67
Lehet h a pokol nem is létezik, vagyis a föld lenne a pokol?
  • lotsopa
    #67
    Engem a pokol história nem nagyon érdekel, inkább ez az elméleti filozofálgatás. Nekem ez a Nagy Bumm nem tetszik úgy ahogy van, én szemszögemből sért megmaradási törvényeket. Hülyén fogalmazva írhatnám hogy semmiből nem lesz valami, és fordítva is igaz. A létező anyagot nem tudod eltünteti, átalakítod és kész. Amúgy tényleg érdekes hogy mennyire is rendezett a mi kis világunk, galaxisok és csillagok mozgása például.
    De még azért a pokol történethez annyit hogy ha nem egy fizikailag meghatározható hely, akkor hogy lehetsz ott? ( feltételezem hogy nem a Föld a pokol )
  • Tetsuo
    #66
    A mai vallasok, de a fobb kereszteny vallasok biztosan, tele vannak paradox dolgokkal, sokertelmuek, mitologikusak, nem tunnek igaznak.. stb.

    Viszont rengeteg osi mitosz (pl az O-testamentum) foglalkozik a pokol vs menyorszag.. angyalok vs ordogok, a Vilag teremtese Isten altal stb. kerdeskorrel.
    Soxor bebizonyosodik h a mitoszoknak igazsagalapjuk van, ezert furdalja az emberek oldalat a dolog..
    Irasos emlekek, szajhagyomany, szokasok stb. tanulmanyozasa, a puzzle osszerakasa segithet megtalalni az igazsagalapot.

    Hajrá. :P
  • Tetsuo
    #65
    A "nemgondolkodo vilag" es a pokol, kizarja 1mast. Ugyanis a pokol az isteni erdetu, szorosan osszefuggnek, mindket elem teista vallasbol ered.
    Ill aki ma hisz a pokolban az hisz Istenben is (forditva nem feltetlenul).

  • Tetsuo
    #64
    lol
  • Anaid
    #63
    Ha a következő két mondatot is elolvastad volna nem érted félre.
    Tanács: nátriumlámpa, gerjesztés, fénykibocsájtás, kvantum - Rutherford atommodeljének finomítása, miszerint az elektronok a magot koncentrikusan körülvevő héjakon helyezkednek el és egy adott héjon belül az összes elektronnal közel azonos az energiája az adott elektronnak. Nézz utána ha nekem nem hiszed el.
  • mousee
    #62
    Figyelj, egy a sok közül :) Filozofálásra jó :P
  • Thomx
    #61
    Ebbe csak annyi hiba van, hogy kevés itthon a normális ember. Sajnos.
  • MerlinW
    #60
    Arra a gyönyörű természeti tájakkal (és lányokkal:)) megáldott országra gondolsz? Ne keverd a politikát a hellyel. Menj ki egyszer, ugyanolyan normális emberekkel fogsz találkozni mint itthon. Sőt...
  • Ronny
    #59
    pár év múlva már ennek sem lesz alapja, élvezzük ki amíg lehet:)
  • Fehercsoki
    #58
    Föld mint pokol?Igen,nézzük csak meg romániát.
  • qetuol
    #57
    nem tehet róla, így tanítják középsuliban. az a baj hogy az itt író embereknek vajmi kevés aktuális tudományos ismerettel rendelkezik, amiből aztán hibás gondolatokat vezetnek le maguknak, vagy a szokásos "mivel nem értem, biztos hülyeség" álláspontra helyezkednek.
  • dronkZero
    #56
    "Kicsit más megközelítés: Nézzünk meg egy atomot. Atommag+elektronfelhő. Pont, mintha egy csillag lenne, körülötte bolygókkal."

    Hát ez valóban, a valóságtól egy "kicsit más" megközelítés. Azt ugye vágod, hogy az elektronoknak ilyen megtalálhatósági valószínűségeik vannak, meg hogy egyszerre vannak több helyen, meg ilyesmi? Szerintem ebbe a hasonlatba nagyon ne éld bele magad...
  • mousee
    #55
    Ez a topik létrejötte azért tök jó, mert szemlélteti velünk, hogy vannak még olyanok, akik gondolkodnak. Pedig ez a mai világban elég ritka, nem "trendi" dolog.

    Amúgy a föld mint pokol: Végül is, miért ne? Írta már valaki, hogy ha meghalunk, megszűnnek a gondolataink, megszűnünk létezni. Még ha lélekvándorlás is van, akkor is ugyanide jövünk vissza, tehát akár örök kárhozatnak is tekinthető (lásd: pokolban fog szenvedni az idők végezetéig). Vagy a másik verzió, hogy tovább lépünk, de arról igazából a fantáziáláson kívül semmi érdemlegeset nem tudnék mondani.

