224
Vajon,mi az igazság?
  • King of Roads
    #224
  • TheRock18
    #223
    köszönjök az értelmes hozzászólásodat,nyertél egy lyukas hangszórót
  • brodix
    #222
    idiota.
    ide azok jönnek, akik képesek elmélkedni dolgokon, mert jó eszük van.
    hát látszik, hogy téged is utolért a sors:
    téged is a fejedre ejtettek kiskorodban.
  • at16
    #220
    nyittam már hasonló topicot vallás ügyben.
    ott egy páran azt mondták hogy a bibliát meg ezt az eglsz istenes dolgot ne szó szerint vegyem.... wtf akkor mi a szarnak írták le a bibliába azt a sok "hülyeséget(?)" .

    mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?
    itt senki se gondol arra hogy pl: 2 nem azonos faj szüleménye lett ez a kukorékoló élőlény. márpedig ez elfogadható magyarázat.

    én abban hiszek amit látok... azt is írták a topicomban hogyha eljönne isten akkor már nem lenne hit. mert ha eljön , akkor mindenki meggyőződik róla hogy létezik.. wtf. ha eljön akkor MINDENKI hinne benne nem?? kár hogy nemtudom már a címét meg hogy holvan az a topic :S
  • Tyler1
    #219
    hát h ezer év múlva lesznek emberek ebben is kételkedem ilyen nagyerejű pusztítás mellett, ami csak a XX. századtól indult meg, már nem sok van hátra az emberiségnek. Az hogy másik bolygón éljünk ahhoz meg vmi olyat kellene kitalálni h ihhhaajjj, mert egy fénysebességel közlekedő űrhajóval is több ezer év lenne az első olyan bolygó elérése ami hasonlóan néz ki mint a Föld.
  • gfreak
    #218
    én is azon a véleményen vagyok, mint az előttem szólók közül sokan, hogy a vallás nem ok csak ürügy...és ha nagyon akarunk, mindenhez tudunk egy kis vallási körítést adni, és mindjárt több szimpatizánsunk lesz...
  • moor09
    #217
    röviden és tömören, szerintem a vallás manapság egy "nagyszerü tényező" amivel befolyásolni és megvezetni lehet embereket, akik hajlamosak szélsőségekbe átmenni, "remek" ok az uszításhoz és a hangulatkeltéshez, mert tudjuk hogy néhányan mennyire komolyan veszik a vallásukat..
  • moor09
    #216
    persze a vallásos ok jelen van, de közelsem az az egyetlen vagy fő ok, a keresztes hadjáratok mögött azt lehet sejteni mint fő okot, de manapság nekem a vallás ürügynek tűnik, a vezetők sok helyen arra törekednek hogy ők maradjanak egyedül, és ha egy országon, régión belül több vallás is van akkor nagyszerüen egymás ellen lehet ugrasztani mindenkit, oszd meg és uralkodj tartja a mondás, meg lehet nézni a dél-szláv háborúkat, hatalmas és brutális tisztogatások mentek, faji és vallási alapn, de a fő ok a terület volt...hisz egy nagy ország szakadt szét több kisebb országra, de a határvonalak nem voltak egyértelmüek, a vallás is ott volt a háttérben, de nézzük mondjuk Mostar példáját több etnikum és vallási csoport remekül megél egymás mellett, holott gyülölniük kellene egymást ha visszagondolunk a nagy "vérengzésekre" pl.: Srebrenica, még sem így van...a Közel-keleti konfliktusok sem a vallási alapúak, terület és olaj, csak a vallásal meg lehet vezetni az ott élőket, mert szélsőségesen vallásosak, a dzsihad sem azt mondja ki hogy gyilkold le azt aki nem a te vallásodat követi, de bele lehet magyarázni hisz a szöveg nem egyértelmü, nem szabatosan fogalmaz ahogy a legtöbb vallási mű sem....Az Ír viszályok is inkább a provokációrol és a gyűlöletről szólnak, ne felejtsük el hogy az Írek nagyobbik része akik az Ír köztársaságban élnek katolikusok, É-Írország protestáns ami az angolok vallása így tulajdonképpen A katolikus írek és a protestáns angolok közötti vallási ellentét az ír és az angol nacionalizmus közötti ellentétet takarja. Ne felejtsük el mit kellett elszenvednie az Íreknek az Angol uralom alatt...

