18
-
Epikurosz #18 Azért ez a fénysebességes korlát bebacik mindenféle kommunikációnak. -
rolandi350 #17 Aha szóval így...
Most már nekem is világosabb -
kvp #16 A hagyomanyos digitalis tv jel nem tartalmaz ketiranyu kommunikaciot. Ha adatvesztes van, akkor az adott csomag nem jon meg. Ekkor a kep egy kis resze serul. (kockasodik) Ha minden csomag elveszik, akkor az egesz kep eltunik. Nincs ujrakuldes, ha valami nem jon meg akkor arra nem var senki es nem is kuldi ujra senki. A muhold nem is tud rola, hogy valakinehez nem ert oda a jel. Van egy minimalis hibajavitas, ami ugy nez ki, hogy biztos ami biztos tobbszor kuldik el az adatokat, igy ha a tobb probalkozasbol egyszer odaer, akkor mar jo. A digi tv eseten a gond az, hogy gyengebb a jel, ezert mar sokkal kisebb zavar hatasara is elveszik par csomag.
A kesleltetes csak a ketiranyu adasoknal fontos, ilyen pl. a muholdas videotelefonalas, ami a fenti technikanak a keskenysavu valtozata. A cnn elso rendszerei 64 kbittel (8 KB/sec) mukodtek. A savszelesseg javithato, de a kesleltetes nem lesz alacsonyabb.
Tehat a hagyomanyos muholdas tv eseten csak az szamit, hogy milyen eros a jel es hanyszoros a redundancia. Ketiranyu kommunikacio eseten erre jon ra meg a tcp rendszer ujrakuldesi algoritmusabol kovetkezo lassulas (http), de udp alapu kommunikacio (voip) eseten ez nem ervenyesul. -
szlovákiai hun #15 Értem, akkor így roland és killer állítása alapján is az lehet a baj a DIGI-él, hogy sokszor rossz időben elveszik a jel, mert legyengül, a UPC-re azt mondják, hogy stabil, öcséméknek van DIGI, de sokszor elszokott menni a jel. -
rolandi350 #14 Bár nekem nincs digitális műholdvevőm de lehet következtetni....
Ha előszokott fordulni annál hogy van kép hang de néha nem tiszta a kép és a hang akkor nem tud visszaküldeni. Tehát nincs latency.
Mert ha lenne addig küldené fel míg nem érkezne meg helyesen és sose lenne olyan hogy nem tiszta a kép...
De viszont ha a úgy van hogy vagy van adás 100%-osan vagy egyáltalán nincs akkor viszont van latency csak más a baj.
Arról meg hogy keves lenne a jel azt lehet elnyújtják a biteket annyira hogy lehet elég 50%-os jel 100%-os adás működtetésére.
De szerintem én most itt 80%-ban jókora baromságokat mondtam :D de kitudja ha valaki igen akkor világosítson fel. -
#13 "hogyan küldik a műholdnak azt a jelet amit sugároznia kell a célvégpontok felé, valahonnan a földről indul az adatfolyam,"
Csak nem mindegy, hogy egyetlen uplink állomás küldi-e a szórandó műsort a műholdnak jó nagy teljesítménnyel vagy szerencsétlen műholdnak alkalmasint több százezer néző dekóderével kell(ene) kommunikálnia. Azt azért tudd, hogy a műholdas dekódereknél nincs visszairányú kapcsolat - hasonlóan ahhoz, hogy a teletextnél sem kommunikálsz az adóval, hanem megvárod azt az oldalt, amelyikre kíváncsi vagy. -
szlovákiai hun #12 "hogy a műholdvevő, ahogy a nevében is benne van csak venni tudja a jelet, az interneteléréshez viszont kétirányú kapcsolat kell,"
,
Ácsi, egy pillére, akkor viszont felvetődik a kérdés, hogy hogyan küldik a műholdnak azt a jelet amit sugároznia kell a célvégpontok felé, valahonnan a földről indul az adatfolyam, nem fellövés előtt táplálják bele a műholdba, oszt csak azt fogja szórni, a műholdas tv dekóderek ios kommunikálnak a műholddal: ezt a csomagot megkaptam, ne küldd újra, ha nem küld a következőt....a tv dekóderekben is muszáj lennie "latencynek" különbben ugyan azt a pixelt küldené ki mindig. Lehet, hogy én nem értettem meg amit mondani akartál, csak felvetődött ez így bennem hirtelen, lehet én tudom rosszul.
-
#11 "Ha az akkor meg szar a megfogalmazás hogy "vevőegység"."