    Ősrobbanás: Szép, és jó, és el is fogadom, mert per pillanat nem tudunk jobbat, és ez áll a legközelebb a valósághoz. Rendben, de akkor mi is okozta ezt az egészet? Mi sűrítette össze az anyagot ilyen sűrűre? Vagy egyáltalán, mi hozta létre ezt az anyagot?
    Anno írni akartam egy sci-fi történetet, amiben olyan technológiai szintre fejlődik az emberiség, hogy meg tudnak nyitni egy kaput két párhuzamos dimenzió között. Csakhogy az első kísérletnél a két világ közötti hasadék beszippant mindent, őrületesen nagy gravitációt hoz létre, amely olyan sűrű, hogy.. bla-bla, innentől meg lásd az előző bekezdést :)
    Szintén másik variáció, hogy az egész univerzum lüktet. Folyamatosan tágul, majd elveszíti az energiáját, magába zuhan, viszont ez megint olyan sűrűséget idéz elő, hogy....Bumm :)

    Kicsit más megközelítés: Nézzünk meg egy atomot. Atommag+elektronfelhő. Pont, mintha egy csillag lenne, körülötte bolygókkal. Ahogy egyre lejjebb megyünk, lehet hogy ott is egy élővilágot találunk, pontosan olyat mint a miénk... Vagy ha feljebb megyünk, akkor a mi csillagaink, bolygóink is csak alkotóelemei valami nagyobbnak... remélem érthető, szinte a végtelenségig lehet folytatni.
    Majd egy dupla csavar a végére: Pontosabban nem is csavar, spirál, ami önmagába záródik. Amikor atomokat vizsgálunk, akkor tulajdonképpen mások csillagait látjuk? Vagy ha a csillagokat, akkor valakinek az atomjait? És mi van akkor, ha az egész önmagába záródik? Az egész egy hatalmas végtelenített hókamóka...

    De akkor a nagy kérdés: Ezt ki hozta létre? És a legfőbb kérdés: Miért?

    Sorry a kisregényért, igazából még folytatnám, de mennem kell dolgozni :)

    (amúgy +fav)
  • Thomx
    #54
    Érdekes téma. Én is sokat foglalkozom hasonlókkal...
    Nekem az az álláspontom viszont, hogy a világot nem személyekre, tárgyakra, állatokra stb-kre kell osztani, hanem úgy felfogni mint egy egészet, aminek kis részei vagyunk. Példa erre lehet az emberi test, sok kis részből áll össze.

    Tehát ha meg is halunk, megmaradunk ennek az egy-nek (világnak) a része, csupán gondolatok nélkül. De továbbra sem tűnünk el, testünk megmarad és annak a nyomai is amit tettünk a világgal. Halál után csak a gondolkodás szűnik meg, nem minden.

    Ergo nem mondanám, azt, hogy halál után minden kárba vész amit tettünk. Mert az EGY-nek alkottuk részét és változtattuk, még ha kicsit is.

    Viszont ez még minden nem ad értelmet az életnek/világnak, mert nincs, nem volt, nem is lesz neki (vagy nem tudunk róla, kicsi ennek az esélye).

    Én valahogy így képzelem el ezt a dolgot (nagyon dióhéjban).