  • dronkZero
    #215
    És a síita-szunnita téma? Közel-Kelet nem kizárólag Palesztina és Izrael. Vagy pl Irán sem igazán a területét félti Izraeltől, bár az is inkább politikai-hatalmi ellentét, nem annyira vallási, de van abból is benne egy jó adag.
  • immovable
    #214
    S az íreknél az állandó balhé a két vallási(?) "csoport" között?
  • immovable
    #213
    Tovább fűzve, szerintem a hit, segít az embereknek feldolgozni a halált, mint egy feldolgozhatatlan fogalmat, történést, amit nem kerülhetsz el (még), hogy pár évtized, jó esetben egy évszázad után véged, minden amit tudsz, tudtál megszűnik létezni, csak az utódaid maradnak, s emlékeznek rád. Van is egy mondás, hogy a lövész árkokban nincs ateista.
  • HöfEE
    #212
    A lényeg lemaradt :) szóval azt akartam csak kicsit kifejteni, hogy szerintem ma már egyáltalán nem kiváltó ok egy háború kirobbantására a vallás. Maximum ráhúzzák, hogy az, de aki kicsit jobban belegondol rájöhet , hogy nincs így.
  • immovable
    #211
    Hát jó, legyen úgy. Én nem vagyok szakértő. :)
  • HöfEE
    #210
    Nehogy félreértsd nem akarlak megbántani, és tiszteletben tartom a véleményed , de szerintem nem vagy teljesen tisztábam a példaként felhozott közel keleti helyzettel. Izrael kérdéséről már kifejtettem a rövid lényeget, hogy az a terület konkrétan pont az egykori szentföld megintcsak lényegtelen szempont, ha most idetelepülne hozzánk mondjuk pár százezer/millió Kínai azzal az indokkal ,hogy ez a terület mostantól a miénk lehet én is hirtelen háborús kedvemben lennék, és nem azért mert ők mondjuk taoisták. A dzsihád az általad említett szent háború meg nem igazán nyílvánul meg sehol, sokkal inkább egy média által gerjesztett félelemkeltés, amit még az Iraki/Afganisztáni háború előtt dobtak be a köztudatba hogy meglegyen a háború iránti kellő elkötelezettség az amerikai nép részéről.
  • immovable
    #209
    Ja, ismerek én is ilyet. :) Ő azt mondja, hogy a HP a sátán műve. Nem kicsit röhögtem a képébe. :)
    Az egyházat, ha én lennék, mondjuk a "király", biztos eltüntetném, mert nem a vallásról szól az, soha nem is szólt arról. Az csak egy gazdasági szervezet, ami tevékenységét az emberek istenhite köré építi s ebből profitál. Ha valaki hinni akar, ahhoz nem kell templom, nem kell atya, nem kell perselypénz, déli mise, semmi ilyesmi. Hazamegyek, leülök egy fa alá és beszélek istenhez. Már ha hívő lennék. :)
  • dronkZero
    #208
    Éppen ezaz, nemhogy léteznek, de már megszámlálhatatlanul sok van belőlük. A történelmi egyházaktól elszívják a hívőket az apró szektácskák, az ezoteria, új vallások. Az információ áramlása nagyon könnyűvé vált, bármilyen nézet eljuthat bárkihez. Ráadásul bárki közzé is teheti az agymenéseit a neten, és hirdetheti vallásként.
    Egyértelmű a tendencia, hogy az emberek ugyan szeretnek mindenféle hülyeségben hinni, de arra már nincs igényük, hogy fentról meg is mondják, hogy akkor ezt _kell_ hinni.
    Ez a folyamat egy olyan világ felé tart, ahol nincsenek a szó hagyományos értelmében vett vallások, csak kis, vallási csoportosulások, ahol az emberek megkapják a közösségi és hitélményt, de a hitüket maguk alakítják, nem egy nagy központi szervezet irányítja őket.
    És onnantól kezdve, hogy mindenkinek saját egyéni hite van, megszűntek a vallások.

