25
  • bakagaijin
    #25
    Végigolvastam. Úgy tűnik elég sok webes hozzáférési lehetőség van az ATC (légiirányítás) rendszerekhez. 70 (!) webes felületet teszteltek és többezer sebezhetőséget találtak. A porbléma pedig innen fakad: ezek a webes felületek nincsenek elég jól védve.

    Ezek többségében nyilvános lekérdező interface-ek, de vannak közvetlenül az ATC rendszerekhez kapcsolódó aktív irányítói interface-ek is (pl. radarállomások, időjárásjelentő állomások, monitozó folyamatok, stb). Jóindulató hacking keretében feltörtek pár rendszert és egész durva rendszereket értek el.
  • osztmivan
    #24
    csak nehogy szerb parasztok kezére kerüljenek
  • Tetsuo
    #23
    USAra legveszelyesebbek a redhat :D hackerek, de megis a scriptkiddy-krol ir a sajto folyton..
  • zolis
    #22
    Na, úgy nézem csak tudják még egyesek, hogy másolásvédelmet és hálózatot feltörni nem ugyanaz. Meg az, hogy ha az astalavistáról leszedsz egy progit, attól még nem leszel cracker.
  • NEXUS6
    #21
    Hogy repüla zidő, már a hekkerekek sem a zigaziak, de már a jóképű Vágásiferi sem a régi!
  • Ferrer
    #20
    De régebben is ezt jelentette, lásd pl. Vágási Ferit.
  • torreadorz
    #19
    Stimm, az a lényeg hogy mára a hacker=olyan személy aki átlagon felül ért a számitógéphez, de nincs köze ahhoz hogy az illető jó vagy rész célra forditja-e a tudását.
  • tomcsa4
    #18
    Mai előfordul az, hogy a lebukott hackert alkalmazzák a cégek biztonsági rendszerénél. És ne feledjük, egyre több hacker kerül ki keletről, akik adatlopás céljából hatolnak be a rendszerekbe.

    Ezek a hackerek soha nem fognak cégeknél dolgozni én szerintem (és az előítéletek miatt nem is alkalmazzák őket).
  • tomcsa4
    #17
    Ja és a crackereket sem kell lenézni. Ő nekik is igen nagy a tudásuk. Nem hiába kezdenek leszokni a másolásvédelemről a cégek és inkább a tartalmat (és a netes játékhoz szükséges eredeti kulcsot) erősítik.

    Legutóbb a Blizzard nyilatkozta, hogy hagyják a picsába az egész védelmet. Mert aki neten akar majd játszani, eredeti kulcs kell, hogy single-ben meg warezzal tolják vagy nem, nem érdekli őket. Mondjuk a Blizzardnak nem is kell izgulni, de a válság miatt is azt veszem észre, inkább a minőségibb játékok kerülnek majd ki. (Végre.)
  • torreadorz
    #16
    Szerintem ezen ne vitatkozzatok. A hacker jelentése már régen nem az ami 30 évvel ezelőtt volt, felesleges ezt magyarázni. Kb. pont annyira aktuális, mintha én most azt akarnám megmagyarázni hogy tölünk retteg egész Európa mert hát ezer éve megirták hogy a magyarok nyilaitól...

  • tomcsa4
    #15
    Ha hiszed, ha nem, de Bill Gates hacker volt, mégpedig az egyik legnagyobb akkoriban. Steve Jobs-ról nincsenek információim.

    De a 80-as évek nagy hackerei mind vezetői székben ülnek. Ezek közül is Bill Gates volt az egyik kiemelt.
  • tar86
    #14
    Csak nehogy a cigányok kezébe kerüljön
  • homeless
    #13
    Tudom, hogy milyen emberekből áll az "IT társadalom/szubkultúra":
    -Vannak elismert programozók, akik kreativitásukkal kiemelkednek az átlagból, és a szakma is elismeri őket. Ezeket az embereket nevezhetjük hackereknek, és a szakma is annak tartja őket(és az mellékes hogy mire használják a tudásukat)

    -Vannak 14-15 éves wannabek, akik regeltek a hackthat-re, meg letöltöttek 1-2 "hacker programot" és saját magukon kívül senki más nem tartja őket hackereknek. Ennek ellenére ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy minden fórumba beírják ezt a hacker/cracker faszságot.

    -Aztán ott vannak még azok akik hexeditorral bűvészkednek, és kiiktatják a fizetős programok másolásvédelmét. Ők a crackerek.

