6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • ManoNegra
    Érdekesek.

Ezek mellett itt most a templom építéssel kapcsolatos gyakorlatokra céloztam, mint például a keletelés, aminek egyik szép példája (ha már a magyar őstörténelem topikban vagyunk) a veleméri templom.

Egy templom építése több mint hogy megépítjük aztán megszenteljük, speciális tudást igényel, meggyőződésem, hogy sok elveszett ezekből mára. Rossz nyelvek szerint a szabadkőművesség is ezekből a régi templomépítő céhekből nőtte ki magát.
  • Tetsuo
    A témát illetően ezeket érdemes elolvasnia mindenkinek:
    Rudolf Ottó: A szent
    Mircea Eliade: A szent és a profán
  • ManoNegra
    Ennél azért bonyolultabb a dolog.
  • Zephyr Retiring
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nem egészen. Maga a templom épülhet ugyan szent helyre, de az építkezés folyamata az ugyanaz mint bármilyen építkezésé: tereprendezés, alapásás, betonozás, falak, nyílászárók és födém. Mekk Elek mekkmester egyszer megpróbálta felcserélni ezt a sorrendet, de nem jött be a reMekk ötlete
    Az más kérdés, hogy az elkészült templomot utólag megszentelik, de attól még nem lesz szent hely. A szent hely szakrális értelemben egy olyan hely, ahol csoda történt. Pl. Jézust keresztre feszítésének helye. Vagy születésének helye..ilyesmik.
    Templomok építésekor megszokott dolog, hogy az adott vallás hívői is besegítenek amivel csak tudnak a mestereknek. Ki puszta kézzel, ki egy ezer éves használaton kívüli elbontott fagerendával...
  • Zephyr Retiring
    Inkább csak favicc.
  • hiper fizikus
    Sziasztok!
    A faanyag kukacaiból meg DNS vizsgálatot lehet végezni!
    Ez csak vicc volt!
  • Tetsuo
    Igen, de az mégis csak egy szent hely, aminek az építése is rituális. No mindegy.
  • Zephyr Retiring
    Idézet a wikiről:
    " Érdekes hibaforrás a faanyagok újrafelhasználása is. Ha egy elbontott épület fáját később újra beépítik, akkor az keltheti azt a hatást, hogy az építmény régebbi a valódi koránál. Már Douglass professzor is talált olyan 20. század elején elhagyott házat, amelyben 14. századi gerendát használtak. "

Pont ugyanezt mondtam én is..
    És ez ilyen esetekben gond lehet egy esetleges vizsgálatkor.
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.05.10. 11:24:30
  • Tetsuo
    Viccet félretéve, a dendrokronológia szerintem fontos kiegészítője az egyéb tárgyi emlékeket vizsgáló tudományos feltárásoknak, amit eddig nem igazán vettek figyelembe.
  • Zephyr Retiring
    Az jó lesz. Csak ne Kov-ácsot :D
  • Tetsuo
    Oké. Kerítek egy ácsot. :-)
  • Zephyr Retiring
    Vélhetően nem egy szétkorhadt faágról beszélünk egyik esetben sem :)
    A régi "istállónk" említett fagerendája egy 23x23-as átmérőjű 5 méter hosszú oszlop. Egy ember esélytelen lenne megmozdítani is csak ekkora terhet is. Vélhetően a nevezett templomban ettől sokkal nagyobb faelemről beszélünk. Ha jól lett konzerválva, tutira nem fogják kidobni csak mert több mint 700 éves...
    Bár ez csak elmélet. Én sem vagyok ács :D
  • Tetsuo
    Nem vagyok ács, de szerintem tartóelemekként jobb új anyagot használni, főleg egy templom esetében gyaníthatóan nem istálló jellegű megoldásokat alkalmaztak. (És most nem a házadra céloztam. :-D )
    Lehet, hogy igazad van, de ez esetben szerintem kicsi a valószínűsége.
  • Zephyr Retiring
    Szerintem ez semmit sem jelent.
    Az egyik régebbi kecómban a hátsó szoba nagy gerendás. Belekaristolva az egyik szélébe az "1924"-es évszám. Maga a kecó pedig 1965-ben épült. Vélhetőleg felhasználták az építkezéskor a 40 évvel korábbi nagy gerendát.
    Pontosan ugyanígy bekerülhetett egy 1300-as évekbeli faanyag is abba a templomba..
  • Tetsuo
    Oké, de ma ez a neve. ;-) Igen, az alapja és a központi magja minden bizonnyal régebbi.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.05.07. 23:31:27
  • ManoNegra
    A templom lehet régebbi mint a reformáció.
  • Tetsuo
    Ez érdekes. 1300-as évekbeli jegenyefenyő a nagyszebeni evangélikus templomban. :-)
  • Savaran
    Ez beremseg ehegy mended, te csek egy trell vegy!
    Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.05.07. 16:57:40
  • hiper fizikus
    Szia!
    A zárt ë nem nyelvújítás, hanem nyelvi rekonstrukció. Sot a magyar nyelv ismeri a hátulképzett ï ä magánhangzókat is, a magyar nyelvben van rájuk kevés pár példa, ami sokkal szebb és főleg ősibb(!), mint a Szögödi ö-zés ! Van még egy riasztó nyelvhelyességi hiba: anyu, apu helyet anya -t, apa -t mondanak, ez csorbítása a szép ősi magyar beszédnek !!!

Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.05.07. 16:23:41
  • hiper fizikus
    Nem szia !
    Akkor te a helyesírás felügyelője szeretnél lenni a fórumban? Nem kéne felakadni a gépelési hibákon, hanem a tartalomra kellene ügyelni ! Az hogy téged "nem érdekel" más, az arra utal, hogy csak kekeckedni akarsz a helyesírási hibák miat; ez bizony a trolkodás egyik fajtája, nem kérünk belőled?
  • hiper fizikus
    Szia!
    Azt, hogy 1000 elő a magyaroknál sem számított a magánhangzó, azt nem hisszem, mert a finn-ugor nyelvekben számít a magánhangzó, és mi a finn-ugor nyelvekkel állunk közelebbi rokonságban. Az egyes rovásírások pedig azért nem tartalmazták a magánhangzókat, mert miután betiltották a rovásírás használatát, utána csak egyes személyek- családok őrizték a rovásírás örökségét, ami egyéniességet hordozott magában. Az egyesített rovásírás pedig ezt az egyéniességet igyekezte kiküszöbölni.
  • Zephyr Retiring
    Átírják Erdély történelmét az évgyűrűk?
    Cikk.
  • Tetsuo
    Engem nem érdekel, hogy mit "vezetnél be a magyar írásba", viszont írni megtanulhatnál.
  • Savaran
    Képzeld 1000 előtt a magyar sem, és akkor mi van?
  • hiper fizikus
    Sziasztok!
    Látod, ez a hsz.-od remekel! - mert van benne racionalizmus. Nekem személy szerint nagyon tetszik a zárt ë, ha rajtam múlna, akkor újra bevezetném a magyar írásba. Sajnos nem ismerem rendesen, hogy hol használnak zárt ë-t és, hogy hol használnak nyilt e-t, kellene egy ilyen szótárt csinálni, jó lenne !!! Egyébbként nem trolkodok, hanem inkább okoskodok. A filozófus is tévedhet, de attól még filozófus marad!
    Ni csak, találtam a Wikipédián egy cikket a zárt ë -ről !
  • hiper fizikus
    Elképesztő! Azért a zsidó nyelvet és a magyar nyelvet nem kellene párhuzamba állítani, mert a zsidó nyelv az, ami alapból nem jelzi a másalhangzókat! Továbbá a filozófiában vannak alcsonyabb szintű és magasabb szintu értekezések, rajtad áll, hogy melyiket választod!
  • Tetsuo
    Egyelőre nem a zárt osztályt javasoltam, csak egy bejáró helyet, ahol javulhat az állapota.

Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.05.03. 00:39:49
  • Zephyr Retiring
    Ott inkább csak akkor, ha ön és közveszélyes.Ön és köz-bosszantásért még nem csuktak be senkit sem
    Szerintem a "trollkodása" sem szándékos. Van egy képzete (esetleg kényszerképzete) és azt próbálja kisebb nagyobb sikerrel megosztani velünk..gondolom..
  • Tetsuo
    Oké, nem ért hozzá, de unja magát és trollkodik... van ilyen, csakhogy a fickó alapból nem százas.
    Az sg fórumának talán legrosszabb helyesírása, a beteg asszociációi, no meg az ezekhez társult beképzeltsége jelzésértékűek:
    pszichiátrián lenne a helye.
  • Savaran
    Szögödön imígyön böszélnek a régi öregök, hiszön arrafölé az a tájszólás! Persze most akadémiai marhaságokat nyomathatod, meg fölényeskedhetsz az "inteligencizelláltságoddal" és burkoltan lehülyézhetsz, az hogy mi a trendi hogy most az őőő-zés pontosan hová soroljátok, attól az még szegedi tájszólás ha tetszik ha nem, felőlem nyelvész is lehetsz, azoknak van a legkevesebb hasznuk Magyarországon, kb. mint a filozófusoknak! A másik hogy a magyar nyelvben a jelentést a mássalhangzók tartalmazzák, ilyen formában mindegy milyen magánhangzót írsz, a rovásírásban ritkán jelölték a magánhangzót, igyibkint mig igy is migirtid!
    Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.05.02. 18:37:31
  • Zephyr Retiring
    Azért lássuk be: egy veder sert is be lehetne tolni ilyen melegben..
    (De sajna egy csepp sincs idehaza..)