    Szerintem meg épp hogy Közel-Kelet is ezt a tendenciát mutatja, muzulmán harcol zsidóval, de muzulmánnal is. Közben a lakosság fele lázadozik a vallási fanatizmus és a teokrácia ellen. Változnak az idők ott is, csak lassan. Ahogy terjed a jólét, széthullik a középkori társadalmi berendezkedés. Törökország egy szép példa. Még talán éppen nem európai, de már nagyon nem egy Irán.
  • immovable
    #207
    Én is hasonlóan gondolom. Vallás jó volt arra, hogy megmagyarázzanak olyan dolgokat amiket nem értettek/értenek, illetve támaszként szolgálhatott/szolgálhat a kegyetlen világban, de a technika fejlődésével a mindennapi életben található ismeretlenek száma csökken így a vallás is, mint magyarázat súlya csökken. Azt lehet nem így lesz, majd kiderül. :)
  • gfreak
    #206
    ja, a kapcsolat szoros, csak amíg azt mondják hogy vallási az ok, valójában már évek óta csak a másik torkának akarnának esni...

    ja, a hívőkkel soha nincs gond, a bajok akkor kezdődnek amikor a vallásuk helyett az egyházukban kezdenek el hinni, elvakultan, mindent letaposva amire a vezetőik azt mondják hogy rossz...

    pl. ezen a Harry Potter vs. Vatikán dolgon kurva sokat visítottam...aztán megkérdeztem egy hitgyülist! hogy mit gondol erről...és ugrott azonnal, habzó szájjal neki a potternek :D kérdeztem tőle, hogy olvasta-e...a válasz: Természetesen(!!!) nem ;)

    kiváncsi voltam, mi a probléma a HP könyvekkel keresztény megközelítésből: hát hogy varázsolnak, meg seprűn repülnek, etc...de hát a magyar népmesékben is van ilyen...még különb is...és minden nép meséi között akad több ilyen sztori is...szóval miért pont a HP a nagy ellenfél? mert olvassák sokan? lehet hogy a vatikán pénzügyi mérlegét is befolyásolta? meghaladták volna a bibliaeladások számát a HP könyvek??
  • sector512
    #205
    Szerintem a technikai fejlődés miatt fognak eltűnni a vallások leginkább. Persze már több ezer éve léteznek, de az elmúlt kétszáz évben többet fejlődött a világ mint az előző kétezerben. Tehát ezer év múlva ha még lesznek emberek, valószínűleg sokan nem is ezen a bolygón fognak élni és olyan sokat fogunk tudni a világról hogy nem lesz helye a magunk megnyugtatására kitalált istenképnek.
    A háborúk oka pedig sajnos nagyon sokszor a vallásra vezethető vissza. Az más kérdés hogy sok helyen kisebb lenne a konfliktus ha a vezető hatalmak nem nagyítanák fel őket hogy hasznot húzzanak belőle.
  • immovable
    #204
    Megy a harc a szent földért. Nekem ez vallási kérdésnek tűnik. Meg a dzsihád, a szent háború a hitetlenek ellen. De lehet tévedek, igazából köpök az ottaniakra. Nem tudok mit kezdeni az őrültekkel. :)

