99
XXI. század. Avagy agyhalott európaiak, agyhalott divatkövetők, agyhalott pláza vendégek... Hol lesz a kiút?
  • kocsisgabor9999
    #99
    Az emberek hazamennek, beulnek az LACD tv ele, bambulnak mint birka az ujkapura. MIndent megvesznek amit arulnak, stb...
  • Fbn Lx
    #98
    ezt kifejtheted bővebben, ha időd engedi.
  • kocsisgabor9999
    #97
    Itt Angliaban mar a kifejlett amerika van, undorito. De en jol tudom magam erezni. :D
  • #96
    Sehol nem lesz kiút
  • Balumann
    #95
    Igen, többek között ezeket lehet megtanulni a filmekből, amikben általában az az eredmény, hogy mindenki (kezdve az elnöktől az emberekig) rájön, hogy milyen hülyék voltak, és onnantól minden szép és jó lesz. Nagy sületlenség! Semmi nem változna, azok továbbra is a saját érdeküket tartanák szemelőtt, ha ugyan ezek maradnának akik most vannak.

    Nem álom, vannak jó értékrendel élő, boldog emberek. Az én rokonaim közül néhány kivételtől eltekintve szinte mindenki. Én hiszek abban, hogy a helyes gondolkodásmód és értékrend terjeszthető (saját tapasztalatból), illetve eleve hatással vagyunk egymásra is.

    "A történelem legfőbb tanulsága, hogy a népek és kormányok soha semmit sem tanulnak belőle."
    Itt lenne az ideje. Pesszimizmus nem segít, először magunkban kell letisztázni, utána terjeszteni kell, és utána tenni valamit.
  • Pluskast
    #94
    Szép gondolat csakhogy ez álom. Amíg nem jön valami súlyos kataklizma addig ezek az értékrendek lesznek a "trendik".
  • Balumann
    #93
    A megoldás amúgy ott lesz, hogy terjesszük (és mutassuk) a helyes értékrendet (egy ember a másikra nagyobb hatással tud lenni, mint a média), terjesszük azokat a filmeket, neten fellelhető anyagokat, amik a gondolkodást segítik, és segíthetnek helyes gondolkodásmódra vezetni, rávilágítanak a jelenlegi problémákra.

    Amíg az emberek nagyobb százaléka a TV-n keresztül látja a valóságot, addig nem lehet bármit kezdeményezni sem. Ez az első lépés.
  • Balumann
    #92
    "Kapcsoljuk ki az áramot? Mert majd ettől összetartunk? Milyen összetartás lesz azon kívül, hogy sötétben egységesen esünk orra a bútorokban?
    Semmilyen. "

    Te gondolkodsz is mielőtt bele írsz egy topikba, most komolyan? Ki a fene vont párhuzamot az áram és világítástechnika, és az emberek közti összetartás között?! Arról nem is beszélve, hogy világítani már többszázezer éve (vagy csak kb. 100ezer éve) tudnak, "feltalálták" a tüzet, gyertyákat, stb...

    Az egész arról szól, hogy a médián keresztül párszáz ember hülyít milliókat, amik megváltoztatják a normális értékrendet, szinte rabszolgává tesznek minket. Félretájékoztatnak, eltorzítják a valóságot (ez rajtad látszik a legjobban, Finnugor topikból kiderülve) a történelemről, politikáról, reklámok hatnak tudat alatt, hogy ezt vedd meg, azt vedd meg, a boltokban tökéletes klíma, zene és profin kialakított sorrend vár hogy minél több mindent megvegyél.

    "De nézzünk mást, mondjuk mobiltelefon , TV...ezek mind igen hasznosak...ja hogy vannak akik csak a szemetet nézik a TV-ben? Hogy vannak akik 24 órából 24et töltenek valami hülye MMO-ban?"

    Vannak, akiknek az RTL, TV2 meg M1 jön be. Kérlek, mondj egy műsort, ami egy cseppet is hasznos az embereknek. Ah nincs, de vannak más csatornák, rendelje meg most + nemtom mennyi ezerért. Jé, amúgy nem is a spektrumot, national geographic-ot szidja senki.

