Megölheti a Flash-t a HTML 5?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Shockwave szegény jól ki fog halni, mert bonyolult benne feljeszteni, de ami a nagyobb baj, a playere is egy halál volt régen telepítés szempontjából. Más kérdés hogy kezelt asszem directx-et (vagy openglt, nem tudom), meg volt saját fizikai motorja is. Sõt, a multiplayer is ment rajta jól, mert ez már rég tudott udpt, meg mindent.
Latency annyi, mint kliens-szerver kapcsolatoknál szokott lenni. Nyilván a szerver sebességétõl is függ, de mindenképpen több mint egy direkt kapcsolatnál, és ami igazán gáz, az egyes feleknél eltérõ.
Itt lép be a képbe a 15-16 msec pontosságú timer - latency korrekcióhoz azért ennél pontosabb kéne szerintem. És ami a nagy különbség c++ és flash között, hogy ami flashben nincs, azt nem is mindig tudod megírni, így pl pontosabb timert se.
Szóval látszólag minden megoldható, de jó sok problémát kéne kezelni, ami más nyelven eleve nem is jelentkezne, ezért szerintem nem optimális eszköz. Próbálkozni persze ettõl még lehet, meg akár sikerülhet is.
viszont ha felkapják, tuti lesz hozzá rengeteg keretrendszer, amiben beírod hogy circle:10, és rajzol egy 10px átmérõjû kört....vagy valami ilyesmit:)
http://www2.rasterwerks.com/game/phosphor/beta1.asp
bár a multipléjer részét nem próbáltam (valahol azt olvastam, hogy nem sikerült nekik) mivel nem találtam senkit, aki jött volna játszani, és lehet, hogy már nem is mûködik alapból a játék sem (rég játszottam vele, akkor, amikor még volt shockwave playerem).
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Nálam desktop gépen amd64-es linux van épp, és nem hátrányos, ha nem egy wrapper húzza be a 32bites plugint. Mellesleg van 64bites flash player plugin, éppen emiatt. :)
Cikkhez meg, HTML5:
A html 5 inkább a korábbi verziók racionalizálása. Megszüntetnek elég sok redundanciát, lásd minek anchor tag, ha egyszer minden elem kattintható, így hát szépen belecsaptak egy href attributtumot mindenbe, és bármi lehet link. Jellemzõen ilyen és ehhez hasonló változásokat takar legfõképpen a html5.
Az érdekesség/újdonság benne a már említett canvas. Jelenleg ugyebár, ha valami kliens oldalon rajzolni kíván, akkor azt max úgy teheti meg, hogy 1x1px div-eket rak ki egy területen belül, olyan háttérszínnel, amilyen színû pixelt szeretne az alkotó kapni. Nyilván ez roppant primitív megoldás, és kellõen erõforrás igényes is. A canvas egy sima vászon, amire javascript kóddal pixelgrafikázhat az ember, ha elég perverzió szorult bele(2010 környékén azért elég elvetemültnek kell lenni, hogy valaki erre érezzen késztetést).
Ha ezt az UDPs kommunikációt nem számoljuk, akkor multiplayernél olyasmibe kell gondolkozni, aminél a 2 (több) játékos közé be van ékelõdve a szerver is. Célzós, lövõs játékra nem optimális még.
Steam acc: kange82
még a jáva se olyan fix hogy ugyanúgy jelenik meg az összes gépen és platformon, mint a fless.. a flash az pixelre ugyanúgy fog kinézni minden oprendszeren és gépen ahogy le lett kódolva. értelemszerûen döntõen nem arra van 3d-s játékokkal a böngészõablakban játszunk, de erre is tudnék ellenpéldát mondani, egy jó lekódolással bármit meg lehet valósítani, mint ahogy voltak full 3s-s valós idejû ray-trace demók már 486-osra is. csak a programozók lusták mostanában jó kódokat írni és kódot optimalizálni.
Welcome Goy to Hungary! To the land of the Goys ! Warning for jews: Beware the Goy ! Warning ! Jewhazard area !
