10
  • KillerBee
    #10
    Valóban címeres ökörség lenne pénzt kérni a publikálótól. Még akkor is, ha jópár rangos és pénzért árult kiadvány már régóta ugyanezt teszi.
  • bvalek2
    #9
    Ha nem szegtem volna meg több száz rendben a szerzői jogi törvényeket, ma kb. árokásó segédmunkás lennék. Ha valaki csinálni is akar valamit az egyetemen, akkor muszáj letöltenie tananyagokat. Az csak a "jobbik eset" ha a tankönyv megfizethetetlen, többnyire nem is érhető el Magyarországon, a modern kutatásokról, cikkekről nem is beszélve. Egy csomó egyetem lemondta a külföldi szaklap előfizetéseit, mert nem kapnak rá támogatást, azok nélkül meg levegőt sem lehet venni a legtöbb szakmában. A saját könyvemből sem lett volna így semmi. Az irodalomjegyzéke is kész bűnlajstrom :)
  • tviktor
    #8
    Egy pár apróságot azért nagyon halkan megjegyeznék a témához kapcsolódóan.

    Az nagyon szép kezdeményezés, hogy a felhasználók számára szabadon (ingyen) hozzáférhetővé tegyenek információkat a publikálók.

    Amit a cikkben elfelejtettek megemlíteni, hogy ez az Open Access mozgalom támogatóinak első lépése lenne, azaz első körben szabadon, ingyen publikálhat a lelkes kutató és megpróbálnak tudományos értékkel bíró elektronikus kiadványokat, adatbázisokat létrehozni.

    A következő lépés lesz az, hogy amint értéke van az elektronikus folyóiratnak, elképzelésük szerint presztízs értéke lesz annak, hogy az adott kutató ott megjelenhessen, éppen ezért díjat terveznek kérni a publikálóktól.

    Mindemellett létezik hazánkban egy nemrég elfogadott kormányrendelet, amely szerint Open Access formátumban közzé kell tenni az összes doktori disszertációt.

    Természetesen erről az utóbbi években különböző konferenciákon láttak napvilágot előadások az Open Access finanszírozásával kapcsolatban.
    (Google kulcsszavak: "Open Access finanszírozása")

    Szóval véleményem szerint, amint az Open Access elérésű publikációkat közzétevő szervezetek bevezetik a Szerző fizet modellt, onnantól villánygyorsan sorvad el az egész hülyeség.
  • KillerBee
    #7
    És minden megvásárolt bunkó (mert a szabadalmi jog miatt házilag nem lenne szabad bunkót készíteni) után egy fél bölényt kellene megfizetnünk azért, mert úgyis megsértjük a licenszszerződést és bölényre is vadászunk vele.
  • Polemius
    #6
    Ha kezdetektől fogva lenne szerzői (inkább kiadói) jog, meg szabadalom, meg ügyvédek, akkor azt hiszem még ma is az erdőben csapkodnánk egymást fejbe bunkóval. Amit persze hitelre vettünk, és a licensz szerint nem adhatjuk oda másnak, valamint csak egymás fejbecsapkodására és nyúlvadászatra használhatnánk.
  • AgentKis
    #5
    "ez vinné előre a civilizációt, szvsz, vagy tévedek?" Természetesen nem tévedsz, csak a vezetők mindig abban érdekeltek, hogy az éppen fennálló rendszerből próbáljanak a legtöbb hasznot maguknak kisajtolni. Ez azóta így van, amióta "civilizált" az ember. A jelenlegi rendszerek vezetőinek pedig igen nagy gondot jelent világszerte az internet és a kezdődő szabad tudás- és gondolat-áramlás (próbálják is foggal körömmel kikezdeni, több-kevesebb sikerrel), mert nem lehet már olyan egyszerűen hazudni, gondolkodni kezd lassan a nép. Sajnos lassan, mire tömegessé válna, már meglesz az ellenszer. (bár ne lenne igazam!)
  • qetuol
    #4
    nagyon helyes, eléggé frusztráló, amikor kigooglizve egy tudományos publikációt nem tudok elolvasni, hacsak nem perkálok a pdf-ért.
  • Darth Sith
    #3
    2009-ben miért kérdés még az információ szabad áramlása, a szabad pubklikáció és az, hogy az ellenőrzött információkhoz, bárki hozzáférjen? Pont, hogy ez lenne a kultúra mozgatórugója, hogy bárki hozzáfér bármihez, ami érdekli, felületesen vagy a legnagyobb mélységekben, ez vinné előre a civilizációt, szvsz, vagy tévedek?
  • KillerBee
    #2
    Részlet a Heidelbergi Nyilatkozatból:

    "Es muß auch künftig der Entscheidung von Schriftstellern, Künstlern, Wissenschaftlern, kurz: allen Kreativen freigestellt bleiben, ob und wo ihre Werke veröffentlicht werden sollen. Jeder Zwang, jede Nötigung zur Publikation in einer bestimmten Form ist ebenso inakzeptabel wie die politische Toleranz gegenüber Raubkopien, wie sie Google derzeit massenhaft herstellt."

    Aha, tudomásom szerint épp a kiadók tiltják meg a szerzőknek - súlyos szankciók terhe mellett -, hogy máshol is publikálják ugyanazt.

    Na és a lényeg:

    "Die Unterzeichner appellieren nachdrücklich an die Bundesregierung und die Regierungen der Länder, das bestehende Urheberrecht, die Publikationsfreiheit und die Freiheit von Forschung und Lehre entschlossen und mit allen zu Gebote stehenden Mitteln zu verteidigen."

    Azaz felhívják a szövetségi és a tartományi kormányokat, hogy a fennálló szerzői jogot minden rendelkezésre álló eszközzel védjék meg.

    A publikációs szabadság valamint a kutatás és oktatási szabadság védelmére való felhívás természetesen ronda csúsztatás, senki nem fenyegeti azokat.
  • KillerBee
    #1
    "Megjelent ugyanakkor a Heidelbergi Nyilatkozat, amelynek aláírói azzal érveltek, hogy az Open Acces gyakorlat miatt a kutatás és a szerzők szabadsága kerülhet veszélybe."

    Ugyan mivel próbálják ezt alátámasztani?

    Magam is egyre gyakrabban találkozom olyan tanulmányokkal - pontosabban csak ezek abstractjával -, amelyeket csak nem kevés pénzért tudnék elolvasni a neten. Undorító.