124
Baranta - tradicionális magyar harcművészet
 • Fbn Lx
  #124
  energia átadás, na az ilyenekkel lehet a falra küldeni
  főleg egy összekukázott technikai repertoárral rendelkező kamumagyar harcművészet esetében biztosan benne vannak a mesterek a taoista alapelvek érvényesítésében
 • IXEMGabeo
  #123
  ez nagyon durva, hallottam erről a (sportról) harcművészetről, egyik rokonom mesélte, hogy rengeteg energia átadás történik ennek művelése közben....ezt úgy kell érteni, hogy baromi jót tesz az embernek, ha egy ilyenbe belevág, pozitív hatással lesz az életére. Az ő állítása szerint, (rokonomé) nem én mondtam. Nem gondoltam h van topikja:O
 • Tyler1
  #122
  az olimpiai játékokról sem hallottak 1500 évig :)
 • Falcon87
  #121
  hal
 • tigeroo
  #120
  uh ezen besírtam
 • Montanosz
  #119
  ez most valami vicc?
  enyhén túlzás hogy "tradicionális"? meg hogy magyar harcművészet?
  fura hogy senki nem hallott róla kétezer évig)))
  ....bár ja akkor már értem, miért harcoltak a magyarok 1848-ban kaszával ágyúk ellen, 1914-ben géppuska ellen meg lovasrohammal....
 • Tyler1
  #118
  én pl. azon csodálkoztam h szinte minden országnak van vmi küzdősportja/harcművészete! persze azok is lehet h inkább hagyományőrzés céljából alakultak ki, de nagyon sok olyan van, ami ténylegesen küzdősport! Fight Questben is voltak jók, de pl. a Last Man Standing-ben(asszem ez volt a címe) afrikai törzsek harcművészetét mutatták be és hát azok sem egyszerűek.
 • syberia2
  #117
  Magyar harcművészet az asszem a Gumibottal verem a tüntetőt(Zsaru-kibe-lez), meg a részeg csávó rádtámad(Piá-look!).
 • hunbasser
  #116
  basszus,pont a topik nyitása előtt 2-3 nappal gondolkodtam el,hogy vajon van-e magyar küzdősport (fight quest nevű műsorban néztem nagyokat,hogy indonéz küzdősport meg ilyenek,mondom akkor nekünk miért ne lehetne?) és rá is kerestem és meg is találtam,egyik sg-snek még mondtam is msnen és mondta is,hogy nyissak neki topikot,mondom áhh nem,erre tessék :_:_
 • highlander15
  #115
  Egyetértek a többiekkel,ez hagyományőrzésre jó,de azonkívül semmi másra.Harcművészetnek nevezni pedig-úgy gondolom-túlzás!
 • Sir Quno Jedi
  #114
  Mondjuk én is hordok magammal kardot (ninja-to, afféle japó egyeneskard, ezeket még bozótvágónak használták a ferdeszeműek és hosszra a katana alatt van term., de a wakizashi-nál jóval nagyobb), de nyilván nem vagyok benne képzett. Néha persze gyakorlok vele egy kicsinység, de profi kardforgatók ellen beszívnám 2 másdperc alatt. Arra jó, mikor éjjel kimegyek kommandózni a környéken, mert már rendet kell tenni, vagy ha útközben belekötnek az emberbe. Akkor csak lenyúlsz a kardánboxhoz és csülökre magyarok! :D

  Mondjuk én nem sokat adok az efféle "harcművészetekre", mert szép meg jó, de ha többen vannak, akkor kicsinálnak akkor is ha ők képzetlenek, te meg nem. Persze önbizalmat azt adhat egy kicsinység, de kb. ennyi. Nomeg gyerekkorban jó, mert fegyelmet tanul a gyárök. :DDD

