik az orvostudomány, egyre több mindenről derül ki, hogy nem örökölt probléma. Hány ember szenved allergiában? Pedig a nagy higéniamánia okozza, hogy nem válunk ellenállóva bizonyos dolgok ellen (ugye ne hemperegj a fűbe mert koszos lesz a gatyád... ismerős szerintem mindenkinek?), vagy hány ember visel szemüveget? 90% -nak nem is betegség okozza, csak helytelen nézési szokások, szemtréningel javítható (még a szemtengelyferdülés is, lásd www.latastrening.hu ). Természetesen nem azt mondom, hogy nincsenek genetikailag örökölt betegségek, de ritka.
  • tomcsa4
    #59
    Ugye elég csak megnézni USA-t, ahol szinte minden embernek van pszichológusa (ott a pszichológus elfogadottsága sokkal nagyobb). De itthon is meg lehet tekinteni a nagyvárosokat. Elég már maga a napi forgalom a stresszhez, ami szorongást is kiválthat. És egy városban nem csak forgalom van.
  • tomcsa4
    #58
    A városlakók szorongósabbak. Sok olyan embert ismerek (legyen az ismerős, ismerőse valakinek stb), akik kiköltöztek falura vagy a város szélére. Egész nap a kertben vannak. Hs fizetnének se mennének vissza a város központjába.
  • tomcsa4
    #57


    Nem tudok mit hozzáfűzni, egyetértek. Akik genetikailag hajlamosabbak a depresszióra, a semmitől nekik sem jön elő.
  • Sanyix
    #56
    Tehát a modern városi életmód -> depresszió. Nem is meglepő... de ezt tolják a kormányok, és a média is, hozzátartozik a birkacsorda építéséhez.
  • Balumann
    #55
    A depressziót szerintem több minden együtt okozza, de nincs közöttük a gépezés (csak ami azzal jár). Sötét szobában üldögélés, mozgáshiány, kapcsolatok rontása, és helytelen gondolkodásmód, és általában párosul hozzá valamilyen rossz emlék is. Sőt, valamilyen vitaminhiány is okozhat szorongást, depressziót. Aki jól táplálkozik, rendszeresen végez testmozgást, és pozitívan gondolkodik (főképp vidám, jó társaságokba jár, jó kapcsolatai vannak, stb.) az nem lesz depressziós.
    A természetközeli gondolkodásmód, életmód, táplálkozás elvesztése okozza az ilyen problémát.
  • tomcsa4
    #54
    1, azok a játékosok ,akik nem rézik jól magukat a gépezéstől, nem biztos hogy depressziósak. Depressziónak nem tudod megmondani az okát (és részszint genetikai eredetű is), míg a szorongásnak tudod az okát.

    A nők hajlamosabbak a depresszióra/szorongásra? Én nem ezt vettem le a cikkből, de igaz. Hajlamosabbak. Ők meg az érzékeny (balkezes, illetve kétbalkezes) férfiak is. Ez tény. De ezt a szorongást nem csak a gépezés válthatja ki.

    Viszont aki nem szeret már játszani, azaz nem leli benne örömét, csak kényszerből csinálja (mert nincs más hobbija) annál jelentkezhetnek szorongásos tünetek.

