123
  • tntmax
    #123
    Szánalmas ez az eu bóhócbagázs is azért... kb annyi hasznuk van mint a jogvédőknek. Szaralakok.
  • phoenix1
    #122
    Idézem: "Több böngészőt akar látni a Windowsban az EU"
    Akkor menjen be a legközelebbi sörözőbe és igyon meg legalább 4 korsó sört vagy akármit mindegy és akkor fognak látni több böngészőt, vagy mégjöbb menjenek ki betakarításkor a földekre ott is láthatnak böngészőket. :D
    De komolyan, egyáltalán nincsen szükség még több böngészőre. Már páran írtuk itten a hozzászólásba, hogy akik webfeljesztéssel foglalkoznak untig elig a mostani böngészők (nem mondok példákat); ne keljen már 6-nál több böngészőbe tesztelgetni, majd ha valamelyikbe netán nem úgy jelenne meg akkor a szegény webprogramozó szívja meg, mert "Több böngészőt akar látni a Windowsban az EU".
    Nonsense
  • cateran
    #121
    ja,még annyit: akinek van szaktudása...akinek meg nincs,az rohadjon meg,hmm?
  • cateran
    #120
    Uhh wazz,behányt a hdd amin az op rendszer van és hopp azon a vinyón,de másik partición volt a segédprogik gyüjtemény is..ennyi..máris nem elérhető a webes felület...
    b pontról:ha nem esett le az ironia (te hoztad fel az updates hülyeséget)akkor bocsi,feltételeztem 80-asnál nagyobb iq-t, némi humorérzékkel...mea culpa..
  • Julius Caesar
    #119
    juj bazeg, esetleg linuxot ne adjanak mellé? tipikus EU-s szarrágás. szarban van európa, és ez a legnagyobb gondjuk. mondjuk nyilván így több pénzt lehet elsikkasztani, mint egy esetleges társadalmi-gazdasági reformációval, meg szakértelem sem kell, elég az MS-t (nem védem őket) basztatni...
  • kvp
    #118
    "kvp: tudod hol bukik az elmeleted? nekem egy asus P5B-E lapom van amin egy attansic gigabit ethernet vezerlo kapott helyet. Na ez addig nem hajlando mukodni, amig a megfelelo drivert nem kapja meg hozza cdrol."

    Ezekre az esetekre van harom megoldas:
    -gyakran kell frissiteni a network install cd-t (mind linux, mind windows eseten) es az alaprendszer mellett csak a szukseges drivereket felrakni (pl. a halokartya driver szukseges, a hangkartya driver nem)
    -a hardvergyarto ingyen adhat a gephez egy biztosan mukodo network install cd-t (ezt mar irtam az elozo hozzaszolasomban is), nagyobb gyartok egyebkent megteszik foleg szerverek eseten (pl. hp assisted install cd)
    -letolthetove kell tenni hardverspecifikus csomagokat (a felhasznalo megadja, hogy milyen gepe van es megkapja a neki valo cd-t)
    -akinek a fenti harom megoldas nem jo, az pedig meg mindig vehet egy offline full install-os, sok dvd-s verziot
  • djw
    #117
    namost az EU részéről ez egy nagy faszság, már bocsánat... azért nem lesz jobb sem a ff, sem az opera sem a többi, hogy majd a user választhat telepítéskor...
    Mint usersupport rendszergazda mondom, a user reakciója a következő lesz: "mi az a firefox?" vagy "opera? nem szeretem a komoly zenét" vagy "internetezni akarok, akkor internet expóler" és mennyivel juttottunk előbbre? semmivel.
    Ha a FF meg az opera annyira szuper lenne, akkor minden user azonnal átállna... érdekes módon ez megfigyelhető a játékok világában is... manapság nem sokan játszanak már a doom2-vel, mert vannak jobbak.
  • tmisi
    #116
    A legnagyobb probléma az, hogy még a többség XP-t használ. Tapasztalatból tudom, felrakják az alap XP SP2-t (megjelenés kb. 2004 volt) és használják a beépített 6-os (!!) IE-t. És nem az explorerbuzikról van szó, hanem a kellően hozzá nem értőkről. Aki meg más böngészőt tölt le ehelyett, az úgyis újabbat tud csak leszedni, mert az van fent mindenütt. Tehát az kéne hogy az IE kérdés nélkül szedje a frisset, ne csak az update-be tegye, mert a warez windows userek úgysem frissítenek, vagy nem is tudnak. Pedig az M$-nek sem érdeke hogy másolt szoftver ide vagy oda, terjedjenek a sok IE6-on keresztül a kártevők.
  • coolpet
    #115
    Nem vagyok nagy webfejleszto.
    De ha nekiallok alkotni valamit, akkor megnezem a szabvanyokat, mintapeldakat.
    FF-el fejlesztek, mert arra megvannak a kello segedeszkozok:(measureit, colorpicker, web developer, DOM inspector, firebug, js console, css console es meg kismillio kisegito amit hasznalhatnek).

