21
-
Romel #21 Ken Folett: Vadmacskák. A könyv ugyan erről a témáról szól. Női ügynökök kiképzése és akciózása francia földön, a 2. világháborúban. Ízelítőnek érdemes elolvasni, szerintem nagyon izgalmas könyv (remélem a film is hasonló lesz). -
Hoz_Hun #20 Amúgy teljesen igazad van. Nagyon kevés női ügynök volt. SOE ügynökeiből összesen mintegy 39 fő volt nő (ebből 13 nem tért haza soha, köztük Violette sem).
A filmel kapcsolatban is igazad van, mert hiába próbálják valósnak beállítani, szinte teljes egészében kitaláció az egész. Ezt a regényben rögtön az elején tisztázza is az író. Pár személy valós benne pl. Maurice Buckmaster (a filmben Buck), illetve a regényben hangyányit szerepel Vera Atkins (ismert ügynöknő, bár ő inkább az irodában tevékenykedett, róla mintázta Fleming "Miss Moneypenny"). A főszereplő "Louise Desfontaines" (Sophie Marceau) valójában Lisé de Baissac. Semmi ilyesmit nem csinált, mint a filmben (amúgy valóban átdobták a megszált Franciaországban).
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Tényleg volt bátya (kettő is), akiből az idősebb valóban SOE ügynök lett (de nem halt meg a háborúban) és mihelyt toboroztak nőket Lisé is beállt (többek között ő képezte ki Violette Szabó-t is). Túlélte a háborút, tényelg egy (belső)építészhez ment hozzá és 2004-ben halt meg 98 évesen. -
Joss Beaumont #19 Akkor elnézést, én csak ennyit találtam róla, de ha valóban fegyverrel is harcolt akkor minden tiszteletem az övé, nem lehetett gyáva alkat. Mindenesetre nem volt jellemző ez a fajta női ügynök, így a filmről írtakat fenntartom. -
Hoz_Hun #18 Sophie Marceau így 42 évesen nekem jobban tetszik mint korábban. :) -
sandor4 #17 hamár itt tartunk, akkor volt egy olyan, hogy Pont fm
na az nem volt kommersz, ment rajta rendes zene, csakhát lecserélték arra a nagyon remek risefmre... -
Hoz_Hun #16 Pedig de. A Velvet Assassin-nak valóban nem sok köze van hozzá. Azonban sok helyen lehet róla olvasni, de ha csak a wikipediát csapjuk fel:
"She led the new group in sabotaging road and rail bridges. Her wireless reports to SOE headquarters on the local factories producing war materials for the Germans were extremely important in establishing Allied bombing targets."
Röviden a kiképzéséről:
"She received intensive training in night and daylight navigation, escape and evasion, both Allied and German weapons, unarmed combat, demolitions, explosives, communications and cryptography."
Bizony tűzharcba is keveredett, többek között így fogták el. Az meg hogy "már" a második bevetésen elfogták, nem úgy kell elképzelni hogy, ja akkor alig csinált valamit. Ez első bevetése is sok-sok küldetést foglat magában és hónapokig tartott.
De ha kell előkerítem azt a linket, ami a neki állított múzeum honlapjáról lehet valahogy lekapni. Nagyon részletes, érdemes elolvasni. -
Joss Beaumont #15 "(A történelmi alapok valósak, szóval nem ér kétségbe vonni őket.)"