  Javaslom amúgy a gyalogsági ásót (mmmmm), nagyméretű pajszert, hosszú kerékkulcsot! Nagyon hasznos mind1ik és teljesen legálisan horkászhatod (persze nem árt kocsi is hozzá alibinek). :D
 • Sir Quno Jedi
  #113
  Ezt is be fogják tiltani, már látom előre... (francba) :(((
 • Zerénd
  #112
  Hát a baranta elnevezés, mint harművészet nevetségesnek tartom. Korábban írták, hogy baranta elnevezés főleg az ország déli és nyugati részén maradt inkább fent. Szüleim révén elég sokat vagyok Göcsejben, munkám révén meg délen, de baranta szót csak mostanában hallottam. Szerintem csak Vukics adta az elnevezést valamilyen okból. Ettől függetlenül lehetett baranta. De nem is ez a lényeg.
  Régen a fiu gyermek okítása abból állt, hogy megtanították harcolni. Kiképzést nagyon korán kezdték náluk. Tudod! A vitézlő oskola! Aztán lettek az apródok, akik megint csak harcot tanultak szinte csak, míg ők is elég erősek nem lettek egy csatához. De mindenféle rangú ember tanult kisgyerek korától valami hasznos szerszámmal ölni. Mikor a jobbágyokoknak és parasztoknak megtiltották a fegyver viselést, akkor is a sima kétkezű munkaeszközötöket fogták be, mint fegyver. Pl karikás ostor, fokos stb. stb. Vagy egyszerüen a pusztakezes küzdelem. Régen, és ma sem abból áll egy utvai pusztakezes küzdelem, hogy szabályos, bármilyen küzdő stilus technikával szétverik egymást. Ha megnézel egy "tradicionális" küzdő stilus technikáit, pl kyo különféle katáit, és megnézed a kumitét, köszönő viszonyban sincs egymással. Katának is megvan a lényege, de nem azzal fogod legyőzni a cigányhordát. Szóval ha a régi hadi okításokat nézzük, és egyesével összeadjuk mit is tanultak egykor a kisgyerekek, akkor a vitézlő oskola akár lehetett baranta elnevezésű is. Nem tudom na!
  A lényege a barantának, amit már számtalanszor leírtak már itt, a mozgás, a testedzés és igen is a hagyományörés! Nem arra készít fel, hogy ha megtámad egy cigányhorda, gyorsan előránts egy lovat és hátrafelé lenyilazd őket, vagy egy szablyával leszúrd.
  Ha már néptánc. Na annak is van egy bizonyos harci jellege. Csak gondolj a toborzóra, botos vagy fokos táncra. De tovább is megyek! Több mai versenysport mind a harci gyakorlás közben született, pedig lényegében már nincs semmi köze a harchoz. Mert ott is más a mozgás és a sportolás mivelése a lényeg. Egy gerely hajító sem fog előkapni egy pl. dárdát. Egy birkozó sem fog sokáig talpon maradni ha nem tudja elkapni a rá támadó tetvescigányt.
  Szóval a barantát az én megítélésem szerint, nem szabad egy kalapalá venni a távolkeleti különféle harcművészeti ágakkal.
 • Fbn Lx
  #111
  már annyit írtál a lényegéről, hogy igazán kíváncsivá tettél. Na miről szól, és mi a lényege?

  Egyébként a néptánc sem arról szól, hogy kimegyek az utcára, és szarrá verem a rám támadó cigányhordát, de azt legalább nem is hívják harcművészetnek.

