20
  • Epikurosz
    #20
    Nem védem a magyar Wikipédiát, mert nem érdemli meg, de itt ugye az angolró van szó, és a Wikimédiáról, de:
    Feliratkozom azok mellé, akiknek azért vannak aggályaik a nagy szerzői jogmizériával kapcsolatban.
    mert, ha egy festő lefest egy pucér nőt, és ad érte 100 dolcsit a modellnek, majd ő kaszál 2 milliót, ott azért aránytalanság van, de nagyon.
    Vagy említhetném a híres zenész együttest, amely az általam dúdolt zenetöredékből csinált világslágert, és piszkosra kereste magát.
    De említhetnék újságírókat, (ponyva)regényírókat, politikusokat, paokat, tanárokat, akik az én itteni hozzászólásaimból szemezgetnek, belőlük merítenek ihletet (akár negatív értelemben is) aztán a cikkért, regényért, esszéért, novelláért pénzt vesznek fel.

    Szóval, kutya dolog ez a szellemi termék, mert egyedül, kint a világűrben nem biztos, hogy sikerülne ilyeneket alkotni, másrészt meg a közösségnek illene árengedményt adni. Mondjuk, az tény, hogy egy-egy ilyen szellemi alkotás vissza is forgatódik a társadalomba.
  • tgr
    #19
    Izé, helyesen 0,1%-a... 16 millió font körül van az éves bevételük. A 380k körüli teljes bevétel a jogdíjakból a költségvetésük kevesebb, mint két és fél százaléka.
  • tgr
    #18
    Azt is érdemes még megemlíteni, hogy a galéria abból, hogy csak pénzért engedélyezi a képek közzétételét más weboldalakon, évi 10-20.000 font körüli bevételt nyer, ami a költségvetésének kb. 1%-a.
  • tgr
    #17
    A cikk számos ponton hadilábon áll a valósággal:
    * Elve nem derül ki belőle, hogy közkincs (sokszáz éves) festményekről van szó. Az ilyen festmények hű másolatai az amerikai jog szerint nem jogvédettek, és az angol jog szerint sem egyértelmű, hogy azok-e.
    * A képeket nem a Wikimedia munkatársa, hanem a Wikipédia egyik szerkesztője töltötte le. A galéria nem a Wikimediát fenyegette perrel, hanem az illető szerkesztőt személy szerint.
    * A Wikimedia és az NPG között nem volt korábbi megegyezés; sőt, a Wikimedia is több, pert kilátásba helyező levelet kapott a képek kapcsán az elmúlt években.
    * A "másolásvédelmi program" valójában egy képek nagyítására szolgáló flash program (Zoomify) volt.
    * A cikk nem említi, hogy az NPG egy állami szerv; a képek digitalizálását nem a bevételeikből, hanem közpénzből végzik.
  • Beyond silence
    #16
    A múzeum minek rakta fel nagy felbontással a képeket, ha ez a baja...?
  • KillerBee
    #15
    Én a versről beszéltem, nem a kritikai kiadásban hozzá fűzött - egyébként igen lényeges - infókról, amelyek kritikaivá teszik az adott kiadást.
  • Stirner
    #14
    "Értem, szóval ha lemásolom Petőfi egy versét, akkor arra a darab papírra vonatkozni fog a szerzői jog annak ellenére, hogy maga a vers már régóta public domain?
    "
    Előfordulhat. Pl. beszkennelsz egy Petőfi kiadást, mondjuk kritikait. Arra már vonatkozik a jog mert a kiadó készítette el.
  • KillerBee
    #13
    A kép minősége - főleg a függőleges csíkozódás - sokkal rosszabb annál, amit a tömörítés foka (10) indokolna.

