76
  • vinczej
    #76
    Az Opera most hozta ki a legújabb fejlesztői verzióját, (még persze hibákkal) amely már hasonló elvek alapján képez egy WEB-kommunikációs hálót a kapcsolódó egyének között. (Egymás zenéinek hallgatása, képeinek nézegetése, chat-elés, fájlok megosztása, webszerver szimulálása, mindez helyi gépeken lévő tartalommal) És persze ehhez is szabadon fejleszthetők bárki által szervizszolgáltatások a widgetek elve alapján.
  • grobs
    #75
    "Van egy rossz hírem" - nyílt fejlesztés, nyílt platform. Bárki telepíthet magának wave szervert majd otthon, aztán eldöntheti, hogy csatlakozik más szerver(ek)hez, vagy sem. Ebben hasonlít pl. az IRC-hez. Az adatokat sem kell átküldenie harmadik félnek. Az, hogy van egy központ a kommunikációban előny, mert van egy biztos pont (egyedül indítani egy szerverrel, nem igazán hasznos ha kommunikálni akarok másokkal), biztonsági szempontból lehet hátrány ha nem belső szervert használ az ember, de ez meg a törvényalkotás dolga. Aki az adatait félti, az valószínű elfelejti, hogy a pl. az NBH _minden_ telekommunikációs céghez beteszi a kis "dobozát". Tehát ez a hozzászólás is átmegy rajtuk csak valószínű kutyát nem érdekli náluk.

    A dolog alapvetően nem lenne forradalmi. Magát a szöveges kommunikációt a jabber is megoldja (megoldhatná). Nem véletlen, hogy a google is ugyanazt a protokolt használja most ... és valószínű ebből indultak ki wave-nél. Viszont mint komplex megoldás (nem csak szöveges kommunikációról van szó) ami mögött egy erős cég áll jó eséllyel indul, és mindenképpen jó lenne ha a protokol elterjedne, és átszoktatná az embereket a korábbi milliónyi IM-ről, és talán az e-mail-ről is.
  • globint
    #74
    Van egy rossz hírem, ha nincs valami miatt interneted, mondjuk a hatalom kiiktat, mert nem szimpi a pofikád, és az accountod egyszerűen mint valami tiltott szót blokkolnák, nem nézheted a hullámaidat a GoogleWave szerverein....
  • johnsmitheger
    #73
    Tényleg érdekes videó és főleg rövid :) Röviden összehasonlítva a jelenlegi kommunikációs cuccokkal, tényleg van benne újdonság, de új kérdéseket is felvet. Kezdjük az érdekesebbel:
    - Chat közben betűnként látod, hogy mit írnak a túloldalon, nem pedig egy "typing..." státuszt
    - Ettől a fórumtól annyiban full eltér, hogy nem stream szerűen jönnek a kommentek, hanem fa struktúrában, a választ ott látod, ahol az eredeti szöveg is van, nem csak egy link vagy szám. Ezzel kurv@ gyorsan át lehet tekinteni az egyes leágazásokat és pl egy anyázás ágat meg sem nézel...
    - Képeket dobtak be, amihez most kell a gear, vazzeg: kép a neten :))) drag and drop vazzeg :) Ez nem volt durva.
    - Egyszerre 5-en szerkesztettek egyetlen doksit, ami lenyűgöző egy meló helyen pl. amikor egy naaaagy projekten dolgozik mindenki és izzik a meló. Ez is van ma csak nem fa alakú fórum, hanem sima táblázat. google docs.
    - A változások azonnaliak tényleg minden wave nézegetőnél (ez persze relatív és net függő), de ez is van me. google docs.
    - Brutál volt, amikor a srác egy francia csajnak írt angolul és a chat-hez hozzáadott "robot" fordította franciára. A csaj válaszát meg vissza angolra. Így gyakorlatilag készen van a babiloni dolog. Egyik sem beszéli a másik nyelvét és még is megy a chat :)
    - Változások léptetése : ez nem nagy effekt és nem a szerver kínlódik vele: sima time stamp az egyes komponensekre és az alapján div ki/be kapcsolgatás...
    - Látod, ha valaki belebabrált a közös doksiba és azt is hogy pontosan mit (sárga háttérrel jelöli:). Ez jó.