  Szóval ha szerinted nem az önvédelem a lényege és valószínűleg nem is a belső erő, akkor mi az, ami harcművészetté teszi.
  Egyébként semmi problémám vele, mert pl. várjátékokon ilyen hagyományőrző/bemutatózós témának nagyon is jó lenne. Összességében vagy egy jellegzetessége a mozgásuknak.
 • Zerénd
  #110
  Látom csak böfögni tudsz, de te sem látod át lényegében, mit is takar a baranta. Nem az a lényeg, hogy kimegyek az utcára, és szarrá verem a rám támadó cigányhordát!
 • Gerbill
  #109
  Ennyi
 • Fbn Lx
  #108
  ennyi pozitív jellemzővel akár néptáncolni vagy kocsmába is járhatnál, de sajnos egyik sem lesz ettől harcművészet.
 • Zerénd
  #107
  Azt hiszem, te nem érted a lényeget. De nem baj, kellenek az ilyen emberek is.
 • Gerbill
  #106
  Ha már ilyesmivel foglalkozik akkor teheti azt olyannal amivel az utcán megtudja védeni magát. Ez igazából hagyományőrzésre jó, már ha elfogadjuk ezt mint hagyomány(nekem nem igazán veszi be a gyomrom). Nem aztmondom, hogy egy rakás szar és semmire nem jó, de valahogy én nem sok értelmet látok benne. Azoknak lehet még hasznos akik bemutatózással foglalkoznak, ezzel lehet színesíteni a lovaglást meg íjászkodást
 • Zerénd
  #105
  Ezt írta: "összejártok, mozogtok, jól érzitek magatokat, csináltok valami egészségeset nem csak a gép előtt növesztitek az ezredik redőt a seggetekre"

  Ebben mi a nem hasznos?
 • Gerbill
  #104
  Csak érted, ha már csinálsz valami hasonlót, akkor legalább olyan legyen, aminek később hasznát is veheted. Minden ellenérzésem ellenére tervezem, hogy kipróbálom, lehetőleg még a jövő héten. Ha még lesz itt valaki akkor írok róla egy kisebb beszámolót.
 • Tyler1
  #103
  erről van szó!
 • Emmegki
  #102
  "Baranta - tradicionális magyar harcművészet"

  Tradícionális? HAGYOMÁNYOS! Beszéljünk már hagyományosan magyarul, ne mindenféle fölösleges idegen műszavakkal...
 • gfreak
  #101
  jól néz ki ez a cucc, na...és ha nem jó embereket lematekolni akkor meg mi van? összejártok, mozogtok, jól érzitek magatokat, csináltok valami egészségeset nem csak a gép előtt növesztitek az ezredik redőt a seggetekre! nekem tetszik, bár semennyire nem vagyok egy fokossal hadonászó, díszesmentés gyerek :D bejövős és kész

  nem tudom melyik idióta fikázta a kravmagát, mindenesetre majd ha megjön egy-két tréningről, szívesen meghallgatnám utána a véleményét...

  na, mehet tovább a szájkaták áradata :D
 • Tyler1
  #100
  ha mindenki tudná h hogyan védje meg magát és hogyan üssön rúgjon harapjon tépjen akk nem tanítanának sem találták volna ki az önvédelmi sportokat meg a harcművészeteket sem!!!!!!!!!!!
  az meg h az ellenfél rendesen tud ütni semmit sem jelent...
 • Fbn Lx
  #99
  a tieid sem voltak túl meggyőzőek.
 • Fbn Lx
  #98
  joh... ütni mindenki tud, rendben.
  Akkor ennyi erővel azt is tudja mindenki, hova kell ütnie ahhoz, hogy kifeküdjön. A torkára. Vagy kitolod a fél szemét, esetleg letéped a zacsiját. Ezt is tudja mindenki, nem?
  Ne hülyéskedjünk már, ha az ellenfeled tud rendesen ütni, akkor te nem mész semmire a hadonászással, hiába tudod, hogy hova "kéne" ütni.
  Mellesleg felhoztad példának a 120 kilós embert... jelen esetben ez pont lényegtelen, lévén ütésről van szó, és az arcát nem tudja az ember kigyúrni. A feje ugyanúgy érzékeny az ütésekre, mint egy 60 kilós emberé. Ez jelen esetben arról szól, mekkora a fájdalomküszöbe és mennyire szokott hozzá ahhoz, hogy ütik.
  Szóval nem árt, ha a nagy ész mellé erősen oda tudsz verni...
 • Zerénd
  #97
  Szeretem az ilyen érveket.
 • Gerbill
  #96
  "fegyveres vetélkedés" ill. "megmérettetés"
  A videó alapján számomra ezek fedik le a legjobban a barantát, amivel maximum fejlesztették a képességeiket, izomerejüket és megtapasztalták milyen másik emberrel harcolni. Amolyan harci játékok, mint a lovagi torna. Meglátásom szerint csak kiképző szerepe lehetett, nem hiszem, hogy majd a csatatéren elkezdenek barantázni. Ergó ez manapság egy átlag embernek semmire nem jó.
 • brandd
  #95
  "A kunoknál zsákmányszerző utat jelent. A környező szláv nyelvű országokban pejoratív értelemben állatok elhajtását, zsákmányolást jelenthet. A kirgizeknél gyorsan közlekedő lovas csapatot, a kazakoknál az erőszak jogos alkalmazását, egyes kaukázusi népeknél a fegyveres gyakorlatok helyszínét, a legkorábbi írott források szerint pedig a Nap harcosait, illetve a Nappal szövetséget kötött férfiak közösségét jelenti.
  A hagyományos /tradicionális/ magyar harcművészetet Barantának hívjuk, amíg csupán versengésről, felkészülésről, békeidőszakon belüli gyakorlatozásról szól. Az ellenség megsemmisítésére való törekvés esetén Böllönnek nevezzük. A felkészítés során a Böllön jellegű elemeket elsősorban hivatásos katonák és oktató szintet elért barantázók sajátíthatják el."