    Mi a f@szt lehet olyanon háborúzni, hogy ki miben hisz, azt nem vágom. Én speciel szarok rá, ha a szomszédom muszlim, vagy buddhista, engem nem zavarna, amíg nem köp a levesembe. :)
  • immovable
    #203
    Igazából nem is vagyok ateista, mert az is hisz valamiben, mégpedig, hogy nincs Isten. Én igazából nem hiszek semmiben. :)
  • HöfEE
    #202
    Ott sem a vallás miatt zajlik az ellenségeskedés, az egyik fél egy földlopó agresszor, a másik meg az ezen felháborodott jogos tulaj. Nagyon tömören ennyi a lényeg. Az hogy a két tábor más vallású egy dolog.
  • immovable
    #201
    a másik pedig hogy a vallások és a háborúk között olyan szoros kapcsolat mint mondjuk a keresztes háborúk idején már nincsen...

    Erre próbáltam reflektálni. A vallás a legjobb ürügy a harcra. Igaz én leszarom, amíg nem nálam keménykedik valami vallási fanatikus. Én ateista vagyok, max kiröhögöm, azt ha nem hagyja abba eltemetem. :D

    Amúgy jó ha az emberek töredéke vallásos, nagyobb részük csak hívő.
  • gfreak
    #200
    ugyan, a vallás ott is csak egy jó ürügy a háborúra meg a területszerzésre (mint anno a keresztes hadjártaok)
  • gfreak
    #199
    nagyon fasza könyvek egytől-egyig ;)

    az igaz hogy az önpusztítás is örökségünk része, de képesek vagyunk tanulni a hibáinkból...csak az a lényeg hogy még időben tegyük meg, nem miután már teljesen szétcsesztük a bolygót, különben hiába a nagy béke meg szeretet meg együttélni akarás, ha nem lesz hol...

    egyszer meg tényleg elege lesz az összes normális, ép ésszel gondolkodó embernek, hogy amiatt a pármillió sötét tuskó miatt szopjanak akik nem férnek a bőrükbe, üvöltenek, hőzöngenek, és szépen leszerelik őket egytől-egyig...aztán a bányákban lehet keménykedni a köveknek, meg lehet üvöltözni az erdő mélyén parkosítás közben...
  • immovable
    #198
    A közel-keleti konfliktus nem ezt mutatja.
  • moor09
    #197
    érdekes meglátás ami szerint a vallások el fognak tűnni, hisz most is léteznek, és nem éppen tegnap "találták" ki őket, kíváncsi lennék arra hogy miért gondolod hogy eltünhetnek...pusztán kiváncsiságból kérdem....a másik pedig hogy a vallások és a háborúk között olyan szoros kapcsolat mint mondjuk a keresztes háborúk idején már nincsen...a ket dolog nem befolyásolja annyira egymást, persze bele lehet mindenbe magyarázni hogy a fő ok az volt, de szerintem ez közel sincsen így...
  • sector512
    #196
    Én nem vagyok benne biztos hogy mindíg háborúzni fognak az emberek. Persze pár száz évig még biztos, de egy idő után szerintem el fognak tűnni a vallások is és ezel együtt a háborúk is. Arthur C. Clarke 3001. Űrodüsszeia című könyvét érdemes elolvasni (meg persze az első kettőt is vele együtt) annak, akit érdekel egy realista jövőkép, ezer év múlva. Persze van benne elég sok sci-fi elem, de nagyon érdekes.
  • gfreak
    #195
    különben már találkoztunk párszor, nem tesz semmit ha nem emlékszel rá, és habár tisztában vagyok a nézeteiddel (cigányok avagy a bűnözök topikból pl, ami azóta bezárásra került), nem azért "szóltam be"...pusztán azért amit és ahogy írtál a zsidókról illetve a nézeteikről, amikről - valld csak be - fogalmad sincs...nem a logója alapján ítélem meg az embereket különben sem, ezeken a gyerekbetegségeken már rég túlléptem, és ajánlom hogy te is próbálj egy kicsit körbenézni a világban, a nézeteidtől függetlenül, objektíven...nem akarlak én meggyőzni a magam igazáról (távol áll tőlem, higgy és képviselj azt amit akarsz) de a tudatlan, ostoba, begyepesedett hőzöngéstől herótom van...
  • Christiansen
    #194
    Nature is God.
  • Tyler1
    #193
    ha nem tudod mi az az önpusztítás akk nézz utána! és ha még utána sem érted majd meg akk felesleges magyarázni.
  • dronkZero
    #192
    Fajtársakkal versengeni az erőforrásokért - ez nem önpusztítás.
  • tugyiti
    #191
    Az igazság az hogy melózzál gürizzél hogy a gyerekednek legyen mit örökölni ,lehetőleg ne adóságot,aztán majd ha 2,20 mélyen leszel rá érsz gondolkodni hogy mi az igazság.....
  • Slayerboy
    #190
    #179, #182
    Szerintem érthető a dolog...
  • Tyler1
    #189
    sztem meg ez természetes emberi dolog! 10 ezer éve is háborúztak az emberek, ma is háborúznak! Változnak a értékek, a szokások, az eszközök, de az ősi harciösztönök soha nem fognak kiveszni. Ez nem csak az embereknél van igy hanem az állatoknál is. Csak sajnos az ember önpusztító típus, ilyenné formált az evolúció.
  • Slayerboy
    #188
    Azért mondta rád, hogy rasszista, mert valótlanságokat mondtál a zsidókról.. és ahogy beszéltél róluk. Ez nem az én véleményem, én ezt szűrtem ki a hozzászólásaiból.
  • TheRock18
    #187
    látom nem fejezed be!olvass már vissza,hogy ki kötött bele kibe?...csak a logóm miatt tudtál a nézeteimről,ezért vágtad rám,hogy "rasszista" én meg nem tudtam ki vagy,de azaz igazság,hogy nem is érdekel,míg nem ártasz nekem
    de úgy látom,csak kiharcolod...ha nem ez lenne a logóm,nem szóltál volna be
    de hajrá,mindenki olvasson vissza,hogy ki kezdte...ő vagy én
  • gfreak
    #186
    kisebb-nagyobb csoportoknak mégis sikerül...a megfelelő hozzáállással összejönne...olyan motiváció kéne hozzá, hogy az ember egyszerűen ne akarja a másikét...