    Negatív:
    - Adatmentés? El sem hangzott, de persze a vállalat a saját wave cuccát mentheti, mint egy sima web servert...
    - Export bármilyen formátumba, azért nem mond vazzeg, hogy te sosem vagy offline
    - Biztonság: ki/be lehet pakolni embereket, akik éppen láthatják vagy éppen nem a wave egyes részleteit. Megnézem azért, hogy valaki elpepecsel a teljes cuccal bekezdésenként, hogy ki mit láthat :D Ez tényleg olyan tool, amit egy projekt alatt kiválóan lehet használni, de egyébként..
    - Anonimitás?? Be vagy regelve fényléppel! Anyád is hamar megtalál :)
    - Erőforrásigény?

    Azért az ERP-ket ez nem tudja lenyomni :))tök más a célja. Az viszont jogos, hogy eddig villogott a NEW mail, a chat de innentől kezdve hullámokban tör rád mindenki...

    Apróbb hibák az előadásban: saját linket nem ismert fel a cucc :) a srác tovább is lépett egyből :) Mobil nem tudott fellépni wifi-re egész előadás alatt. hm.
    Viszont 4000 embernek előadni nem semmi.
  • passatgt
    #72
    van egy rossz hírem, nem lesz dnf
  • sonicXX
    #71
    Ez egy igazán remek rendszerecskének tűnik. Egyetlen bibit látok csak benne: mekkora lehet az erőforrás igénye? Úgy értem: egy mailszervernek relatíve pici erőforrásigénye van, ennek a Wave-nek saccra minimum egy nagyságrenddel nagyobb. A visszavonások csak úgy oldhatóak meg, ha a tevékenységek naplózottak, így a háttértárak veszettül gyorsan fognak fogyni egy 500-1000 Wave júzert kiszolgáló szerveren. Az írott kommunikáció realtime közvetítése még nem is annyira, de a képek és főleg a videók küldözgetése a hd mellett a netet is jócskán enni fogja. Ha ki akarná váltani a mailt egy kiszolgáló a Wave-vel, az a sanda gyanúm, hogy a load láttán sok esetben visszakerülne a régi jó smtpd+pop3/imap. A mail leváltása már időszerű nagyon, ahogy a közösségi oldalaknak se ártana két jókora pofon (kevés értelmetlenebb dolog létezik a neten - a pornónak is több értelme van a facebook-nál, a twitternél meg pláne). A lényeg a jobb védhetőség lenne, és ha nem is egy mailszerverrel azonos- de legalább jó erőforrás hatékonyság. Az előbbi sanszos, az utóbbiért jobban aggódom. A HTML 5 meg olyan mint a Duke Nukem Forever: egyszer majd biztosan kész lesz, újabb 5 év múlva még a böngészők is egész tűrhetően fogják támogatni; így reálisan 10 év múlva már talán látni is fogjuk.
  • joebacsi
    #70
    Igen, nyílt forráskódú lesz, nem értetted félre, és lesz külön telepíthetős változata is az elhangzottak alapján.
    Le volt ez már írva a kommentek között, csak a sok anyázás eltakarja :)
  • balage187
    #69
    Elvileg ez így van. A cikket nem olvastam el, a videót viszont végignéztem: mutatták, hogy a Wave három egymástól független különböző szerveren is fent volt. Aki csak az egyik szerveren volt fent, az is tudott kommunikálni a másik szerveren fent levővel.
    Viszont, ha olyannak írtál, aki a ugyanazt a szervert használja, amit te, akkor nem fog az üzenet keresztül menni pl. a Google szerverén, csak azon, amit ti ketten használtok, pl. saját céges szerver. Bocs, ha hülyén fogalmazok, nem vagyok szakmabeli :), de a videón ez volt.
  • djw
    #68
    ha jól értettem a video elején a dolog opensource, tehát még az is lehet, hogy a szerver részt is publikálják majd egyszer, s akkor egy mikrovállalat is felteheti saját kis szerverére, aztán már másra nincs is szükségük. Ha félreértettem bocs :)
  • opeca
    #67
    Végre egy értelmes hozzászóló!

    Hello!

    Igen, egy mikróvállalatnál nem biztos, hogy van arra pénz, hogy az ember milliós biztonsági intézkedéseket foganatosítson.