    Az MMOval kapcsolatban. Rengeteg megoldás lenne, hogy ne érje meg mindenkinek napi 20 órákat a játékkal tölteni, korlátozás, idővel jóval kevesebb pont, stb. Vagy hogy eleve nem időhúzóra csinálják meg. 3 felelős van, szülő, gyerek, és a játékkészítők. Ebből ha a játékkészítők odafigyelnének, már 1 ilyen probléma nem létezne.
    Az emberek a hülyék, hogy nézik a TV-t? Az emberek tehetnek arról, hogy hat rájuk a hülyítés?

    Annyiban igazad van, hogy a civilizációkban kialakult hierarchikus rendszer miatt soha nem volt jobb a helyzet. Saját élete alapján mindenki találna olyat (szerintem többnyire az 1000-es évek előtt), ahol szívesen élne. Talán az ókori Görögországban és Rómában (egészen a Kr -i időkig) még jók voltak az emberi értékek, és az életmód is.

    Felvilágosítalak, ha még most sem értenéd meg, nem a technikáról van szó (a hülyítés módját mindig megtalálták), hanem arról, hogy az embereknek mi a fő értékrendje (család, gyermek, egészség, boldogság, másokkal való viszonya). Az áram, világítás a lehető leglényegtelenebb dolog ebben a kérdésben, ha nem lenne ezek nélkül tanultunk meg volna élni. Nem rossz, hogy vannak. De nem is kötelező, nem ezek a fontos dolgok, mégis sikerül elhitetnie a reklámoknak, hogy azok. (fullHD tv, bluray lejátszók, és még sok minden). Ismerőseim között van olyan, aki dupla annyit dolgozott, csak azért hogy fullHD tv-t vegyen, ahelyett hogy a családdal lenne, elmennének együtt valahova. Kik a felelősek, hogy ez az értékrend alakult ki?

    "Ilyenek mindig is voltak, mindig is lesznek"
    Nem, lesz amikor nem lesz. Vagyis lesz, amikor az emberek helyes értékrendel fognak élni, és tanulva a történelemből (hála az internetnek) félrelökik az olyan embereket, mint amilyenek most a médiában, politikában vannak.

    Szerintem ez a folyamat már elindult, Amerikában a korszellem mozgalom (Zeitgeist) (bár a vénusz project nem lesz megvalósítható, a lényeg a gondolkodás terjesztése), nálunk mindenki tudja ugyebár de nem lehet politizálni meg "rasszizmust" terjeszteni (pedig inkább történelem tudomány, és rasszizmushoz csak a médiában van köze, valóságban nincs).

    Ahogy az Otthonunk című dokumentumfilmben mondják (mindenkinek erősen ajánlom, aki még nem látta), "nincs idő pesszimistának lenni".
  • TDantes
    #91
    Már hogyne lenne összetartás!Nem akarok politizálni, de vannak olyan körök, amik nagyon összetartanak. Akinek összetartás kell, álljon be valahová.

    Nekem nem kell. Én leginkább magammal tartok össze, már persze családon, barátokon kívül.

    De vad idegenekkel én tartok sehova, főleg nem össze.
  • vegicsek
    #90
    Számomra nem az jött le a hozzászólásból, hogy tényleg kapcsoljuk le az áramot. Szerintem csak a túlzott elektromoságtól való függésre, és az elidegenedett társadalomra akart rávilágítani a hozzászólás.

    Továbbá te sem vitathatod, hogy az összetartás, amit a globalizáció előtti életmód tanított az embereknek, a jelenkorban hiánycikk...
  • TDantes
    #89
    Jaj, istenem...szóval ilyenek mindig voltak akik szerint az éppen aktuális társadalom egy nagy szar, menjünk vissza régebbre, mert akkor volt jó, a mai társadalom züllött...

    igen, ilyenek mindig voltak. Ja,csak ezek-bocsánat a kifejezésért- tök hülyék.

    Kapcsoljuk ki az áramot? Mert majd ettől összetartunk? Milyen összetartás lesz azon kívül, hogy sötétben egységesen esünk orra a bútorokban?
    Semmilyen.

