74
Minden, amit tudni akarsz. Kérdések, válaszok.
-
#74 Amúgy az szumma, nem szigma... -
drevil666 #73 És ezzel hány%-al csökkenthető a számolási igény, idő?
Mekkora mátrixokkal dolgozunk, hány darabbal?
Információvesztés van, tökéletes a visszafejtés? -
n3whous3 #72 még jó, hogy csak egy mellékes dolog volt az SVD, nem értek sajnos linalghoz annyira :D -
n3whous3 #71 jaja csak benéztem valamit
amúgy egy érdekes témakörhöz (egyben diplomamunkámhoz) kellett -
polarka #70 Most éppen titkolózással.
Egyébként csak láttam, h nem született erre még mindig megoldás és ahogyan látom csak linalg kell hozzá meg utána olvasni, h mit mivel jelölsz. Ezért gondoltam megpróbálom. De most meg azt mondod, h te láttál félre vmit és minden rendben?
A leírás alapján C2-ből nem kell feltétlen hiányozzon az alsó k sor. Csak azt kell teljesítse, h a rangja csökkenjen k-val. -
n3whous3 #69 amúgy te mivel foglalkozol? :) -
n3whous3 #68 szóval na, egyszerűen mondva a példa szerint alacsony rangú átalakítást csináltam a szigma mátrixszal, vagyis csak annyit, hogy elhagytam a kicsi sajátértékű elemeket, majd a példák is csak ezt az egyenletet hozták fel és azt, hogy ok akkor itt egy eredmény, ahol megkaptam a dokumentumindexet. És persze nem az jön ki, ha ezt csinálom, hanem ha szigma szorozva V transzpó. -
n3whous3 #67 tudom tudom, mikor elkezdtem utánanézni a dolgoknak, akkor volt valami, ami nem volt tiszta és ráadásul rosszul fogalmazták meg 2 helyen is, legalábbis ahogy én gondoltam :) szívtam egy kicsit vele. -
polarka #66 persze, de ez az SVD lényege
de ezt írtad korábban a #60-ra:
"az első egyenlet jobb oldala visszaadja az eredetit"
én ezt így tudtam értelmezni:
1. 1enlet: C2 = U*Σ2*V^t jobb oldala adja az eredetit (C-t) -
n3whous3 #65 ha a C lenne, amit fel akarok bontani, akkor igen, ez az U*szigma*V transzponált a C lenne. -
polarka #64 tehát a C2 = U*Σ2*V^t -vel a C-t kaptad vissza? -
n3whous3 #63 az eredeti mátrix egy szimpla szó-dokumentum mátrix, amit súlyozhatsz kedvedre, akár tf-idf-el is -
polarka #62 Az eredetit is láthatjuk? -
n3whous3 #61 az első egyenlet jobb oldala visszaadja az eredetit, azonban a hülye könyvek valahogy szarul magyarázták el a dolgot
kiszámoltam a 2. egyenlet jobb oldalán levő dolgot és megkaptam azt, amire eredetileg vágytam, vagyis egy (súlyozott) dokumentum indexet -
polarka #60 Ha C2 = U*Σ2*V^t, akkor [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1249655412&no=22]#22[/URL]-ben miért számolod így: C2 = Σ2*V^t? -
n3whous3 #59 nein -
drevil666 #58 és azóta lett megoldás, vagy van új kérdés? -
SovereignX #57 Egy másik pedig ez lenne:
Mekkora lesz a hiba a 4.3 pontban ha az f(x) = e az x-en az [3,5] intervallumon lineárisan interpoláljuk.
Ezt hogy kellene megoldani? Milyen képlet van rá vagy...?
Előre is köszönök mindent! -
SovereignX #56 Tud nekem segíteni vki. Milyen képlettel lehet ez megoldani vagy hogy mint:
Adottak sin x függvény értékei 0, 0.2, 0.4, 0.5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján a sin 0.15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani.
Ezt hogy lehet megcsinálni. Magasabb matek mint amit én még elviselek ám kell a csütörtöki ZH-hoz. :((
SovereignX #55 Tudna nekem vki segíteni!
Van egy ilyen feladat, hogy: "Adottak sin x függvény értékei 0, 0,2 0,4 0,5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján sin 0,15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani?"
Van ehhez egy algoritmus:
"
class Interpolacio
{
//Lagrange-féle interpoláció
public static void Lagrange()
{
Console.Write("mérési helyek száma(n)=");
int n = int.Parse(Console.ReadLine());
double[] x = new double[n];
double[] y = new double[n];
Console.WriteLine("x értékek emelkedő sorrendben:");
for (int i = 0; i < n; i++)
{
Console.Write("x{0}=", i + 1);
x[i] = double.Parse(Console.ReadLine());
}
Console.WriteLine("x-ekhez tartozó y értékek:");
{
Console.Write("y{0}=", i + 1);
y[i] = double.Parse(Console.ReadLine());
}
Console.Write("a hely ahol a függvény értékét meg szeretnénk kapni=");
double xx = double.Parse(Console.ReadLine());
double s = 0;
double r = 1;
{
r = 1;
for (int j = 0; j < n; j++)
{
if (i != j)
{
r *= xx - x[j];
r /= (double)(x[i] - x[j]);
}
}
r *= y[i];
s += r;
}
Console.Write("a kívánt helyen a függvény értéke={0}", s);
Console.ReadKey();
}
"
Meg tudja nekem mondani vki, hogy ezt hol kellene átírni mire? Ehhez én hülye vagyok és kell majd ZHba :)
#54 ne offolj már! -
n3whous3 #53 még 1-et ide írsz és szólok a modiknak, hogy ban, nem érted, hogy ne offolj? -
#52 Na itt is látszik ki a beteg. Sajnálni tudlak, ha neked ilyen dolgokon jár az eszed. Szánalom. -
#51 Ne offoljmá újrekk geci...
"olyan dologban volt részem"
Lehugyozott meg leszart? fincsi lehetett... na pofádat tedd szépen alapállásba és húzd el innen a beledet THX -
n3whous3 #50 Fejezd már be az offolást kérlek, kérsz pofont? -
#49 Aha, oszd csak az észt, te biztos jobban ismersz mint én magam :)
A barátnömröl meg csak annyit, hogy több olyan dologban volt részem, mint amiben neked soha nem lesz ^^ -
n3whous3 #48 offot meg fejezzétek be basszátok meg -
n3whous3 #47 Kettőnk közül mégis nekem van barátnőm meg életcélom -
#46 én tanultam ezt, (ehhez képest gőzöm sincs :DD), mégse kerülnek a nők (: -
#45 Pedig igaza van Yeltzinnek :) Nehéz beismerni mi?:( -
n3whous3 #44 na te meg főleg fogd be a pofádat 25-30 éves munkanélküli majomparádé -
n3whous3 #43 Ezt te már csak tudod, mi? Digitális vizuálpoéta Mi ez valami naplopó gec? -
n3whous3 #42 egy cikk írót meg még valakit megdobtam vele -
n3whous3 #41 részben -
#40 :DDDDDDDDDDD -
atomkrumpli #39 pl. diszkrét (név nélkül mindenki megkapja a kettest) :-) -
#38 stréberek -
#37 na ezek azok a dolgok, amikre csak annak van szüksége, akit kerülnek a nők :) -
#36 Amúgy én megdobnám egy mail-lel valamelyik köszi 1,2 gyakvezetőt, vagy Csendes Tibort. -
#35 Szakdoga?