100
  • Komolytalan
    Kérdezz meg egy hozzáértőt, hogy mi a különbség egy gépi kódra fordított, részben C, részben assembly nyelven írt program, illetve egy platformfüggetlen virtuális gépre írt program futási sebessége között.
  • roliika
    Vagy mobil + szerver oldali adatcserével, vagy kliens + szerver oldali adatcserével akár service formájában is.
  • roliika
    Szia! Ha esetleg túlvagy terhelve, javat..kliens oldalit, és mobil platformra szívesen bevállalok. Komolyan mondom. Mobilos most készül...hát szegény elég korlátozott, de működik.
  • Komolytalan
    Flash játékok, játékoldalak is simán tudnak nyereségesek lenni, de most ebbe ne menjünk bele. De pl egy kocka kóla ha kell neki egy promo játék simán kicsönget 2-3 heti munkámért annyit, amit phpval egy fél év alatt is nehéz lenne megkeresni.
    Flashes alkalmazásokra is nagy az igény, én csináltam rajzolgatós programot ingatlanos cégnek, meg fuvarcégnek fuvarlista összeállítót, meg videora mindenféle alkalmazást.
  • Komolytalan
    php szakember? Miről beszélsz, minden BME-s 2. évfolyam végére már abban fejleszt. A php egy harmatgyenge script nyelv, gyakorlatilag a legegyszerűbb programozási nyelv, amiben lehet valami eladhatót írni (logo egyszerűbb nála csak, meg talán a basic).
    Még ha azt mondtad volna, hogy JAVA-s szakember, de phps... Ne vicceljünk már.
    Az hogy van munkájuk az lehet, más kérdés hogy én mikor feldobok egy melót a külsős phps programozóinknak, akkor úgy csapnak rá mint a vércse, és a pénz amit kapnak érte pont az én flashes tarifám harmada. Ezért is nem foglalkozom phpval, max annyival, hogy kigenerálom az xmleket, amikre a flashnek szüksége van. Ellenben ja JAVAs meló van, azt megéri ha én csinálom (pont nincs sürgős flashes feladat), mivel a tarifa ugyanott van kb. De php? Phpért kapható pénzért be se kapcsolom a gépem.
    Szóval php filléres meló. JAVA jól fizet, és sokan meg tudják csinálni, igaz vannak minőségi problémák. Flash feladatot meg nem tudok kiadni, mert normális flashes programozó van Magyarországon kb 10, ebből fele élből nem dolgozik Magyarországra, mert külföldi melói jobban fizetnek.
  • Cat 02 #55
    Az szép, az olyan lehetett mikor megjelent, mint az új Java =]
  • Justil
    egyébként még annyit, bár erről már írtam, de aki esetleg nem nagyon ért hozzá: a flash által használt actionscript-nek két használt verziója van, a 2es és a 3mas. Az ezekkel íródott progikat ugyanaz a flash player (plugin) játssza le a böngésződben, viszont tök más virtuális gép van a háttérben, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az AS3 majdnem 10x gyorsabb az elődjénél. A gond az, hogy mai napig a programozók egy jelentős része szarik erre, és a jól bevált 2-es változatban programozik. Így nem csoda, hogy 1 csomó oldalon még most is lassú a flash...aki láma, az sajnos láma :(
  • Justil
    na, te meg az én szívemből szóltál :)
  • grobs
    Elnézést, IE6 "csak" 8 éves.
  • grobs
    Fölösleges ezt rágni, a cikk baromság. A HTML5 sok mindent hozhat, de nem fogja leváltani sem a flash, sem más hasonló technológiát. Lehet, hogy videot 10 év múlva (valószínű sokkal hamarabb nem terjed el, hiszen még végleges szabvány sincs) már mindenhol böngésző alapon fognak videot lejátszani (most is megtehetnék mint már írták páran, de nem teszik), de ezer más dologra használnak még flash-t.
    Én nem szeretem a flash-t de tény, hogy ma már ugyanúgy alaptechnológia a web-es fejlesztésben mint a html, css, js. Akinek kell használja, akinek nem kell nem használja. Nálunk pl. legördülő menüből 3 féle van, és megrendelő kérése, célszerűség alapján valasztjuk ki, hogy js, css, vagy flash alapú lesz. A flash nagy előnye, hogy IE6-tól FF3-ig, win9x-től win7-ig ugyanazt, ugyanúgy tudja. Ezt pl. se js-ről, se css-ről, de még silverlight-ról sem lehet elmondani.
    HTML5 pedig talán jövőre végleges lesz, és csak utánna indulhat el a böngészőkbe építése, majd amikor már legalább a felhasználók 50%-a olyan browserrel rendelkezik ami HTML5 képes, akkor el lehet kezdeni olyan lapokat publikálni amik használják a technológiát. Egyik előző cikkben volt, hogy az IE6 még mindig 16%-on áll. Ezért jelenleg még minden lapnál figyelembe kell venni, hogy a tartalom megfelelő legyen egy 10 éves (!) böngészőn. Ha így nézzük, akkor HTML5 a holdban van egyelőre.
  • cateran
    CoD 2 mint hasznosabb dolog...hát izé..:D gratta:D (azt hittem én vagyok itt a leghülyébb,de már látom sokan kenterbe vernek..)
  • Justil
    ez nagyban függ a weboldal jellegétől, egy portfólió esetében nem feltétlenül fontos hogy minél gyorsabban juss hozzá az adott infóhoz, sokat dobhat rajta ha szép is, animált, stb. persze túlzásba esni nem jó, ez tény.

