Felfelé terjedõ villámot fotóztak le

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vagy idehaza készült valamelyik "újgazdag" udvarán volt tüzi játék:D
honnan vették hogy lefele jött?vagy csak manipulálták az egészet,hogy a srác aki nyilatkozik,kapjon egy kis zsebpénzt.Ennek nincs hírértéke......fekete-fehér,nehezen kivehetõ.Nem is biztos hogy villám,de legalább reagáltam:D
hát nem, mer pont fordítva van.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Többszáz éve élt indián õsömet is "Kékvillám ami a földbõl indul és a mennyben köt ki"-nek hívták.

\"See you kids. Study your math. Key to the Universe.\"

tenkenorman
ezer éves jelenség. 10 évesen már apukám elmagyarázta és õ is nagyon régóta tudott róla

http://www.tenke.hu

Akkor azt is megfigyelted, hogy a kisülés a felhõbõl indult és eléri a földfelszínt és megtörténik az igazi kisülés.
Ki kell Ábrándítsalak, de ez éppen a földbõl a felhõbe csapó villám, amit az elején látsz, lassan és elágazva a föld felé haladni az az elõvillám ami azt a csatornát alakítja ki amin keresztül a villám felcsap a felhõbe. Ez a fényes és gyors villám a végén. A cikkben szereplõ filmen pedig mint mondtam a felhõbõl az ionoszféra azaz az ûr irányába csapó villám szerepel, nem a földbõl a felhõbe cspó amiben semmi különös nem lenne, mivel a villámok nagy része ilyen.

Dj Faustus
"Az a vicces, hogy a jelenség az utóbbi 10 évben vált ismertté a tudósok elõtt. "

"Nem tudom mindenkinek lejött-e mert a cikk nem egyértelmû. Itt nem a földbõl a felhõkbe csapó villámról van szó, ami régen ismert jelenség, hanem a viharfelhõbõl felfele az ionoszférába irányuló hatalmas villámokról"
1920-ban egy skót fizikus - C. T. R. Wilson - már elõrejelezte a jelenséget, az elsõ tudományos megfigyelésre csak 1989-ben került sor.
Phisicstoday - Sprites, Elves, and Glow Discharge Tubes

"A vadászpilóták elõtte is látták,"
A vadászpilóták katonák, nem meteorológusok. Láthatni láthatták, de mihez kezdettek volna vele? Nekik ellenséges repülõket kellett leszedniük, objektumokat bombázni, nem villámokat kutatniuk.

"csak senki nem merte leírni a jelentésében, nehogy földre kényszeríték agylágyulás miatt."
Elég hiteltelen, összeesküvés-elmélet-jellegû mese...

"meg egyébként is az összes talajt ért villám a földbõl indul ki "
Van felhõbõl a földbe és földbõl a felhõbe menõ villám is.

"A gömbvillám emlegetéséért idehaza tudományos körökben máglyahalál jár. "
Egely Györgybõl ne csináljunk már mártírt. Aki áltudományos téziseket puffogtat (és nem bizonyítja be állításainak igazságát), az megérdemli, hogy körberöhögjék.

Lassított felvétel egy föld felé mozgó villámról : link

Pont fordítva!

Ne keverjétek a sz.rt!

A legtöbb villám lefelé mozog, a felhõkbõl a föld felé.

Kara kánként folytatom tanításom.

A Bolygónkon áthaladó nagy sebességû , ezáltal nagy energiájú , de semleges részecskék okozzák. Ha a belépõ és kilépõ részecske útjában megfelelõek a körülmények (páratartalom, töltés különbség) , A Föld mindkét oldalán lehet egyszerre villám. Nyilván a kimenõ a világûr felé halad, mindegy hogy felhõbõl, vagy a földbõl vezeti le (azaz fel) a töltést.
ugy tudom kb 80/20 az arany.A villamok 80% a foldbol indul es a 20% az egbol.
Sztem itt arról van szó hogy felfelé terjed szét, amúgy én is úgy tudom h a villámok a földrõl indulnak.
Nem tudom mindenkinek lejött-e mert a cikk nem egyértelmû. Itt nem a földbõl a felhõkbe csapó villámról van szó, ami régen ismert jelenség, hanem a viharfelhõbõl felfele az ionoszférába irányuló hatalmas villámokról, ez az amit csak 10 éve ismer a tudomány.