    Ez mind annak a függvénye, hogy az áramoltatott adatforgalom milyen jelentőségű, mennyire bizalmas, fontos, stb., stb.

    Hangsúlyozom - mert páran itt már a saját kis fantázia-birodalmukban szépen kis is találták - nem a google-tól kell félteni az adatokat, hanem azoktól a támadóktól, akik egy ilyen egy szintes védelmet könnyen kijátszhatnak.

    Jelenleg mi a különbség köztem, mint autentikált felhasználó, és egy hacker között ezen a szinten, amit a google a gmail-ben kínál? (Igen, tudom, te az apps-ot mondtad, de annak nem ismerem a biztonsági rendszereit)
    Egyetlen egy különbség van, hogy én tudom a felhasználói nevet és a jelszót, ő meg nem tudja.

    Én ezt nagyon kevésnek találom.

    Visszakanyarodva, ha tényleg nincs pénz komoly biztonsági infrastruktúra fenntartására, akkor nézd, én két utat látok.

    Az egyik, ha valóban igen bizalmas az adatforgalom, akkor pénzt kell keríteni a levédésére. Egy hardveres tűzfalat manapság már 50.000-ért lehet kapni. Ez az alsó kategória, mondjuk egy linux alapú levelezőszervert már 200 ezerért fel lehet húzni.

    Ha pedig lényegtelenek az adatok, nincs különösebben bizalmas státuszuk, akkor meg hajrá google apps!
    Feltéve persze ha egy bármikor bekövetkező fél napos leállás nem akadályozza az embereket a napi munkájuk végzésében.
    De ha megtörténik, akkor viseljék férfiasan és ne picsogjanak, hogy jaj, leállt a google, most megállt a fél világ.
    Akkor tessék a következményeket is viselni.
  • Cat 02 #66
    A levelek most is vannak valahol...
  • opeca
    #65
    Szerintem jobban tennéd, ha figyelmesebben olvasnál, vagy megtanulnál olvasni - egyelőre nem tudom, hol lehet a gond -, mert amit itt cinikusan előadsz, annak az ég világon semmi köze az eddigi hozzászólásokhoz.

    Valahol nagyon elkeveredtél ecsém:)
  • opeca
    #64
    Tényekkel érveltem.
    De mint mondtad lövésed sincs a szakmához, biztos ezért siklottál át felettük többször is.

    Mindegy, nem foglalkozom tovább veled. Már így is túl sok időt fecséreltem rád, teljesen hasztalanul.

    Idejöttél, beszóltál, leiskoláztalak (nem azért, mert olyan kurva nagy zseni vagyok, hanem mert csak okoskodtál bele a semmibe), ennyi.

    Minden jót!
  • GregSB
    #63
    Eléggé félretrafáltál.

    1. Pont hogy iszonyat szegényes mögötte a marketing egyelőre. Kint van egy majdnem másfélórás videó róla a neten, amit az emberek 90%-nak nincs türelme végignézni, ezen kívül meg kusza cikkek tömkelege, amik megpróbálják elmagyarázni hogy mégis miez, legtöbbször sikertelenül. Így az emberek 90%-nak kb totál homály van a fejében arról hogy mi is ez, a legtöbb azt hiszi hogy ez csak egy szolgáltatás, pedig az csak a felszín, az igazi áttörés az a protokol ami mögötte van.

    2. A KUSS 1.0 egy idős a számítógépekkel. Úgy hívják Power gomb.
  • hdo
    #62
    Továbbá (igaz, rád ez már kevésbé vonatkozhat):

    "A Hackthat.net különféle csatornákat biztosíthat a játékosok közti kommunikáció megteremtésére. A játékos tudomásul veszi, hogy a kommunikáció során az üzeneteket a rendszer elmenti, amit bármikor, még a Kilépési vagy Eltiltási procedúra után is tetszőlegesen felhasználhat"

    Tehát ha egy jó ötleted támadt, ami piacon értékesíthető, és náluk valakivel közölted, azt szívük joga felhasználni, megvalósítani ... és több mint valószínű, hogy van is miből, mert szép pénzt kapnak abból a több mint ezer mail címből ... ja és közéleti pályára se nagyon törj ha valami jó kis szaftos témát feszegettetek haverral, mert az is fix bevételi forrásuk lesz!

