14
  • pasi29uk
    #14
    Kiderült Windóóóóóz lesz rajtuk :S
  • kvp
    #13
    "D-BUS elegge mai opensource rendszerekhez kotodo dolog."

    Csak egy uj api-t akarnak csinalni, ami elrejti a nokia sajat api-ja es a szabvanyos at parancskeszlet kozti kulonbseget. A tobbi fejleszto inkabb a szabvanyt koveti, igy mindenfele extra api-k es trukkok nelkul lehet hasznalni a hardvereiket. (pl. minden sony-ericsson telefon szabvanyos modem is es ez mar a regi feltegla ericsson-ok idejen is igy volt) A fenti fejlesztes tipikus peldaja annak amikor egy ceg a helyett, hogy megoldana egy problemat inkabb fejleszt meg 3 retegnyi kodot, ami elrejti azt.
  • turul16
    #12
    Itt szerintem nem OS fejlesztesrol van szo, hanem GSM modul kezelesrol.
    D-BUS elegge mai opensource rendszerekhez kotodo dolog.
  • Caro
    #11
    Logikus is, a mai világban nagy merészség kellene egy új kernel megírásához. A linux pedig konfigurálható bőven arra, hogy ellásson egy ilyen rendszert.
    Ez NAGYON szimpatikus a célok közül:
    "The API should be minimal; there shouldn't be more than one way of accomplishing a task as this leads to confusion and API bloat. ..."
  • gkalcso
    #10
    Pedig Linux lesz ez. Vagyis annak egy része. A felület meg Maemo, ami Debian-on alapul.
  • Miss Popolina
    #9
    Ez a legjobb cikk amit idáig itt az SG-n olvastam ! Hajrá nyílt forráskód, hajrá Linux !
  • bvalek2
    #8
    Ez igaz, viszont szükségszerűen újra meg kell írniuk közös részeket is. Pl. ugyanazon az architektúrán a windows és a linux is szükségszerűen ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tennie. A két tábor (cég/alapítvány) programozói legalább kétszer dolgoztak ugyanazon sok esetben. Mindezt a licensz miatt, a management és az ügyvédek kedvéért.

    Ha nincs ilyen gond, akkor a legjobb példa a BSD-k esete. Ott nincs közös kernel mint a Linuxoknál, mindenki a sajátját írja, mégsem dolgozik senki kétszer fölöslegesen, mert a jó megoldásokat, drivereket, a közös licensznek köszönhetően csereberélni szokták egymás közt.
  • roliika
    #7
    Talán mert a kernel fele nem kell ide. Talán mert teljesen más a GUI. Talán mert kell MMS,3G,WCDMA kezelés ami úgy nincs hogy hát ott a csomag letöltöd és a linuxos telód már mobil is egyben.

    Egyszerűbb és költségkímélőbb ha írnak egy saját rendszert, mert tudják, hogy Géza írta azt a modult és el lehet őt érni meg lehet cseszegetni hogy más kell...külsős fejlesztőknél pláne free fejlesztőknél már ezt nem lehet megtenni...mert bár kötelező minden programozónak a kiadott programja után vállalnia a verziókövetést, egy free fejlesztőt hogy kötelezel erre?

    Saját néven valamit kiadnak ami tökéletes az adott készülékre, és esetleg majd újabb képességekkel bővítik ha kell.
  • bvalek2
    #6
    Kivéve a pirítósba, mert abban már NetBSD van
  • who am I 7
    #5
    linuxot a mosógépbe,linuxot a mikrohullámba,linuxot a pecabotba,na a sok vérlinuxos.. azt még ne dobjuk a szemétbe, h a sok geek tudjon mire hokizni a fórumokon
  • bvalek2
    #4
    Az nem árt ha újítanak, csak akkor ne találják fel újra a kereket, ne egy pont ugyanolyan oprendszert írjanak mint az eddigiek, csak hogy bitorolhassák a licenszjogokat. Jó lenne már egy kis innováció.
  • vatuszi
    #3
    A Linux nem eléggé nyílt forráskódú nekik? Egyetlen olyan szolgáltatást vagy lehetőséget sem kínál ez az "oFono", amit egy mobilokra specializált disztribúció ne tudna. Cserébe teljesen egyéni megoldásokra alapozott, kiforratlan platformként indulna, nulla szoftverkínálattal.

    Attól, hogy nyílt forráskódú, még teljesen a két óriáscég kezében lenne. Nyilvánvalóan ezért vágnak bele a fejlesztésébe.

    SZEMÉTBE VELE.
  • Tetsuo
    #2
    Hogy a vegen megnagyobbat kaszalhasson. 1 ceg, csakis profit remenyeben fejleszt. ;)
  • fade2black
    #1
    Sose jövök rá, hogy miért jó googlenek ingyé Androidet csinálni, Nokianak ingyé Symbiant.....