  • Anaid
    #53
    "Viszont ha meg csak ilyen kis rövid büntetőtábor, ahonnan majd jól kikerülünk, akkor az meg már inkább lélekvándorlás, viszont abba a világképbe nemigen passzol semmilyen pokol."
    Nem passzol? Na akkor nézzük elméletileg: nem ugyanannyi élőlény hal meg egy adott időpontban, amennyi születik. Szerinted amelyek éppen nem születnek újjá addig malmoznak egy felhőszélen? Tegyük fel akkor születnek őjjá, ha "eljön az idejük". Addig hova kerülnek? Logikailag?
    A jók jó helyre,a rosszak rossz helyre, nem?! Na meg mi van azzal az elmélettel, hogy nem minden lélek születik végtelenségig mindig újjá, na velük mi van?
  • Norbi7
    #52
    Bizony ez durva kis eszmefuttatás, jó írás!
  • Mersant
    #51
    szerintem is igy van ;)
  • Fehercsoki
    #50
    Nemhiszem h nincs jobb dolguk az embereknek mint ilyen topcokat nyitni...
  • qetuol
    #49
    köszönjük emese!
  • gregtom6
    #48
    ellenségeskedést vált ki majdnem mindegyik emberben, aki ilyenekbe irogat, csak olvass vissza, hogy jön a vita. Mondjuk egy ilyen topikban kevésbé, mert nincs egyikre se bizonyíték, és ezt mindenki jól tudja.
    De ha egy konzol vs. PC topikba nézel be, na ott csata van rendesen.
    És ilyenen kár is vitatkozni, de nyugodtan...
  • Balumann
    #47
    NAh igen, erre csak néhány dolog
    -nem kell látogatni (ahogy előttem is írták), ha nem érdekel a téma, nem érdekel, hogy másnak mi a véleménye erről
    -lehet róla beszélgetni, vitatkozni, hogy tudományosan miért nem lehet, vagy éppen miért lehet, hogy hogyan lehet elképzelni egyáltalán dolgokat
    -agressziót és ellenségeskedést normális embereken nem vált ki
    -már az is rossz fórumon, ha vitát indítanak?!
  • andersh
    #46
    nem kötelező látogani az ilyen topicokat.
  • gregtom6
    #45
    Hát ilyen nincs....Mi a fene van már? Valaki magyarázza el, hogy lehet, h mostanában sorra nyílnak a létezik, nem létezik topikok?
    Hagyjuk már ezeket a képzelgéseket, ennek nincs semmi értelme kismilliószor leírni ugyanazt.
    Őszintén, csodálkozok, h a modik az ilyen topikokat nyitva hagyják, pedig ezeket is be kellene zárni véleményem szerint, hisz csak agressziót, ellenségeskedést, vitatkozást teremtenek.
  • immovable
    #44
    Az is lehet, hogy a tejberizs csak egy álom, amit a mátrix tesz nekünk valóságossá. Mit gondolsz erről?
  • Tinman #43
    Majd kinövöd.
  • MerlinW
    #42
    Szép írás volt
  • dronkZero
    #41
    Már megint itt lenne egy jó kis vallásfilozófiai vita, erre elvisszük tudományos irányba.

    Na, akkor ON.
    Logikailag nem stimmel a Föld, mint pokol. Mert ugye a kárhozat nem örökké tart, innen is megyünk elfelé. Akkor hogy lehetne pokol, meg _örökké tartó_ büntetés?
    Viszont ha meg csak ilyen kis rövid büntetőtábor, ahonnan majd jól kikerülünk, akkor az meg már inkább lélekvándorlás, viszont abba a világképbe nemigen passzol semmilyen pokol. Vagy akkor minden az, tekintve hogy az előző élet bűnei/érdemei alapján születik újjá a lélek, tehát ebből a szempontból minden ujjászületés a pokolba visz. Ha viszont a világon minden pokol, akkor nincs értelme a szónak, csak egy szinoníma a világra, tehát értelmét vesztette.
    Úgyhogy sztem önellentmondás a dolog.

    Btw, szándékosan kis f a föld? Mer' akkor kissé félreértettem, a fő'd, amivel betakarnak effektíve a pokol, ottan van benne az összes halott. Egyetlen egy van csak, aki felfelé távozott, apuhoz, de ő biztos nagyon unatkozik.

    Na akkor vissza is térhetünk az offra.... :P :D
  • dronkZero
    #40
    Először is: azt tehetek, amit akarok. :) Főleg egy elméleti vitában. Olyan nincs, hogy "ezt nem ér". Már miért is ne?

    Kicsit komolytalan a "mostazonnal mindent magyarázzatok meg a világban, vagykülönben." hozzáállás...
    t=0+(1/végtelen) időpontra visszamenőleg van kvázi működő modellünk, ami matematikailag leírja az ősrobbanás folyamatát. Ebből kiindulva levezethető a mai háttérsugárzás mértéke, meg a galaxisok távolodása, meg még sok minden mással összepasszol. Mi a baj? Hogy hihetetlen? A gravitáció hihető?

