42
  • BlackRose
    #42
    Lásd #41...

    Egyébként a nem kifizetett munka nem ingyen munka, csak az "ellenértéke" nem az elvégzőjénél kötött ki.

    Kimagyarázom magam azért mert legtöbb téves gondolatmenet a nyelv nem megfelelő használatának eredménye.

    Nézzük csak, milyen fogalmak is léteznek ezen a téren:

    Ingyen munka.
    Díjmentes munka.
    Nem kifizetett munka.
    Helytelenül fizetett munka.
    Kényszer munka.
    Fanatikus munka. :)
    stb.

    Ez mind mást-mást jelent, ha egy szót helyetesítünk mindegyik helyére, téves lesz az érvelés.
  • BlackRose
    #41
    Léteznek egyének akik vagy nagyon szűkelméjűek vagy nem becsülik a társadalmi civilizált viselkedés szabályait, az állam dolga ezeknek az embereknek társadalom ellenes viselkedését korlátozni, megakadályozni, szankcionálni. Ha az állam ezt nem teszi akkor történik, meg az amit irtál.

    Persze amit irtál az nem ingyen munka, az nem kifizetett munka, megszegett szerződés a kérdés, hogy mindez szándékos volt vagy csak téves üzleti döntések eredménye. Mindkettőnél fontos szerepet játszik a kockázat, ha munkát vállalsz, ne válald el úgy, hogy nem vagy tudatában a kockázatoknak, ne dolgozz olyan cégnek, személynek aki csal, hazudik és valószínűleg nem fizet. Az üzleti élet egyik tulajdonsága, hogy ha naiv vagy ráfizetsz.
  • Cleawer
    #40
    Bakker,mindíg kimagyarázod magad? (:
    Az én olvasatomban az ingyen meló az amiért nem kapsz/nem kérsz ellenszolgáltatást:pl jótékonykodás,rabszolgaság(ritka hogy cserébe nem kap semmit).
  • BlackRose
    #39
    Az nem ingyen munka, az vagy csalás (ha az van amit irtál), vagy a naiv kockázat vállalás eredménye (ha pl. körbetartozás vagy hasonló miatt történik). Az első esetben az állam nem végezte megfelelően a dolgát (azok felelőségre vonása akik nem becsülik a társadalmi normákat, törvényeket elmaradt), a második esetben az állam átlépte jogos feladatkörét (hitelexpanzió, intervencionalizmus stb.)
  • Cleawer
    #38
    Ingyen munka az amikor megcsináltad a melót és utána a magbízó szarik a fejedre , csődeljárást indít maga ellen és a pénzt kimenekíti egy külföldi bankszámlára.
    Pont ahogy manapság tönkremennek a kisiparosok.
  • phoenix1
    #37
    Na én ennél a résznél leáltam: "Így válik lehetővé egyetlen DVD lemásolása csupán 30 másodperc alatt."
    Szóval 30 másodperc, hmmm, szép ... erre nem lehet mit mondani.
  • lammaer
    #36
    "A nemzetközi szakemberek egyöntetű becslése alapján létezik egy olyan szupercsoport, amely szinte mindegyik film vagy program feltöréséért felelőssé tehető."

    Szakemberek, LOL. Csak szeretnek ha egyetlen csoportot kene elkapniuk, igy egy lepessel megszuntethetnek a kalozkodast :)

    Szerencsere mivel ilyenek a szakemberek, nem kell tartanunk attol hogy ertenek is ahhoz amit csinalnak :)
  • BlackRose
    #35
    Egyáltalán nem érdekel az aktuálpolitika... az érvelésem tisztán a praxeologiára (Human Action) alapszik:

    "Human action is purposeful behavior. Or we may say: Action is will put into operation and transformed into an agency, is aiming at ends and goals, is the ego's meaningful response to stimuli and to the conditions of its environment, is a person's conscious adjustment to the state of the universe that determines his life. Such paraphrases may clarify the definition given and prevent possible misinterpretations. But the definition itself is adequate and does not need complement of commentary."

    ...