Welcome Goy to Hungary! To the land of the Goys ! Warning for jews: Beware the Goy ! Warning ! Jewhazard area !
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
http://goo.gl/gd6Zi5
A html meg szegény maradt ugyanaz, mint ami 10 éve volt. Jó, persze azóta beleraktak 1-2 tuningot, hogy egy milliárdos forgalmú cég össze bírjon benne küzdeni egy gmailt, ami már alkalmazás (hogy magam alá nem sz.rjak). Valójában továbbra is egy böngészõfüggõ, gagyi szabványokat követõ (mikor fog valami ugyanúgy kinézni macen, linuxon, meg pcn?), 10 éves kompatibilitást erõltetõ hulladék. Lentebb írták hogy a flash hogy oldotta meg a kompatibilitást hogy az ne menjen a teljesítmény rovására, illetve hogy teljesen új nyelvet tudjanak kreálni 2x is: a flash plugin valójában 3 virtuális gép: egy as1 (flash1-flash5), egy as2 (flash6-flash8), és egy as3 (flash9-). Betölti az swfet, elsõ pár byteból látja hogy milyen verzió, és azt a VMet indítja hozzá. HTML mikor fog ilyen szintre eljutni?
Itt még van rengeteg durva js-es cucc, de google chrome ajánlott hozzá
jó cucc!
http://www.benjoffe.com/code/demos/canvascape/
http://canvex.lazyilluminati.com/83/play.xhtml
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Flashes alkalmazásokra is nagy az igény, én csináltam rajzolgatós programot ingatlanos cégnek, meg fuvarcégnek fuvarlista összeállítót, meg videora mindenféle alkalmazást.
Még ha azt mondtad volna, hogy JAVA-s szakember, de phps... Ne vicceljünk már.
Az hogy van munkájuk az lehet, más kérdés hogy én mikor feldobok egy melót a külsõs phps programozóinknak, akkor úgy csapnak rá mint a vércse, és a pénz amit kapnak érte pont az én flashes tarifám harmada. Ezért is nem foglalkozom phpval, max annyival, hogy kigenerálom az xmleket, amikre a flashnek szüksége van. Ellenben ja JAVAs meló van, azt megéri ha én csinálom (pont nincs sürgõs flashes feladat), mivel a tarifa ugyanott van kb. De php? Phpért kapható pénzért be se kapcsolom a gépem.
Szóval php filléres meló. JAVA jól fizet, és sokan meg tudják csinálni, igaz vannak minõségi problémák. Flash feladatot meg nem tudok kiadni, mert normális flashes programozó van Magyarországon kb 10, ebbõl fele élbõl nem dolgozik Magyarországra, mert külföldi melói jobban fizetnek.
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Én nem szeretem a flash-t de tény, hogy ma már ugyanúgy alaptechnológia a web-es fejlesztésben mint a html, css, js. Akinek kell használja, akinek nem kell nem használja. Nálunk pl. legördülõ menübõl 3 féle van, és megrendelõ kérése, célszerûség alapján valasztjuk ki, hogy js, css, vagy flash alapú lesz. A flash nagy elõnye, hogy IE6-tól FF3-ig, win9x-tõl win7-ig ugyanazt, ugyanúgy tudja. Ezt pl. se js-rõl, se css-rõl, de még silverlight-ról sem lehet elmondani.
HTML5 pedig talán jövõre végleges lesz, és csak utánna indulhat el a böngészõkbe építése, majd amikor már legalább a felhasználók 50%-a olyan browserrel rendelkezik ami HTML5 képes, akkor el lehet kezdeni olyan lapokat publikálni amik használják a technológiát. Egyik elõzõ cikkben volt, hogy az IE6 még mindig 16%-on áll. Ezért jelenleg még minden lapnál figyelembe kell venni, hogy a tartalom megfelelõ legyen egy 10 éves (!) böngészõn. Ha így nézzük, akkor HTML5 a holdban van egyelõre.