    Most nem arról van szó, hogy már nem is tudok/tudnak sokan gépnélkül élni( na persze érdekes...aki a mai kor ellen beszél, az vajon mivel írt? Nem PC-n? Hát akkor meg? A remek észrevételeiteket, írjátok libatollal papírra, mécses mellet...mert így csak képmutatás amit csináltok) szóval nem az a lényeg, hogy létfontosságú teszem azt egy PC.
    Amíg nekem nem volt, megvoltam nélküle. De jó hogy van, sok mindenre használom.Mint ahogy nagyon sok ember. Ja...ne legyen áram...aha...mi meg menjünk vissza az időben...

    De nézzünk mást, mondjuk mobiltelefon , TV...ezek mind igen hasznosak...ja hogy vannak akik csak a szemetet nézik a TV-ben? Hogy vannak akik 24 órából 24et töltenek valami hülye MMO-ban?

    Ez nem a társadalom baja, hanem az egyéni hülyeségé...sajnos sok hülye,befolyásolható ember van...de mindig is sok hülye befolyásolható ember volt...

    Aha...a mai társadalom így szar úgy szar...kíváncsi lennék mikor volt jó?
    Pár évtizede , a hiánygazdaságban? Óh igen, de remek volt...nem voltak reklámoktól agyhalott emberek...ja...de nem is volt mit venni...hú de fasza lehetett mi ?
    Vagy mégrégebben? 100 éve? 150?
    Aha...amikor az orvoslás olyan alacsony szinten volt, hogy a csecsemú halandóság álltalános volt? Az volt a jó kor?

    Igen...ez az, kapcsoljátok le az áramot...hogyne.

    Például ha valami baj van, legalább nem tudtuk majd telefonon segítséget kérni.
    Aztán milyen jó lesz elzárkózni a világtól. Minek tudni hogy mi történik körülöttünk ,nem igaz? Ha befogjuk a szemünket és a fülünket, akkor kit érdekel mi történik?


    Ez csak egy teljesen téves menekülés tőletek, a valódi világ gondjai elől. Vannak akik isznak, vannak akik drogoznak, és vannak akik el akarnak tűnni a mostani társadalomból, mert nem bírnak szembe nézni vele.

    Ilyenek mindig is voltak, mindig is lesznek
  • degenerator
    #88
    "Szóval nem azért van csak 1-2 gyerek, mert többet nem szeretne, hanem mert egyszerűen nincs meg rá a megfelelő anyagi keret, hogy az ember normális körülményeket és kellően nagy életteret biztosítson 4-5 gyereknek. Sokszor régen sem vol, de akkoriban a túlélésre való késztetés erősebb volt ennél, valamint a mindenféle szórakoztatóeszközök hiánya arra kényszerítette a felnőtteket, hogy előszeretettel tamagocsizzanak újra meg újra :]"


    ez ott bukik el, hogy nagycsaládok általában az alsóbb néprétegek, és a cigányok között találhatók, az értelmiségi, jómódú polgároknál már a két gyerek is ritka.
  • Fbn Lx
    #87
    na most másrészt sztem azért is csökken a szaporodási ráta a jólét hatására, mert
    1. jólét = változatos termékek = fogamzásgátló eszközök
    2. a parasztember miután egész nap kint dolgozott a földön, este hazamenve természetesen nem érdekelte sok minden, adott az asszonynak. Meg aztán kellett is a sok utód, egyrészt plusz munkás kezeket jelentettek, másrészt voltak olyan idők, amikor kellett 10, hogy abból 3 megérje a felnőttkort.
    Szerintem egyébként korántsem beszélünk jelenleg Magyarországon, vagy a világ legtöbb helyén jólétről, mert az emberek nagy része nem azért nem vállal több gyereket, mert nem szeretne. Ugye azt írtad, hogy a racionalitás a saját élet élvezetének növelése, márpedig a gyermeknevelés ösztönösen sokaknak célja, van akinek életcélja, és általános örömet, elégedettséget okoz, vagy legalábbis kellene, hogy okozzon a megfelelő körülmények között. Szóval nem azért van csak 1-2 gyerek, mert többet nem szeretne, hanem mert egyszerűen nincs meg rá a megfelelő anyagi keret, hogy az ember normális körülményeket és kellően nagy életteret biztosítson 4-5 gyereknek. Sokszor régen sem vol, de akkoriban a túlélésre való késztetés erősebb volt ennél, valamint a mindenféle szórakoztatóeszközök hiánya arra kényszerítette a felnőtteket, hogy előszeretettel tamagocsizzanak újra meg újra :]