    Mukodik frankon a dolog, meglesem chrome, opera alatt is minden fasza.

    Teszt IE8, es mar a lap betoltesekor felugrosav, allow blocked content(lehet ismeros), majd szethullott weblap, egy darab sarga felkialtojeles tabla, hogy hiba az oldalon. Anyad, milyen hiba? ismeretlen tulajdonsag, nem ismert ojjektum stb... Anyad! Jon guugli, par perces keresesre ra, duplikalhaton a scripteket IE ala is, valamint egy kozeputban allapodok meg a stiluslapoknal, amit az ie is jol kezel/ismer. 5x annyi munkat beleolok a legegyszerubb lapba is, ha azt szeretnem, hogy minden bongeszoben ugyanugy nezzen ki(lsd ie vs barmi mas)

    Es vegezetul csak annyit mondok, hogy a webszabvanyok azert vannak, hogy be kelljen oket tartani. Ha a valo eletben forgalomma szemben megyek, vagy csak nem adok elsobseget, mar meg is vagtak. Ha megszegem a BTK szabalyait, akkor lecsuknak. Na a weben nem ez a trendi, minden szemet elfer, hiszen nagy a vilaghalo. Mondja valaki hogy nincs igazam.
  • krajcsovszkig
    #114
    Ez szerintem már g.ciség. Különben is, több honlap (pédául az e-felvételi) csak ievel megy, meg esetleg firefoxszal. Aki lesz.rja hogy mit használ, annak jó az ie, aki meg nem az meg letölti magának ami tetszik neki. Egyébként meg egy ingyenes programmal nemtom mit kell itt ennyit szarolni...
  • Blasta
    #113
    Nekem csak egy kérdésem lenne:
    Mikor dugtál utoljára?
    :)))))))
  • gemihu
    #112
    Igen eltértünk a témától:) Szerintem az a gond, hogy és nem csak az MS-el,hanem sok más céggel is, hogy kitalálnak mindenféle szabványokat és ráerőltetik a népre.Persze lehet mondani,hogy az OO megnyit doksikat,amiket MS office-ban szerkesztett valaki,dehát azért nem fog úgy kinézni,mint ott.A megoldás olyan dokumentum formátum,ami egységes. Lehet ezt kéne inkább az EU-nak meghatározni :)
    A másik dolog,hogy ott a directX, ami kezdetben jó volt,de már gátolja a játékipart. Sokkal jobb lenne olyan platform,ami független az op.rendszertől, mert mostanában már az emberek egyre nagyobb része Linuxot, vagy MAC OS-t használ.
  • Turdus
    #111
    Kezdem én is unni. Semmi teteje, ugyanis háromféle ember vitatkozik:
    1) aki csak windowst látott, fingja sincs másról, és olyan dolgokat hoz fel, ami messze nem igaz (ami persze nem is csoda, hisz nem tudja, miről beszél, honnan is tudná?)
    2) aki élből fúj a windowsra, és csak hajtogatja, hogy a linux a jó, pedig nem is ért hozzá, csak feltette a kattintós installerrel
    3) az a kevés ember, aki pedig mindkettőt rendszergazda szinten ismeri (neadj isten több rendszert is), azoknak az észérvei meg egyik fülön be, másikon ki.

    Szóval ez így elég felejtős. Kívánom, hogy a válság hatására csődöljön be az M$, aztán kerüljenek az utcára a kattintómérnökök, a linux fanok szervereit meg törjék fel minnél többször! Talán utánna tényleg olyanokat vesznek fel rendszergazdának, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak...

    Hogy ki melyik kategóriába tartozik, azt döntse el maga asszerint, hogy mennyi kérdésre tud válaszolni (direkt oprendszer függetlenek a kérdések):
    1) mire való a shell/cmd?
    2) mi a folyamata a bootstrapnek a rendszerén (mikor mi indul el, és mi indítja?)
    3) hogy kell szabályozni (indítani, leállítani, több instance-t forkolni) a szolgáltatásokat a rendszerén?
    4) miért lehet internetezni az összes rendszerről?
    5) milyen portok vannak nyilva a gépemen, és melyiket mi szolgálja ki, és mi történik, ha letiltom?
    6) mi a különbség a kernelspace és a userspace között?
    7) milyen előnyei/hátrányai vannak annak, ha a GUI kernelspace ill. userspace?
    8) milyen ABI-t használ a rendszerem, és az mivel kompatíbilis?
    9) mi a különbség a syscall API-k és a library API-k között? A rendszeremen mely fileok szolgáltatják ezeket, és hogy adhatom meg, melyik program mit érjen el?