Hát ez egyáltalán nem így van. Létezik pozitív és negatív villám.

mit nekem gömbvillám... itt van az anyósom.
passatgt
és a dörgés is lentrõl jött?

CSOCSO
tuzijatek....
Motoroj
Épp nemrég (néhány hete) volt egy mûsor talán a Nat. Geo.-n, na ott mutattak pár féle villámot, ez is benne volt. Sprite, blue jet, elve, gömbvilám és egyéb anomáliák.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

Nikolaosz
Mennyi mindent nem tudunk még a felettünk lévõ felhõkrõl. Nem is olyan régen láttam egy jó mûsort ezekrõl a sprite-okról meg elfekrõl vagy mi.<#szomoru1> És eléggé megfogott.

Ne szánd a vakot mert ?t nem bénítják meg e világ látomásai, szánd inkább magadat. Áldott legyen az Ori!

én eddig azt hittem, az összes villám a Földbõl megy az ég felé <#fejvakaras><#fejvakaras><#fejvakaras>

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Nagyon érdekes, a Start Trek sorozatba beszélgettek plazmáról, lehet utána nézek.

A gömbvillámok igen nagyerejû viharokban alakulnak ki, s egyes tudósok szerint nem elektromágneses, ha nem plazma kisülések, amik eltérnek a mi idõzónánktól...Mi a gömbvillám?gömbvillám
miért?

Nem is az MTA átlagéletkora és a tudósok szkepticizmusa gátolja a tudomány fejlõdését, hanem az indokolatlanul köztudaba ivódott áltudományos sallang...

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

A gömbvillám emlegetéséért idehaza tudományos körökben máglyahalál jár.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

szép jelenség, meg a gömbvillám is...
Errõl a felefelé menõ villámról jó pár évvel ezelött már volt egy mûsor az NG-on én ott felvételt is mutattak róluk. Nem egyrõl, hanem egy egész viharzónáról. Ott azt említették meg, hogy úgy tûnik, minden viharban vannak ilyenek. Ez nem új dolog. Csak a tudománynak új.

Ez kb. olyan mind az El Nino. Amikor a tudmány felfedezte magának akkor a globális felmelegedésnek tudták be. Aztán kiderûlt, hogy az ottlakó indiánok már baromi régóta tudják, hogy van ez a jelenség (õk nevezték el El Nino-nak is). Na ez is ilyen, közben pilóták tudtak róla, és nem vagyok benne biztos, hogy az ûrhajósok nem látják ezt a jelneséget fentrõl, elvégre a világûr felé csap a villám, akkor valamit látni kell.
Desiderata
meg egyébként is az összes talajt ért villám a földbõl indul ki
sprites, blue jets . . . ezek nem mai dolgok, már eddig is ismerték õket
nem értem
Frayer
Legközelebb meg már az lesz, hogy találnak egy ufo-t, és majd akkor kezdik elõadni az ûrhajósok, meg elõvenni a képeket, hogy hát igen, mi már azelõtt is láttunk ufokat, együtt repültek velünk, csak nem akartuk elmondani, nehogy hülyének nézzenek minket.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

igen, van ilyen, mint amikor az úrhajósok eleinte nem akarták említeni h csukott szemnél is látnak fényeket, felvillanásokat odakinn, majd kiderült h bizonyos sugárzások mikor átmennek az úrhajón és az emberi szemen képest fényinger kifejtésére,de persze nem merték megemlíteni, érthetõ szerintem valamennyire
Az a vicces, hogy a jelenség az utóbbi 10 évben vált ismertté a tudósok elõtt. A vadászpilóták elõtte is látták, csak senki nem merte leírni a jelentésében, nehogy földre kényszeríték agylágyulás miatt.