    Hú, de kurvasokat írtam ma.
  • Fbn Lx
    #86
    Próbáljátok ki, hogy 1-2 napra, amikor nincs suli vagy munka, totál lekapcsoljátok a lakásban az áramot.
    Visszaadja a fílinget, hogy mennyire össze kellett tartania a régi embernek, amikor nem volt felkapcsolva a globális illúzióhálóra, ami illúzió-biztonságérzetet adott.
    meg nem volt tévé, ami beszélt volna az emberhez, és meghatározta volna, hogy mit kell jövőhónapban megvennie amitől majd jól boldog lesz, és nem kellett számolgatnia, hogy ehhez mennyit kell majd még túlóráznia, hogy a következő boldogságkulcsa iparcikket megvehesse.
    Ja persze már akkor is megvolt az ügyeletes értékrend-befolyásoló, a templom a falu végén. De azért mégiscsak más, hogy gép meg tévé nélkül esélytelen lett volna kussban bent ülni a lakásban, így az emberek kimentek - és láss csodát, mindenki megismert idővel mindenkit, és a közösségek összetartottak, mert a mindennapi kaja múlt rajta, és a túlélés volt az évezredeken keresztül, ami az embereket egy nagyon erős összefogásra kényszerítette.
    Az átlag fiatalok nem kétfélék voltak, az egyes típusúak, akiknek a gép a szociális élete, vagy a kettes típusúak, akiknek a kocsma / koncert / buli az élete.
    Ugye, érdekes belegondolni abba is, hogy mi az ember célja, mik a vágyai, és mit szeretne elérni, amikor elmegy egy buliba.
  • Fbn Lx
    #85
    Ja, mindenképp "nőtt" az életszínvonalunk, ha a fogyasztható iparcikkek változatosságát nézzük. Egyébként ha belegondolsz, egy fogyasztói társadalomban ezzel az egyetlen faktorral szokás az életszínvonalat leírni. Hogy mit, és hányfélét tudsz megvenni.
    Hogy ez közel sem okoz akkora boldogságot és elégedettséget mint kéne., az is biztos.
    Egyébként az életszínvonalunk minden egyéb szempontból csökkent.
    Belegondoltál már, hogy miféle közösségi, megértésbeli, összefogásbeli, kommunikációbeli, odafigyelésbeli, szeretetbeli, megbecsülésbeli hiányai vannak az átlag embernek, jelen esetben azzal pótlunk, hogy fórumozunk? Neked is és nekem is, és mindenkinek, aki ide ír. Akinek kielégítő a szociális élete és teljes értékűek az emberi kapcsolatai, az maximum információszerzésre használja z internetet/fórumokat, és nincs szüksége arra, hogy este a szobája sarkában ülve megoszthassa a gondolatait egy nagycsomó emberrel :]
  • tom235
    #84
    Aha ok
  • Fbn Lx
    #83
    régen is túlélte a társadalom legalja. Kiköltöztek az erdőbe, bandába verődtek, loptak, vagy ugyanúgy koldultak sokan, mint most. Ha nincs egy szerető családod, aki hajlandó eltartani, azon felül tényleg manapság sincs semmi biztosítéka annak, hogy túlélsz.
    Habár bűnözhetsz, elkapathatod magad és börtönbe vonulhatsz:. Ez tényleg sokkal jobban hangzik, mert régen a bűnözőket fellógatták, nem pedig eltartották.
  • Hegi90
    #82
    úgy látom még most sem fogtad fel, miről is beszélünk. Figyelj töriórán!!