    Így gyorsba'. Ne nekem válaszoljatok, hanem magatoknak. Biztos vagyok benne, hogy a legbőszebb flamerek 3-4 kérdésnél nem tudnak többre válaszolni.
  • coolpet
    #110
    kvp: tudod hol bukik az elmeleted? nekem egy asus P5B-E lapom van amin egy attansic gigabit ethernet vezerlo kapott helyet. Na ez addig nem hajlando mukodni, amig a megfelelo drivert nem kapja meg hozza cdrol. Ubu alatt mar a 8.04 siman kezelte, mig winxp sp3 ala addig link sem volt a modemen, mig fel nem pakoltam a drivert. Egyebkent nem elvetendo az 5leted, de a mini cd nem tartalmazhat minden drivert... Kulonben en is ugy telepitenek linuxot, martha mukodne a halokari, hogy bekapcs, network boot, megadom az ip-jet a bootszervernek, azt csa :)
  • coolpet
    #109
    Csak ennyit mondok:
    IE vs osszes tobbi bongeszo: /DOM2 es CSS2/

    http://www.webdevout.net/browser-support-dom
    http://www.webdevout.net/browser-support

    Nem, ezek nem tegnapi szabvanyok, es igen, IE nagyon el van maradva ezen a teren.
  • Sanyix
    #108
    lári-fári böszmeség. Manapság a hw virtualizáció korában már sok minden nem virtuális a virtuális gépben sem, miazhogy! [b]Nagyonis[/] nem!
    Persze intelen még más a helyzet
  • Tatárbisztek
    #107
    ezek szerintem nem európaijak, hanem valahonnan a kisázsiábúl gyühettek a sivatagbúl ....
  • kvp
    #106
    "aki tudja hogy kell az készül telepítővel, mert tudja hogy szüksége lesz rá ennyi. Eggyel több ok, ami miatt nem ér semmit az egész winupdates dolog,"

    Linux alatt letezik olyan, hogy network install cd. Ez csak egy par megabyte-os image file, ami csak annyit tartalmaz a rendszerbol, hogy a tobbit le tudja tolteni maganak a halorol. A windows eseten is megoldhato lenne, igy lehetne egy grafikus felulet nelkuli ingyenes telepito, amit a szallitas es a cd araert meg lehetne kapni (esetleg ajandekba eger vagy alaplap vasarlasakor), a tobbit meg le lehetne tolteni a netrol, annak fuggvenyeben, hogy a felhasznalo mit fizetett ki. (inditas utan eloszor letoltene egy mini windows-t, amin futna a microsoft online szoftverboltja) Ez sokkal egyszerubb lenne es mindenkinek csak akkora lenne a windows-a amekkorat kifizet vagy amire szuksege van. Driver-ekbol pedig mindig garantaltan a legfrissebbek kerulnenek fel egy ujonnan telepitett gepre. Ahol pedig szukseg van az offline telepitore (pl. cegek vagy halozatra nem kotott gepek), ott a ceg kiadhatna egy teljes offline telepitot, amiben benne van az osszes altaluk arult program es mindegyiket a hagyomanyos aktivacios kulccsal lehetne felrakni. Igy egy dobozban lehetne a windows, az office es a visual studio is es ha valaki mindhez vesz kulcsot, akkor egy menetben az alaprendszer telepitesekor felrakhatna oket.

    A fenti leiras a linux csomagkezelesenek az atultetese egy fizetos kornyezetbe. Ez a megoldas azon kivul, hogy nagymertekben lecsokkentene a kalozkodast meg egyszerubbe is tenne az eletet a legtobb ember szamara.

    "Én 34 vagyok, de ha egy 45-60 évesnek elmondom, hogy számítógéppel dolgozom, úgy néz rám, mint aki csudát lát, mert az ő szemében a "dolgozás" az még mindig az ekézés, meg a ganézás; ez a piszmogás meg pepecselés az nem munka"

    Szemlelet kerdese. Ha egy 45-60 eves mernoknek mondod, akkor megerti. Csak annyi valtozott, hogy a mernokok most mar nem A3-as papiron dolgoznak, hanem A3-as monitoron. A vilag nem valtozik olyan gyorsan, csak az emberiseg hosszu tavu memoriaja romlik.
  • atomjani
    #105
    STOP!!!!!!
    Először is nem itt kéne vitázni linuxról és windowsról. Linux fanatikusoknak mondom, hogy a Microsoft sem hülye, folyamatosan fejleszt ő is. A Vistához képest a windows 7 sokkal jobb lesz és majdnem ugyanúgy fut, mint a windows XP. Ha nem tetszik a csirivili grafika, akkor ne használjátok. Sokan használják és nem ok nélkül.
    Windows fanatikusoknak mondom, hogy a linuxhoz sem kell már annyira érteni. Az Ubuntu linuxot is könnyen fel lehet telepíteni és lehet használni. Rengeteg mindent automatikusan felismer mindenféle programozás nélkül. A legjobb játékok is futathatók rajta, van hozzá windows emulátor. És ne feledkezz meg, hogy valakinek a windowshoz is fel kell telepíteni a drivereket és mindenféle programokat, úgyhogy befoghatod.
    Egész beteges már az, hogy így egymásnak tudtok ugorni.
    Visszatérve a böngészőkre.
    Microsoftnak adok igazat. Ő pénzért csinál mindent. Ő egy cég és ha jól tudom senkinek semmi köze ahhoz, hogy miket ad el. Érdekes módon eddig egy kezdetleges böngésző fejlesztője sem támadt rá, pedig már a windows XP kidobásakor megtehették volna. A Microsoft böngészője megfelel a célnak? Meg. Akkor meg mit pofázik az európai unió? Az a lényeg, hogy böngészni tudjon a felhasználó és nem az, hogy minél többféle böngésző közül tudjon választani. Ha másik böngészőre vágyik, akkor menjen fel a netre és keresgéljen. Megvan rá a lehetősége és a Microsoft sem tiltja meg. Ha választani akar, akkor választhat a neten eleget a sok közül. Szerintem az, hogy pénzért dolgozik és fejleszt, az már elég ok arra, hogy olyan terméket dobjon ki amilyet akar és hogy ne függjön más szervezettől. EU tényleg nagyon messzire elment és ezzel én sem értek egyet. A többi böngésző is tud terjedni, hiszen a windows felhasználó is időközben rátalál. Ha a vevő ingyenes választási lehetőséget kívánt volna, akkor már elejét vehette volna az operációs rendszerek kiválasztásában.