    " We call contentment or satisfaction that state of a human being which does not and cannot result in any action. Acting man is eager to substitute a more satisfactory state of affairs for a less satisfactory. His mind imagines conditions which suit him better, and his action aims at bringing about this desired state. The incentive that impels a man to act is always some uneasiness [1]. A man perfectly content with the state of his affairs would have no incentive to change things. He would have neither wishes nor desires; he would be perfectly [p. 14] happy. He would not act; he would simply live free from care.

    But to make a man act, uneasiness and the image of a more satisfactory state alone are not sufficient. A third condition is required: the expectation that purposeful behavior has the power to remove or at least to alleviate the felt uneasiness. In the absence of this condition no action is feasible. Man must yield to the inevitable. He must submit to destiny.

    These are the general conditions of human action. Man is the being that lives under these conditions."

    Ludwig von Mises (Human Action)
  • halgatyó
    #34
    Én igen nagyrabecsülöm ezt a "kalóz" embert. Ennek az alapvető oka annak a gazdasági-politikai rendnek a nehezen leírható mértékű utálata, ami mostanában elborítja a világot.
    Sokat töprengek azon, hogyan lehetne segíteni ezeket az embereket, de úgy tűnik, a jelenlegi világban ez egyre nehezebb. Gondoskodnak erről valakik
  • halgatyó
    #33
    Érdekes dolgokat írtok itt. Ám nekem az az érzésem, hogy a vita a háttérben nagyon is aktuálpolitikai érzéseket hordoz.

    A "nincs ám ingyen munka" csoportba tartozó érvelések némelyike a puszta logika szintjén elfogadható, csak...
    túlságosan hasonlít a világon ma egyre jobban eluralkodó, a társadalmakat, az EMBEREKET egyre jobban maga alá gyűrő pénzhatalom érvelésére.
    Bár ennek a hasonlatosságnak az elkerülésére páran erősen ügyelnek(B.R.), de sajnos a jelen világból senki sem tud kilépni.
    Szerintem az ördög a részletekben bújkál. Az világos, hogy a munka legyen megfizetve, csakhát az a kérdés, hogy mennyivel, és hogy hányszor még (a másolható javak itt máshogyan viselkednek mind egy zsák cement, minty tudjuk), meghogy ki fizesse...
  • BlackRose
    #31
    "(ne hívj! ^^)" = NINCS INGYEN MUNKA :)

    Egyébként itt ez esetben én tartoznák neked... létezik olyan dolog, hogy elvárt eredmény és valós eredmény. Ha pl. veszek 100 XYZ részvényt a tőzsdén akkor azt nem azért veszem, hogy semmi hasznom ne legyen, főleg nem azért, hogy veszteségem legyen hanem azért, hogy nyereség érjen... és mégis az eredmény mindhárom lehet, pedig én csak a nyereséget várom. A munkával ugyanígy van, létezik munka amely megtérül és munka amely nem, létezik értékes munka és létezik munka amelynek az ég világon semmi értéke sincs, de egyik munka sincs ingyen.
  • Piel
    #30
    "DVD lemásolása csupán 30 másodperc alatt"
    Valószínűsítem, hogy csak a szerverről a gépre történő lemásolásra gondolt a szerző. Nem véletlen beszél arról, hogy "gigabites adatátviteli sebességre képes kapcsolatokkal kell rendelkezniük."
    Tény, hogy egy átlagfelhasználó számára 2-4 Mbit/sec elegendő szokott lenni, még akkor is ha NET-en játszik. Ma már a fiatalok körében ez is versenyképes, lehet dicsekedni vele. Gondolni kellene arra is, hogy vannak olyan emberek akik nem tudják megvenni a csemetéjüknek ezeket a vonalakat. Ezek a gyerekek vagy güriznek, hogy felnőve ki tudják fizetni, vagy bűnözők lesznek, mert "könnyebb valakitől elvenni, mint megdolgozni érte".
    Hatalmasat változott a világ az utóbbi 20 évben! Még emlékszem gyermekkoromból a hétfői adásszünetekre, most meg a kedvenc oldalamat olvasgatom egy monitoron nap mint nap, reggel-este.
  • Nagydög
    #29
    Ez esetben a munka "ellenerteke" a baratsag, illetve az a tudat(megha utobb esetleg tevedesnek is bizonyul), hogy ha neked van szukseged segitsegre, akkor szamithatsz a masikra. Az ember egyszeruen elvar valamilyen ellentetelezest, legyen az egy mosoly, vagy egy "Koszonom!". De mosolybol, es koszonetbol nem lehet megelni, tehat az ember a - mondjuk ugy - fo tevekenysegi koreben nem szivesen dolgozik ingyen. Sz'al a szellemi javak tulajdonlasanak rendszere jelenleg nem jo. A "minden, amit kitalalsz/csinalsz automatikusan kozos" szinten nem tunik jonak.
  • zola2000
    #28
    De pl a jótékonykodás akkor is az, és ha pl nem 52x, hanem 2-3x hívsz segíteni (ne hívj! ^^), ellenszolgáltatás nélkül, az is ingyenmunka.
  • BlackRose
    #27
    NOPE! Csak az ellenérték sokszor nem pénzben van (kifejezve, elképzelve, elkönyvelve stb.)... mondjuk én neked egy rokonod vagyok és minden héten hívlak segíteni pl. már egy éve (te nekem 52x segítettél) te meg soha nem hívsz vissza segíteni (én meg neked 0x)... kérdés meddig fogsz jönni? Szülők esetében már régen megkaptuk a "fizetést" (hiszen felneveltek, stb.) stb. stb. INGYEN MUNKA NEM LÉTEZIK.
  • zola2000
    #26
    Ha azt nem tekinted annak, akkor az már az, hogy pl a helyi templom felújításánál ingyen segít, vagy pl egy cég ingyen oszt konzervet a hajlétalanoknak, (úgy hogy abból még reklámhaszna sincs), vagy például valaki segít a szüleinek/rokonának/barátjának valami munkában (jó mindenbe bele lehet kötni, de azért létezik ingyenmunka).
  • BlackRose
    #25
    Lépj csak még legalább egy logikai lépést a gondolaton és világos lesz, hogy nem csinálják ingyen. :)