    A gondoskodó állam

    jóléti (vagy: gondoskodó) állam: az állam felelősségvállalása polgárai jólétének egy meghatározott szintjéért, amit a jövedelmek újraelosztása és a szociális szolgáltatások rendszere útján biztosít

    A jóléti rendszerek fő sajátosságai
    rendszerint az ipari balesetbiztosítást vezették be legkorábban, majd a betegség-, a nyugdíj-, és legvégül a munkanélküli-biztosítást
    a kezdetben szűk körű szolgáltatások sajátos „érésen” mentek keresztül: egyre szélesebb körnek adtak egyre nagyobb juttatásokat
    az állam szerepe eleinte csekély (egyes csoportok számára kötelezően választható magánbiztosítók),
    később megjelent az állami támogatású magánbiztosítás is
    a II. világháború után terjedt el az egész lakosságot átfogó, államilag ellenőrzött általános biztosítás
    néhány szolgáltatást már csak az állam finanszírozott (családi pótlék)
    a jóléti kiadásokat a GDP-ben elért arányuk szerint hasonlítjuk össze (a 20. sz. első felében csak a társadalombiztosítási kiadásokról van adat, később a szociális biztonságról, szociális közkiadásokról is, amelyek lényegesen nagyobb arányúak)

    A 19. század végén kezdődött el. Mi is történt akkor? Ideje kicsit belenézni a történelemkönyvünkbe! Német Birodalom megszületése, Olaszorság megszületése, a balkáni államok megszületése, magyar kiegyezés, az első országos méretű munkásmozgalom az USA-ban. Mindenki megkapta amit akart, az emberek boldogok voltak... bizony bizony, ezek voltak a boldog békeidők. Ilyenkor érvényesült az az irányelv, amit #21-ben idéztem. Az országok egymással kezdtek el versenyezni, az újonnan létrejött országok még többet akartak. Jól gondolod, első világháború, amit egy kis levegővétel után a második követett. Most megint kezdünk a "boldog békeidők" felé haladni. Nincs mit elfoglalni, a hódító berendezkedésű országok megint többet akarnak (USA, Kína, Izrael, Korea, stb.)

    Bizony, bizony... a gondoskodó államnak is van hátulütője. Az embernek csillapíthatatlan ösztönei vannak az uralkodásra, a hatalomra, állandó félelemben van. Most pedig, hogy a nyamvadt kis életünkben annyi dolgunk van, hogy dolgozzunk, fogyasszunk, keféljünk, az ember újra célpontot keres magának.

    Ezért mondtam, hogy amíg nem tudunk a bolgyón kívül hódítani, addig egymást fogjuk szapulni. Talán ha lesz valamilyen ellenséges idegen életforma, akkor az emberiség feleszmél, hogy hoppá mégis mi a faszt csináltunk eddig gyerekek??? Jönnek a zufók aztán elveszik amit eddig összeszenvedtünk magunknak!!! Akkor talán képes lesz az emberiség EGY "emberként" dolgozni, koncentrálni, viselkedni. Ez a dolog hiányzik az emberekből: az egységtudat.

    Remélem nem lett túl sok :)
  • tom235
    #81
    "Ha hajléktalan lettél, akkor is mehetsz hajléktalanszállóra, kapsz hetente ingyen főtt kaját"
    Igen heti egy étkezés biztos elég az életbemaradáshoz.
  • tom235
    #80
    Mindegy. Most ne kezdjük már el itt számolgatni, hogy napi hány kalóriányi zsemlét kell összekoldulni, ahhoz hogy még ne haljanak éhen, ha nem éhenhalnak akkor megfagynak, megbetegednek és abba halnak bele.Az a lényeg, hogy az állam senki alá nem tol semmit érted? Mindenki magára van utalva, kész. Az utcára kerülni meg egyáltalán nem olyan nehéz manapság, onnantól pedig véged van.
  • Hegi90
    #79
    ne keverjük már az életbenmaradást a munkanélküliséggel.

    Ha hajléktalan lettél, akkor is mehetsz hajléktalanszállóra, kapsz hetente ingyen főtt kaját, és a városban nem kell félni a vadállatoktól.
    Az iskola elég ismereteket ad ahhoz, hogy ne együnk meg minden szart, ne csináljunk hülyeségeket, stb.
    Ahhoz, hogy tudjunk enni egy kis kenyeret, nem kell tudnunk, hogyan készül, nem kell állatokat tartani se.

    Ha fáj a fejed, nem kell tudnod, melyik növény jó rá és melyik nem.