    És mégegyszer mondom, hogy fejezzétek már be azt, hogy a linux vagy a windows a jobb és hogy melyik a rosszabb. Talán nem ártana a másik új fejlesztésű operciós rendszereket is kipróbálni, mielőtt ilyen élesen nyilatkoznátok. Én használtam windows 7-et és használtam ubuntut is, úgyhogy tudom hogy felhasználói szemmel sok eltérés nincs. Aki meg programozni akar, az meg tegye. A windows alatt és a linux alatt is lehet. Az meg hogy melyik fut gyorsabban vagy kevesebb erőforrásigényel, arról meg csak azt tudom mondani, hogy nem a mai számítógépek esetén ez már nem annyira mérvadó. Akinek szar gépe van, az a linuxot jobban tudja használni, de a windows 7 is már elfut a középkategóriás gépeken rendesen. A windows xp meg még az alsó kategóriás gépeken is simán megy. Úgyhogy ezt is kiveséztem nektek.:)
  • YaniMan
    #104
    Már ne haragudjatok, nem olvastam el egyetlen hozzászólást sem. De bizony bassza meg az EU a jó édes megbasznivalóját. Ekkora basztatás csak úgy lehetséges, ha valaki pénzügyileg hátulról taszajtja a dolgot. A lópikulát foglalkoznak ezzel ennyire. Ennyi erővel Eppült is meg lehetne taszajtgatni óesikxéért és a benne lévő böngészdéért. De nem.
    Expojler igenis ott van ingyér, és annyi. Akinek nem tetszik, lazán cserélheti. Hát mi kell még ennél több? Esetleg ne nyalja ki egy MS képviselő minden kedves EU biztos buborékkerek popsiját? Nehogymán!
    ÉN (aki vagyok) anno azt olvastam az oprendszer fogalmáról, hogy (1xŰsítve) az bizony egy kernel és egy nagy rakás segédprogi egy csomagban. Innentől a kernel32.dll a kernel, az iexplore.exe meg egy jótékonyan (és ingyenesen - ÉS INGYÉR b@ssza+) hozzáadott pograny. Hát ha elterjedt, akkor elterjedt. Ha olyan szar lenne, akkor nem használnák. És bizony sokan nem is használják. Rettentő sok cimbim pakolássza fő a ferifoxot, mert aszongyák, jobb. Totál mindegy nekik, hogy az expojler motorját használja az is (most lehet, hogy már valótlant állítok, ekkor bizony (sej!) L.nézést kér, aki vagyok). Én a gugli remekét tolom, és bizony örülök neki. Két katt, és le van cserélve. Tessék megtekinteni az 1xŰséget: 2 db KATT. Ha ennél is többet akar az EU, akkor annak IGENIS PÉNZ SZAGA VAN. Bocs. De rohadnának keresztbe önnön magukkal. Háromszor.
    Nem azért. Én rohadtul szeretek ejurópaji lenni meg minden, de amit ezek ott ilyen címszó alatt művelnek, az már nekem fájdítsa a kicsi szívemet. Hát most az én érdekeimet védik, vagy ahogy pár okosabb mondja, csak arról szól az EU is, amiről minden más: $
  • hdo
    #103
    Vagy abból indulsz ki hogy Pistike vett új gépet meg routert és nem fogja tudni beállítani mert nincs böngésző? Még ha lenne, akkorse tudná beállítani, aki tudja hogy kell az készül telepítővel, mert tudja hogy szüksége lesz rá ennyi. Eggyel több ok, ami miatt nem ér semmit az egész winupdates dolog, a 4 előtelepített böngésző meg szimplán nonszensz!
  • hdo
    #102
    Ez fájt. Kit nézel hülyének?