    Józan ész emberek, józan ész!
  • hdo
    #61
    Ügyes vagy, gratulálok ... elolvastad a "Használat Feltételei" oldalt mielőtt regisztráltál?

    " Továbbá, a játékos adatait harmadik személynek promóciós célokra a Hackthat.net átadhatja."

    Gratulálok hozzá! Fél óránál többe nem telhetett megírni a "játék" platformot, és azóta is a TI e-mail címeitek eladásával keresik hülyére magukat. "Vajon honnan van az a sok spam? "

  • Dr Adee
    #59
    A vállalatok húzzanak le a netről, majd füstjelekkel kommunikálnak. Jaj, de az se jó, mert lehallgatják, meg ellenséges békaemberek ellenfüstöt eregetnek majd.
  • Dr Adee
    #58
    Ti teljesen hülyék vagytok. Már aki ezt szidja, hogy nem biztonságos.
    Persze, hogy nem. Az internet maga nem biztonságos.
    A gogli maga az ördög, senki ne használja mert eltárolják a keresési eredményeket meg kulcsszavakat, rákeresel: "pornó", 10 év múlva a nyakadat veszik miatta, meg még 3 milliárd embernek akik rákeresnek :D.
    Nektek olyan szupertitkos levelezésetek lehet, hogy csak vagy személyesen, vagy galamb postával, mert különben lehallgat a CIA, hogy szombaton hova mentek este bebaszni.
    Le se szar senki, nem kell ennyire beizgulni, nem fogják széthekkelni a családi fotókat és a kutyát nem érdekli a magánbeszélgetésetek.

    Go Offline!
  • Crane
    #57
    Sir Ny: Azért megnézném, hogy a transzatlanti madzagokat hogyan rángatnák. 10cm spárgának nincs jelentős súlya... de 7-8000Km-ek már van. ;) (jó tudom, poén volt)

    Kvantumteleportáció az igazi út!
  • Sir Ny
    #56
    ha jön a mail, akkor rá van kötve a netre. ha rá van kötve, akkor ugyanúgy semmire nem mentél vele. a legbiztonságosabb és a leggyorsabb üzenetküldés az, ha kifeszítesz egy madzagot, és húzogatod. az üzeneted fénysebességgel megy, és gyakorlatilag leolvashatatlan. (ha valahol megnézi a zsinórt, nem látja, hogy mozog-e.)
  • Sir Ny
    #55
    ha a te gépedet törik fel, akkor több esély van arra, hogy átnézzék az adataidat, és valamit kezdjenek is vele, mintha a gugli gépét törnék fel. amúgy hiába használsz klienset, a mailt megőrzi a szerver. (már ha nem törölgeted folyamatosan)
  • hdo
    #54
    Na ez az a szint ahova nem süllyedek le, mert legyőzöl a rutinoddal. Személyeskedni azt kiválóan tudsz, tényekkel érvelni annál kevésbé. Ha 15 éve vagy a szakmában, akkor rád még egy PC újratelepítést se bíznék, mert ha kérdőre vonnék egy szoftvert hogy miért azt raktad a gépre a másik helyett, a te válaszod több mint valószínű hogy az lenne "hámer anyád az, biztos xy éves vagy hogy ilyen böszmeséget kérdezel ... ja és én vagyok a szakember, te meg nem tudsz semmit, szal mitpattogsz?!". Ez vagy te.

    A - kitanult - szakterületem pedig nyelvészet, pszichológia, valamint - folyamatban van - programozás (PHP, C#). Valóban lövésem sincs hálózatokról, és azt se tudom eldönteni hogy mi számít fikázásnak illetve anyázásnak.

    Sok sikert a továbbiakban, nyilván a modoroddal hatalmas nagy karrier áll előtted, ha 15 év szakmabeli tapasztalat után még mindig azzal töltöd az időt, hogy egy átlagban 3 nappal az aktuális megjelenés után, magyar nyelvre fordított cikkekkel foglalkozó weblapon osztod a jónép eszét! De hát elvégre, jól választottál szakmát mert - hála az égnek - nem emberekkel foglalkozol!
  • 5c0rp330n
    #53
    "Fogalmam sincs min vitatkoztok"

    akkor talán ne ugass bele.
  • Ruley
    #52
    "a gúnynevek kitalálása versenyt pedig nem folytatom... retardált... kretén"

    Fogalmam sincs min vitatkoztok, de ez a mondat nagyon nagy.
  • derwer
    #51
    Igen parázs a vita, már-már veszekedés...

