51
  • Horus 13
    látod a kertész gyerek nagyon vágja a dolgokat
  • huanito
    Úgy látom kezdünk visszasüllyedni a középkorba. Megcáfoljátok az összes természettudományos tételt.Minden esetre, ha már feltalálta Nobel-díjat érdemelne az öreg.
  • Horus 13
    mondjuk sejtettem,hogy vele fogsz takarózni.Nem vagyok egy nagy bibliás "És mondta isten:legyen világosság:és lőn világosság"ez nem feltalálás ez teremtés!
  • Sir Ny
    úgy hívják Isten. valami kertész gyerek volt, csinált paradicsomot, meg almát.
  • Horus 13
    "sőt a fény és hőérzékelést már sacc/kb másfél milliárd éve feltalálták"
    áruld már el KI volt az a csávó,mert érdekel.
  • Sir Ny
    " A hülyézésért elnézést, de én sem szeretem, ha azt írják, hogy a seggemet hordom az agyam helyén. "
    hidd el, nem írok ilyeneket minden ok nélkül az embereknek.

"A szögmérésen alapuló távolságmérést a görögök, már időszámításunk előtt is használták. A technika nem ötven, hanem több, mint kétezer éves."

sőt, a fény- és hőérzékelést már sacc/kb másfél milliárd éve feltalálták...

"A kommentekből is láthatod, hogy több embert érdekel, mint amennyit nem."
    igen, pont ebből indult ki a vita, hogy hú de jó hú de jó. de a cucc 30 év alatt valamiért mégsem terjedt el.
  • huanito
    A szögmérésen alapuló távolságmérést a görögök, már időszámításunk előtt is használták. A technika nem ötven, hanem több, mint kétezer éves. A Natalnál nem az elv az újdonság, hanem a felismerés, hogy ezt lehet játékvezérlésre is használni. Ha megnézted az általam említett oldalt, akkor láthattál egy olyan képet, amin az ember 3D-s modelljét építi fel a Natal. Ha ezeket a pontokat összekötnéd, kapnál egy poligon emberkét ( amilyenekből a játék karakterei is állnak), ami a te mozdulataidat másolja le.Ha béna vagy az embered is az lesz, ha valamit jól csinálsz a főhős is jól csinálja a játékban. Sok szerepjátéknál (pl Fable 2) az a gond, hogy a harcolni a kevés gomb miatt, csak korlátozottan lehet ( inkább kaszabolás, mint harc) itt te tudod meghatározni a saját mozdulataiddal, hogy lábra, fejre vagy testre támadsz és közben jobbra , balra, előre vagy hátra, sőt elhajlással ki is tudsz térni egy-egy támadás elől, nem csak karddal tudsz védeni, mint más vezérlő esetében. A mozgás sokkal gyorsabb és ösztönösebb lehet. Szerintem ( mivel Peter Molyneux is fejleszt a Natalra) a Fable 3 már ezzel az irányítóval is használható lesz. Amellett a sokak által lenézett Milo Project is talán megtalálható lesz benne, így lehetőség lesz egy komolyabb interaktív párbeszédre, így sokkal inkább részese lehetsz a játéknak. Ráadásul Steven Spilberg is a Natal mellett tette le a voksát és ő azért, ha újításokról van szó egy elismert tekintély. A másik fontos dolog, hogy a 360 menü rendszerét is lehet vele irányítani, sőt a hangvezérléssel ki-be lehet kapcsolni a konzolt, esetleg egyéb utasításokat lehet neki adni.Más oldalakon sokan unalmasnak minősítették, amikor a Miloban a nőci elkezdett pancsolni a vízben, pedig ezt a módszert fel lehet használni a menürendszerben az oldalak lapozására is.És még eddig egyetlen gombot sem kellett megnyomnom! Ez lehet, hogy téged nem érdekel és azt mondod, hogy kontrolpadot fogsz használni,de sok embert- többek között engem is-érdekelni fog. A kommentekből is láthatod, hogy több embert érdekel, mint amennyit nem. Ráadásul az MS bízik abban, hogy újabb réteget tud megnyerni, akit eddig a kontrolpad használata tántorított el a játékoktól. kvp házi receptjéhez talán annyit tennék hozzá, hogy nem árt egy arcfelismerő proginál picit bonyolultabb program, ami az emberi testrészeket is felismeri és két 2d-s képet össze tud hozni egy 3D-s modellé. A hülyézésért elnézést, de én sem szeretem, ha azt írják, hogy a seggemet hordom az agyam helyén.
  • Sir Ny
    "Miért várod el egy polgári elektronikai cégtől, hogy korszakalkotó találmányokkal álljon elő."