    Megrendelte valaki ezt a munkát? Ha nem akkor az nem ingyen munka. Ha valamit saját szívemnek csinálok és esetleg megosztom másokkal az nem ingyen munka, a "fizetésem" ez esetben általában a fejlődésem és az, hogy nagyon jól érzem magam... esetleg még elvárom, hogy ez a munka alapján valami jó ajánlatot kapjak a jövőben.

    Egy fokozatú logika szinte 100% esetben téves véleményhez, eredményhez vezet...
  • zola2000
    #24
    Az gammák/filmek/animék magyar fansubjait is ingyen csinálja az aki csinálja, a homebrew gammák is ingyen készülnek...
  • Tetsuo
    #23
    a jelenlegi tarsadalmakrol beszelsz.. ahol a penz az isten. en pl el tudok kepzelni olyat is, ahol nem.
  • Reb Tevye
    #22
    Amíg az a fő mozgatórugója minden társadalomnak, hogy miből lehet pénzt csinálni, illetve miből lehet még több pénzt csinálni, vagyis hogyan lehet rávenni engem-téged-titeket arra, hogy fizess-fizess-fizess, addig üdvözlöm a kalózok tevékenységét.
  • B0nFire
    #21
    Hát, tudod, zenéltem is vagy 16 éven át, de pénzt nagyon ritkán láttam belőle. Leginkább csak beleöltem. Sőt! Soxorosát öltem bele, mint amit kivettem. De azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Mert tudod zenésznek lenni egy állapot, nem hivatás. Aki hivatásból csinálja - a zenészek kábé egy ezreléke -, az persze pénzt lát belőle, de meg van kötve a keze; nem csinálhatja, amit akar, és mi zenészek az ilyet magunk között csak "iparosnak" hívjuk. Csak "megcsinált" termék, amit el lehet adni a piacon.
  • gulyasandras
    #20
    Ezzel az a baj, hogy nem kérhető számon.
  • kukacS3K
    #19
    most a scene-ről beszélnek?
  • [HUN]FaTaL
    #18
    Így van. Még az sincs ingyen ami szivességet bárki tesz neked. Legfeljebb csak látszatra, sokszor drágább meló az, mintha kifizetted volna. :)
  • [HUN]FaTaL
    #17
    Nem a releaserekről beszélek, hanem a fejlesztőkről / zenekarokról / színészekről, rendezőkről. Mert abból a commentből, amire válaszoltam, az jött le, hogy most aztán minden szoftvert / zenét / játékot ingyen kéne adni a közösségnek. Ami a kapitalizmusban nem működik.
  • Balumann
    #16
    Ha van időm, és szeretem azt amit csinálok, és ezzel segítek (és örömöt szerzek) valakinek, akkor én nagyon szívesen dolgozok ingyen. De ez így elég fekete-fehér kérdés.
  • BlackRose
    #15
    És [HUN]FaTaL megjegyzésére építve, mondanák valamit az ingyen munkáról és általában az ingyen fogalmáról.