Evvel annyiban egyetértek, hogy volt II.Világháború és hogy voltak a francia ellenállásnak női tagjai, bár a számuk főleg a háború után nőtt meg drasztikusan, ugyanúgy ahogy nálunk a partizánoké. Azonban hogy ténylegesen fegyverrel harcoltak volna a németek ellen..., az nem hiszem hogy történelmi alapnak nevezhető. Voltak persze kémnők, és minden tiszteletet megérdemelnek, mert tényleg az életükkel játszottak, de azért a Canaris által irányított Abwerht se kéne minden filmben hülyének beállítani (tisztelet a kivételnek). Egy II.Világháborúról szóló filmnek el kéne döntenie, hogy valósághű akar lenni mint pl. az Elit alakulat vagy a Sztálingrád, és akkor nem lehet szórakoztató, vagy ellenkezőleg, ami nem zárja ki, hogy jó legyen, mint pl. Kelly hősei. Akkor van a baj ha a kettőt keverik. Hoz_Hun-nak csak azt szeretném jelezni, hogy valóban volt egy Violette Szabo nevű ügynöknő, de ő nem robbantott, siklatott stb. csak a róla mintázott karakter a Velvet Assassin nevű játékban. Már a második bevetésén elfogták és 24 éves korában a Ravesbrück-i koncentrációs táborban kivégezték. Úgyhogy maradjunk inkább a kalandfilm megjelölésnél, mint hogy háborús. -
Hoz_Hun #14 A cikk amúgy jó, csak "a halálraítélt gyilkostól a kurváig terjedő tagokból" egy halálra ítélt gyílkos volt és ő volt a prosti is egyszemélyben. Na meg összesen öten voltak nem négyen. -
Hoz_Hun #13 Nagyon jó film. Persze full kitaláció, nem lehet komolyabban venni, mint "A piszkos tizenkettő"-t. A főszereplőt egy valamilyen szinten valós személyről mintázták, csak az a hölgy nem csinált semmi ilyesmit. Asszem egy kommunikációs tiszt volt, akit valóban átdobtak ejtőernyővel, hogy az ellenállást segítse.
Aki ehhez hasonlókat csinált az Violette Szabó (a férje magyar származású volt) angol/francia ügynöknő volt. Ő robbantott, vonatokat siklatott ki, és háborús gyárakat lokalizált a bombázóknak. Csak sajnos egy bevetés alkalmával elfogták (tűzharcba keveredett a németekkel és végül elfogyott a lőszere) és később ki is végezték (23 éves volt). -
CyrSyS #11 Rápacsáltál nem ott élek! Cuncedli! -
#10 A partizánok értéke úgy általában nagyon túl van értékelve, ez a film meg úgy röhej ahogy van, mint háborús film, ennek ellenére még lehet szórakoztató. Valszeg én is megnézem majd asszonnyal, mert neki tetszett a plakát :) -
#9 Ne viccelj már, a szoknyás csigazabáló női elitkommandó önmagában roppantotta szét az egész wehrmacht-ot, csak a sok náci el akarja titkolni ezt, végre egy alkotás ami kimondja az igazságot -
readswift #8 te vagy a LOL ,fszlm -
winnie #7 mondja ezt egy magyar. még nagyobb LOL? (és mintha nekünk ennek ellenére nem lennének háborús hőseink.)
de épp ezért elismerésre méltó a francia teljesítmény. miközben az ország megadta magát, a partizánok, izé, ellenállók az esélytelenek nyugalmával küzdöttek. -
willard #6 Francia háborús teljesítmény LOL. 10 nap alatt kiszopni a németektől '40-ben, ez volt a max amit nyújtani tudtak, de itt persze megnyerik a háborút. :) -
#5 Ott a petőfi, sztem az egyáltalán nem kommersz. -
vasziszdasz #4 Meg te is. -
CyrSyS #3 itt hungarisztánban csak a lagzilacsji meg a győzikesó kell a parasztnak. <---- te is közéjük tartozol értelemszerüen! -
vasziszdasz #2 miért van az, hogy habár idehaza amerikai filmek után franciákat láthatunk legtöbbet, a legjobbak közül szinte mindegyik eljut hozzánk, mégis csak a legkommerszebb, általában (tisztelet a kivételnek) viccesebbre hangszereltek érnek el sikert vagy normális nézettséget?
Ez mindennel így van. Ha bekapcsolod a rádiót, ott is csak a kommersz szar folyik mindenhonnan. Rádió1, danubiusz, stb. Volt régen az Extrém, nem akart kommersz lenni, csődbe vitték. Most a Risefm próbálkozik, de már most kommerszebb mint a próbaidőszak alatt volt, majdnem a Roxy szintjére süllyedt. Ez van, itt hungarisztánban csak a lagzilacsji meg a győzikesó kell a parasztnak. -
es5eNCe #1 Nagyon jó film érdemes megnézni! A fritz fő gonosz meg nem más mint a Kísérlet című német film főszereplője. Abban a filmben is király volt a csávó de azt nem gondoltam hogy beszél 3 nyelvet is elég szépen (bár lehet h csak a szöveget tanulta meg perfektül). Igazat adok a cikkírónak h Sophie Marceau még korosan is nagyon szép nő:)