    Akinek van akkora szaktudása, hogy új a gép, új a router, az oprendszerben nincs böngésző, szerinted lenne akkora faszláma hogy nem készült böngésző telepítővel? SŐT ... én speciel mielőtt új rendszert telepítek, be se dugom a hálókártyát míg fel nem raktam egy anti-spyware egy vírusírtó, meg egy tűzfalprogramot! Egy tizen x megás telepítővel több már nem oszt nem szoroz! Mikor gépet telepítek _alap_ hogy nálam vannak azoknak a programoknak a telepítői amiket rendszeresen használok, és nem netről szedem a szűz rendszerrel rögtön miután felraktam.

    b pontról annyit hogy igencsak naív vagy, ha azt hiszed, hogy windows updaten támogatást fog nyújtani a Microsoft a nem saját böngészőiknek, szerintem még arra se fogják méltatni magukat hogy frissítsék a telepítő verzióját. Mikor kijön az oprendszer egy aktuális fullverziós telepítőt feldobnak, aztán az oprendszer szolgálati idejéig ugyanaz marad fenn, hacsak nem perelik őket ezért is!
  • hdo
    #101
    Értem én hogy ilyen egyszerű, engem is értesít az opera, de a telepítés akkoris telepítés, ha nem automatikus (hanem 2x meg kell nyomni a következő, egyszer meg a befejezés gombot) _már_ problémáznak az egyszerű felhasználók, mert nyűg.
  • cateran
    #100
    a 2-es mekkora 5let..a webes kezelofeluletu routert meg majd a win update segitsegevel konfigolja akinek friss a telepitese es nincs bongeszoje...vagy varjunk csak...
    a b pont se rossz...nem jelenne meg a win updateben a tobbihez cuccos? dehogynem,sot a MS meg irna is hozzajuk az updateket...sot linuxhoz is,meg unixhoz is,sot ok tankolnak meg a kocsidat is....
    Mint mondtam nem vagyok MS fan,de az isten szerelmere,azert ok nem az antikrisztus....
  • B0nFire
    #99
    Hát a "saját magának újratelepíteni az új verziót"-hoz csak annyit, hogy a FF kidob egy ablakot, hogy már elérhető a FF legújabb verziója. Telepíti most? Nyomok egy okét; kábé 10-15 másodperc telepítés; újraindul a róka és már az új verziót látom.

    Ehhez a művelethez az olvasáson és a szövegértésen kívül (ált. isk. 1. oszt) semmiféle külön szakértelem nem szükségeltetik, főleg, hogy magyarul kérdi meg.

    Ha valaki ismeri a Guglit, akkor kábé fél perc alatt bármelyik böngészőt megtalálja, letöltheti, majd a Tovább-►Tovább módszerrel telepítheti. Ehhez tényleg nem kell rendszergazdának, programozónak vagy geeknek lenni, mert ennél százszor bonyolultabb mondjuk egy család havi költségvetését megtervezni/intézni, mégis megtanulják és csinálják az emberek. Ugyanúgy, ahogy megtanulják a házimozijukat összerakni, a csúcsszuper tévét meg hifit konfigurálni; mindent szépen belőni ésatöbbi ésatöbbi...

    Itt inkább megint a nem akarásnak nyögés a vége szindróma forog fenn, meg az, hogy itt az öregebb emberek még mindig úgy tekintenek a számítógépre, mint ördögi masinériára, ami boszorkányság, meg minden. Én 34 vagyok, de ha egy 45-60 évesnek elmondom, hogy számítógéppel dolgozom, úgy néz rám, mint aki csudát lát, mert az ő szemében a "dolgozás" az még mindig az ekézés, meg a ganézás; ez a piszmogás meg pepecselés az nem munka... Szóval itt van még mindig a bibi. Fel kéne nőni, vagy - most csúnyát fogok mondani -, de ki kéne már pusztulni annak a generációnak, aki nem tud lépést tartani a technikai fejlődéssel. Mindig ki is szoktak, tehát nem sértettem meg senkit ezzel a kijelentésemmel. Mexox vagy mexöx...
  • hdo
    #98
    1: Böszmeség

    2: Megoldható minden további nélkül, hogy az oprendszerben alapból ne legyen böngésző, és windows updaten jelenjen meg külön kategóriában frissítésként a 4 piacképes böngésző, DE:
    megint ott tartunk, hogy a hozzá nem értő/nemtörődöm/igénytelen user, _megszokásból_ fogja választani az internet explorert, mert:

    a: ha már több mint 10 éve ez van a windowsban, és eddig is az volt a windowsokban amit eddig használt, nem fogja fárasztani magát egy új böngésző megismerésével.

    b: elsőként fog szerepelni IE a listán, és ottlesz vastag betűvel a "disclosure" hogy ez a Microsoft sajátja, és csak ehhez adnak supportot, illetve ehhez jelennek csak meg frissítések a windows updaten. MARHÁRA nem fog tetszeni az átlag usernek az ötlet hogy olyan új, ismeretlen böngészőt válasszon, amit _saját_magának_ kell újratelepítenie minden új megjelent verzióval, hülye lenne nem az IE-t választani.

    PONT.