    Egyébként a tudományos elméletek alapvető követelménye, hogy behatárolja a saját érvényességi tartományát. Az ősrobbanásnál ez (t=0;t=ma]. Balról nyílt intervallum, a t=0 nem tartozik bele.
  • Pacal17
    #39
    ja
  • Frayer
    #38
    a dolguk nem történnek meg maguktól.
    Nem ugorhatod át a T0-át, és kezdheted rögtön az első mérhető pillanattal.
  • dronkZero
    #37
    Én sem értek hozzá túlságosan, de úgy tudom, hogy t=0-ban értelmezhetetlen, az első időpillanattól kezdve lehet bármit is mondani a dolgokról. t=0-ban a legnagyobb távolság két pont között 0 az egész világban, viszont a tömeg meg végtelen (ami ugye E=m*c^2, =végtelen energia). Ezt elég nehéz szemléltetni, és alapvetően egy stabil állapot lenne, és nem nagyon indokolná semmi az ősrobbanást, nem kezdődne el. Ezért kell onnantól vizsgálni, hogy már épp elkezdődött.
  • 0Fritz0
    #36
    Mai tudásunk (az univerzum és a benne lévő galaxisok mozgása, illetve a háttérsugárzás) alapján erre lehet következtetni.
    Azért szerencsére én gyakran hallom a tudósoktól, hogy "jelenlegi ismereteink alapján".
  • dronkZero
    #35
    Talán azért mert bizonyos dolgokat _jól_ ki lehet belőle számolni, és az eredményei passzolnak a mérhető valósághoz..?

    Egy alternatívának legalább annyit kell tudnia, mint a jelenlegi elmélet, és valamilyen szempontból pontosabbnak, helyesebbnek kell lennie, hogy a jelenlegi elképzelést lecseréljük. Ilyen alternatíva még nincs.
  • 0Fritz0
    #34
    Ha jól tudom az ősrobbanás elmélet az is kimondja, hogy a mai univerzum anyaga akkor egy hihetetlenül nagy tömegű pontban sűrűsödött össze és mivel a téridő együtt létezik, ezért feltehetőleg akkor is volt idő.

    (Annyira nem vagyok otthon ebben a témában, ha tévednék javítsatok ki)
  • Pluskast
    #33
    Háát pedig számomra nagyon úgy tűnik, hogy a tudósok váltig ragaszgodnak ehhez az elmélethez (ősrobbanás)...
  • 0Fritz0
    #32
    Az ősrobbanás nem a végső és mindenekfelett álló igazság.
    Ez nem más, csupán az eddigi ismereteinkből adódó következtetés.
    Lehet hogy ez is egy tévút, mint már sok minden előtte, viszont jelenleg nem létezik jobb módszer tudásunk bővítésére.
    Néhány éve még szentül hittük azt, hogy az atomot alkotó elemek nem oszthatóak kisebb elemekre, azóta már nem ez a helyzet.
    Kis lépésekben, de haladunk.
  • Wolfsnack
    #31
    vallásos vagy?
    ha nem, akkor miért piszkálod a pokol témát?
    ha igen, akkor már tudod rá a választ
  • Sanyix
    #30
    Van pokol, méghozzá a föld az... alapból jó hely lenne a föld, de az emberek pokollá teszik egymásnak(meg lassan már minden más élőlénynek), sőt ez az alapbeállítás, hogy mindenki szopassa a másikat.
    Ennyi, az ember megváltoztathatná, de nem teszi. 99% tűri hogy szopatják (itt is vannak szintek, mert a magasabb szinten ugye az 1% szopatja, legalsó szinten meg a 99%) az 1% meg jól érezné magát, de nem mert azok meg egymást és önmagukat szopatják, mer az jó :D

    Nem lenne rossz pár izzó gombafelhő a világ fontosabb városaiban, mert a rendszer szorítása nélkül lehet, hogy ki tudnának alakulni olyan emberközösségek, ahol nem egymás szopatása a cél. De mivel a rendszer szorítása megvan, így az ilyennel próbálkozó embereket bolondnak, vagy terroristának bélyegzik, és jól szétsünözik :)
    Evvan... kéne már egy 2. és ezúttal IGAZI felvilágosodás... kár hogy ez csak egy szép álom.

    Gondoljunk bele hogy él a legtöbb ember. Nagyjából végiggürizi az életét, majd megdeglik. Ez aztán izgalmas, és változatos...
  • Ronny
    #29
    az öntudat elvesztése a legnagyobb ajándék, hisz nincs több szenvedés.
  • Pluskast
    #28
    Ja persze. Igen a nagyra becsült tudósok marha tudományosan magyarázzák a húrelmáéletükkel meg a kvantumfizikájukkal az ősrobbanást. Ne is haragudjuon a világ de ez a dolog, hogy tulajdonképpen az ősrobbanás annak köszönhető, hogy létezik 3. meg 4. dimenzió és a két dimenzió összeütközésének következménye az ősrobbanás.... Ekkora faszságot. Ez kb olyan mintha abban hinnék, hogy létezik húsvéti nyuszi meg mikulás. Komolyan mondom a tudósoknak meg úgy az emberiségnak fingja sincs arról, hogy milyen erőnek, erőknek tudható be az ősrobbanás.