de anno (és nem 1x még ma is) ugyanez van a javascripttel, mindenféle villogó csillogó gördülő meg előugró izék..ugyanúgy zavarják az embert a böngészésben.

ha 1 weboldal szar, az az esetek 99%-ában azért szar, mert 1 láma csinálta, mert a technológiákat és eszközöket amikkel weboldalakat lehet készíteni (eltekintve a varázslóktól meg miegymástól) többnyire okos emberek találták ki. aztán akik használják többnyire kevésbé okosak. szvsz.
  • dav1d
    ". a weboldalnak pont az lenne a lényege, hogy megkapjuk az információt, amire kíváncsiak vagyunk, de a flash oldalaknál mindig egy csomót kell várni a szét áttűnéses effektekre meg az ilyesmikre." szívemből szóltál...
  • Justil
    Először is, az összehasonlításnak itt nem sok alapja van, mert bocs már de rohadtul nem mind1 hogy a böngészőben futtatod -e vagy sem. tudom, ebből a szempontból rossz is a példa, de mégis azért, munkahelyen nem biztos hogy tudnál máskülönben doomozni, de ha van 1 böngésződ meg 1 flash playered...

Mellesleg ez éppen az Alchemy kódnév alatt futó technológia segítségével lett flashre portolva, amellyel c/c++ kódot lehet bizonyos megkötések mellett futtatni a böngészőben. Nyilván a dolog nem optimális még, de hol van ehhez képest a HTML5?
    Félreértés ne essék, én nem vagyok a nyílt technológiák ellen, sőt, pl a gmail-el is meg vagyok elégedve és aktívan használom, ami a legjobb mintapéldája 1 jól megírt html/css/ajax alapú szoftvernek. Ugyanakkor szerintem kár azt várni ezektől, hogy "megöljék" a flasht ahogy a cikkírótól is ócska ez a bulvár jellegű címadás. Mert bár vannak átfedések, alapvetően másra és másban jók ezek a technológiák/platformok.

Mellesleg nálam, 1 magos gépen kb 50%-ot evett a róka ezzel a doommal de közben még nyitva van vagy 25 tab...de ha meg nem egy ilyen portolt dologgal játszol, hanem vmi alapvetően flashben - jól (!) - megírt játékkal, az nem lesz erőforrás igényes. Na persze ez relatív, kinek mi a sok.
  • Gerygrey
    itt van a doom kéremszépen, sőt még a heretic és a hexen is, egyenesen a böngészőből. nálam ez a szerény, régi kis egymagos procimon vígan elfut. hol van itt az erőforrás zabálás

Ezek a játékok egy 66 mhz-es 486-os gépen vidáman elfutottak anno, ehhez képest a Firefox 15-20 százalékot csípett le a 4 magos, 4*2,5 GHz-es procimból amikor kipróbáltam. Hát ezt nem nevezném erőforrás-takarékosnak :)
  • 5c0rp330n
    "jaja. pusztuljon a flash meg a javascript!
    Bugos, inkompatíbilis sz*rok, zabálják a procit, és válogatják a böngészőket!"

öregem, nem sok fogalmad lehet egyikről sem. mindkettő cucc tökéletesen kompatibilis minden oprendszeren, részben ez volt a kitalálásuk alappillére. inkább pusztulj te a baromságaiddal.
  • 5c0rp330n
    ki beszél itt silverlightról meg microsoftról? a silverlight html5 nélkül is egy halott szánalmas szar próbálkozás volt. a másik kettő pedig olyan elterjedt, hogy kizárt, hogy eltűnjön 1 évtizeden belül.
  • Justil
    a css sem programnyelv, hanem leíró, mint a html. de általában html programozás alatt az általad említett 3-mast szokták érteni, valóban, sőt nem árt mellé 1 kis php is, ha adatbázist is szeretnél használni.
  • Cat 02 #42
    Ha jól tudom html nem is programnyelv, szal h lehet azt programozni ? Vagy html programozó = html,css,js tudás ?
  • Justil
    Mint azt korábban írtam, ritkán játszom én, úgyhogy nem is vagyok szakértője a témának. De azt azért akkor se mondanám hogy ezek szarok, amiket belinkeltem, néha kellemes 10-15 perceket töltök el velük :)
  • Justil
    Ebben sajnos igazad van, de ez nem a flash hibája, hanem a programozóé aki nem megfelelően használja. Flashben is lehet olyan oldalt írni, ami tökéletesen megfelelne az általad leírt elvárásoknak, de emellett nyújthat pluszokat egy sima html/php/javascript alapú sitehoz képest.