    Megoldható, de életképtelen ötlet, és nem fogja elérni a célját. Aki nem akar IE-t használni mást rak fel most is, akinek mindegy, az inkább azt választja amit eddig is használt, mert már ismeri.
  • coolpet
    #97
    Tatarbisztek: ahol en dolgozom, legalabbis azon a reszlegen, windows csak az MS outlook es egy csak winen futo net framework 2-n alapulo sw miatt van 1-2 terminalon, az osszes tobbi gepre ubi-t tettem, ami funkcional is. a szervereken mind solaris ful, a kiszolgalokon pedig suse es debian. Termeszetesen nalunk itt nem az a cel, hogy a nagykozonseg igenyeit kielegitsuk, hanem hogy a hatteret biztositsuk. Hakan jegyzem meg hogy SUN ultraspacr M4000, M5000, es sol10 Midrange szerverekrol van szo.

    Es linuxot en csak azoknak a juzereknek ajalok, akik az egermutaton kivul ismerik a billentyuzetet is, es hajlandoak egy feladat megoldasan gondolkodni, esetleg utannaolvasni. Ha erre megvan a keszseg, akkor a dolgok hatalmas tarhaza nyilik meg elottuk, sokkal tobb, mint winben. De mondom megegyszer, csak azoknak, akik kepesek hasznalni az agyukat, es nemcsak a csimbumm lovoldozos jatekok es a kek e betu jelentik nekik a vilagot. Ennel a tipusnal jobb ha maradnak a jol megszokott kezelofeluletnel, es a kalozXPnel :P

    Bevallom, en is XP felhasznalo vagyok, es mar felraktam a win7et egy honapja(ki is gyilkolta a grubot a bootbol a kurva nenikejet), bar telepites utan meg nem inditottam el a vidkari install utan, eleg volt belole annyi is, nem sokban kulonbozik elso szemre mint kulcsinyben. Szep, jo, de minek? Ez tisztala olyan mint a vista aero vs beril/compiz. Lamak :)
  • [HUN]FaTaL
    #96
    Mondjál már egy szoftvert amire garancia van (nem support, garancia!).
  • Tatárbisztek
    #95
    A másik meg amit fullra nem értek az a garancia.

    Az MS ugyanis NEM vállal garanciát egyik OS-ére sem.

    Ilyenformán , nem értem, hogy lehet egyáltalán a világon olyan cég aki pénzért vásárol egy olyan szoftvert, amelyre nincs garancia ??? És itt nem elsősorban a garancián, hanem a pénzen van a hangsúly...

    Ennyi erővel tényleg használhatnának Linuxot, hiszen garancia az ott sincs, de az legalább ingyenes. Én egyébként ismerek nem is egy olyan céget, ahol Linuxot használnak.
  • Tatárbisztek
    #94
    Maximálisan egyetértek, főleg az MSIE részével... és ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy én is tisztelem az MS srácokat... és legalább körvonalakban fel tudom becsülni, hogy mi munka van egy ilyen OS , mint a Win7 , több millió soros kódjaival... azok összehangolásával ésatöbbi... de ott rontják el mindig, sajnos, hogy nem veszik elég komolyan a felhasználói észrevételeket... biztos vagyok benne, hogy a nagy számok törénye a rengeteg programozó, vagy legalább expert lamer véleménye és igénye egy közös útvonalat vázolt fel nekik, amibe a hozzá ugyan nem értő, de finanszírozó, ismételten csak a NAGYORRÚ vezérkar beleüti azt a méteres orrát ...

    visszatérve az MSIE témára, teszteltem én is eleget, már sokat is az IE8-at, amint látjátok kicsit lejjebb a képen van pár XP telepítés a hátam mögött... :) de őszintén szólva, és semmi elfogultság nincs bennem a többi böngészővel kapcsolatban , de az a tapasztalatom, hogy messze a leglassabb, legrángatósabb böngésző az pontosan az IE8, sőt nem egy gépen nálam folyamatosan bugzik és pl. kiirthatatlanul és rejtélyesen elindul automatán + plussz egyből e is fagy... az indításkor.. pedig tuti, hogy semmi trojan meg ilyenek nincs azokon a gépeken... ráadásul sem a regitry run-ban sem sehol nincs jelen , mint indítás... task managerből kilövöm és utána már rendesen hibamentesen , viszont igaz lassan de biztosan elindul, és ugy ahogy coolpet mondja.. még mindig semmi köze a szabványokhoz hiába harangozták be dírrel-dúrral.. sőt !
    Az összes többi ismert böngésző egységesen jeleníti meg a weblapok tetemes részét, míg az IE mindig kivételez.
  • coolpet
    #93
    Had mar en is had szoljak hozza. Nem birtam vegigolvasni az osszes hozzaszolast, de tutira biztos vagyok benne hogy ismet elojott az "igaza van az EUnak" kontra f@sszopo EU vagy epp windows vs linux, aminek ismet semmi koze nincs a cikkhez, de jo tapalaj az ilyen beszolasoknak :D

    Szoval, ahogy vegigolvastam a cikket, megfogalmazodott bennem egy gondolat. Na nem, helyesen nem fogok irni, jo nekem ekezet nelkul is :) Szal azon az oldalon vagyok, hogy az EU most tenyleg tullott a celon, ha en fejlesztenek egy programot, es nem nyilt, eladom penzert, veszik, nehogymar megmondja nekem mit tegyek bele es mit nem, foleg ha konkurenciat kene beleintegralnom.