    De kérdeznék: az oké, hogy egy nagy vállalat levelezésnek belül a helye. De vajon gondolt itt bárki is egy mikro vállalatra? (mondjuk 5-15gépet értek ezalatt) Vajon itt nem kerülhet számításba a google Apps?
    Hisz az infrastruktúrális költség 0forint, (valakinek persze meg kell csinálnia) ellenben ad egy jó levelezőt (nagy tárhely + jó spam szűrés + stabil + saját domain), naptárt, céges kezdőlapot. Ráadásul ezek szinkronizálhatóak, tehát később lehet váltani. A honlap / naptár és társainak megosztását/láthatóságát lehet szabályozni, akár a központi admin profilból is felülbírálni...

    Ennek fényében, Én valahogy nem vetném el a google apps-t... Főleg az itthoni net szolgáltatók mellet, akik 10-50mega tárhelyet, 2megás csatolási lehetőséget adnak össz-vissz.

    Mi a vélemény erről? (elsősorban opeca-t kérdem)

    Derwer
  • 5c0rp330n
    #50
    én írtam, és akkor mi a f@szom van? hol az érv? miről beszélsz?
    a gúnynevek kitalálása versenyt pedig nem folytatom, vedd úgy, hogy te vagy a győztes, a nyereményed a retardált jelző és 3 hónapos kretén magazin előfizetés.
  • opeca
    #49
    Sehol nem anyáztam, még csak fikázni sem fikáztam.
    Tényeket közöltem. De ha lövésed sincs, akkor meg már végképp nem értem, minek szólsz bele a témába?

    Azt meg különösen nem értem, hogy ha el sem olvasod, hogy először milyen hozzászólásra írtam ide, akkor minek pattogsz?

    Az iskola azért ötlött fel bennem, mert 16-nál többnek nem saccolnálak, az írásaid és a tudásod alapján.

    Nincs végső megoldás, vagyis volt, de az már történelem, én erre a problémára (a céges levelezésre) a guglinál jobb megoldásnak látom a belső mail-szervert és a VPN kapcsolatot.

    Na akkor elárulom, hogy én meg 15 éve vagyok az IT-ban, nem tudom te mivel foglalkozol, de bármivel is, az biztos nem az én szakmám, úgyhogy okoskodni sem fogok benne, ebben biztos lehetsz.
  • hdo
    #48
    Tehát egy 3 betűs mozaikszó és 4 mondatnyi anyázás a válaszod, egy általam felvetett problémára.

    Ez nem engem minősít.

    Amúgy csak azok szoktak dobálózni egyetlen végső, totális, kifogásolhatatlan megoldással - te esetedben ez a VPN -, mindenhova bedobva, amire csak rá lehet erőltetni hogy odapasszol - google wave a cikk - akiknek fingja nincs a témáról, csak éppen erről hallottak mostanában, és most ez a felkapott náluk, ezt kell szajkózni.

    Nem infóra járok, nincs is infó szakunk. De mivel rögtön az iskola volt az ami eszedbe ötlött, ez elárulja rólad, hogy legjobb esetben is még csak tanulója vagy annak, amit másban kritizálsz.

    Leülhetsz kisfiam, egyes.
  • opeca
    #47
    A probléma amúgy nem a google-al van, ők jól csinálják amit csinálnak, csak mindent a helyén kéne kezelni.
    Amikor már egy-két gyépés kitalálja, hogy céges levelezést folytat gmail-en keresztül, én akkor szoktam falfehérré válni.

    De végülis egészségükre, gondolom annyit is ér a cég...
  • opeca
    #46
    A gépdere meg majd valaki rátesz egy keyloggert, aztán csak lesel, hogy gmail levelezésedet szerteszanaszét törik.
  • cateran
    #45
    Te irtad, te analfabalfasz "a google-nél, mint egy ilyen szemét szar hazai multinál"

    Ulkesh? hogy-hogy hogy érint? Mit néztél? Cseh2-t? Miről szól a cikk? minden email menjen a guglin át (that's the plan) akkor szerinted hol érint agyas?
    2, mitől erőltetett? minden multinak (sőt minden cégnek)ez a vágya? ez az élet kispajtás nem erőltetett érv...
  • opeca
    #44
    "Gondolom belsőn arra gondoltál hogy interneten keresztül külső gépről nem hozzáférhető"

    Nem, amúgy, nem arra gondoltam.