  Baranta - tradicionális magyar harcművészet
  Sry, de most ez mi a lótúróról szól is, hagyományőrző bulimeccsek vagy egy későbbi erőfitogtatás?
 • Tyler1
  #94
  ütni minden tud! nem erő kell hozzá hanem ész! erővel ütögetheted az 120 kilós álltatot de ha tudod hova üss akk szó nélkül kifekszik!
 • Fbn Lx
  #93
  és miután rádtámadtak, mit csinálsz az önvédelmi rendszereddel, ha nem tudsz egy erőset ütni? :D
  már bocs, de ez mindennek az alapja.
  főleg ha amit te írtál, hogy rádtámadnak hárman. egyenként hárítasz, és földhöz vágsz mindenkit, aztán vége? vagy hogy gondoltad.
  Egyébként a krav maga szerintem is hatékony.
 • Tyler1
  #92
  na és most vége az offnak!!!!!!

  csak h on-ba is legyen valami:

  Baranta szó elsősorban az ország olyan nyugati és déli peremvidékein maradt fenn, ahol a lakosság összetétele a kezdetektől fogva magyar volt (Somogy, Ormánság, Göcsej, Őrség). A szépirodalomban a legtöbb alkalommal Kodolányi János műveiben találkozhatunk vele.


  A szó jelentése: fegyveres vetélkedés, megmérettetés, harcra, hadjáratra való felkészülés, törvényesen alkalmazható erőszak, ill. az erőszak alkalmazása.
 • Tyler1
  #91
  nem tudom mért kéne egy önvédelmi rendszerben erősen ütni mikor pont az ütések ELHÁRÍTÁSÁRÓL szól! nézzél meg pár krav-maga videót lehetőleg ne az ilyen kezdők homevideoit, hanem mondjuk egy komolyabbat, és meglátod h azok az "értelmetlen" fogások mennyire értelmesek ha mondjuk rádtámadnak az utcán 3man. nem tudom h jártál-e valaha vmi küzdősport edzésre de igy ránézésre nem, ezért van ilyen véleményed...
 • Narxis
  #90
 • Fenrir
  #89
 • HöfEE
  #88
  Gyönyörű hozzászólás.. omg....
 • Vlala #87
  Olvasgatva a topicot, azt hiszem, az igazi magyar harcművészet a szájkarate.
 • Bucser
  #86
  tudjuk sejtettük. ez arról szól, hogy igazmagyar és magyarabb leszel a magyaroknál...
 • n3whous3
  #85
  senki nem mondta, hogy itt valaki nagymester lenne, le lehet állni a hülyeségekkel. Meg részemről off volt már az off, láthatod te is, hogy a témában már nem jött egy ideje hsz.

  Nem fogjuk megbaszni, KKKöcsögölj a BF2 topikban maki.