    Igaz ami igaz, Meg az IE8 se uti meg a minimum szintet sem, ami a weblapok kenyelmes es szabvanykoveto bongeszesehez szuksegeltetik. Az MSIE fejlesztoknek ha tehetnem en magam vennek egy konyvet: CSS2 alapjai, DOM, HTML4.1, Javascript1.2. Ezek mar jopareves szabvanyok, (6-8) es meg mindig nem kepes lekezelni oket ahogy kell. Irok egy programot, W3C validator OK, CSS vaidator OK, JS hiba nelkul fut. Tesztelem IEben, HTML osszeborulva, CSS fele nem ugy van, masik felere hibat dob, jsre meg aktivikszezik, hogy engedelyezzem. Safari, konqueror, chrome, opera, ff meg tokeletesen viszi, es mind ugyanugy.

    Tehat Kapja be az MS a fasz bongeszojet lehuzhatna a WC-n. Designes, de leszarom, ha kulon kell fejleszteni MSIE-re es az sszes tobbire!

    A masik: Egy oprendszer feladata micsoda? A felhasznalo, es a rendszer kozotti kommunikacio ertelmezese, segitese. Namost szerintem ebbe nem tartoznak bele a webbongeszok, medialejatszok, mozikeszitok, esatobbiesatobbi. Legyen kicsi, gyors, es ne dugja bele az ember szajaba hogy ezt akarodparaszt. Komolyan a win98/win2k korszakban meg valamennyit gondolkodott az ember. Mameg? Betolok egy win7-et es csudaszep effektek, mozgo hatter, animalt talca, 3d-s kornyezet, szinte 2 nap utan betanulja mik a napi rutinjaim es mar a valaszokkal var. F@szom Legyen egy alap oprendszer, es a telepitesnel lehessen kivalasztani, mit akarok felrakni. Hamaregyszer DVD-kben gondolkozunk, akkor arra rafer mondjuk 200 mega oprendszer, 300 mega vizualeffekt, 500 mega drajver, meg csoportositva az ingyenes progik. Lehetne gyors telepites, amiben az alapertelmezett dolgokat pakolja fel, es lehetne a halado aminel fogom es kiszedem a sallangot. win7 10 gigas partriciora igaz felment de hagyott okosan 100 mega helyet virtmemnek lol.
    Egyebkent tisztelem az MS sracokat, akik ilyen rendszert osszehoztak, csak szerintem a logisztikan ezt is elbasszak, mert ott sem tudjak mit hogyan kellene.

    Ja a cikk :D

    MSIE melle nem + bongeszoket kene belerakni, hanem esetleg az MSIE-be lehetne kotelezoen integraltatni egy validatort. Ha a megjelenites soran bizonyos szamu/kategoriaju hibat meghaladna, nem emgedne a lapot megjeleniteni, megakadalyozva azt, hogy a lap hibasan jelenjen meg. Persze csak azt, amelyik el van latva W3C valid meta cimkevel. A bongeszobe epitett ellenorzo felajanlhatna masik konkurens bongeszokkel valo megjelenitest, annak letoltesi linkjeit, illetve oldalait. Igy a felhasznalo szabadon donthetne arrol, hogy elhagyja az oldalt, es masik utan nez, vagy fogja es letolt egy alternativat.

    Ja akkor mar linux :D Nekem sikerult megfektetnem a 9.04-es ubut, nem is egyszer :)

    Jopofa, de azt is ossze vissza basszak a sok GNU szoftverrel, bar a filozofiaja tetszik. Hasznalhato, bar nem mondom hogy gyorsabb lenne mint a windows.

    Na kb ennyit akartam kinyogni, le is jott a letoltes metem filmet nezni puszi :)
  • A1274815
    #92
    XP, NT4, Server 2003, Linux sokkal gyorsabban bootol VirtualPC-ém alatt Vista x64-en, mint natívan, oka: kap még egy extra filecachet.
  • llax
    #91
    Van egyszerűbb ok is: a virtuális gépen futó os lényegesen kevesebb drivert (és azokkal együtt járó sok kacatot) tölt be, mivel a hardverek nagy részét "nem látja"... Emiatt a boot-olás, felhasználóváltás ki-bejelentkezés, leállítás lényegesen gyorsabb, főleg Windows guest esetén...
    Nálan egy számomra felesleges driver-ektől és szolgáltatásoktól nLite-el "megtisztított" XP(sp3) boot ideje (boot menütől login-ig) Virtualbox alatt 3-4 sec... Ez natív módban majdhogynem elképzelhetetlen...