    INGYEN CSAK A RABSZOLGA DOLGOZIK.

    Mindenki más valamit vár a mukájáért, lényegtelen, hogy pénzt vagy valami mást de SENKI sem dolgozik ingyen. Az Open Source NINCS ingyen. A fejlesztők más fejlesztésért csinálják cserébe - közvetetlen csere - (amikor szabadidejükben fejlesztenek), amikor pedig munkaidőben akkor meg fizetést kapnak érte - közvetett csere - csak ezt a pénzt más üzleti model által biztosíttoták be. Azok a Pistikék akik letöltik a Linux-ot és nem adnak soha semmit vissza a közösségnek csak FREE RIDER-ek. De a Linux soha nem volt ingyen, nagyon kevés olyan ember, cég létezik aki tényleg valami produktív dologra használja aki nem fizetett valamit a fejlesztő közösségnek vagy nem adott valami fejlesztést a közösségnek.

    INGYEN DOLOG NEM LÉTEZIK. Ha nem kell fizetni valamiért az csak azt jelenti, hogy az erőfeszítést ami nélkül nem lenne az a valami vagy nem számoltuk pénzben (nem létezett közvetett csere) vagy valaki más tette ezt meg helyettünk.

    Ugyanakkor megjegyezném, hogy a tudás sincs ingyen, csak éppen nem tulajdon... de a tárolása, értelmezése, terjesztése és ugye feltárása valakinek az erőfeszítésébe került, és ezt a valakit megilleti, hogy ellenértéket kérjen, de nem illeti meg semmi a világon, hogy másokat megakadályozzon a tudás értelmezésében, terjesztésében és feltárásában...
  • B0nFire
    #14
    Ezek a releaser-csapatok ezt hobbiból csinálják, ergo ők szívesen dolgoznak ingyen. (Egy darabig) Aztán ha felnőnek, megállapodnak, általában felhagynak ezzel a rizikós tevékenységgel, viszont az ezen a téren szerzett tapasztalataikat később a munkahelyükön kamatoztathatják. Később megtérül nekik ez az "ingyen munka" soxorosan is.

    Szóval nem ingyen munka ez, csupán tanulmányi időszak. Amikor én szakmunkástanuló voltam én sem kaptam fizetést a munkámért, pedig havonta 70 órát dolgoztam havonta a gyártósoron és termeltem.
  • asdasdasd
    #13
    Ez a cikk tele van hibákkal. Blikkből másolták?
  • BlackRose
    #12
    80% egyetértek veled, de a következő dolgokra hívnám fel a figyelmed:

    A tulajdon értelme csak korlátolt mennyiségű dolgok esetében valós (ezért is találták ki a tulajdont, korlátlan mennyiségű és hozzáférésű dolgok esetében nincs értelme és szükségtelen).

    A tudás viszont NEM korlátolt vagyis nincs N darab peldány egy tudásból, ha van akkor korlátlan ha nincs akkor nincs ezért a tudásra a tulajdon fogalmát használni naív dolog. Ugyanakkor a tudást nem lehet kisajátítani. Ha valamit én tudok és nem mondom el senkinek az nem bűn, de ha nem engedem másnak, hogy függetlenül megtudja akkor az bűn, ha az államot (szabadalom, stb.) használom ilyen dolgokra az meg még nagyobb bűn. Erre alapozva a tudást nem lehet lopni sem (mert nem tulajdon).

