4
  • Epikurosz
    "El kell dönteni ugyanis a kérdést, hogy mi a fontosabb: az emberiség és a tudáshoz való szabad hozzáférés vagy néhány tudós és kiadó meggazdagodása?"

El kellene dönteni, hogy milyen társadalmat akarunk: olyant, amelyben atomgazdag kábszerkereskedők, lakásmaffiózók és mindenféle csalók élik a világukat, vagy olyant, amelyben a tudósokat, a feltalálókat, a kreatív embereket, és egyáltalán azokat, akik a javakat megtermelik vagy a hasznos szolgáltatásokat (nem a bordélyházakra gondolok) működtetik megbecsülik. A kettő együtt nem megy.
  • ernobius
    Bár én a nyílt forráskód nagy híve vagyok, nem zavar, ha maga a program semmi nyílt forráskódot nem tartalmaz, csak az eredeti célját érje el... Ha a tudást árcímkézik, máris sokat veszít az értékéből (fura paradoxon, de tényleg: ha valamiért rengeteg pénzt kérnek, ami ingyen a leghasználhatóbb, akkor máris rontanak rajta)
  • B0nFire
    Pontosan! Nálunk már a városi (egyetlen) könyvtár is annyira le van gatyásodva, hogy nemhogy szakfolyóiratokra, de új könyvekre sem telik nekik. Az utóbbi években már én ragasztgattam itthon önszorgalomból a rongyosra olvasott (tehát jó) könyveket, csak azért, hogy ne selejtezzék ki őket, mert új kiadást nem tudnak megvenni, így ami széthullik, az kuka.
  • Kheller
    Az senkit nem zavar - különösképpen a cikkirót - hogy köze nincs az egésznek a nyilt forráskódhoz? Arról szól az egész, hogy a kutatási eredményeket ne atomdrága előfizetésű szakfolyóiratokban publikálják, hanem ingyenesen elérhető rendszerekben, mert a könyvtárak nem tudják kifizetni az előfizetési dijakat. OMG...