    Persze az alkalmazásokkal már más a helyzet, ha kicsi az erőforrás-igénye, akkor alig érezhető, hogy virtuális gépen fut, de ahogy nő a cpu-idő és memóriaigény, úgy lesz egyre lassabb a natív módban futóhoz képest.
  • kvp
    #90
    "Azt mivel magyarázzátok, hogy nekem speciel a fullscreen-re kitolt, VirtualBoxban futó XP-m, [burtálnagy]gyorsabb, mint ugyanarra a vasra natívba feltelepített XP-m?"

    Az xp-s driverekkel vagy a telepites koraval lehet a gond. Ha a linux alatt hasznal meghajtok jobbak/ujabbak/gyorsabbak es az emulalt xp ezeket a driver-eket eri el az emulacios kornyezeten keresztul, akkor van ra esely, hogy az emulalt gyorsabb lesz. Ez csak annyit jelent, hogy a nativ xp nem jol van beallitva vagy sokkal regebbi es ezert mar egy csomo szemet/virus/spyware osszegyult alatta. Azon sem igazan lepodik meg senki, hogy a pc-s c64 emulatorok gyorsabbak mint egy nativ c64.

    A konkurens bongeszok bepakolasa pedig nem tul ep otlet az eu reszerol. A microsoft azt mar megoldotta, hogy ki lehessen irtani az ie-t, ez igy nagyjabol eleg is. Winnt4.0 alatt is ki lehetett, utanna integraltak az explorer es az iexplore programokat, amibol a windows shell lett. Egyebkent az xp-bol is ki lehet irtani, csak megy vele a start menu, a desktop, a control panel es meg par dolog. De mivel ezek egy program reszei, ezert ez alapvetoen logikus.
  • who am I 7
    #89
    Jah, az ilyen megtévesztett makik, akik azt hiszik, h a jobbosak borogatják a kukát, közbe fizetett provokátorok...ilyenez jah, és az ilyen alja genyókkal hozzák párhuzamba a normális családos embereket, akik tényleg csendben tüntetnek a SZAR ellen...De ennyi, vadkapitalizmus,hazugságok és birka nép aki mindent elhisz...Persze, persze, a virusirtó cégek sem csinálnak virusokat, és nem reklámoztattják az ő szoftverüket, h az le írtja...Naív vagy, sok tekintetben.
  • n3whous3
    #88
    elmondjak neked valamit?

    win xp ugye egy kódsorozat, program. Felrakod a gépre, fut... Felrakod virtual gépre, úgy fut, ahogy a gépen is, csak itt virtual pc van, így virtuális cpu, virtuális minden szar, plusz erőforrás igény

    NA MÁR MOST EZEK UTÁN HOGY A F*SZBA MENNE NÁLAD GYORSABBAN az XP virtual box alatt, mint anélkül? Gondolkozz már el, ugyanaz a szoftver hogy mehet gyorsabban egy plusz rétegen keresztül??? Ne itt trollkodj, hanem a 4chanen, idióta.
  • Tatárbisztek
    #87
    van VirtualBox-ra Hardware-es DirectX és OpenGL támogatás, alapban fel is kínálja, és pic$a egyszerű feltelepíteni... ( Install WineD3D ...) mindössze egyszer Safe Modeban kell hozzá felbútolni a virtual gépünket..
    Igaz "csak" a DirectX 8 és a 9 stabil (!!!!!) , a 7 és 10 egyenlőre Release Candidate státuszban van.


    Azt mivel magyarázzátok, hogy nekem speciel a fullscreen-re kitolt, VirtualBoxban futó XP-m, [burtálnagy]gyorsabb[/brutálnagy], mint ugyanarra a vasra natívba feltelepített XP-m ???!?!?!?!?!?!?!?!!??!!?!??!!?

    Ha másért nem is már "csak" ezért megéri egy Ubuntut feltóni ...
  • Reg5
    #86
    A Linuxot(és társait) addig nem basztatják míg a részesedése ennyire alacsony. A Win-t is azért cseszegetik, mert 10 emberből 8-9-nek ez jelenti a PC-t.
  • Reg5
    #85
    Sokan azt se tudják hogy van több böngésző is(nameg a böngésző az wtf? ugye). Ilyen szempontból nem lenne rossz beletenni a többit, legalább látszódna, hogy nem az IE a világ közepe. Persze ha ezt meglépnék akkor a többi programra is be kéne tenni az alternatívákat ami már elég érdekes dolog lenne, tehát így nézve viszont hülyeség.
  • Lost Lont
    #84
    Nem próbáltam, de elvileg a Firefox Foxmarks nevű kiegészítőjének a hármas változata már Xmarks néven fut, és azért, mert több böngésző között képes kezelni a könyvjelzőket (a Foxmarksot használom, a Xmarksot nem próbáltam úgy értem), de egy átlagjúzernél gondolom egy böngésző-kiegészítő már az idegösszeroppanás határát célozná meg. De szóval elvileg a lehetőség meg van rá - ha jól tudom.