    Különben az egész világ nem más mint egy PRIVILEGE_GRANTING_SCHEME manipuláció. Ha valaki valamit kitatál (ahogy mondod építve számtalan más ötletre, találmányra) akkor az általában azt hiszi, hogy most neki nagyobb a pöcse és mindenki másnak az ő háta mőgé kell emiatt állni. Az a leghatékonyabb, legigazságosabb ha valaki a tudását, találmányát alkalmazva valamit előállít és azt eladja a piacon és ebből származik neki a haszon. Sajnos sokan nem akarnak dolgozni, azt hiszik, ha valamit kitaláltak joguk van másokat korlátozni és ez által magas jövedelmet élvezni (pedig nincs) - és az állam sajnos erre lehetőséget ad nekik (szabadalom stb.).

    Egyébként az egész dolog a licenszeken alapszik, ha a licensz nem engedélyezi a térítés nélküli alkalmazást akkor azt be kell tartani. Ne keverjük össze a tudást egy szoftverel vagy filmel vagy zenével.

    Ezt levonva a többivel amit mondtál 100% egyetértek. Tanácsolom, hogy összpontosíts Karl Popper kritikus racionalizmusára és ha lehet kerüld a naív racionalizmust... az utolsó mondatod ugyanis nagyon is rávilágit erre a hiányosságra.
  • [HUN]FaTaL
    #11
    Csak egy kérdés, te szívesen dolgozol ingyen?
  • galocza
    #10
    az feltöltésre/letöltésre vonatkozott (csak pongyola a megfogalmazás).

    amúgy pár dolgot nem értek: kriptográfus dvd másolásvédelem töréshez?
    jobb audiofelvétel? honnan? hacsak nem kamerás-mozis dologról van szó, de addig nem arról szólt a fáma.
    aki logo-t éget egy videoba, annak jár 2 saller, de biztos, ilyesmiről itt nincs szó.
  • Frayer
    #9
    Mi értelme úgy egy saját csoportok közti szigorú, privát hálózaton keringetni az adatokat, műveket, ha senki nem adhatja ki???

    Tegyük fel, megszerzem a win 2020-at, szenvedünk vele, feltörjük, és csak mi használjuk.
    Ez számomra önző dolog.

    Én jobb szeretem az olyat, ha feltörjük, és közkincsé tétetjük, ingyen.

    Minden szellemi mű, tudás, az emberiség közös tulajdona. Azt kisajátítani, emberiség ellenes bűn.

    Minden tudás, egy másiktól ered.
    Minden találmány egy másikra épül.

    Lehetne e gépkocsi úgy ha nem találták volna fel a kereket?
    Lehetne e repülőgép ha nem fedezték volna fel a szárnyakon jelentkező felhajtó erőt?

    Lehetne e dvd-t csinálni, úgy hogy mások nem dolgozott volna a számítógép, és a tv-k, mikrocsippek kifejlesztésében?

    Ezeket a dolgokat is kisajátítják a közösségtől, amikor olyan drágán fizettetik meg velünk a közösség tulajdonában IS lévő termékeiket a nagyiparosok, multik.
  • FoodLFG
    #8
    Az példaképem! o.o
  • Ruley
    #7

    Yo-Ho-Ho! meg egy üveg RAM!
  • kakateve
    #6
    Conrad-dal van az erő!
  • Magiszter
    #5
    Ahogy a Valve "nagy"fejese is mondta: Jó játékot kell csinálni nem másolásvédelmet. Meg persze nem árthat demókat is kiadni és nem csak pre-render videókat (szeretünk GT a review-ok miatt). Meg ha egy játék nem 15 ezerbe kerülne (nem szeretünk EA az áraid miatt), akkor is jobban vennék a népek. De ugye én csak egy lúzer potenciális vásárló vagyok, kit érdekel a véleményem. Amúgy meg felesleges is a másolásvédelemre ölt pénzt fecsérelni hisz minden nagyobb nevet úgy is feltörnék 1-2 hónapon belül. Amikről legtöbbször ki is derül hogy nem akkora számok mint amekkorának beharangozták őket.
  • B0nFire
    #4
    Azér' az a 30 másodperces DVD rippelés egy kicsit hihetetlennek tűnik nekem.
  • JohnnyNapalm
    #3
    Úristen, ezt nem is tudtam hogy ez ennyire komoly
  • Narxis
    #2
    Hajrá! Veled/veletek vagyunk!