    Annyi dolgod van, hogy kiveszed a részed a munkamegosztásból, fogyasztani és szaporodni.
  • 5c0rp330n
    #78
    a szüleid éhenhaltak? naugye hogy nem. egyetlen példát sem tudsz mondani, pedig biztosan ismersz sokszáz vagy akár sokezer embert.
    a hajléktalanok túlnyomó többsége az alkohol miatt lesz hajléktalan. de teljesen mindegy, mert az egészhez képest elhanyagolható arányú hajléktalan van csak, és a nagyrésze még azoknak is többnyire stabilan életben van, napi pár zsemle és víz elég az életbenmaradáshoz, annyit meg csak összekoldulnak. de inkább beszéljünk a többi 99,99% emberről, köztük a munkanélküliekről, hogy ők vajon miért nem halnak éhen.
  • tom235
    #77
    Tényleg írtam ilyet, hogy példát kell róluk venni, hol? Amúgymeg a hajléktalanokról: Sokan azért lettek azok, mert kirúgták, kidobták őket valahonnan (például a munkásszállóról) Tehát valahol az állam is hibás ebben nemde? Sokan dolgoznának is. Egyszer a sarki közért előtt álló hajléktalanokhoz odament egy kigyúrt kopasz fickó és megkérdezte tőlük, hogy ki akar dolgozni? Mind akartak. Valami konténereket kellett megrakni, erre emlékszem. Piálni meg nemcsoda, hogy piálnak. Ilyen életmód mellett? Én egy hét után inkább felakasztanám magam. Persze köztük is inkább a lusta, nemtörődöm ember a több, elismerem.

    A színvonal meg nemtudom mikor nőtt? netán a gazdasági válság alatt, amiért százezrek váltak munkanélkülivé?
  • degenerator
    #76
    a magyar hajléktalanok jelentős hányada válás miatt kerül az utcára.
  • autoszimulator
    #75
    hajléktalanokról azért nem kellene példát venni, többségüknél meg van az ok, amiért azzá vált, és közel sem az állam, vagy mi lennénk a hibásak, hanem önmaga.
    Régen is haltak éhen, talán még ma is vannak, akik erre a sorsra jutnak, de az arányok változtak, és ezzel már mindenképp nőtt a színvonal.
  • degenerator
    #74
    Közvetlen bizonyítéka annak ugyan nincsen, hogy az evolúció nevelte az emberbe is az irracionalizmust, csak sejthetjük, hogy ha az ember racionális lényként kerül ki a folyamatból, akkor egy bizonyos határon túl egyszerűen nem szaporodik, hiszen abban semmi ráció, az észlénynek feladnia önmagát egy másik, okvetlenül butább lény miatt, hacsaknem egy kedves kis pinanyaló pincsi az vagy cicuska.