Az árfekvésekről annyit, hogy 1 haverom épp most készül több ezer $-t keresni egy flash-ben megírt játékkal, napersze nem biztos, hogy összejön neki, de már kapott szerződést is meg minden, majd kiderül.
  • Sir Ny
    "Ja, és a fő difi: 3 html programozó se keres annyit, mint egy normális flashes. Ez van, savanyú a szőlő. "
    és mit csinál a flash programozó? a játékokért nem hiszem, hogy sok pénzt kap, azok eléggé ingyenesek, mondjuk az elejére berakhat egy mochiads-reklámot, bár nem hiszem, hogy az sok hasznot hajtana. az weboldalakért sem hiszem, hogy sok pénzt kapna, mert a flash weboldalaknak kb a 100%-uk olyan pocsék, hogy soha többet vissza nem mentem. a weboldalnak pont az lenne a lényege, hogy megkapjuk az információt, amire kíváncsiak vagyunk, de a flash oldalaknál mindig egy csomót kell várni a szét áttűnéses effektekre meg az ilyesmikre.
  • homeless
    "Vannak sokkal hasznosabb dolgok. Pl. cod2."
    :D:D:D:D::D:D:D:D:
    Úristen...
  • Vorpal
    "Ja, és a fő difi: 3 html programozó se keres annyit, mint egy normális flashes. Ez van, savanyú a szőlő. "

HTML programozó alatt kit értesz - mert ilyen nincs ? a Sitebuildert?
    Mert a PHP s szakember nemcsak hogy többet keres, de még munkája is van.
  • Sir Ny
    és van olyan, aki napi 8 órán át a flash játékokat tolja :)
  • Sir Ny
    ezek szerintem szar játékok. vannak sokkal jobbak. pl ott van a mirrors edge 2d, a fancy pants 2, a free rider 2, a commando 2, a heli attack 3, a mother load, az age of war, a shift sorozat, a momentum missile meg nagyjából az összes nitrome játék. ha meg emberek ellen akarsz játszani, akkor platform racing, snow party, dino run, territory war online, phosphor (ez egy szép FPS, bár a multiplayer részét nem próbáltam, nem biszti, hogy működik), nomeg ott vannak az olyanok, ahol az ellen a WASD-vel van, egy billentyűzeten, pl a Bumper Ball, Power Swing, Sumo Slam. és említést érdemelnek még a Tower Defense-k is.
  • Me0w
    Esetleg ha a fejedet kihuznad a seggedbol, - ami tudom, nem egyszeru - akkor talan rajonnel, hogy a flash != flash jatekok meg videolejatszo. Ott van peldaul a Flex, ami egy bongeszoben vagy AIR keretben alkalmazasfejleszteshez igencsak jo dolog. De mivel nalad a kodketto a szint, ezert nem is vartunk sokat toled.
  • Komolytalan
    Nem kell telepíteni, platformfüggetlen, meg mondjuk logikai játékból flashesből van rengeteg. Én pl cod2-vel akkor se játszanék, ha az lenne az egyetlen játszható játék a világon.
  • Kingfisher
    Tudod, egyesek élete nem abból áll, hogy egész nap ül és tolja a COD-t. Vannak, akik dolgoznak napi 8 órában. Valószínűleg a security kísérne ki az épületből, ha a vállalat gépén elkezdenék COD-zni, és nem engednének többet vissza. Viszont időnként várni kell arra, hogy lefusson egy riport, vagy épp uborkaszezon van. Ilyenkor el lehet tölteni az időt egyszerű, de szórakoztató, esetleg agymunkáltató játékokkal, ha épp nincs elérhető kolléga, akivel le lehet menni kávézni. Ilyenek pl. a klasszikus tower defense játékok, de a címek listája kifogyhatatlan. Van is erről egy találó kis xkcd kocka:

http://xkcd.com/484/

El sem tudod képzelni, milyen belső harcok dúlnak közöttünk néha, hogy ki jut előrébb Gemcraftban vagy ki végez előbb a Sonnyval :)
  • Justil
    http://www.newgrounds.com/portal/view/470460