én nem várom el. ha visszaolvasol, az egész vita (már ha lehet vitának nevezni a puszta tények közlését) onnan indult el, hogy valaki elkezdte, hogy ilyen forradalmi, olyan forradalmi. én csak közöltem vele, hogy a technológia már 35 éves kb, (kvp szerint 50). ekkor jöttetek ti, hogy a SONY technológiája is ennyi idős, meg hogy a Microsoftnak nem az a dolga, hogy feltalálja a cuccokat. tényleg nem az a dolga, hogy feltalálja a cuccokat, hanem az, hogy átcímkézze őket. igazad van. hajrá Microsoft, éljen az 50 éves technológia!
  • huanito
    Te tényleg ennyire hülye vagy? Miért várod el egy polgári elektronikai cégtől, hogy korszakalkotó találmányokkal álljon elő.Az MS lecsökkentette egy bonyolult, de eddig a játékiparban nem használt eszköz árát megfizethető szintre.Nem volt ötven éve ilyen, csak az alkotórészei léteztek.Az MS nem NASA, nem az a dolga hogy olyan terméket gyártson, amit nem tud senki megfizetni. Ha megnézted az általam ismertetett oldalt, akkor láttad, hogy mit fog tudni a Natal.Nem hiszem, hogy tudsz mutatni még egy ennyire sokoldalú vezérlőt a játékiparban.
  • Sir Ny
    okés, te győztél, az infra miatt lehet sötétben is játszani vele, elismerem, ilyet nem tud a többi kamera. tuti siker lesz.
  • Sir Ny
    "Egyébként a SONY sem talált fel semmi újat az ő irányítójával, már minden létezett hozzá."

értem. tehát forradalmi Natal, és nem volt 50 éve ilyen, azért, mert a SONY nem talált föl semmit. te miért hordod a seggedet az agyad helyén?
  • pixx
    Nem viszont megvett két olyan céget, akik ezzel foglalkoznak, lentebb linkeltem neked, hogy lásd nincs külsös cég, ezt az MS maga csinálja.
    Ha az Eyetoy akkor szám, miért nincs minden játék, arra írva...miért használták ezt a fantasztikus találmányt a PS3-ban? Ja hogy valami hiányzott, lehet ez most változni fog...
  • cateran
    Ugyan aruljatok mar el,mi a faszt erzekelnek a kamerak,ha lekapcsolom a villanyt es csak a tv vilagit? Mert ne adj isten filmet akarok nezni...hmm?(gyengebbek kedveert:a Natal NEM jatekkiegeszito...nem csak..)
  • huanito
    Itt nem az a lényeg, hogy húdejó vagy sem, hanem az ,hogy kinek a fejlesztése válik be jobban. A Nintendonak, már húdejó. A másik kettőnek meg majd meglátjuk.A Natalt a kiadott játékok adják majd el ( nem csak a reklám). Egyébként a SONY sem talált fel semmi újat az ő irányítójával, már minden létezett hozzá.
  • Sir Ny
    50 éves? akkor már volt programozható számítógép és digitális fényérzékelő bizbasz? mert ez a kettő kell hozzá. hát, akkor tényleg nem sokat fejlődött a tehnika azóta.
  • Sir Ny
    két kamera. húdejó. ezt még mindig meg lehet csinálni két sima kamerával és egy szoftveres támogatással. infra? húdejó, érzékeli ha lázasak vagyunk. sőt, fel is hívja anyucikát, hogy jöjjön haza borogatást adni.
  • Sir Ny
    jáj, feltalálta a Microsoft a Microfont!
    mi tudja a hangérzékelést? PSeye?
  • kvp
    Kezmozgassal iranyithato jatekkonzolt eloszor a nintendo csinalt, meg a 8 bites korszakban. (powerglove) Valodi 3d-s rendszert is. Akkoriban mindketto nagyot bukott mert a jo minosegu megoldasok meg dragak voltak, ami meg olcso volt az tul gyengere sikerult. A technologia maga mar 60-as evekben is letezett, tehat lassan 50 eves megoldasokrol beszelunk, csak vegre lement az aruk. A sony is probalkozott ps2-on az eyetoy rendszerrel es a nindento uj gameboy rendszereben is van par kameras jatek. A hardver tehat adott, a szoftverek jelenleg meg nem 100%-osak. Mondjuk ez utobbiban a microsoft azert otthon van. (ha tele is lesz hibakkal, azert az esetek jo reszeben mukodni fog a megoldasuk)