    De alapvetően igen, az a lényeg, hogy a belső hálózaton folyik a kommunikáció, persze nyitva egy komolyabb tűzfalon keresztül x port az internet fele, de bejönni csak mondjuk egy cisco token-el tudsz.

    De persze mint tudjuk, az ilyesfajta megoldásokat kenterbe veri a gugli:DDDDD
  • opeca
    #43
    Te most komolyan arról akarsz velem vitatkozni, hogy nem biztonságosabb egy saját, komoly mailszerver-en keresztül felügyelet adatforgalom, mint a google free levelezése?

    Na ne, ennyire azért ne süllyedjünk le...

    Lehet szeretni a guglit, de azért az ő kedvükért majmot csinálni magadból(?)
  • opeca
    #42
    VPN-ről ugyebár még nem hallottál, igaz?

    Persze, hogy nem hallottál, ahol olyan infósok vannak, mint nálatok, ott még a kereket sem találták fel...
  • hdo
    #41
    Megnéznék egy általad készített "belső hálózatot" mondjuk egy - nem akarok nagyot mondani - budapesti, és egy grazi telephely között. Gondolom belsőn arra gondoltál hogy interneten keresztül külső gépről nem hozzáférhető, na ilyen nem létezik. Onnan kezdve, hogy egy gép fizikailag nincs leválasztva az internettől, ergo akárcsak egy munkaállomásod van amiről egyaránt elérhető az internet ÉS a belső hálózat, akkor az már támadható. Na most akkor kinek nincs lövése egy "normális IT infrastruktúráról"?
  • opeca
    #40
    Értsed már meg te is, hogy egy normális cégnél, a céges levelezés, egy belső szerveren történik, csak a belső hálózatról tudod elérni...

    Vagy mondjuk VPN-en keresztül, de ez megint egy másik téma.
  • opeca
    #39
    Céges levelezésre belső hálózatot kell használni..., de látom ez nem mindenkinek volt világos.

    Ki beszélt itt T-com-ról?

    Én meg amúgy attól tartok, hogy lövésed sincs egy normális IT infrastruktúráról...
  • nagylebowski
    #38
    utánakerestem kicsit, iylen kulcsszavakkal kombinálva, mint adatlopás, törés gmail, google, feltört, feltörve és nem találtam valós adatlopásról feljegyzést, az egyetlen, amit találtam, hogy egy hacker a gmailen keresztül mutatta be, hogy az ssl sebezhető, feltörhető, de itt a gmail csak a példa várgya volt, akármelyik más ssl-lel védett oldalon megmutathatta volna, de nyilván a köztudatban lévővel jobban mutat. Szerintem egyeseknél ez már paranoia.
  • nagylebowski
    #37
    Szerintem még nálad is okosabb emberek védik ;) Hány ember sztoriját olvastad, hogy a MobileMe tönkretette az életét? Ha pedig szégyellős a céges információáramod akkor saját verzót futtatsz saját szerverről ők is megmondták. Biztos megoldják, hogy ne lehessen direktbe a kívánt adatod elérni, jól összekevernek majd mindent, de kötve hiszem, hogy már kész a megoldás, hisz a gmail, analytics, adword ... adatokat is védik valahogy.
  • Crane
    #36
    Két gondolat fogant meg bennem:
    1. Ebbe az egész hullám micsodában több a marketing, mint a valós újdonság.
    2. Már megint űzik az embereket: Így is már rohanás az élet megállás nélkül. Mindenki mindenkit elér, és üzen, telefonál, blogol, üvölt, mindegy milyen nap van és hány óra. Ezt most jól összekötözik egy csomagba, és ingyen bedobják a népnek.
    Szerintem ebből hamarosan nagyon, nagyon elegük lesz az embereknek, és eljön az idő, amikor KUSS 1.0 fog hódítani, ami minden üzenő csatornát elnémít.
    És vala csend, nyugalom, békesség, pihenés, és lélegzetvétel...