tessék. itt van a doom kéremszépen, sőt még a heretic és a hexen is, egyenesen a böngészőből. nálam ez a szerény, régi kis egymagos procimon vígan elfut. hol van itt az erőforrás zabálás, hol van itt az élvezhetetlenség? jó persze nem 1 crysis, de az vesse rám az első követ aki szerint ezek szar játékok...
  • Justil
    Tudod, nem mindenkinek van ideje arra hogy leüljön 1 komolyabb játék elé. Egyébként én sem szoktam, csak ritkán flash játékokkal játszani, de azért a létjogosultságát nem nagyon tudom megkérdőjelezni, vannak egyébként nagyon okos és ötletes példányok is, nem csak az ilyen lődd halomra a pixelhalmazokat típusúak. Azt meg végképp nem értem, hogy a cod mitől lenne hasznosabb...
  • Justil
    Pff ennyi fikagépet, hihetetlen.
    A flash mióta NEM platformfüggetlen?

Abban meg csak egyetérteni tudok az egyik előttem szólóval, hogy egyáltalán nem erőforrásigényes, a rossz tapasztalatok zöme szerintem azért van, mert van 1 rakás láma aki szar kódot ír hozzá, illetve még mindig AS2-ben programozik, ami kb 10x lassabb az új változatnál.

Majd megnézem, h mikor tudja a HTML5 a böngészőben futtatni a Doom-ot :)

BonFire neked meg gondolom ez valamiféle maradandó lelki károsodást okozott, hát tényleg szörnyű, hogy fel kellett tenned a flash playert, nem is tudom hogy bírtad idegekkel... :)
  • Sir Ny
    eddig is szinte minden böngészőben van alapból beágyazott videlyólelyátszó, ha a videlyó url-jét beírod, akkor szépen lejátssza, ugyanúgy, mintha sima embed-be raknád be. most csak az fog változni, hogy ténylegesen minden böngészőben lennie kéne alapból videlyólelyátszónak, de ahol eddig nem volt (pl picipuha médilya lejátszó, vagy alma gyorsidő) ott nagy valószínűséggel HTML 5-sem lesz.
  • szombi
    Csak tudnám, mi a lóf*szt lehet élvezni egyáltalán egy flashes játékban?
    Vannak sokkal hasznosabb dolgok. Pl. cod2. És azon emberek ellen játszhatsz.
  • Komolytalan
    Hát akkor te járjál trabanttal. De ne kívánd, hogy haljon ki minden BMWs.
  • Kingfisher
    Egy irodai munkás legjobb barátja (a Google után persze) a flash. Armorgames, Kongregate és társaik:)
  • akron
    ...arról nem beszélve, hogy nem is javascriptről van szó, hanem Java-ról!
  • Icegod
    De ha nekem bőven elég a trabant? Engem nem érdekel a sok flashes játék, meg az ultradizájnos izgő-mozgó weboldal, csak a videók miatt van telepítve flash - azokkal meg úgy tűnik a html5 is elboldogul.
  • akron
    szombi:
    "jaja. pusztuljon a flash meg a javascript!
    Bugos, inkompatíbilis sz*rok,..."

Ezzel jó hülyeséget mondtál.
    Nem a flash és nem a js inkompatibilis (lásd még CSS). Ennek következménye, hogy a HTML5-is lehet ugyan úgy "inkompatibilis"

Nem értem ezt az eufóriát. A legtöbb mobil eszközön csökkentett képességű böngészők futnak még mindíg. Akkor meg nem mindegy, hogy éppen mit nem értelmeznek? Flasht, javascriptet vagy HTML5-öt?
  • Komolytalan
    Nem kéne összehasonlítani a BMWt a Trabanttal. Vagyis lehet, meg lehet a Trabantra is rakni dupla kipufogót meg BMW kereket, de attól még egy rakás sz.r marad. Persze, nem fog benne elromlani a klíma, mert nincs benne.

A flash akkor erőforrás zabáló, ha a készítője nem ért a munkájához. Én pl csináltam videochatet - amit htmlben ha magatok alá kakáltok se fogtok, 5-ös verzió ide vagy oda - és 0% proci időt fogyaszt, ha éppen nincs adás. Ha van, akkor meg streamenként 14%-ot, egy 3 éves gépen. A flash azért tud erőforrás zabáló lenni, mert olyan dolgokat lehet benne csinálni, amiről a html álmodni se igen mer. Meg mert a készítője elrontja. A html szegény nem bír erőforrás zabáló lenni, mert buta mint a tök.

A html programozók max álmodoznak olyan lehetőségekről, mint ami a flashben van. Olyan meg még sose volt, hogy ne kelljen belerakni a html generáló script hogy ha ie akkor ezt mondjad, ha ff akkor ezt, ha meg opera akkor ezt.

Ja, és a fő difi: 3 html programozó se keres annyit, mint egy normális flashes. Ez van, savanyú a szőlő.