A jelenlegi konzolok (xbox360, ps3, wii) annyira gyengek a mai pckhez kepest, hogy semmi eselyuk jo minosegu hd-s 3d-s tartalom eloallitasara, arrol nem beszelve, hogy a szemuveg nelkuli kijelzok ara meg mindig magas. Szemuveges rendszert meg mar gyartottak a voodoo-khoz es a korai nvidia kartyakhoz is, egyik sem terjedt el tulsagosan.

Egyebkent sima webkamera alapu kezmozdulat koveto es feldolgozo szoftvert meg en is irtam anno a diplomamhoz, persze az meg egy baromi draga sgi munkaallomason futott es csak azert nem hivtak webkameranak a hozza adott digitalis csatolasu ccd-s kamerat, mert a web meg akkoriban probalt elterjedni es nem nagyon voltak meg webkamerak (netscape mar volt). A vilag azota eleg sokat fejlodott, viszont a technika es az algortimusok ugyanazok, csak minden sokkal olcsobb lett. Ma mar egy mikrofonnal egybeepitett 2mp-es webkamera csak par ezer forint es hozza a megfeleloen eros gep sem tul draga. Ket nagyfelbontasu kamera mar alkalmas a 3d-s melyseg detektalasara, igy gyakorlatilag egy 3d-s scanner-kent mukodik a rendszer. Egy masik cikkhez egyebkent leirtam hogyan. A lenyeg az optical flow es slam algoritmusok jo hasznalataban rejlik.

ps: Hazi recept:
    -vegy ket darab usb-s, minel jobb felbontasu webkamerat, beepitett mikrofonnal
    -helyezd oket egymas melle (common baseline stereo)
    -irj egy szoftvert ami a sztereo hangbol hangforrasonkent megmondja honnan jon
    -irj egy szoftvert ami a sztereo kepbol megmondja hogy mi hol van, es merre mozog
    -gratulalok csinaltal egy sajat natal vezerlot...
  • huanito
    Két kamera és nem egy. Ráadásul az egyik infra. Ilyen hozzáállással a processzor is csak egy vacak szilícium darab, ami már évmilliárdok óta létezik.
  • cateran
    Kapásból 1 dolog: hangérzékelés..ezt melyik kamera tudja?
  • Sir Ny
    pedig de. semmit nem tud, amit egy sima kamera + egy hozzá való szoftver ne tudna.
  • huanito
    A működési elv:http://www.gamer365.hu/blog_post.php?id=16852v. Ez nem egészen ugyanaz, mint egy egyszerű kamera.
  • pixx
    Legalább tájékozott lennél...

