27
  • gz8
    De az, javítottam.
  • endrev
    Homokozás. :S
  • Sanyix
    "robotpilóta vezérléssel a Vanderbilt Légitámaszponton, vagy az Edwards Légitámaszponton fog leszállni."

Nem inkább Vandenberg?
  • KillerBee
    A saját erőből felszállás - a rakétás fellövéshez képest - elég komoly változás. Lehet a kettőt még ugyanannak az eszköznek tekinteni?
  • kvp
    Az elobb beragasztott kepen az a fekete csik nagyon gyanusnak tunt, mivel a rakterajtok szele szokott igy kinezni, ugyhogy utanna neztem es talaltam egy vazlatot.

A kepen kozepen a rakter van, elotte a kerozin tartaly ez a hajtoanyag, hatul a nagy kek a masik uzemanyag tartaly, ez hidrogen peroxid (ez az oxidaloszer). Mogotte a navigacios fuvokak uzemanyag tartalya. Leghatul a hajtomu, amit az ursiklok hajtomuvet is gyarto ceg keszit. A rakterben kb. 4 urruhaban ulo embernek vagy 1 kisebb muholdnak van hely.

A tesztjarmu elvileg korlatozottan mar akar bevetheto is lenne, de ez meg mindig csak egy kicsinyitett, de mukodokepes modell.
  • kvp
    "Nekem csak az nem világos, hogy ez a valami minek is a demonstrációja?"

Ez a vegleges jarmu mukodo modellje lesz. A veglegesbe mar elfer par urhajos es/vagy par muhold is. Gyakorlatilag epitenek egy kis meretut, amit meg raketaval kell felloni es ha bevalik, akkor csinalnak egy nagyot, ami mar sajat erobol megy fel.

A hadsereg meg nem tudja, hogy pontosan mi kell neki, de a gyarto cegek raktaraban ott all a technologia, amit a nasa kidobott. Ha talalnak eleg penzt ra, akkor ebbol elobb utobb egy mukodo urhajo lesz.

Egy kep a korabbi tesztekrol:

(igen a kepen az indito jarmu a scaled composites white knight-ja)
  • NEXUS6
    Nekem csak az nem világos, hogy ez a valami minek is a demonstrációja? Mert az OK, hogy fölvisz/lehoz műholdakat, esetleg feltölti, lemossa a szélvédőt ellenőrzi a keréknyomást. De ehhez olyan műholdak is kellenek, amikkel ezt meg lehet csinálni. A GPS műholdak viszont pl túl magasan keringenek, amíg a felderítő műholdak meg bazinagyok, bár azt már talán érdemes újratankolni. Lehozni vagy szervizelni valszeg ez, vagy az ebből kifejlesztendő jármű sem tudja őket.
    A Hubble legutóbbi szervizelése sem volt éppen gyermekjáték, azt nem lehetett volna emberek nélkül megcsinálni.

Szal arra talán jó, hogy az űrrepülőgépek fejlesztéséhez kapcsolódó technológiákat teszteljék. Kár, hogy ilyen szerkezet a köv 20-25 évben valszeg nem kerül rendszeresítésre.
  • Lmntal
    Minden esetre érdekes... Ez, ha jól értem egy pilóta nélküli jármű. Okés?

Alább meg aszongyák hogy:

"...Föld körül keringeni, míg lehetséges felhasználási területeit a Föld körüli pályán történő műholdjavítástól az új generációs, teljes egészében újrahasznosítható kilövő eszközökig sorolja."

Mármint hogy Ő fogja javítani? Transformer amit utánna el lehet vinni a MÉH-be?