    #12: Attól, hogy te 640*480-as monitoron nézed, más még akarhatja jobb minőségben is látni. Attól, hogy te nem akarod kinyomtatni, más még akarhatja. Szerencsére a Wikipedia nem egyetlen ember igényeit veszi figyelembe.
  • Mike at home
    #12
    ugyanakkor a netre minek nagyfelbontású kép? monitorra minek? nem akarom kinyomtatni, max megnézni
    ergo a wiki szedje csak le
  • Mike at home
    #11
    elmegy a múzeum a francba
    miért kell már a művészetet is monopolizálni?
    arról nem beszélve, hogy a múzeum mennyit fizetett eddig az évszaázadok alatt összelopkodott festményekért, műalkotáskért?
    az angolok pl. fél egyiptomot elhordták
  • Lost Lont
    #10
    Ez méretben normálisnak tűnik, de minőségben mintha 10%-os jpeg minőséggel tömörítették volna, gondolom nem az én készülékemben van a hiba.
  • Tetsuo
    #9
    A Britteknek igy nem kell elbaszniuk az 1 millat.. oruljenek neki a fasszopok, ne acsarkodjanak.
  • Misi az ezredes
    #8
    Megint nincs mivel foglalkozniuk. Ezek a felhajtások csak a cégekre való figyelemfelhívásra mennek. Szerintem inkább örülhetnének a Wikipédiára és támogathatnák őket. Mível szerintem az egyik legjobb ilyen közcélú oldal. Sok ember különböző dolgokkal egészít ki történelmi eseményeket, és így mindenkinek elérhető egy igen komoly történelem könyv. Nah ez túlzás de nagyon jó szösszenetek vannak és nekem pont ez tetszik. Nem egy hanem 100-200 ember írja ott a dolgokat 1 eseménnyel kapcsolatban..
  • KillerBee
    #7
    Tényleg?

    Akkor pl. ez mi? Low resolution?
  • Hegi90
    #6
    Hát nemtudom. Nézegettem pár képet az NPG honlapján, de a Wikin csak rosszabb minőségben vannak fent.

    (Lehet, h azóta törölték őket?)
  • Robi000001
    #5
    De, lemásolhatod Petőfi verseit.

    1) Petőfi már legalább 70 éve halott (legalábbis annak van nyilvánítva)
    2) kézírással papírra akkor is lemásolhatnád, ha március 15.-én rendszeresen haknizna a múzeum előtt

    (Narxis: tessék elolvasni a vonatkozó törvényeket és rendeleteket!)
  • KillerBee
    #4
    Én elolvastam a Wikimedia belinkelt angol nyelvű írását jónéhány hozzászólással (ezek közül főleg a 18. és a 19. igen találó) és meglátogattam a galéria honlapját is.

    1) A galéria weboldaláról low-res képek tölthetők le ingyen max. 500x500-as felbontásban. Ezt én még közepes felbontásnak sem nevezném. A valóban nagy felbontású képek (a Wikimedián kb. 2000x3000 pixel) nem érhetők el a honlapról. Ezeket a Wikimedia szerint egy "special tool" segítségével töltötték le.

    2) A képek nyomtatásban (könyvek, magazinok) történő megjelenéséből finanszírozták, ez a magyar nyelvű cikkben is benne van.

    3) A netről valő letöltés lehetősége ezt a bevételt nem fogja csökkenteni.

    A galéria nyilván azért kapálózik, mert a nagyfelbontású képeket vagy egyáltalán nem akarja letölthetővé tenni (hadd vásárolja a nép a nyomtatott reprodukciókat jó drágán), vagy csak pénzért, szintén jó drágán. Vagyis az a bajuk, hogy ha a Wikimedia ingyen letölthetővé teszi a nagyfelbontású képeket, akkor nem lehet ezek pénzért kínált letöltésével tovább növelni a bevételt, amelyet további pénzszerzési lehetőségekre (újabb digitalizálások) költenének.

    Vicces a hi-res képekre alkalmazott copyright annak tükrében, hogy egy festményről készült fénykép nem minősíthető műalkotásnak, nem ad új értéket az eredetihez.
  • T0nk
    #3
    Valószínüleg nem sikerült a cikk fordítása, mert a következőt sikerült leszűrni:

    - van ez a galéria, ami feltette a netre a fotókat, amiket bárki letölthet ingyen
    - ezt valami korábbi finanszírozásból oldották meg
    - ezt a korábbi finanszírozást veszélybe sodorja az, hogy nem az ő szerverükről töltik le ingyen a képeket, hanem mástól

    Hát hogyne...
  • Narxis
    #2
    Nem másolhatod le Petőfi verseit!
  • KillerBee
    #1
    Értem, szóval ha lemásolom Petőfi egy versét, akkor arra a darab papírra vonatkozni fog a szerzői jog annak ellenére, hogy maga a vers már régóta public domain?

    Ügyes...