http://winportal.net/?id=840
    http://www.sg.hu/cikkek/65947/a_microsoft_mozgaserzekel_337_technologiat_vasarolt
  • Gamecube86
    LoL, szinte látom magam előtt ahogy a túlbuzgó bunyósok lerúgják az asztalról a tv-t XD
  • trsi
    szerintem 1 kicsit elszallt a marketingesek agya az msnel, az nagyon tetszett, hogy a kissrac mikor szkeneli a deszkajat, siman kitalalja a rendszer a keze altal kitakart texturat :D. kivancsian varom 2010 vegett :)
  • Renátó1985
    azért mert 35 évvel ezelött is volt kamera meg program attól ez még nem 35 éves te igazi....
  • Sir Ny
    lássuk, mi kell hozzá. egy kamera, meg egy program, ami érzékeli a mozgást. igazad van, ez inkább 35 éves
  • Renátó1985
    a videó alapján nem a wii féle mutogatós dologról lesz szó sokkal kifinomultabbnak tűnik nehogy már megmond, hogy 30 éves
  • Sir Ny
    még mindig nem a microsoft csinálja a natalt. úgy, ahogy nem ők csinálják a hálót sem. ők csak megveszik a kész terméket. ez azért igen nagy különbség.
  • Tetsuo
    Azt ugye mindenki tudja, h mar 20 eve kiserleteznek ezekkel a megoldasokkal, de meg nem erett meg.. a sima hangvezerlessel is gondok vannak..
    a microsoftnak akkor van eselye, tenylegesen mukodo eredmenyeket produkalni 2010re, ha "katonai mertekben" fejleszt.. es titkol vmit.
  • Sir Ny
    és szerinted ezek eddig miért nem terjedtek el?
  • TVelvet
    P é N z !
  • Sir Ny
    és szerinted ezek eddig miért nem terjedtek el? a tehnológia már vagy harminc éves.
  • Renátó1985
    király lenne ha elterjedne ez az irányítás és ez vagy ennek egy továbbfejlesztett változatával irányíthatnánk tv dvd hifi rendszerünket. nem kellene keresgélni a távirányítót és hasonlók...
  • Sir Ny
    szerintem az lenne az állatság, ha körbefordulunk a kamera előtt, lefilmez minket, és akkor a játékokban saját magunkat irányíthatnánk.
  • ike86
    Egyébként nekem ez az "Amerikából jöttem, mesterségem címere" megoldás nem nagyon tetszik. Az egy dolog, hogy a videóban a színészek baromi elszántak, de nekem ez mégsem hihető. Akár barkács szinten is simán el tudnék képzelni egy rendszert két projektorral merőleges polaritással, a moziból jól ismert polárszűrős szemüveggel, megfelelő vga és szoftveres támogatással. Ehhez még egy speciális kesztyű, ami segíti a mozgáskövető rendszer működését, és szerintem nem rontja a kényelmet, és tényleg a játékban érezhetjük magunkat. Persze ez így még nagyon költséges lenne a két projektor miatt.
  • Ruley
    Ezt az egész Natalt a Microsoft vagy egy teljesen új konzolként fogja kezelni, hogy LEVÁLTSSA a 360-at, gondoskodnak róla hogy rengeteg exkluzív játék jöjjön ki rá, úgy is reklámozzák, meg minden...
    vagy ha nem, csak egy mellékes perifériaként kezelik 1-2 játékkal, akkor készüljenek fel rá hogy rohadtul nem ez fogja megmozgatni egy öt éves konzol eladásait.
  • ike86
    Sajnos nem vagyok túl tájékozott a legmodernebb gépi tanulási módszerekben, de amiket ismerek, sajnos mind algoritmikusak, és nem sok közük van pl. az emberi tanuláshoz, ami úgy működik, hogy... igen. Ezt még nem nagyon tudjuk.
    A másik probléma, hogy a felügyelet nélküli tanulás megint csak problémás. Gondolom senkinek sem lenne kedve egy hónapot, vagy fél évet azzal tölteni, hogy rossz döntései esetén azt mondja a gépnek, hogy enyjebenyje, és megmondja a helyes döntést.
    A tapasztalatok összegyűjtése pedig azért problémás, mert egyrészt nagyon sok lenne, másrészt az úristen se mondaná meg abból a tenger adatból, hogy mi a hasznos, és mire.
  • Iamzozo
    Ez nagyon nagy, megnéztem volna amikor a másik csaj vetőtve véd és eldobja magát a nappaliban :D
    Fifa érdekes lenne...
    Majd a rendszerkövetelmények: minimum 40 m2 nappali
    A saját felelősségre való használatról nem is beszélve, mikor a sürgösségin sorban állnak a karatés gyerekek akiknek a fejéből kiáll az asztali váza :) A vége pedig az lesz hogy 300e fizetsz egy szettért és lemehetsz a térre focizni, persze online...
  • huanito
    A mukit Johnny Chung Lee-nek hívják és már a Natalon dolgozik.