100
  • PoisonBorz #20
    Aki kicsit is tudja, mi az a canvas elem, az egyelőre csak mosolyog azon, hogy felválthatja azt a hatalmas fejlesztői bázist, ami most a flash mögött van. Szidhatják sokan inkompatibilitás, erőforrásigény miatt, de a flash több évvel megelőzte a korát, gyorsan fejlődő és komoly, szinte minden eszközt támogató platform lett.

A cikkben is ki van emelve, hogy bár a flash, java, silverlight mögött mind konkrét cégek állnak, zárt környezetek és ezért nem illenek bele nagy nyílt webpróféciákba, de fejlettebbek mint a többi technológia és már most itt vannak (sőt tegnap is itt voltak).
  • Cat 02 #19
    Hm, a javascriptről szó se volt :D az kb 99 % h marad...
  • WoodrowWilson
    Az érdekes, IE8-on nem megy. :D
  • kvp
    Nem akarok senkit sem kiabranditani, de mindossze annyi tortent, hogy az embed tag helyett most mar a html dokumentummodeljebe is be lehet agyazni videokat. Ez azt jelenti, hogy ammenyiben a bongeszo tamogatja, akkor egy mp4 file-t fog lejatszani, es a lejatszo iranyithato javascript-bol a dokumentum objektum modelljen keresztul. Ez korulbelul a flash elso valtozatanak a tudasa, tehat meg nagyon messze van egy teljes erteku programtol. Arrol nem beszelve, hogy igy a teljes forraskodot ki kellene adni, amit a legtobb fejleszto nem igazan akar. Viszont a google szamara egy nyilt szabvany hasznalata csak elonyos lehet, hiszen ok abban erdekeltek, hogy minel tobb emberhez jusson el az informaciojuk (azaz a reklamok).

ps: Megneztem a demo videot, csak ki kellett javitani a html5-os kodot a netscape 4-bol szarmazo embed-re es mar jatszotta is a bongeszom. (a beagyazott media playeren keresztul) Egyebkent ha jol latom, akkor a google dolgozik meg par bongeszos javascript-es api-n. (kb. olyannak akarjak a bongeszoket mint egy modern smaltalk keretrendszer)
  • FoodLFG
    Ezt nem értem. Most akkor az új html-ben lehet majd programokat is írni? Ez eddig nem volt rá jellemző. oO?
  • postmortem
    Amit a cikk is kiemel az a canvas elem. Magát a canvas elemet nem, de VML alapú canvas emulációt támogat az IE 5.5 -től.
    Jelenleg még ez sincs kihasználva, főleg nem Mo.-n. A HTML5 majd 2-3 év múlva lesz igazán kifejlett, ami azt jelenti, hogy Mo.-n a következő 5 évben semmi ilyen irányú fejlesztés nem lesz. Ami nem is baj mert lesz idő átállni PHP 4.x -ről 5.x -re ;)

• postmortem
    Pont, hogy JS-el fogod tudni szerkeszteni a képeket és videokat, de mind1...
  • szombi
    kérlek kapcsolj át "szombi-fake" módból valami másba!
    levlistán is muszály folyton leugatnod? jobb dolgod nincs?
  • who am I 7
    Nálam IE7-en ment :D nem baj, még 10-20 böngészőt azé rakjá fel
  • eto demerzel
    safari 4.01 (5530.18) alatt kicsut lassan tolt be de a muxik.
  • Griphons
    Javascript? Kérlek kapcsolj át writeonly módból!
    A magam részéről üdvözölnék egy Flasht kiváltó megoldást. Ehhez azonban több dolognak kell megvalósulnia.
    1. a böngészők támogassák a html5-öt. Az ie teljesítményére alapozva ez kapásból még vagy 2 év.
    2. a webdesignerek és reklámszakemberek nem fognak varázsütésre áttérni a jól bevált flash-es megoldásokról valami egészen másra.
    3. még ha a böngészők új verziói tökéletesen viszik az új technológiát, és a webdeveloperek is azt használják flash helyett, az átlagfelhasználó gépén még ma is a legelterjedtebb böngésző az ie6. Ergo - még mindig optimalizálni kell a megoldásokat erre a fosra, így a html5 spec megoldásai felejtősek még egy jó darabig (2-8 év minimum)
  • vmiki88
    Na az jó lenne, mert a Flash nagyon hardware igényes.
    Néztem ezt e Youtube HTML 5-ös videót. Hát Safari 4-en megy bár elég ronda és recseg a hang, Firefox 3.5 alatt nem megy, de találtam egy audio demo tesztet, amit már simán visz a Firefox 3.5 RC :).
    http://moztw.org/demo/audioplayer/
  • B0nFire
    Nagyszerű! Éppen itt az ideje, hogy eltűnjön a flash. Manapság már szinte minden videó így fut, de a pofátlanság netovábbja, hogy azért kéri a böngésző, hogy tedd fel a Flash Playert, hogy a reklám megjelenjen, amire fel telepítünk egy Adblockot.
  • szombi
    jaja. pusztuljon a flash meg a javascript!
    Bugos, inkompatíbilis sz*rok, zabálják a procit, és válogatják a böngészőket!
    Ezért van, hogy a videók hol az egyik, hol a másik böngészőben nem mennek,
    az "új ablak" helyett "javascript(void)" nyílik meg egy sz*ros kép miatt, stb...
  • Magnificat
    jah, 3-as chrome-mal már nekem is megy
  • [HUN]FaTaL
    Nah Chrome 3 alatt jó. :) Nem lesz rossz, semmi procit nem használ.
  • Magnificat
    nálam nem ment se opera 9.64-en, se opera 10 bétán, se firefox 3.5 béta 4-en, se safari 4-en (utóbbi kettőn tudtommal mennie kellene). jah, és se chrome-on... ffox 3.5-ön nem kaptam meg a html 5 capable browser needed feliratot, de nem is csinált semmit, a safari crachelt
  • [HUN]FaTaL
    FF 3.5-öm van, ez a faszától messze van, nem játszik le semmit és csak egy fekete kocka az összes videó (a demók). Vagy ettől demo?:D

Hát majd meglátjuk, minden esetre rühellem a flasht. CPU zabáló, nem multiplatform szar.
  • passatgt
    youtubenak már van html5-ös verziója, és úgy néz ki faszán megy:)

http://www.youtube.com/html5
  • roliika
    A flash az egyik legszarabb izé..erőforrás igényes és zárt forrású szar.
    html 5 a hd videót és realtime tranzformációkat is támogatja majd?