Fölköltött tökös vagy felkeltett tekés sem egy :D

Én azt tartom egyébként furcsának, hogy a néperedet-kutatások miért választják el a nyelvet a néptől?
    A mi esetünkben ugye magyar nép eredetről beszélünk, de miért nem lehet ebbe belevinni a magyar nyelv eredetet is?
    Elvégre ez nem holmi angol, amit a fél világ beszél. Magyar nyelven leginkább csak magyarok beszéltek régebben. Nem?
  • Tetsuo
    Oktassál még minket nyelvészeti kérdésekben, légy szíves!
    Itt egyedül a köszönésedben nem volt hiba, de ez is haladás.
  • Tetsuo
    Fel vagy föl

A sztenderd és az ö-zés
    "Habár a mai magyar sztenderdről valóban keveset tudunk, annyi bizonyos, hogy több nyelvjárás ötvözetéből alakult ki. Ezek közül a fő forrás az észak-keleti dialektus volt. A zárt ë-t és a nyílt e-t megkülönböztető nyelvjárásokban ë-vel ejtett szavak (melyeket az ö-ző nyelvjárásokban általában ö-vel ejtenek), nagyobb arányban e-vel szilárdultak meg a sztenderd nyelvváltozatban (pl. ember, kereszt). De akadnak kivételek is, amelyeknek ö-vel ejtett változata sztenderdizálódott (pl. sör, vödör). A legérdekesebbek pedig az olyan e ~ ö váltakozást mutató morfémák (pl. fel ~ föl, csepp ~ csöpp), amelyek a mai napig kétféle alakban léteznek a sztenderd beszélt és írott változatában egyaránt."

Magyar nyelvjárások

A sztenderdizáció

Jókai Mór: Az arany ember (részlet)
    Itt keresés eredménye a "föl"-re: fölemelte, (földre), fölött, fölfedezte, (földről), legfölebb, (föld), (földre), (földön), fölül, fölemeli, fölébred, (földet).

Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.05.02. 16:07:38
  • hiper fizikus
    Szia!
    Valóban, igazad van! Csak ha mást kérdeztek vagy másra utaltok mint a magyar őstörténelem, akkor nem fogok össze-vissza ugra-bugrálni vele a többi topikok közt, hanem itt megmagyarázom mindjárt pár hsz.-ban nektek!
    Pl. ahogy látom, téged érdekell az idő mivolta. Az idő egy hozzáadott moduláris dimenzió: itt olvashatsz róla ! Enyit ugye megengedtek, hiszen csak egy rövid kapcsolódási pont?

Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.05.02. 15:14:24
  • hiper fizikus
    Szia!
    Az öö-zés egy nyelvhelyeségi hiba ! - ami anyira elterjedt, hogy egyes laikusok tájszólásnak tekintik!
    Pl. az is egy tájszólási hiba, hogy egyesk összekeverve használják a -ba és a -ban helyhetározói ragokat !
    Pl. az is nyelvhelyeségi hiba, hogy egyesek a technológiát és a technikát kevergetik össze !
    Ha ezeltől mentesítjük magunkat, akkor az intelligenciával egy fokkal magasabban állhatunk felettük !
  • hiper fizikus
    Ez a hozzászólásod ögyszörűen hülyöség !!!
  • Zephyr Retiring
    Latin.(argumentum ad nauseam)
    Értelmezése itt: érvelési pontok.

A fórum társalgási iránya: magyar őstörténelem (és az ahhoz közvetve vagy közvetetlenül kapcsolható kérdések köre) illetve minden egyéb, ami megengedett. (fórum szabályzat, moderátor és a házigazda által)

A semmiről kifejtett nézeted a te szuverén véleményed. Az én véleményem szerint pedig a semmi nem lényeges egység. Olyan, mint az idő: arra jut, amire szánunk.
  • Savaran
    Az ŐŐŐŐ-zés az tájszólás!
  • Tetsuo
    Még jó, hogy itt vagy te és felvilágosítasz minket, az sem baj, hogy minden hozzászólásod hemzseg a nyelvtani hibáktól!
  • Tetsuo
    Valójában az e-zés, ami rontja a nyelvet és a múlt század derekáig csak úgynevezett belpesti körökben volt szokás. Ahogy a szocializmus "épült", úgy terjedt a modern nyelvi förmedvény, miszerint föl helyett fel stb. Mára csak a tájnyelv részeként maradt itt-ott a helyesebb beszédből vagyis a már úgynevezett ö-zésből valami.