    Ja és USA-ban (mert Amerikát erre szűkíti le a cikk) tényleg nagyon sok az elhízott gyerek. De Japánban is. Egyre több.
  • lac111
    #53
    A másik viszonylag pozitív oldala a gép előtti szórakozásnak, hogy nem kerül vészes pénzekbe... Szívesen mennék én Jetskizni, Paintballozni, vagy eltöltenék (még :)) egy hetet egy tengerparti Hotelbe, de ehhez mind-mind pénzre van szüség, barátnővel duplázódik. Tehát el tudnám tölteni az összes szabadidőmet aktív pihenéssel, de a pénztárcám diákként nem engedi. Így pedig az agysorvasztó vacsoracsaták helyett jobb ez..
  • morden
    #52
    Úgylátom hiába csinált fél tucat doktori fokozattal rendelkező ember egy módszertanilag valószínűleg kifogástalan kutatást, ha páran itt az sg fórumon simán megcáfolják az eredményüket azzal , hogy "én x kiló vagyok és játszok" meg " nem ismerek ilyet " kész, elvérzett a kutatás... ilyen érvekkel nem lehet vitába szállni , a teljes 150 éves szociológiai tudásunkat újra kell értelmezni:D
  • nkmedve
    #51
    Azért hülyeség a felmérés, mert egy köztudottan elhizott és depressziós társadalomban csinálták, ráadásul csak 500 fővel (lehet akármilyen jól összeválogatva, ez a szám távol áll attól hogy reprezentativnak lehessen nevezni).
    Én nem ismerek sok depressziós és elhizott embert, de van néhány és egyik sem gamer. Ugyanakkor rengeteg olyan embert ismerek aki sokat játszik és egyet nem tudok mondani akinek a cikkben elhangzott gondjai lennének.
    Persze ha valaki elhizott és depressziós, akkor lehet hogy játszani fog, de nem feltétlenül forditva.
    A játékok jó része elég intenziv agymunkát igényel, aminek az energiaigénye vetekszik a közepesen megeröltető mozgáséval. Ezzel szemben például a TV-zéshez nem kell sok kalória. Én azért megnézném, hogy a felmérésben szereplők hány órát töltenek a TV előtt játékokon kivül.
  • Sanyix
    #50
    Ja csak éppen nem 1 játékost ismerek a környezetemben, és egyik sem elhízott...
  • morden
    #49
    Miért érzik egyesek, hogy egy statisztikai cikkre az életüket leírva válaszoljanak. Ezt soha nem fogom megérteni.
    A cikkbe nem az van , hogy Te sanyix el fogsz hízni ha játszol , hanem egy szignifikáns tendenciát próbál megragadni.
  • DarkLaca
    #48
    Hízni akarsz ? takaroggyá wowozni. Amugy szánalmas a dolog, mivel ha amerikában nem játszanának a hamburgerzabáló kölkök, akkor is zsírhegy lenne belőlük,tehát a cikk értelmét veszti. Mivel el van hízva, attol lesz depis, és nem azért mert játszik. Annyira nemszeretem, amikor a fasságot akarják megmagyarázni...
  • Sanyix
    #47
    lol én több mint 10 éve sokat játszom. Próbáltam már hízókúrázni, de nem sikerült, nem lehet kirobbantani évek óta a 190 cm magasság melletti 80 kg-mről :D

    Depressziós csak vótam(az se volt észrevehető, tehát elég gyengén), egyrészt azért mert ebben a "kurvaországban" élek, másrészt olyan miatt aminek köze nincs a géphez(például a kialvatlanság, ugyanis ilyen eltolt alvásfázis szindrómám van(nem a géptől van ez sem, hanem genetikai eredetű), amire ugye senki sincs tekintettel, és hát a kialvatlanság nem éppen jó.
    Egyébként meg olyan egészséges vagyok, hogy a vérelemzésnél minden tökéletes szinten volt(ahhoz képest hogy évekig szinte semmi zöldséget meg gyümölcsöt nem ettem). Na ez akkor hogy? Ja és barátaim is vannak.
  • savior
    #46
    a nem fizikai munkat se felejtsd ki.
  • muerte2
    #45
    Nem ertem miert emeltek ki a Jatekopkat, ez a statisztika ugyanugy igaz lehet a TV fuggokre is akik meg tobben vannak, a net fuggokre es mindenolyan tetemes idoben fojttaott tevekenysegre ami punnyasz, azaa ul a delikvens.
  • savior
    #44
    az miert olyan lenyeges, hogy valakinek baratnoje vagy fiuja legyen? mivel lesz tobb ettol valaki elete?
  • Gamecube86
    #43
    Valószínűleg jobban értik a dolgukat mint én.
    Egyébként pedig Amerika pont nem arról híres hogy minden második ember túlsúlyos.
    A nők pedig nem hajlamosabbak a depresszióra.
    Na de mindegy hisz nem értek én ehhez csak hülyeségnek tartom az ilyen dolgokat.
    Tehát a lényeg hogy a cikk szerint hajlamos vagyok a depresszióra és el fogok hízni :D Persze a kivételek erősítik a szabályt.
  • Ferrer
    #42
    Egy igazi játékos kockáztat..
  • Demonic
    #41
    Amúgy kiváncsi lennék hányan lesznek depressziósok a rossz családi körülmények
    miatt....
  • Demonic
    #40
    Más részről szerintem a depresszió nem olyan betegség ami csak a játéktól kialakulna. A depresszió fázisaiba is nagyon sok különbség van! Az hogy komoly betegséget megállapítsanak nem elég egy sima "önvallomás", hanem minimum egy doktor lássa!
  • morden
    #39
    Miért bizonygatják sokan itt a fórumon, hogy ők x időt játszanak mégse kövérek meg ilyesmi, ha minden rendbe lenne meg se fordulna az ember fejébe, hogy ezt leírja...
    Gamecube86: gondolom reprezentatív minta az az 500 fő, nem megyek bele a részletekbe, de nem úgy működik , hogy 500 emberre ráböknek, hanem nagyon komoly elméleti alapok alapján történik a kiválasztás és meglepődnél, hogy 500 emberből milliókat lehet nagybiztonsággal leképezni. Értik a dolgukat odaát a tudósok picit jobban mint az egyszeri user :D