    Racionálisan a lényeg az, hogy nekem legyen jó és minden, amit teszek, az én dolgom és ügyem. Meg is figyelhetjük az emberiség története során a jólétiség racionalizáló hatását, a szaporodási ráta és életéhség drasztikusan csökken a jólét fokozódásával, a létfenntartásban a kreativitás a fennmaradást szolgálja, a jólétben viszont az unalom ellen keres szórakozást az ember. Maradi társadalmakban ezért az uralkodóréteg, a vezetők igyekeznek valami elfoglaltságot találni a barmoknak & csürhének, akiknek a társadalmat nézik, és ha már ez sem segít, akkor pl sorrbaállítják az embereket, hogy szakszerűen kitéphessék szívüket (azték módszer) . Nagyobb háborúk maradék emberisége örül a kellő (és nem fölös) számú lyuknak a testén s annak, ha fehér kenyér szeletét piríthatja a rántottlevesébe.
  • tom235
    #73
    "civilizált helyen az ember segge alá van téve az életbenmaradás"
    Ja esetleg Szaúd-Arábiában, ha férfi vagy.
    Ismerősként speciel a szüleimet tudnám felhozni, néhány hónapos késéssel egymás után kirúgták őket néhány éve és rohadt sokáig nem találtak állást (kb 1 évig) Hozzátartozik, hogy mi azért szerencsésebbek vagyunk mert a lakásunkra már kifizettük a hitelt, ezért a számlákat kaját még csak ki tudtuk fizetni valahogy a segélyből (ami nem jár örökké, csak 9 vagy 10 hónapig). Ebből kiindulva eltudom képzelni, vannak olyanok akik simán utcárakerülnek egy ilyen esetnél, hamég hitelük is van. Amúgymeg a hajléktalan szerinted, hogy lett hajléktalan, ha az állam az emberek segge alá tol mindent?.
  • 5c0rp330n
    #72
    civilizált helyen az ember segge alá van téve az életbenmaradás. hány ismerősöd van? hányról tudod hogy elfogyott a pénze ezért éhenhalt vagy mondjuk megfagyott mert nem tudott fűteni? látod, erről beszélek.
  • sKeezo
    #71
    télen sok halálra fagy, mert nem létminimum a ház
  • Hegi90
    #70
    a csövik is túlélik ^^
  • Bruk
    #69
    Én sem kapok.
  • tom235
    #68
    Valóban? Akkor én miért nem kapok ingyen kaját az államtól?
  • Hegi90
    #67
    de igen.
  • tom235
    #66
    Tökmindegy, mert a kaja sincs biztosítva.
  • tom235
    #65
    "aha, régen érdekelte jobban, vagy most szerinted?" Mindössze cáfolni akartam azt a kijelentést, hogy ma az emberek segge alá van tolva az életbenmaradás, gondolom ezzel te is egyetértesz, hogy nincs.

    "Valami javult (életszínvonal)" Neked biztos. Sokaknak meg nem. Nem kell általánosítani.
  • Hegi90
    #64
    a létminimum az, hogy nem halsz éhen meg szomjan, és nem esznek meg a farkasok éjszaka ^^
  • tom235
    #63
    "bármilyen civilizált helyen nagyjából biztosítva van a létminimum bárkinek." Nos a létminimum nálam a lakhelynél kezdődik. Mivel ma magyarországon pl. ez sincs biztosítva, innentől kezdve miről beszélünk?
    A sötétbőrűek persze, hogy nem pusztulnak el hiszen a huszonöt gyerekére kapja csak a segélyt. Ezenkívül mindent ellopnak amit csak tudnak. De akkor nézzünk pl.: egy kétgyermekes, becsületesen dolgozó családot. Az apát és az anyát kirúgják (előfordul, hogy egyszerre) minden indok nélkül (létszámleépítés). Teszemazt nincsen semmilyen protekció vagy ismerős és 1 évig sem találnak munkát (ilyen is van, tapasztalat). A munkanélkülisegély lejár. A hitelből vett lakást a bank visszaveszi (esetleg a gyerekek játékait még elégeti-ismereős ugye?). Innentől kezdve az utcára kerültek és úgyis éhenhalnak előbb vagy utóbb.
  • autoszimulator
    #62
    aha, régen érdekelte jobban, vagy most szerinted?

    én tuti nem élnék előző korszakokban, bőven jó ez, amiben vagyunk, még ha sokszor nem is tűnik annak, jobbat meg mindig tud mondani az ember, de szerintem azt nem a múltban kell keresni. Valami javult (életszínvonal), valami rosszabb lett (emberi kapcsolatok).
  • 5c0rp330n
    #61
    naná, hogy nem fogja érdekelni őket. afrikában az éhező aids-es családba tizediknek születni nem életbiztosítás, egyébként bármilyen civilizált helyen nagyjából biztosítva van a létminimum bárkinek.
    ha munka nélkül éhenhalna az ember, és nem lenne munkanélküli meg ilyen-olyan segély, az országunk sötétebb bőrű lakosságának kb 95%-a elpusztulna egy hónap alatt.
  • tom235
    #60
    "természetesnek veszi amit a segge alá tol a társadalom (jelenlegi helyzetben az életbenmaradás ilyen pl)" Nemértem miről beszélsz. A mai világban senkinek nincs a segge alá tolva az életbenmaradás. Mindenki úgy boldogul, ahogy tud. Ha valaki munkanélküli lesz és elfogy a pénze az államot nem fogja érdekelni, hogyha éhenhal.