    össze fogjuk hozni ezt a béke dolgot, csak olyannyira kurva éretlen még az emberiség, hogy azt még a dédunokáink sem fogják megérni (sajnos)..mindenesetre én inkább ezen dolgoznék ;)

    majd meglátjuk, nem azt mondom hogy hű de mekkora nagy béke lesz itt, de azért kezdenek ráérezni mindenfelé hogy nem lesz ez így jó ha túl sokáig megy a gyilok :D
  • Tyler1
    #185
    gfreak szerinted az emberek valaha is békében fognak élni??? sztem nem! hiába olvasgatnak szent könyveket! ilyen az emberi természet! mint ahogy soha nem lesz tényleges demokrácia, egyenlőség országok között, egyenlőség 2 ember között, úgy soha nem is lesz béke! vkinek mindig több kell, vki mindig megvédi a sajátját.
    ha 3 kutya közé bedopsz egy húst azok sem osztoznak rajta, hanem egymásnak esnek! állati ösztön ami évezedek óta bennünk él, és ezt semmilyen könyv, hit, vagy prédikátor nem tudja kiűzni!
  • gfreak
    #184
    jön a zárás, nem? meg hát minek írjak amikor csak az jön hogy hülyeséget beszélek meg hogy "nekünk" (ami egyébként nem tudom kiket takar, gondolom mindenkit aki nem úgy gondolkodik mint ő) minden gyűlöletbeszéd...de röhejes hogy egy keresztény nekiesik az embernek meg rasszozik meg úgy ítél el dolgokat hogy nem is ismeri...a saját dogmáit csúfolja meg..büszkén képvisel egy vallást aminek a legalapabb tanításait sem fogadja meg...hát ilyen emberekkel beszéljek én hitről meg szellemiségről...hehh