• fade2black
    túl sok scifit nézel
  • bvalek2
    Bárcsak már ott tartanánk...
  • billxxx
    nem rossz,csak az ufókat kerüljék:D
  • NullZ3r0
    Nem fog sokáig tartani a fegyvermentes világűr... A Mir űrállomáson is volt géppuska a gonosz imperialisták esetleges támadása ellen, mondjuk sosem használták, csak mielőtt lezuhant, lőttek vele párat.
    Kíváncsi vagyunk mi lesz ebből, Kína saját űrállomást épít. Aztán jönnek az atommeghajtású űrhajók, stb. Egy-két állam lefoglal magának területeket a Holdon, Marson, és a "védelem" érdekében telirakja atommal a helyet.
  • Pares
    Végre a légierő is foglalkozik vele (persze kitudja miket és mióta fejlesztenek még ezen kivül titokban), igy biztosan van támogatás (katonai célokra mikor nincs...), és lehet, hogy vmi hasznos is kisülhet belőle. Szerintem az egyértelmű cél nem egy egyszer használandó rakéta általi startot használó űrsikló, hanem olyan, ami a földről is közvetlen, max. kisebb újrahasznositható segédhajtóművekkel is fel tud szállni...
  • fade2black
    Nem mindha ezt nemtudnák megtenni már nagyon rég óta.
  • kissssss
    lehet peszimistának fogtok tartani de van rá esély.
  • NullZ3r0
    Űrből dobják majd az atomot!
  • roliika
    Delfinhajó.
  • torcipepe
    azért azt se felejtsük el, hogy a mostani űrsiklók is csillagháborús fegyvernek készültek.
    mindenesetre egy a hordozórakéta tetején helyet foglaló űrsikló máris előrelépés. mert ugye a jelenlegi konstrukció legnagyobb hibája hogy az üzemanyagtartály oldalán feküdve ki van téve a lepotyogó szigetelésdaraboknak, illetve hogy baj esetén nem lehet a személyzetet biztonságos távolságba juttatni. az orion mindkét problémát megoldja, de nekem úgy tűnik, hogy az x-37-es is.
  • kvp
    "Ezt eddig titokban fejlesztették? Egyszer sem hallottam még róla. Akkor mégsem az Orion az egyetlen irány?"

Az orion a nasa fejlesztese es ok maradnak annal. Az x-37 program a darpa iranyitasa alatt van, tehat a hadseregnek fejlesztik. Egyebkent ebben is reszt vett a scaled composites, pl. a korabbi teszteket a space ship one hordozojaval vegeztek. Aztan a nasa-nal ott volt a columbia balesete, majd a scaled composites-nal meghalt jopar mernok egy foldi teszt soran, aztan a ceget atvette northrop, ami konkurense a boeing-nak. A lenyeg, hogy most mar csak a legiero es a boeing dolgozik rajta es tisztan katonai celokra fejlesztik. (valoszinuleg gyors muhold feljuttatasra, felderitesre es szervizkuldetesekre) A hajtomuvet a rocketdyne (rockwell/boeing/prattandwhitney) kesziti, akik az ursikloet is, es ok terveztek a nasa altal elvetett aerospike rendszert is.

A jo hir, hogy az amerikaiak ket uton haladnak. A nasa vissza a 60-as evekhez, hogy biztosan mukodjon a technologiajuk, a legiero pedig elore, mert a nasa altal kihagyott valalatoknak mar tul sok penzuk van a leszavazott megoldasokban. (es az amerikai hadsereg amugy is mindig tobb penzt kap)
  • T0nk
    Érdekes, de tényleg csak valmi kísérleti technológiának lehet jó. Ugyanezt, sőt még többet akár egy Apollo vagy Orion kapszula is tudna. Inkább az lehet a kérdés, minek a hadseregnek légköri manőverezésre képes visszatérő egység, mert ez tulajdonképpen az.
  • Zombee
    Na, ha katonai célokra fejlesztik, akkor rögtön van pénz új űrrepülőre, a kutatási célokra pedig lehet tovább használni a 25 éves űrsiklókat.
  • Turdus
    "Ezt eddig titokban fejlesztették? Egyszer sem hallottam még róla."

Olvasd el figyelmesen a cikket: "katonai célokra épített". Szóval ja.
  • Pluskast
    "A repülési demonstrátor körülbelül 8,5 méter hosszú lesz 5,5 méteres szárnyfesztávval, felszállási tömegét 5 tonnára becsülik."

Ez csak egy próba darab, ergó ez egy "makett", így nem lehet kijelenteni, hogy abszolút elvetették az SSTO rendszert.
  • L3zl13
    Ugyanúgy egyszer használatos rakéta viszi fel. :(
    Még mindig visszalépés a SSTO koncepcióhoz képest.
  • bvalek2
    Na végre valami... remélem ezt a programot nem törlik.
  • Crane
    Úgy néz ki, mint egy repülő bálna. :) Kíváncsi leszek, hogy alakul a tesztelése, és mikor lesz ez első hivatalos küldetése. Bár szerintem most kicsit belehúznak az amcsik. Viszont az biztos, hogy az Orion előbb fog startolni.
  • Caro
    Ezt eddig titokban fejlesztették? Egyszer sem hallottam még róla. Akkor mégsem az Orion az egyetlen irány?