Szar bizony, de azt már megszokhattad volna, hogy a magyarított cikkekből igen lényeges részeket hagynak ki a "szerzők". Bár jelen esetben még a forrás (http://www.tooway.com/tooway-service.html) elolvasása sem lett volna szükséges, mert a cég nevében benne van az, hogy kétirányú: Tooway, amit a pontosan ugyanígy ejtendő two-way (kétirányú) szó levédhető írásmódja.
Pedig lehetne akár jó is, csak több LEO vagy max. párezer km magasan keringő műhold kellene hozzá. -
Exi #10 Azt az apróságot is elfelejtik megemlíteni, hogy a műholdvevő, ahogy a nevében is benne van csak venni tudja a jelet, az interneteléréshez viszont kétirányú kapcsolat kell, tehát a paraszt vagy telepít műholdadót a kertbe vagy rendelkezésre kell álljon egy más jellegű adatcsatorna, pl vezetékes telefon vagy gprs stb az upload részére. Bár mégegyszer elolvasva... 400 font a végberendezés... ez most akkor adó-vevő? Ha az akkor meg szar a megfogalmazás hogy "vevőegység". Volt egyébként ilyen jellegű szolgáltatás már nálunk is, az elsők között voltam akik használták mert felénk nem volt akkor még adsl, hát nem kicsit volt szar. Letöltésre ok, pillanatok alatt legugrott rajta az 5cds linux disztrib (asszem 20M körül volt a lefele a sáv) de a ping ritkán volt 2000 alatt... -
#9 az lesz, mint amikor a híradóban látjuk a műholdas kapcsolatos beszélgetéseket. Erős Antónia kérdez valamit, szerencsétlen riporter meg vagy 6-7 másodpercig csak néz ki a fejéből, mert még mindig nem jutott hozzá el az üzenet.
így meg a skype mondjuk elég vicces lenne.
-halassz? hallod, hallasz?
és ezt még elmondod 7szer mire érkezik a válasz.
-igen, fejezd már be, igen, fejezd már be, nem hallod?
szvsz elég felejtős a szolgáltatás... -
kvp #8 A tcp alapu adatatvitel sem mukodik tul jol nagy kesleltetesnel. 600 ms eseten 1200 ms a ping. Ez azt jelenti, hogy az alap tcp 64 KB-os buffer merette mellett elkuld a rendszer 64 KB-ot, majd var 1200 ms-et az ack csomagra, majd kuld ujabb 64KB-ot. Ez meg idealis esetben is kb. 64 KB/sec-et ad, ami 512 kilobit vagyis 0.5 megabit. Persze lehet tobb tcp kapcsolatot hasznalni es ott van meg a tcp window size extension opcio is, de ezek nem minden esetben hasznalhato trukkok. Pl. egy sima weboldal eseten az adott kapcsolat hiaba enged 10Mbit-et, ha az atlag bongeszo csak 1-2 Mbit-tel tud tolteni a szerverrol. Azert bloffnek jo... -
Turdus #7 Maga a VoIP nem felejtős, mindössze olyan fílingje lesz mintha a Pegazus galaxissal beszélgetnénk... -
Turdus #6 Ez a kettő mégis hogy fér össze?
"a késleltetésre (network latency) igen érzékeny szolgáltatásokat is támogatni fognak."
"250, illetve 600 ms-os késleltetést ígér saját hálózatán"
Most nem azért, de ez parasztvakítás, megnézném hogy fognak latency érzékeny szolgáltatásokat támogatni több száz msec-nél... -
Spirit #5 Attól függetlenül életképes megoldás lehetne még így is, mert ha valaki a puszta közepén lakik, ahol még telefonvonal sincs, az egyetlen lehetősége a GPRS már ha van mobil-térerő. Na azoknak ez is megváltás lenne. -
cateran #4 Drága és eléggé szarnak tűnik,de hát mikor megláttam,hogy U.K. nem is vártam mást....isten csodája,hogy ez az ország még egyben van... -
#3 A VoIP szintén felejtős, 144,000km esetén már túl nagy a késleltetés - ugye minimum 36 ezer a műholdra, onnan a beszélgetőpartnerhez megint 36 ezer, majd ugyanezen az úton vissza, ez a közbeeső szerverek késleltetését figyelembe sem véve is 480ms. Ehhez képest az ár sem túl meggyőző. -
rumkola #2 250-600???
:DDDDDD
30 fölött már húzom a szám baszki.... -
szlovákiai hun #1 Egy az, hogy drága és nem teljes körű szolgáltatás érhető el, ami egy normális net ismérve, hát így a kutyának sem kellene havi 10 rongyért.....