    Lehet, hogy a te környezetedben szénné égetném magam ezzel a véleménnyel, de az igazság az, hogy aki régebb óta foglalkozik informatikával az nagyon is jól tudja, hogy mi a cracker eredeti jelentése.
  • NEXUS6
    #12
    Szerintem jólnézzélmár utána annak, hogy milyen emberekből áll az IT társadalom/szubkultúra, milyen elvek szerint épül fel, mielőtt szénné égeted itt magad. Bocsi én szóltam!
  • Palinko
    #11
    én még úgy tudtam hogy van a white hat, és a black hat hacker, egyik a jófiú másik a rossz. a cracker, meg a programok, filmek feltörésével foglalkozó egyén. de a média megint kevert, és persze átrendeződtek a fogalmak...

    "USA-t pár hét alatt egy jólképzett cracker csapat "belülről" döntheti romba.
    Azt kész. "

    a hírek alapján tényleg elképzelhető, de ha megnézed a helyzetet, még senki sem csinálta meg, pedig sokaknak lenne lehetősége, indoka összehozni a csapatot... szóval lehet mégsem olyan könnyen adják azt :D
  • Dany007
    #10
    Most nem azért, de én is úgy tudom h ilyen körökben tényleg van ilyen megkülönböztetés.

    Csak leegyszerűsítem, a hacker nem okoz károkat. Nem a pusztítás,rombolás a cél.
    A cracker pedig kifejezetten azt teszi... Ennyi.
    Egyik sem törvényes, tökmind1.

    Ez egyébként nagyon jó bizonyíték arra, hogy az USA mennyire sebezhető is valójában.
    Csak az a baj, hogy leszarják.
    Az elmúlt két év törései, meg balhés eseményei után simán kijelenthetjük, hogy az USA-t pár hét alatt egy jólképzett cracker csapat "belülről" döntheti romba.
    Azt kész.
    Illő lenne már ennek nagyobb figyelmet szentelniük, elvégre nekünk se jó, ha az USA sebezhető...
  • homeless
    #9
    Te valami álomvilágban élhetsz.
    Mi van azokkal akik munkaidőben legálisan törnek be bizonyos szerverekre, biztonsági réseket fedeznek fel, "építik a zinternetet", munkaidőn kívül pedig ugyanezt csinálják illegálisan? Ők a crackerhackerek?

    "Ők tanulnak, fejlesztenek, problémákat, feladatokat oldanak meg"
    Ez mi? Nyilván aki haszonszerzés miatt hackerkedik, az úgy jött a világra, hogy 5 programozási nyelvet ismert, és nyilván az exploitokat se fejlesztik hanem ott teremnek a gépükön.

    "Persze megeshet, hogy a megélhetésükhöz szükséges 'dolgokat' elveszik, 'lenyúlják' valahonnan, ahol sok van."
    Jézusom...

    "ők találtak ki nagyon sok céget, a legnagyobb szoftvercégek alapítói is hackerként kezdték."
    Bill Gates, Steve Jobs?

    Miért érzik úgy egyesek, hogy ilyen híreknél meg kell védeniük a hackerek becsületét?
  • BenceYCE
    #8
    Valóban így van. Olvassatok utána. A hacker mára már korántsem azt jelenti mint anno amikor elkezdték használni ezt a kifejezést.
  • passatgt
    #7
    maradjunk annyiban, hogy faszkalap nyomorékok
  • szily3
    #6
    Nem. A hackthaten már nem is játszok, mindjárt ki is szedem az aláírásból. A lényeg: a hackerek nem "bűnözők". Ők tanulnak, fejlesztenek, problémákat, feladatokat oldanak meg, lehet az akár éppen az is, hogy törjenek be az USA légvédelmi rendszerébe. De ott nem okoznak galibát, nem pusztítanak vagy lopnak öncélúan. Persze megeshet, hogy a megélhetésükhöz szükséges 'dolgokat' elveszik, 'lenyúlják' valahonnan, ahol sok van. De: ők építették a netet, ők találtak ki nagyon sok céget, a legnagyobb szoftvercégek alapítói is hackerként kezdték. A hackereknek zárt társadalmuk van, és elveik. A crackerek: közönséges internetes bűnözők, akik tudásokat öncélúan hasznosítják, szándékosan rombolnak, pusztítanak, legtöbbször természetesen nem ingyen. Ők lehetnek olyanok, mint a bakrablók, bérgyilkosok, zsebesek, míg a hackerek (ha egyáltalán tevékenykednek illegálisan) inkább szabadságharcosok... A kérdés kulcsa a csoportok elveiben, filozófiájában van.
  • Tetsuo
    #5
    Persze, biztos a legiiranyitas ra van kotve a netre.. lol
  • roliika
    #4
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!
  • homeless
    #3
    Ezt miért kell minden hackeres hírhez beírni? Azért mert regelve vagy hackthat.net-re?
  • gz8
    #2
    Miért is...?
  • szily3
    #1
    Nem föltétlen hackerek, hanem crackerek!